Koaličnú krízu nevyriešili, lídri sa stretnú aj o týždeň

Lucia Osvaldová

Kedysi boli spolu v OĽaNO (zľava) Michal Šipoš, Eduard Heger a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kedysi boli spolu v OĽaNO (zľava) Michal Šipoš, Eduard Heger a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Premiér Eduard Heger nepripúšťa možnosť predčasných volieb. Dodal, že riešenie, aby z vlády odišli spoločne Igor Matovič aj Richard Sulík, nie je v hre. Verí, že v koalícii budú vedieť nájsť riešenia. Aké presne, to nekonkretizoval.

„Rokovaním budeme vedieť dosiahnuť dohodu, ktorá je v záujme Slovenska,“ povedal premiér s tým, že je dôležité, aby koaliční partneri dodržiavali dohody a princípy, na ktorých sa dohodli na začiatku vládnutia.

Môžete sa spoľahnúť, že 1. septembra budem ministrom financií, vyhlásil Igor Matovič. Takisto sa ospravedlnil za všetky svoje hriechy vrátane tých, „o ktorých ani nevie“. „Bol by som rád, aby sme všetci dokázali urobiť krok späť,“ dodal ďalej a požiadal kolegov z SaS, aby osobná nenávisť nerozbíjala vládu.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zopakoval, že celý klub stojí za Eduardom Hegerom aj Igorom Matovičom. Šipoš dúfa, že SaS nechce odísť z vlády len preto, že svet aj Slovensko čakajú ťažké časy.

„SaS by mala urobiť krok späť a nezbavovať sa zodpovednosti,“ dodal Šipoš s tým, že súperom OĽaNO nie je SaS, ale Smer a Hlas.

Premiér Eduard Heger hovorí, že bez SaS bude vláda nefunkčná a nebude mať v parlamente väčšinu. Potvrdil, že koalícia bude v rokovaniach pokračovať o týždeň. Heger verí, že sa nakoniec dohodnú.

„Celý svet zažíva bezprecedentné časy. Nie je čas na destabilizáciu, ale na jednotu a spoluprácu,“ povedal premiér a pripomenul, že pri vstupe do vlády sa koaliční lídri zaviazali, že nebudú robiť osobnú politiku.

Kedysi boli spolu v OĽaNO (zľava) Michal Šipoš, Eduard Heger a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Naživo: Premiér Eduard Heger a Igor Matovič po rokovaní o koaličnej kríze

Strana Za ľudí tvrdí, že je dôležité, aby štvorkoalícia dovládla spoločne a nezaťažovala ľudí osobnými spormi. „V ťažkých časoch opúšťať loď je nepredstaviteľné,“ povedal štátny tajomník ministerstva investícií Dušan Velič.

Premiér Heger podľa strany Za ľudí navrhoval na rokovaní nové spôsoby vedenia koaličných rád.

Na otázku, či v strane Za ľudí nemajú s Igorom Matovičom problém, zástupcovia strany jednoznačne neodpovedali.

„Nemáme dôvod hodnotiť osobne Igora Matoviča, ale jeho prácu na ministerstve,“ povedala Viera Leščáková.

Podľa strany na dnešnom rokovaní koalície nepadla požiadavka, aby pre zachovanie koalície odišli z vlády Igor Matovič aj Richard Sulík. „31. augusta musí prísť táto koalícia k záveru,“ povedala Leščáková. Strana pripustila, že v hre sú aj predčasné voľby.

Naživo: Za ľudí po rokovaní lídrov o koaličnej kríze

Z rokovania koaličných lídrov odišiel aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Pri novinároch sa nezastavil a rokovania nekomentoval.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Dnešné rokovania ku koaličnej kríze nepriniesli pokrok, lídri sa stretnú aj budúci týždeň, oznámil Richard Sulík. Návrh, že by Matovič aj Sulík odišli z vlády, dnes nepadol. „Vyzerá to tak, že Igor Matovič neodstúpi, a tak 31. augusta dáme demisiu,“ povedal Sulík.

„Nič z toho, čo bolo povedané, nevyzeralo, že by sme sa pohli ďalej,“ povedal Sulík. Zopakoval, že strana SaS nechce byť vo vláde, kde je aj Igor Matovič.

Dnešné rokovanie bolo podľa Sulíka pokojné, strany si „vyjasnili veci“. Sulík povedal, že majú v SaS záujem na tom, aby vláda Eduarda Hegera riadne dokončila volebné obdobie.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Naživo: Strana SaS po rokovaní lídrov ku koaličnej kríze.

