Napunk

Rigó Konrád

Cikkek

Percről percre

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke jó döntésnek tartja a MiG–29-esek átadását Ukrajnának. „Lengyel barátainkkal együtt mi is jól döntöttünk. A Kijevbe küldött vadászgépek nem orosz gyerekeket fognak megölni, hanem ukrajnai kisgyerekeket fognak megvédeni” – írja közleményében a politikus.

„Egy éve Putyin Oroszországa háborút indított szomszédunk, Ukrajna ellen. Több mint 430 gyerek és 7200 ártatlan civil esett áldozatul az oroszok kegyetlen öldöklésének. Voltak, akik az elejétől egyenesen és egyértelműen kiálltak amellett, hogy egy ország sem támadhat meg egy másikat és nem hagytak kétséget afelől sem, az oroszok barbár gyilkolása láttán, hogy Putyin háborús bűnös. Én is ezek közé az emberek közé tartozom” – fogalmaz Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke az orosz-ukrán háború évfordulója kapcsán.

Rigó Konrád szerint megalapozatlan a kérdésfelvetés, hogy Gyimesi beléphet-e a Szövetségbe, illetve indulhat-e a párt listáján. A Híd ugyanis többször hangsúlyozta, hogy nem tudják elfogadni Gyimesi politikáját. Az MKP-platform felajánlhat Gyimesinek egy helyet a neki járó pozíciók között a Szövetség listáján, ám a listára a párt grémiuma tesz javaslatot, ebben pedig mindhárom platformnak 2-2 tagja ül – tette hozzá a Híd-platform elnöke.

Berényi József szerint az MKP-platformnak az volt a célja, hogy a Szövetségen belül egységesítsék a retorikát, ezért javasolták a platformok megszüntetését. „Az volt a válasz, hogy nem, szükség van a sokszínűségre. Ha így van, mi a saját értékrendünk alapján ki fogjuk mondani, mit gondolunk a dolgokról, és gondolom, majd ők is. Így meglesz a sokszínűség” – indokolta a platformelnök az MKP-sok hétvégi politikai nyilatkozatát.

Berényi József szerint nem egyeztettek, a Szövetség MKP-platformjának politikai állásfoglalása mégis nagyrészt egyezik a Fidesz álláspontjával. A szankciók szerintük sem működnek, az EU nyomást gyakorol Magyarországra a menekültek és az LMBT+-politika terén, Ukrajna pedig kisebbségellenes. „Nincs olyan kommunikáció, hogy fiúk, álljatok mellénk, mert ha nem, akkor baj lesz. Ilyen nem létezik. Ebben nincs összehangoltság” – állítja a platformelnök.

Rigó Konrád is gratulált Petr Pavel győzelméhez Csehországban. „Cseh barátainknál végül győzött a józan ész. A szavazók döntő többsége a végjátékban tudatosította, mi a tét és úgy döntött, nem tér le arról az útról, amelyen a legfontosabb mérföldkövek az Európai Unió, a liberális demokrácia, a független és szabad média. A csehek ma a Nyugatot választották.” – írja a politikus.