Napunk

Tusványos

Percről percre

Orbán tusványosi beszéde még élesebb volt, mint az eddigiek, de az alapvető minták mélyre nyúlnak, mondja Melegh Attila szociológus. Ilyen a felvilágosodás, azaz a globális kapitalizmus megjelenése óta jelenlévő Európa-központúság, a kapcsolódó kirekesztő civilizációs hierarchiák, illetve a népességcserétől való félelem, ami nem Magyarországról indult, hanem az utóbbi időben Franciaországban jelent meg élesen, teszi hozzá a szakember.

Frölich Róbert országos főrabbi is reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére. „Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan” – írta Facebook bejegyzésében a vallási vezető arra reagálva, hogy a magyar kormányfő a szokásos ideológiai útmutatásában többek között kevert és nem kevert fajú népekről beszélt.

Orbán Viktor szerint a nyugati civilizáció megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek. A legutóbbi beszéd óta három fontos dolog történt, amit senki nem látott előre: a Covid, háború Európában és a hidegháború visszatérése.

Ma kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartja meg hagyományos, az új politikai irányokat fölvázoló beszédét. Részletes program itt: tusvanyos.ro.