Napunk

Zsidóság

Cikkek

Percről percre

„A legrosszabbak azok a kémények voltak. Először azt hittük, hogy egy gyár kéményei, ahol a férfiak dolgoznak. Aztán már csak úgy beszéltek róluk, hogy ez az egyedüli út, ami kivezet Auschwitzból” – mondja Eva Erbenová holokauszttúlélő. Arról is beszélt, csak később tudatosította, hogy mindannyiuknak kidülledt szemei voltak, mintha Graves-Basedow-kóruk lett volna, amikor rosszul működik a pajzsmirigy. „Erről nem sokat beszélnek. Szörnyű volt” – teszi hozzá.

Esterházy János egy, a zsidók deportálásáról szóló törvény kivételével a parlament által elfogadott zsidótörvények mindegyikét megszavazta – mondja Lang Tamás, a szlovákiai zsidóság kutatója. Az egyik parlamenti ülésen szó szerint azt mondta: „Méltóztassanak csak meggyőződni, hogy eddig minden zsidótörvényt megszavaztam.” A parlament akkor szavazott a deportálásokról, amikor már 37 ezer ember az ország határain kívül volt – teszi hozzá Lang.

„Az első Csehszlovák Köztársaság idejében nem volt zsidóellenesség a politikában. Az antiszemita attitűd első megjelenése Štúrhoz, Hurbanhoz, Hodžához és Hurban-Vajanskýhoz kötődik. Írásaikban is terjesztették, hogy a zsidóság az ellenségünk, mert rákényszeríti a jó és tisztalelkű szlovák népet az alkoholfogyasztásra, hamis váltókat írat alá velük és kirabolja őket” – magyarázza Lang Tamás, a szlovákiai zsidóság kutatója.

Szabaddá kell tenni az embereket és elfogadni a sokszínűséget, de a konzervatív és liberális értékek, a közösségi és individuális értékek egymás mellett kell hogy éljenek – mondta Szántó T. Gábor író a Rimaszombat, a tolerancia városa rendezvényen. Nagyon sok politikus gondolkodásában nem látni, hogy ezek kiegyensúlyozottan jelennének meg, de a gondolkodó ember tisztában van azzal, hogy ezek egymás melletti igazságok, nem egymást kizáró igazságok – tette hozzá az író.

A rimaszombati zsidó hitközség mára maroknyira zsugorodott. A városból 900 zsidót deportáltak, a környező falvakban élőkkel együtt ez a szám 1100–1400 körüli lehet. Mindössze 90 túlélő tért haza, közülük hárman élnek. Sajnos a helyi zsidóság történetét eddig még senki nem dolgozta fel – mondta Mária Tömösváryová, a helyi zsidó hitközség vezetője a Rimaszombat, a tolerancia városa rendezvényen.