Koaličné rokovania stále pokračujú. Z hotela Bôrik už odišiel podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský. „Myslím si, že dnes sa nič neuzavrie a nedohodne,“ povedal Pčolinský s tým, že každá strana vyjadrila svoj postoj v danej situácii.

Na záver koaličnej krízy a rokovaní to podľa neho zatiaľ nevyzerá. „Zatiaľ to nevyzerá na záver rokovania, myslím si, že je to prvé rokovanie,“ povedal. Dodal, že rokovania môžu smerovať „kamkoľvek“.

Po rokovaní je prisľúbené vyjadrenie jednotlivých lídrov strán.

V hoteli Bôrik aktuálne prebieha rokovanie ku koaličnej kríze. Na stretnutí je prítomný minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič aj predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Zo strany Za ľudí je na rokovaní poslankyňa Jana Žitňanská.

Predseda SaS Richard Sulík prišiel na stretnutie koaličných lídrov do vládneho hotela Bôrik. Na otázku, či odíde SaS z koalície ešte pred koncom leta, odpovie až po rokovaní. Zopakoval, že na stretnutie ide preto, lebo ho pozval premiér Eduard Heger.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby sa vnútropolitická koaličná kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom. K svojmu ďalšiemu postoju a krokom sa hlava štátu vyjadrí po stretnutí koaličných predstaviteľov.

„Je dôležité, že aktéri koaličnej krízy, teda koaličné strany, budú mať stretnutie. Uvidíme, ako stretnutie dopadne, aké budú jeho závery. To, čo považujem za dôležité, je, aby sa vnútropolitická kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom,“ povedala. (tasr)

Premiér Heger je presvedčený, že veľké výzvy vie koalícia zvládnuť len spoluprácou, povedal pred stretnutím lídrov strán. „Môžeme tak urobiť prostredníctvom jasnejších a transparentnejších pravidiel fungovania.“

Celé vyhlásenie:

Slovensko je malá krajina s veľkými výzvami. Dokážeme ich zdolať len a len spoluprácou.

Predovšetkým spoluprácou demokratických strán, ktoré berú politickú prácu ako službu občanom a po voľbách v roku 2020 vytvorili vládnu koalíciu.

Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy. Môžeme tak urobiť prostredníctvom jasnejších a transparentnejších pravidiel fungovania.

Čelíme dnes mimoriadnym udalostiam – očista spoločnosti, vojna na Ukrajine, enormný rast cien energií i prítomnosť pandémie, ktorá nie a nie doznieť.

Preto očakávam od kolegov, že na toto stretnutie prídu so silným presvedčením, že Slovensko dnes potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu.

A chcem veriť, že bude splnená aj druhá podmienka na vyriešenie tejto krízy – a to, že sa budeme rešpektovať a počúvať. Je to naša povinnosť voči voličom, ktorí nám dali mandát vládnuť štyri roky a posunúť Slovensko dopredu.

Vychádzam aj z toho, že sme sa v drvivej väčšine prípadov vždy dohodli a máme za sebou aj výsledky.

Ilustračné foto - TASR

Na stretnutí predstaviteľov koalície bude aj strana Za ľudí. Potvrdila to poslankyňa Jana Žitňanská, ktorá bude súčasťou tímu. Dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia.

Žitňanská by bola podľa svojich slov rada, keby stretnutie nebolo posledným, ale, naopak, prvým rokovaním o tom, ako pôjde štvorkoalícia ďalej.

„Pevne dúfam, že ešte stále existuje cesta sa dohodnúť, aby sme v nejakej podobe dovládli.“ (tasr)

Strana SaS sa zúčastní na dnešnom stretnutí koaličných politikov v hoteli Bôrik. Denníku N to potvrdil hovorca Ondrej Šprlák. „Následne zaujmeme stanovisko,“ povedal.

Nové na Dennikn.sk

13:51Riaditeľka divadla, ktoré sa snaží vzdelávať: Stredoškoláci nevedia slovami vyjadriť pocity, učiteľky majú obavu rozprávať v zborovni 12:40Veliteľ gruzínskej légie Mamuka Mamulašvili: Pomoc zo Slovenska prichádza v pravý čas, veľmi si to vážime 11:57Všetko je inak 11:43Známy európsky ekonóm: Ak by ste prišli o plán obnovy, mali by ste obrovský problém. Vystúpenie z EÚ? To už by bola katastrofa (rozhovor) 10:43High 5ive: Krčmový zbor – len si tak spoločne zaspievať 10:14Deväť najkrajších túr v Cerovej vrchovine, pohorí s magickým hradom a so skalným vodopádom 08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)