Denník N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Najnovšie z témy: Víkend bez politiky

Víkend bez politiky (tipy na čítanie):

  • Psychológ Martin Miler v rozhovore vysvetľuje, aký je rozdiel medzi samotou a osamelosťou, ako môže osamelosť vplývať na naše zdravie a pracovný výkon aj čo robiť, keď máme v partnerskom vzťahu úplne odlišné záujmy.
  • Na vzniku oscarového filmu Zóna záujmu sa podieľala aj slovenská scénografka a kostýmová výtvarníčka Ľudmila Bubánová. „Asi bolo až trochu nezdravé, koľko času sme trávili na pľaci, ale zrejme to tak bolo treba, aby ten film vznikol a aby vyzeral tak, ako vyzerá,“ hovorí v rozhovore.
  • Erika Koštialová už štyri roky žije v Paríži. Odišla tam bez vidiny práce či bývania, napriek tomu od začiatku cítila väčšiu slobodu. „Tu množstvo ľudí žije celý život v podnájme a nikto to nerieši. Necítiť tu tlak na to, aby ste si kúpili byt,“ hovorí v rozhovore.
  • Jana Kirschner sa na svojom novom albume Obyčajnosti pokúsila objaviť ďalšie neprebádané polia. „Už z prvého vypočutia je jasné, že to, čo obsahuje, obyčajné nie je,“ píše Peter Bálik v recenzii.

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

  • Niektorí už od škôlky vedia, že chcú byť železničiari, no iní ani na strednej škole ešte netušia, čo ich baví. Kariérna poradkyňa Monika Timková radí, ako si vybrať povolanie, v ktorom bude človek šťastný.
  • Tomáš Grečko sa spolu s filmárom Tomášom Hulíkom snažili vystopovať dvojicu rysov, ktorých ochranári vrátili do divej prírody. Príbeh ich pátrania približuje nielen život týchto zvierat, ale aj náš vzťah k nim.
  • Seriál Jeden deň ukazuje, ako sa môže z úplne neznámeho človeka stať tá najdôležitejšia osoba v našom živote. Prečítajte si recenziu Dominiky Chrastovej.
  • Lososy sú veľmi múdre ryby, hovorí morská biologička Lucia Drábiková, ktorá sa venuje ich výskumu. „Vieme ich napríklad naučiť rozoznávať signál, ktorý naznačuje, kedy ich budeme kŕmiť.“

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

  • Základom rodiny nie sú deti, ale dobrý partnerský vzťah rodičov. Viac sexu však neznamená väčšiu spokojnosť vo vzťahu, vraví párový terapeut Petr Kačena v ďalšej časti série Otcovia v plienkach.
  • herečke Táni Pauhofovej sa dočítate na internete mnoho vecí, jej chorvátske korene však medzi nimi nenájdete. „Nikto sa doteraz na ne nepýtal!“ hovorí v rozhovore.
  • Jana Bercelová sa po 15 rokoch života v Londýne vrátila do Humenného, kde založila kultúrno-komunitné centrum. „Až keď som naplno prenikla do života veľkomesta, začala som vnímať potrebu niečo Humennému odovzdať,“ vraví.
  • Film Zimné prázdniny má päť nominácií na Oscara. Podľa Patrika Garaja zaslúžene. Prečítajte si jeho recenziu.

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

Ich vzájomná príťažlivosť bola okamžitá a ich lásku nedokázala uhasiť ani Hitlerova vojnová mašinéria. Prečítajte si príbeh lásky židovskej ženy a manželky nacistu, o ktorej vznikol aj film.

Ľudia sa snažia nemať deti rovnako dlho, ako sa ich snažia mať, hovorí autorka knihy o histórii „nematerstva“ Peggy O’Donnellová Heffingtonová. Opisuje v nej aj rôzne spôsoby antikoncepcie, ktoré sa používali v minulosti.

Viac kina sa vari ani nedá ponúknuť. Film Chudiatko s jedenástimi nomináciami na Oscara je bezodný all-you-can-eat bufet. Musíte sa pri ňom oblizovať. Alebo hrozí prejedenie?

„Veľa ľudí po štyridsiatke alebo tí, ktorí sú dlhodobo zadaní či zosobášení, majú zafixované, že zoznamky sú pre zúfalcov a úchylákov. Pritom sú tam aj čisté duše,“ vraví autorka profilu Tinderella v rozpakoch.

Víkend bez politiky (tipy na čítanie):