Pokračuje súd v kauze Dobytkár, vypovedal aj finančník Kvietik

Veronika Prušová

Foto N
Foto N

Dnes pokračoval súd v kauze Dobytkár, ktorá sa týka korupcie pri prideľovaní agrodotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Krátke zhrnutie dôležitých momentov z piatka:

  • Martin Kvietik odmietol celú obžalobu a poprel, že by určil a aj bral percentá z prideľovaných dotácií;
  • Kvietik, ale následne aj bývalý šéf PPA Ľubomír Partika sa snažili spochybniť výpovede kajúcnikov, ktorí ich usvedčujú;
  • Partika hovorí, že žiadne dôkazy o jeho protizákonnom konaní vo vedení PPA neexistujú;
  • rovnako popiera, že by sa podieľal na legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

Pojednávanie v kauze Dobytkár sa skončilo a pokračovať bude začiatkom augusta. Advokát Robert Kaliňák na záver výpovede Ľubomíra Partiku navrhol prokurátorovi, aby ustúpil od obžaloby. Má totiž pocit, že Partika obžalobu „rozobral“ a je jasné, že v nej nič nesedí.

Prokurátor však na obžalobe trvá a pojednávania budú pokračovať začiatkom augusta, a to výpoveďami ďalších obžalovaných vrátane Kaliňákovho klienta Norberta Bödöra.

Ľubomír Partika odmietol obvinenia z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Podľa obžaloby mu mala na to slúžiť firma Casapa Group, ktorú založil s manželkou. “Chceli sme sa venovať poľnohospodárstvu a potravinárstvu. Budovali sme ju ako rodinnú firmu,” vypovedal Partika.

“Nemám žiadne drahé auto. Nechodili sme na drahé zahraničné cesty. Neprelievali sme peniaze do zahraničia. Nie je tam nič, za čo by sme sa mali hanbiť alebo báť,” povedal Partika.

V obžalobe sa pritom spomínajú prevody medzi Partikom a obžalovaným Petrom Kubom. Ten mu previedol viac ako 3,5 milióna eur. Obaja vysvetľujú, že išlo o pôžičku na podnikanie.

Kuba a jeho firma Roko sa spomínajú v obžalobe v súvislosti s prevodmi na Norberta Bödöra. Aj ten je obžalovaný z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Obvinenia ako ostatní obžalovaní odmieta.

Bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika vypovedá už viac ako tri hodiny. Spochybňuje výpoveď Ľubomíra Kropila, ktorý ho pôvodne usvedčoval z úplatkov zhruba tri milióny eur, no následne výpoveď zmenil a hovoril o 40-tisícoch eur pre Partiku. Ten to odmieta.

„Ťažko sa brániť, ak Ľubomír Kropil povie, že mi dal nejaké peniaze, ale nebol pritom žiaden svedok, a aj vodiča, ktorý ho na stretnutie doviezol, poslal preč,“ vypovedal Partika. Nevie tieto výpovede Kropila ani nijako skonfrontovať s dôkazmi, keďže ani nevie, kedy to bolo.

Pripomenul, že v Kropilových výpovediach nesedeli ani percentá a sumy, ktoré mal Partikovi odovzdať. Vo viacerých výpovediach totiž tvrdil, že šéf PPA dostával 10 percent zo schválených dotácií, no v obžalobe sa táto odmena začína na 14 percentách.

Pri vyšetrovaní kauzy Dobytkár sa však podarilo zaistiť ako dôkaz aj písomné záznamy Kropila, v ktorých si písal výšku úplatkov a aj to za aký projekt boli.

Partika priznáva, že s Kropilom bol v kontakte a informoval ho vopred o tom, kedy budú zverejnené jednotlivé výzvy na podávanie žiadostí o dotácie. Rovnako mu hovoril aj o tom, kedy bola ktorá žiadosť schválená. Išlo však podľa neho o oficiálne zverejňované údaje na internete. Nevidí na tom žiadnu protizákonnú činnosť.

Martin Kvietik sa na súde snažil držať SNS od kauzy Dobytkár a úplatkov z PPA. „Odmietam, že by nejaká strana vrátane SNS participovala na skutkoch, z ktorých som obžalovaný,“ vyhlásil Kvietik. Zároveň vypovedal, že ministerka SNS Matečná ho poslala za vedením PPA, keď sa zaujímal o podnikanie v prvovýrobe.

Bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika vychádza pri svojej výpovedi z „písomných pomôcok.“ Ide o niekoľkostranové dokumenty, ktoré vysvetľuje. Prvú hodinu svojej výpovede tak senát oboznamoval s procesom schvaľovania nenávratných finančných príspevkov.

Hoci ho člen senátu Ján Hrubala upozornil, že nie sú na školení, Partika na tomto oboznamovaní trval. Argumentuje, že je to súčasť jeho výpovede a súvisí s obžalobou. Chce vysvetliť, že žiadne zákony pri schvaľovaní dotácií neporušil.

Partika je obžalovaný z brania úplatkov za schválené dotácie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Senát sa snaží presvedčiť, že nemal vôbec vplyv na schvaľovanie projektov. Podpisoval vlastne len to, čo mu pripravili podriadení a nijako tento proces neovplyvňoval.

Martin Kvietik sa na súde k Dobytkárovi bránil aj ironickým tvrdením, že Lipšic mení páchateľov v transformačnej skrini na kajúcnikov. „Po vložení páchateľa a po mnohomesačnej väzbe s podmienkami z 18. storočia vypadne transformovaný kajúcnik, hodnoverný svedok,“ vypovedal.

