Zelenskyj obvinil Moskvu z terorizmu. Ruské útoky spôsobili rozsiahle výpadky elektriny na východe Ukrajiny

Marek Bažík

Ukrajinskí hasiči bojujú s požiarom po ruskom raketovom útoku na elektráreň v Charkive. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí hasiči bojujú s požiarom po ruskom raketovom útoku na elektráreň v Charkive. Foto - TASR/AP

Vojna na Ukrajine – súhrn posledných udalostí:

  • Rusko v odplate za zdrvujúcu porážku na severovýchode útočilo na Ukrajine na civilnú infraštruktúru a spôsobilo výpadky elektriny
  • Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu z terorizmu, v zasiahnutých oblastiach netiekla ani voda pre problémy s čerpadlami
  • Rusko počas ukrajinskej protiofenzívy v Charkivskej oblasti prišlo o viacero kľúčových miest vrátane Iziumu a Kupianska
  • ruské ministerstvo obrany na zverejnenej mape priznalo, že má pod kontrolou už len malú časť Charkivskej oblasti
  • Kyjiv za pár dní dobyl späť viac územia, než koľko obsadila ruská armáda vo všetkých svojich operáciách od apríla
  • po ukrajinskej ofenzíve Putin čelí kritike aj od svojich najväčších podporovateľov na proruských kanáloch na telegrame
  • Meduza navyše tvrdí, že Kremeľ odložil na neurčito referendá o pripojení k Rusku plánované na okupovaných územiach

Ukrajinské sily dobyli späť Izium na východe Ukrajiny, potvrdil Volodymyr Zelenskyj v prejave ku koncu 200. dňa vojny. O tom, že Ukrajinci získali toto strategické mesto v Charkivskej oblasti, hovorili zatiaľ len neoficiálne správy.

Zelenskyj v prejave povedal, že by chcel poďakovať ukrajinským vojakom, ktorí oslobodili mnohé ukrajinské územia, ku ktorým podľa neho po novom patria mestá Balaklija, Izium a Kupiansk. (čtk)

Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu z terorizmu po tom, čo večerné ruské útoky na kritickú infraštruktúru spôsobili na mnohých miestach Ukrajiny rozsiahle výpadky elektriny. Úplný výpadok nastal podľa ukrajinského prezidenta v Charkivskej a Doneckej oblasti, bez elektriny sú aj časti Zaporižžskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti.

Zelenského poradca Mychajlo Podoljak potvrdil, že Rusi zaútočili pri Charkive na tepelnú elektráreň.

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 striel s plochou dráhou letu, z ktorých deväť zničila ukrajinská protivzdušná obrana.

V zasiahnutých oblastiach nefunguje osvetlenie, pre problémy s čerpadlami tam netečie voda a z mnohých regiónov prichádzajú aj správy o stojacich vlakoch, uviedol ruskojazyčný web BBC.

„Ruskí teroristi zostávajú teroristami a útočia na kritickú infraštruktúru, nie na vojenské zariadenia. Ich cieľom je odoprieť ľuďom svetlo a teplo,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri.

„Stále si myslíte, že sme jeden národ?“ obrátil sa Zelenskyj vo svojom ďalšom príspevku na Rusov. „Zima, hlad, tma alebo smäd, nič z toho pre nás nie je také hrozné a smrtiace ako vaše takzvané priateľstvo a bratstvo,“ napísal.

Ruský útok na ukrajinskú infraštruktúru prišiel po tom, čo rozsiahly ukrajinský protiútok donútil ruské sily v zásade odísť z celej Charkivskej oblasti. (nyt, bbc, čtk)

Ukrajinskí hasiči bojujú s požiarom po ruskom raketovom útoku na elektráreň v Charkive. Foto - TASR/AP

Vladimir Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkivskej oblasti, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše New York Times. Proruské kanály na telegrame v posledných dňoch opakovane kritizujú Kremeľ, ktorý podľa nich namiesto pomoci na fronte organizuje pompézne oslavy v Moskve alebo jednoducho neinformuje o svojich zlyhaniach na bojisku.

Hnev proruských blogerov ukázal, že aj keď Putin úspešne vykorenil takmer celú liberálnu a prodemokratickú opozíciu na domácej scéne, stále mu hrozí kritika od konzervatívneho krídla, píše americký denník.

Ruský prezident, ale aj minister obrany Segej Šojgu pritom mlčali o sobotňajšom kolapse ruskej armády aj v nedeľu, všíma si Guardian.

