Napunk

Schengeni övezet

Percről percre

Csehország továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, közölte Vít Rakušan cseh belügyminiszter, aki Horvátország csatlakozására a cseh elnökség sikereként tekint. (čtk)

Bulgária és Románia elutasítása – Horvátország csatlakozásának elfogadása egy töréspont, véli Parászka Boróka, mégpedig az EU perifériájához tartozó országok között. Különösen akkor látható ez, ha figyelembe vesszük az elutasítást indokló menekültellenes érveket. „Horvátország ugyanis kiemelt csomópontja a balkáni menekültútvonalnak, míg Bulgária és Románia csak nagyon kevés menekülőnek jelentett alternatívát” – mondja a publicista.

Nem szavazza meg a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való bővítését Ausztria, közölte az uniós belügyminiszterek mai ülése előtt Gerhard Karner osztrák tárcavezető. (afp, tasr)

Vít Rakušan cseh belügyminiszter meg van róla győződve, hogy az EU-s miniszterek jóváhagyják Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez. A találkozót megelőzően elmondta azt is, hogy a Romániáról és Bulgáriáról szóló vita várhatóan nehezebb lesz. (čtk)