Najnovšie z kategórie: Veda
Týždeň v zdraví: Jednou z príčin vysokého krvného tlaku je nadmerný príjem soli. Výskum sa dnes prikláňa k tomu, že ženy všetkých vekových kategórií sú citlivejšie na soľ ako muži.
- Ako predísť sivému zákalu, ktorý je hlavnou príčinou poškodenia zraku vo svete.
- Používate sladidlá? Nemusia pomáhať zdraviu.
Poškodený Sojuz sa bez posádky vrátil z ISS na Zem. Loď vlani zničil mikrometeorit, ktorý spôsobil únik chladiacej kvapaliny. Misia ruských kozmonautov Sergeja Prokopjeva a Dmitrija Petelina a amerického astronauta Franka Rubia sa preto predĺžila zo šiestich mesiacov na rok. (reuters)

Fotografiu slovenského astrofotografa Tomáša Slovinského a jeho českého kolegu ocenili ako Astronomickú snímku dňa NASA. Vidno na nej raritný niekoľkonásobný zelený záblesk, ktorý sa podarilo zachytiť približne pred rokom z vysokohorského observatória Cerro Tololo v Čile. (nasa)

Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, na čo slúžia „éčka“, prečo po ananáse štípe jazyk a ako údiť bezpečne. V rozhovore tiež rozpráva o tom, či sú biopotraviny naozaj zdravšie a prečo ovocie rýchlejšie dozreje, ak sa dá do vrecka s banánmi.
Ocenenie ESET Science Award spúšťa nominácie do 5. ročníka, jeho témou je Veda bez hraníc. Cieľom ocenenia je prezentovať úspešné vedecké osobnosti, ktoré pôsobia na Slovensku a posúvajú kvalitu vedy u nás.

Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, prečo nám pôsobia slasť sladké potraviny a čokoláda a prečo je čokoláda toxická pre mačky alebo psy. V rozhovore takisto hovorí o rozdieloch medzi bielym a trstinovým cukrom alebo o predlžovaní životnosti ovocia v potravinárstve.