Bývalý šéf PPA Ľubomír Partika nepopiera, že sa poznal a stretával s Ľubomírom Kropilom. Hovorí o ňom ako o poradcovi, ktorý len pomáhal farmárom s agrodotáciami. „Necítil som od neho žiaden tlak, aby som v jeho prospech manipuloval nejaké žiadosti,“ vypovedal Partika.

Podľa obžaloby Kropil „pomáhal“ žiadateľom o dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry tak, že zoznam žiadateľov odovzdal Partikovi, aby vedel, ktoré treba schváliť. Ak bol v žiadostiach problém, vopred na to upozornil, aby si ich žiadatelia vedeli upraviť.

Za túto službu si účtoval Kropil provízie cez faktúry za zmluvy o dielo. Tie však podľa obžaloby “mali slúžiť len na zakrytie pôvodu získaných finančných prostriedkov korupčným konaním.”

Partika vysvetľuje, že poradcovia fungujú vo všetkých sférach podnikania. „Podstatné je, aby pôsobili v súlade so zákonom, teda reálne poskytovali nejakú službu a negarantovali niečo, čo garantovať nemôžu.“ Obžalovaný hovoril na súde, že nechce obhajovať Kropila, no bez poradcov by si „slabší farmári asi len ťažko vedeli vypracovať žiadosti o dotácie.“

Kropil je v kauze takisto obžalovaný. Pôvodne vypovedal, že Partikovi odovzdal na úplatkoch zhruba tri milióny eur. Pred týždňom na pojednávaní svoju výpoveď zmenil. Hovoril o úplatkoch už len 40-tisíc eur.

Súd v kauze Dobytkár pokračuje výpoveďou obžalovaného Ľubomíra Partiku. Bývalý výkonný riaditeľ PPA je podozrivý, že na úplatkoch z agrodotácií zobral zhruba tri milióny eur. Aj on si priniesol na súd poznámky, ktoré chce použiť. Keď sa ho senát opýtal, na ako dlho svoju výpoveď vidí, odpovedal: „Myslím, že dosť.“

Video: Martin Kvietik počas svojej výpovede spochybnil slová kajúcnikov, ktorí ho usvedčujú. Vysvetlenie, prečo to robili, však nehovorí.

Martin Kvietik po prečítaní výpovede odmieta ďalej odpovedať na ďalšie otázky. Chce tak urobiť až po výpovedi kajúcnika Mareka Kodadu. Na pojednávaní sa preto budú čítať Kvietikove výpovede z prípravného konania.

Kvietik odmietol vo výpovedi „násilné a permanentné vtláčanie politiky do súčasného súdneho procesu“. Odmietol, že by nejaká strana, vrátane SNS, participovala na skutkoch, z ktorých je obžalovaný. Kvietik je priateľom predsedu SNS Andreja Danka.

Pod túto stranu pritom v predchádzajúcom volebnom období spadalo ministerstvo pôdohospodárstva aj PPA, ktorú v tom čase viedol obžalovaný Juraj Kožuch. Z vyšetrovania pritom vyplynulo, že s Kožuchom Kvietik komunikoval. Nakontaktovala ho na neho bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Obžalovaný Martin Kvietik svoju výpoveď číta z poznámok, ktoré si spísal ešte vo väzbe. Odmieta celú obžalobu. „Na rozdiel od kajúcnika Mareka Kodadu som svoje výpovede nemenil. Rovnako ako kajúcnik Ján Gajan,“ povedal v úvode Kvietik.

Bývalý úradník ministerstva pôdohospodárstva Kodada spolupracuje od začiatku vyšetrovania s políciou a vypovedá proti Kvietikovi. Rovnako ako prominentný bratislavský právnik Gajan.

Kodada vypovedal o tom, že Kvietikovi nosil úplatky zo schválených agrodotácií. Časť úplatkov išla podľa obžaloby aj bývalému šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi.

„Nebol som účastníkom žiadnych korupčných konaní. Neurčoval som žiadne výšky ani delenie korupčných úplatkov. Nič som ani neprevzal,“ vyhlásil Kvietik pred súdom.

Na súd v kauze Dobytkár v Banskej Bystrici už prišiel obžalovaný Norbert Bödör. Tentoraz ho sprevádza advokát Michal Mandzák aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

Obžalovaný Martin Kvietik už nie je vo väzbe. Pôvodne ho mali na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu prepustiť v nedeľu, ale prokurátor vo štvrtok rozhodol o jeho okamžitom prepustení na slobodu.

Foto N

Dnes pokračuje súd v kauze Dobytkár, ktorá sa týka korupcie pri prideľovaní agrodotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Krátke zhrnutie dôležitých momentov:

  • Ľubomír Kropil pôvodne hovoril o úplatkoch vo výške takmer troch miliónov eur pre bývalého šéfa PPA Ľubomíra Partiku, no na súde sumu zmenil na 40-tisíc eur;
  • vypovedal Viktor Miklas, ktorý vypracovával žiadosti o dotácie. U koho úplatky za ich schválenie končili, senátu nevedel povedať;
  • obžalovaný Norbert Bödör sa snažil o odročenie pojednávaní, pokiaľ jeho advokáta Mareka Paru neprepustia z väzby, hoci ho zastupujú ďalší štyria právnici, čo mu pripomenul aj senát, keď jeho požiadavke nevyhovel;
  • dnes sa očakávajú ďalšie výsluchy obžalovaných vrátane Martina Kvietika.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa) 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa