Denisa Čimová

Škody na úrode po mrazoch budú, zatiaľ nie sú katastrofálne

Niektorí slovenskí ovocinári a vinári po tejto mrazivej noci budú mať škody, nehovoria však o katastrofálnych stratách, aké zaznamenali pred rokom. V noci zo štvrtka na piatok nasadili všetku dostupnú techniku a materiál, ktorým zohrievali sady, aby ochránili úrudu.

Zadymovanie vinohradu, ktoré má uchrániť vinič pred hroziacim mrazom. Foto - TASR

Ovocinári tvrdia, že túto noc očakávali v noci podstatne nižšie teploty, než reálne boli. Napríklad vo Veselom pri Piešťanoch namerali v noci pri zemi -3,4 °C, na iných miestach bolo dokonca okolo - 2 °C. Hraničná teplota, pri ktorej už dochádza k poškodeniu na pletivách, je pritom -1 °C.

V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti klesla túto noc teplota vzduchu na -1 °C, čo podľa vinohradníka Jána Hacaja nie je až také dramatické. Lokálne však mohla teplota klesnúť ešte o čosi nižšie, hlavne pri vodných zdrojoch potokov.

Pestovatelia ovocia vzduch zohrievali parafínovými sviecami, ktoré zo Španielska a z Maďarska pre všetkých ovocinárov na Slovensku doviezlo 11 kamiónov. Pálili slamu, využívali kvapôčkovú protimrazovú závlahu.

Zohriať vzduch pomohlo aj vykosenie trávy pri kmeňoch stromov, pretože teplý vzduch z pôdy mohol ľahšie stúpať hore a trávnik tak nepôsobil ako izolácia. V niektorých sadoch vyrábali umelú hmlu prostredníctvom vyvíjača hmly.

„Nič sa však pre nás ešte nekončí, pred nami sú ďalšie mrazivé noci,“ povedal predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte na editori@dennikn.sk.

Najnovšie z kategórie: Ekonomika, Slovensko

Najčítanejšie

| |

Už viac ako 126343 z vás dostáva správy e-mailom