Lekári v krvi identifikovali proteín, ktorý by mohol byť ukazovateľom cukrovky či rakoviny. Ľudia s najvyššou hladinou takzvaného prostasínu majú podľa vedcov zo Švédska a Číny dvakrát vyššiu pravdepodobnosť cukrovky a o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtí na rakovinu.
Výskumníci analyzovali dve desaťročia zdravotných záznamov viac než 4500 dospelých osôb stredného veku, ktoré sa zúčastnili štúdií vo švédskom Malmö.
Podľa autorov štúdie by mohol byť prostasín potenciálne novým „ukazovateľom“ pre diabetes, ale aj pre určenie rizika úmrtia na rakovinu, najmä u ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi.
Prostasín hrá v tele niekoľko rolí, napríklad reguluje krvný tlak. Hoci je známe, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane nádorov pankreasu, pečene, čriev a maternice, nie je úplne jasné prečo.
Autori štúdie v článku, ktorý zverejnil odborný časopis Diabetologia, opisujú, že účastníci výskumu, ktorí mali vysokú hladinu prostasínu, ale aj cukru v krvi, mali výrazne vyššie riziko úmrtia na rakovinu. „Týmto osobám by sa mala venovať osobitná pozornosť,“ uviedli vedci.
Nie je jasné, či sa vysoká hladina prostasínu podieľa na vzniku ochorenia, alebo je iba jeho biologickým ukazovateľom a s rozvojom ochorenia sa zvyšuje. Jednou z možností, ktorú autori naznačujú, je, že hladina tohto proteínu sa zvyšuje v snahe potlačiť vysokú hladinu cukru v krvi, ale nie je schopná ju zastaviť alebo zvrátiť spôsobené poškodenie.
„Vzťah medzi cukrovkou a rakovinou je málo známy a tento proteín by mohol poskytnúť možnú súvislosť medzi týmito dvoma stavmi,“ uviedol hlavný autor štúdie Gunnar Engström z Lundskej univerzity.
„Teraz musíme preskúmať, do akej miery je prostasín v príčinnej súvislosti s týmito ochoreniami, alebo či je cenným ukazovateľom zvýšeného rizika choroby,“ dodal Engström. Podľa vedca by lekári vďaka prostasínu mohli identifikovať jedincov so zvýšeným rizikom cukrovky a rakoviny a ponúknuť im preventívne opatrenia.
Dáta, na ktorých sú zistenia založené, ale vedci získali iba od ľudí z jedného mesta, a nemusia sa preto vzťahovať na širšiu populáciu. Upozornili tiež na skutočnosť, že hladinu prostasínu merali z mrazenej krvi odobratej iba raz. V štúdii tiež neboli schopní rozlišovať medzi rôznymi typmi cukrovky. (čtk)