Po ofenzíve sú v šoku a naštvaní

„Väčšina (z proruských blogerov) je v šoku a nemysleli si, že by k tomu mohlo dôjsť,“ uviedol Dmitrij Kuznec z webu Meduza. „Myslím si, že väčšina z nich je naozaj naštvaná,“ ​​dodal.

Hojne sledovaní proruskí blogeri na telegrame, ktorý na rozdiel od facebooku či instagramu funguje v Rusku bez obmedzení, podporujú oficiálny postoj Kremľa, podľa ktorého ruskí vojaci na Ukrajine bojujú proti „nacistom“.

Niektorí blogeri – často pôsobiaci na bojisku s ruskými vojakmi – však poskytujú podrobnejšie a podľa analytikov aj presnejšie informácie o situácii na fronte ako ruské úrady. Ruské ministerstvo obrany podľa proruských kanálov Ukrajincov podceňuje a neinformuje o zlyhaní svojich jednotiek.

Pokiaľ bude ruská armáda zľahčovať svoje neúspechy, Rusi „prestanú veriť ministerstvu obrany, a čoskoro aj celej vláde,“ povedal svojim viac ako dvom miliónom followerov jeden z blogerov Jurij Podoljaka.

Putin radšej hovoril o ruskom kolese

Obzvlášť hlasnú kritiku na sieťach si vyžiadalo Putinovo sobotňajšie otvorenie nového ruského kolesa v Moskve.

Spravodajstvo štátnych ruských médií bolo v ostrom kontraste s informáciami na telegrame, kde sa na ukrajinských i proruských kanáloch objavovali správy o rýchlom postupe Kyjiva v Charkivskej oblasti a úteku ruských jednotiek z okupovaného územia.

„Pre ľudí je dôležité, aby si dokázali odpočinúť s rodinou a priateľmi,“ hovoril medzitým Putin v Moskve na otvorení 140 metrov vysokej, „jedinečnej“ atrakcie.

„Usporiadali sviatok za miliardy,“ napísal v sobotu jeden proruský bloger v široko zdieľanom príspevku. „Armáda nemá žiadne termokamery, žiadne nepriestrelné vesty, žiadne prieskumné vybavenie, žiadne lekárničky,“ rozčuľoval sa bloger a podotkol, že súčasná situácia na fronte je pre ruské sily zlyhaním.

Moskva si nedokáže priznať zlyhanie

Vinou neschopnosti ruského ministerstva obrany priznať zlyhanie „sa rúca ruský informačný priestor,“ napísal v nedeľnej správe americký Inštitút pre štúdium vojny.

Oficiálne médiá ponúkajú Rusom širokú škálu zmätených vysvetlení situácie na fronte, napríklad že ruské sily bojujú proti celému „kolektívnemu Západu“, alebo zľahčujú význam Ukrajinou narušených zásobovacích línií.

Inštitút sa tiež zmieňuje o odpore proruských blogerov a ruských nacionalistov vo svetle súčasného vojenského úspechu Ukrajiny.

Mlčanie ruského ministerstva obrany je „zradou vojakov, ktorí bojovali a stále bojujú“ na Ukrajine, napísal jeden z nich. (nyt, čtk)

Foto - tasr/ap

Bosna a Hercegovina prijala ponuku na priateľský zápas s Ruskom, ktorý by sa mal odohrať deň pred štartom MS vo futbale v Katare, teda 19. novembra. Vedenie tamojšieho futbalu teraz čelí ostrej kritike zo všetkých strán, na zrušenie zápasu vyzývajú najväčšie hviezdy reprezentácie aj starostka Sarajeva.

Ruské ministerstvo obrany na brífingu ukázalo mapu, z ktorej vyplýva, že Rusi majú pod kontrolou už len malú časť Charkivskej oblasti – územie za riekou Oskil. Fotografiu mapy zverejnil web Meduza. Moskva ešte v sobotu priznala ústup z kľúčového mesta Izium s tvrdením, že išlo o vopred plánovaný krok a vojská presúva k Donecku v Donbase. (čtk, n)

Ukrajinské sily počas rýchlej protiofenzívy zrejme dorazili až k ruskej hranici na niekoľkých miestach v severnej časti Charkivskej oblasti. Videozáznam, na ktorom údajne sú ukrajinskí vojaci na hraničnom priechode Hoptivka, zverejnila agentúra Unian s upozornením, že dobytie Hoptivky ešte velenie ukrajinských síl nepotvrdilo.

