Najnovšie z témy: Cesta k zdraviu
Konzumácia vnútorností je veľkou témou, ale nie sú pre každého. „Konzumácia na dennej báze by mohla byť riziková u jedincov s vyššou hladinu cholesterolu a u tých s chorobou dna. Vnútornosti majú relatívne vysoké množstvo cholesterolu a purínov,” hovorí výživový expert Ján Stuparič.
Väčšina žien zvláda aj úplné kľuky a vôbec nemusí robiť polovičné, ukázal výskum. Ženám sa pritom často odporúčajú takzvané ženské kľuky. „Kľuky sú jedným z mála cvikov, ktorý má odlišnú rodovú podobu. Radi by sme to zmenili,“ vraví výskumníčka Melanie Adamsová.
Slováci jedia málo vlákniny, na tanieri nie je pestrofarebný šalát, ale veľa chleba, hovorí gastroenterológ Ladislav Kužela v rozhovore. „Na dovolenke jeme stredomorskú stravu, ale keď sa vrátime, dáme si chlieb so škvarkami. Nerozumiem tomu.“ Nechce, aby si ľudia z jedálnička úplne vyhodili chlieb či niečo iné, no upozorňuje, že veľmi záleží na množstve.
Spoločný základ civilizačných chorôb je chronický zápal, vraví v rozhovore gastroenterológ Ladislav Kužela. „Niektorí ho volajú aj diétny, lebo práve stravou vieme ovplyvniť, či príde alebo nie. To je základ srdcovocievnych chorôb, cukrovky, autoimunitných chorôb aj nádorov.“

Žiadne klobásy a vypaľovanie červíka, po jedle sa hýbte, radí gastroenterológ Ladislav Kužela. V rozhovore vysvetľuje, ako zmeniť životosprávu, ako sa stravovať aj akým najčastejším chybám sa vyhýbať. „Pacienti si pýtajú lieky, aby boli zdraví. Ale tabletka zdravie nezabezpečí. Urobí to trvalá zmena životného štýlu – nie na týždeň či mesiac, ale nastálo.“
Vysoký krvný tlak si lieči vyše 240-tisíc Slovákov. Každoročne pribudne asi 30-tisíc pacientov, pripomína NCZI počas Svetového dňa hypertenzie. Tá je hlavnou príčinou predčasných úmrtí na celom svete.