Najnovšie z témy: Behaviorálna ekonómia
Zosnulý vedec Daniel Kahneman získal Nobelovu cenu za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval. Z izraelského psychológa sa vďaka spolupráci s Robertom Thalerom stala americká ekonomická hviezda. Spolu s Thalerom a niekoľkými ďalšími založili nový odbor: behaviorálnu ekonómiu.
Lukáš Sekelský z rezortu zdravotníctva pracuje na tom, aby na preventívne prehliadky chodilo viac ľudí. Teraz sa pacient musí sám rozhodnúť, že na prehliadku pôjde, musí si nájsť voľný termín a objednať sa alebo si musí vybaviť voľno v práci. Podľa odborníka by sa ľudia mali pozývať na prehliadky automaticky aj s presným termínom.
Martina Fehérová skúma, ako na Slovensku vylepšiť darcovstvo krvi a plazmy. Odborníčka tvrdí, že plaketa nemá veľký vplyv, a s kolegami vypracovala behaviorálny register darcov. „Umožňuje personalizovať požiadavky darcu tak, aby mu čo najviac vyhovovalo, kedy daruje. Vďaka registru vieme, ktorí ľudia sú za akých podmienok ochotnejší prísť darovať aj iné zložky krvi,“ vraví v rozhovore.
Vytvorili manuál „zelených postrčení“ a ďalších opatrení, ako ľudí odnaučiť hádzať odpadky na zem. Patria k nim cedule s počtom košov v lokalite, nálepky na zemi s počtom krokov k najbližšiemu košu či tzv. gamifikačný kôš. „Je doba, ktorá si vyžaduje kreativitu, a nájsť v samosprávach ľudí, ktorí sú kreatívni, je nevyhnutnosť. Už nemôžeme len opakovať zabehané cesty,“ vraví Emília Sičáková-Beblavá, odborníčka na behaviorálne vedy.
Finančná odmena za očkovanie nebude fungovať a ešte si tým zarábame na problémy do budúcna, hovorí behaviorálny analytik Matej Šucha. „Prieskum pre ministerstvo zdravotníctva ukazuje, že nerozhodných ľudí finančná motivácia demotivuje. Takže ministerstvo má prieskum, ktorý hovorí, že presný opak je pravda než to, čo tlačí Matovič a oni si to tak či tak pretlačia. To je neuveriteľné.“
Keď vidíme smoothie v červenom obale, neočakávame zeleninu, ale skôr lesné ovocie. Bledé a nevýrazné farby sú v našich hlavách často spájané s tým, že sú zdravšie, no menej zaujímavé, hovorí psychologička Simona Haásová. V rozhovore takisto vysvetľuje, ako funguje stereotyp „zdravé = menej chutné“ a prečo si pred deťmi treba zdravé jedlo užívať.