Na internete sa šíria aj ďalšie videá ukrajinských vojakov pri štátnej hranici s Ruskom.

„Hoptivka 11. septembra prešla pod kontrolu ukrajinských ozbrojených síl,“ znie na videu zverejnenom agentúrou Unian.

Video podľa nej pochádza od príslušníkov 130. práporu ukrajinskej teritoriálnej obrany. Na ďalšom videozázname, ktorý na internet umiestnil spravodajský web Kyiv Post, je vidieť vojaka priamo pri ceduli oznamujúcej štátnu hranicu. (čtk)

Z rôznych častí Ukrajiny hlásia výpadky elektriny. Bez svetla sa ocitol okrem iného Charkiv, kde podľa starostu Ihora Terechova ruské ostreľovanie zasiahlo objekt civilnej infraštruktúry. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC mohla byť poškodená tepelná elektráreň.

Bez elektriny sú aj časti Poltavskej, Sumskej, Dnipropetrovskej, Doneckej a Zaporižžskej oblasti, ako aj časti ruského Belgorodu, ktorý leží blízko pri hraniciach s Ukrajinou.

„Úder na objekt infraštruktúry v Charkive. V jeho dôsledku v mnohých častiach mesta vypadla elektrina. Z rovnakého dôvodu nie je v týchto miestach ani voda, pretože nefungujú čerpadlá,“ uviedol na telegrame starosta mesta. Obyvateľov vyzval, aby zachovali pokoj, a dodal, že sa pracuje na náprave škôd, ktoré ruské ostreľovanie spôsobilo.

Podobné vyjadrenie zverejnil aj gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. „Niektoré mestá, obce, oblasti sú bez svetla. Rusi zaútočili na energetickú infraštruktúru,“ napísal.

„Ruské militantné a nacionalistické kanály sú vo vytržení: ‚Toto sme mali urobiť na začiatku vojny‘,“ referuje ohlasy na ruskom internete novinár Christo Grozev z Bellingcatu. (čtk, n)

Aká bude ruská odpoveď na ukrajinskú ofenzívu? Vo výsledku Moskva môže byť náchylná zmeniť stratégiu, aby posilnila rozvrátenú morálku vo svojich radoch. Niektorí ukrajinskí predstavitelia si podľa New York Times napríklad myslia, že by sa to mohlo odraziť v podobe masívnych kyberútokov.

Z Ruska, kde ľudia od piatka do dneška hlasujú v miestnych voľbách, prichádzajú desiatky upozornení na nezrovnalosti vo volebných okrskoch. Jedno z nich sa týka aj únosu pozorovateľky, upozornila stanica Nastojaščeje vremja.

V 15 ruských regiónoch ľudia volia gubernátorov, v šiestich regionálne parlamenty a v 11 mestské zbory administratívnych centier. V Moskve sa hlasuje vo voľbách do zastupiteľstiev mestských častí.

Za tri dni hlasovania polícia v súvislosti s voľbami zadržala už najmenej 19 ľudí. Medzi nimi sú kandidáti, nezávislí pozorovatelia aj členovia volebných komisií, hlási stanica s odvolaním sa na údaje projektu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku.

Stanica upozornila, že dané obvinenia nemôže nezávisle overiť.

Prípad únosu pozorovateľky

Kandidát vo voľbách Sergej Kapčuk uviedol, že neznámi ľudia uniesli pozorovateľku, ktorá dohliadala na hlasovanie v jednej z moskovských hlasovacích miestností.

Pozorovateľka o sebe 13 hodín nedávala vedieť a neskôr cez telefón informovala, že je s nijako neoznačenými ľuďmi, ktorí ju zadržiavajú.

Kde sa žena teraz nachádza, nie je jasné.

Hlasujú namiesto iných ľudí

Z niekoľkých ruských miest, napríklad zo sibírskeho Barnaulu, prišli správy o propagácii kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko počas samotného hlasovania.

Jedna z pozorovateliek v Moskve zase opísala, že iní pozorovatelia, ktorých si najala kandidátka za Jednotné Rusko, hlasujú namiesto iných ľudí, ktorých totožnosť sa nepreveruje.

