Najnovšie z témy: Petr Pavel, Rozhovory
Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, na čo slúžia „éčka“, prečo po ananáse štípe jazyk a ako údiť bezpečne. V rozhovore tiež rozpráva o tom, či sú biopotraviny naozaj zdravšie a prečo ovocie rýchlejšie dozreje, ak sa dá do vrecka s banánmi.
Minister spravodlivosti Viliam Karas hovorí, že nevidí problém v tom, aby na Slovensku platili registrované partnerstvá, on však nedostal také zadanie. Navrhol inštitút dôverníka, ktorý LGBTI+ ľudia kritizujú. „Od začiatku som však hovoril, že nenavrhujem registrované partnerstvo. Tvrdíte niekomu, že mu nedodávate auto, ale bicykel, no on kričí, že ste mu nedodali auto,“ vraví.

Módne značky počas inflácie rozširujú svoje portfólio o cenovo dostupnejší tovar, opisuje v rozhovore Patrik Čanecký, konateľ LPP Slovakia, ktorá manažuje značky ako Mohito, Reserved či Sinsay. Trh s lacným oblečením preto hustne. Ukazuje sa však, že zákazník radšej ostane pri svojej značke a nakupuje menej.

Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, prečo nám pôsobia slasť sladké potraviny a čokoláda a prečo je čokoláda toxická pre mačky alebo psy. V rozhovore takisto hovorí o rozdieloch medzi bielym a trstinovým cukrom alebo o predlžovaní životnosti ovocia v potravinárstve.
Minister spravodlivosti Karas nateraz zastavil legislatívny proces k návrhu, aby riaditeľom nemocníc hrozilo väzenie, ak nezabezpečia dostatok sestier a lekárov. Hovorí, že na problém upozorňoval už vlani, ale lekárski odborári hrozili obnovením štrajku, tak návrh predložil. „Chápem, že je to nonsens, veď som tiež právnik,“ vraví v rozhovore.
Ľudia sa všetkého príliš boja, myslia si, že keď budú „bio“, budú v bezpečí, no v prostredí je aj veľa prirodzených „bio“ jedov, hovorí Jean-Marie Lehn, nositeľ Nobelovej ceny za chémiu. V rozhovore vysvetľuje, ako vieme vyrobiť účinnejšie lieky, prečo nás evolúcia nekomplikuje a prečo zatiaľ nevieme urobiť teleport živých organizmov.