Napunk

Történelem

Cikkek

Percről percre

2000 óta forradalom zajlik a kéziratok tanulmányozásában, mondja Evina Stein. Szerinte mindez mindenekelőtt a digitalizációnak köszönhető, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak a szakemberek, hanem a laikusok is otthonról lapozgathassák akár a legértékesebb kéziratokat is. Így a mesterséges intelligencia egy nap talán képes lesz rövid leírást készíteni minden szövegről, és kiválasztani, hogy melyek tartalmaznak érdekes illusztrációkat vagy tudományos ábrákat – teszi hozzá a történész.

Több nagy családfakutatásra specializált honlap is kínál különböző típusú, viszonylag megfizethető árú DNS-teszteket. Maga a mintavétel pedig nem bonyolultabb egy házi koronavírusteszt elvégzésénél. Ha elvégeztetünk egy ilyen tesztet valamelyik szolgáltatónál, az eredmények elkészülte után kapunk egy listát azokról a felhasználókról, akik szintén rendelkeznek már teszteredménnyel, a DNS-ünk egyezése pedig elér egy küszöbértéket.

„A legrosszabbak azok a kémények voltak. Először azt hittük, hogy egy gyár kéményei, ahol a férfiak dolgoznak. Aztán már csak úgy beszéltek róluk, hogy ez az egyedüli út, ami kivezet Auschwitzból” – mondja Eva Erbenová holokauszttúlélő. Arról is beszélt, csak később tudatosította, hogy mindannyiuknak kidülledt szemei voltak, mintha Graves-Basedow-kóruk lett volna, amikor rosszul működik a pajzsmirigy. „Erről nem sokat beszélnek. Szörnyű volt” – teszi hozzá.