Princíp je taký, že pozorovatelia si na svoj pas nalepia fotografiu a pasové údaje človeka, ktorý údajne teraz nie je v Moskve, ale „potrebuje hlasovať“. Členovia komisie tieto údaje neskúmajú a nechávajú najatých pozorovateľov hlasovať. (čtk)

Experti vysvetľujú, čo je za fiaskom Ruska pri charkivskej ofenzíve. Ukrajina tvrdí, že jej manéver je dielom špeciálnej dezinformačnej kampane, vďaka ktorej Rusi čakali útok na juhu. Podľa analytikov sa však protiofenzíva podarila predovšetkým vďaka kombinácii dobrej taktiky, efektívneho využitia západných zbraní a zlých strategických rozhodnutí Ruska.

Shooty: Špeciálna operácia

Emmanuel Macron vyzval Vladimira Putina na okamžité zastavenie vojenských operácií na Ukrajine a stiahnutie Rusov zo Zaporižžskej jadrovej elektrárne. Šéfovi Kremľa v telefonáte povedal, že najväčšie nebezpečenstvo v elektrárni predstavuje práve prítomnosť ruských síl. (guardian)

Ruská porážka v Iziume znamená psychologický zlom, píše Roman Pataj vo víkendovom zhrnutí bojov. „Od Kyjiva ušli síce porazení, ale viac-menej organizovaní a dobrovoľne. Od Iziumu ich vyhnala úspešná ukrajinská ofenzíva, ktorá ukázala, že ruská armáda je poraziteľná a slabá. Jej velenie teraz sťahuje do oblasti posledné rezervy, aby ukrajinský postup zastavili.“

Ruské úrady odložili na neurčito referendá o pripojení k Rusku, plánované na okupovaných územiach Ukrajiny, tvrdí web Meduza s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu. Dôvodom je postup ukrajinských síl v ofenzíve v Charkivskej oblasti.

Odklad na neurčito sa podľa zdrojov Meduzy týka samozvaných proruských republík v Luhanskej a Doneckej oblasti, ako aj Zaporižžskej, Chersonskej a Charkivskej oblasti, kde ruské úrady ustanovili vlastnú administratívu.

Z Charkovskej a Zaporižžskej oblasti už tiež odišli ruskí experti, ktorí mali zabezpečiť prípravu referend, uvádzajú zdroje. Odborníci podľa nich zostávajú už len v Chersonskej oblasti.

V súvislosti s referendami o pripojení k Rusku sa ako o dátume konania hovorilo o dnešku, keď sa konajú voľby v ruských regiónoch.

Dosadená okupačná správa už skôr pripustila, že „pre bezpečnostnú situáciu“ bude plány na referendum potrebné odložiť.

Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko potom tento týždeň navrhla spojiť referendá o pripojení s Dňom národnej jednoty, ktoré Rusko oslavuje 4. novembra. (meduza, čtk)

Ukrajinská ofenzíva na juhu pokračuje oveľa pomalšie ako ofenzíva na severovýchode, píše New York Times. „Dnešok je viac-menej pokojný na rozdiel od včerajška,“ povedal denníku ukrajinský vojak z frontovej línie pri Chersone, ktorý z bezpečnostných dôvodov odmietol uviesť svoje meno. „V našom smere ide ofenzíva naozaj pomaly.“

Videá z frontu potvrdzujú, že Rusi masovo opúšťajú svoje tanky, zbrane a plné sklady, často úplne bez boja. Mieru katastrofy ukazuje video z jediného miesta, údajne pri Iziume, kde Ukrajinci získali deväť kusov tankov T-80. To je takmer celá rota. Na záberoch nevidno, že by boli opustené T-80 zničené. Posádky jednoducho utiekli.

Viac videí z úspešnej ukrajinskej ofenzívy nájdete vo víkendovom zhrnutí vývoja bojov:

Olaf Scholz vyhlásil, že Nemecko a Európa sú pripravené na to, ako čeliť výpadkom v prípade, ak Rusko úplne zastaví dodávky plynu. Nemecký kancelár uviedol, že Nemecko na pobreží na severe krajiny pristavilo terminály, ktoré mu umožnia dovážať skvapalnený zemný plyn.

Scholzovo tvrdenie o pripravenosti Berlína na zastavenie ruského plynu však spochybnilo Nemecké združenie miest a obcí (DStGB), ako aj inštitút pre výskum ekonomiky DIW.

Obavy z výpadkov

Podľa šéfa DStGB Gerda Landsberga Nemecku hrozí energetická kríza a riziko výpadkov elektriny. Ako možné príklady spomenul preťaženie elektrickej siete alebo hekerský útok.

