Napunk

Tomáš Taraba

Percről percre

Tomáš Taraba független képviselő még mindig tárgyal az SNS-szel a választási előtti együttműködésről. A parlement elé szeretné vinni az Andrej Danko pártja által előkészített javaslatot a Turisztikai és Sportminisztérium létrehozásáról. Ennek elfogadásához 2019-ben három szavazat hiányzott. (tasr)

Rendkívüli ülés összehívására irányuló indítványt nyújtottak be a Smer és a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők. A rendkívüli parlamenti ülésen az Ukrajnának szánt MiG-29-es vadászgépekről, valamint az esetleges júniusi előrehozott választásról tárgyalnának.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke elismerte, hogy tárgyalt a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselőkkel, akiket szeretett volna felvenni a párt jelöltlistájára. „Majdnem összejött, de mégis hogyan magyaráznám meg a választóimnak, hogy olyan politikusokat veszek fel a listámra, akik megdöntötték a kormányomat? Ezt nem tehetem“ – mondta Kollár. (denník n)

Gyimesi György (OĽaNO) értékelné, ha az állami költségvetést támogatná a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselői trió. „Engem egyáltalán nem zavarna, ha Taraba vagy Kuffa megszavazná a költségvetést, sőt örülnék neki. Azt azonban megerősíthetem, hogy nincs megállapodásunk a szóban forgó képviselőkkel” – jelentette ki Gyimesi. (ta3)

Eduard Heger visszautasítja, hogy a koalíció Tarabáék segítségével kormányozna. A kormányfő szerint parlamentnek számos kormányjavaslatot sikerült elfogadnia az SaS és a korábbi koalíciós képviselők támogatásával. Úgy látja, hogy a kisebbségi kormányzás természetes velejárója a gyakori parlamenti obstrukció. (tas3)

Gyimesi Györgynek (OĽaNO) nincs problémája Tarabáék szavazataival. A Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők Marián Kotleba pártjának a listáján jutottak be a parlamentbe. „Ők nem fasiszták. Taraba, valamint id. és ifj. Kuffa konzervatív emberek, akik kiállnak az értékeik mellett, néha megfelelőbb, néha kevésbé megfelelő módon” – fogalmazott Gyimesi. (rtvs)

Boris Kollár nem zárja ki, hogy a Tomáš Taraba, Filip Kuffa és Štefan Kuffa trióból valaki felkerüljön a Sme rodina jelöltlistájára. „Ha megegyezünk, akkor ez elképzelhető” – fogalmazott a Markíza Na telo című műsorában.

Ha visszatekintünk az elmúlt 12 évre, azt látjuk, hogy egyre kevesebb idő telik el Orbán Viktor két olyan kijelentése közt, ami nem összeegyeztethető vagy a valósággal, vagy épp saját maga korábbi kijelentésével, írja Beke Zsolt a legfrissebb Napunk newsfilterben.

A parlament nem utalta második olvasatba Gyimesi György és Tomáš Taraba javaslatát, mely megtiltotta volna, hogy a középületekre kiakasszák a szivárványos zászlót. Gyimesiék javaslatát mindössze 44 képviselő támogatta a 129-ből. (dennikn)

Nem volt köztünk semmiféle megállapodás, jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője, reagálva a hírre, hogy Igor Matovič a független Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselőknek köszönhetően tudta megőrizni magának a pénzügyminiszteri széket.