Takéto preťaženie môže spôsobiť napríklad to, že si veľa domácností zapne elektrické kúrenie. Nemecko podľa neho priznalo, že situácia je vážna, ale zatiaľ neurobilo dosť na jej riešenie.

Neodvratná recesia

Podľa šéfa DIW Marcela Fratzschera čaká najväčšiu európsku ekonomiku dlhý pokles. „Recesia je neodvratná, už sme v nej,“ povedal Fratzscher.

Ekonomika sa podľa neho nebude rýchlo zotavovať a v roku 2023 klesne. „Ani rok 2024 nebude dobrým rokom.“ Fratzscher takisto prognózuje, že „množstvo firiem skrachuje“, vláda ich totiž nemôže zachrániť všetky. (bloombeg, tasr)

MAAE informovala o zaistení elektriny potrebnej na bezpečnú prevádzku Zaporižžskej jadrovej elektrárne. „Záložné elektrické vedenie do elektrárne bolo obnovené. Poskytuje zariadeniu elektrinu zvonku potrebnú na chladenie reaktora a ďalšie bezpečnostné funkcie,“ uviedla agentúra.

Zároveň potvrdila rannú ukrajinskú informáciu o odstávke posledného funkčného reaktora.

MAAE ešte v sobotu varovala, že situácia v elektrárni je pre prerušené dodávky elektriny mimoriadne riziková. (guardian, čtk)

Mimoriadny víkendový vývoj bojov (199. deň): Rusi utiekli od Iziumu, rozmery ich porážky sú epochálne. „Definitívne totiž zničili renomé ruskej armády a Ruska ako veľmoci schopnej vnucovať svoju vôľu zbraňami.“ Rozoberáme, kam až sa dostali Ukrajinci počas ofenzívy v Charkivskej oblasti a ako vyzerá ruský kolaps na videách a fotografiách.

Opustená ruská technika. Foto - Generálny štáb ukrajinskej armády

Ukrajinské sily postúpili severne od Charkiva do oblasti 50 kilometrov od hraníc s Ruskom, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj 200 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Armáde sa podľa neho darí postupovať aj na juhu a východe Charkivskej oblasti.

Potvrdil tiež informáciu Inštitútu pre štúdium vojny, že ukrajinské sily od začiatku septembra oslobodili vyše 3000 kilometrov štvorcových územia na severovýchode Ukrajiny. (guardian, čtk)

Putinovo tvrdenie, že len zlomok z obilia exportovaného z Ukrajiny bol poslaný do rozvojových krajín, nie je pravdivé, uviedlo britské ministerstvo obrany. Ruský prezident tento týždeň vyhlásil, že väčšina obilia mieri do EÚ, a dodal, že chce rokovať o úprave dohody, ktorá vývoz odblokovala.

„Podľa údajov OSN bolo okolo 30 % obilia dodaného do krajín s nízkym a stredným príjmom v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii,“ uvádza ministerstvo v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

„Rusko presadzuje zámernú dezinformačnú stratégiu, keď sa snaží odvrátiť vinu za problémy s potravinovou neistotou, zdiskreditovať Ukrajinu a minimalizovať odpor proti invázii (na Ukrajinu),“ dodal Londýn. (guardian, tasr)

Ukrajinský generálny štáb oznámil, že jeho sily bojujú o oslobodenie Iziumu, bližšie informácie však neuviedol. Moskva v sobotu informovala, že z mesta sťahuje svoje jednotky. Experti dnes uviedli, že ukrajinské sily obsadia Izium v nasledujúcich 48 hodinách, ak to ešte neurobili. (čtk)

Ruské sily nekontrolovane utekajú z juhovýchodu Charkivskej oblasti, aby ich Ukrajinci v okolí Iziumu neobkľúčili, píše americký Inštitút pre štúdium vojny v správe o vývoji bojov. Ukrajinský protiútok v oblasti podľa expertov vedie k rozpadu ruskej osi na severe Donbasu.

Čo sa deje v Iziume

Analytici inštitútu odhadujú, že ukrajinské sily v nasledujúcich 48 hodinách obsadia mesto Izium, ak tak ešte neurobili.

„Oslobodenie Iziumu by bolo najvýznamnejším ukrajinským vojenských úspechom od víťazstva v bitke o Kyjiv v marci,“ píše ISW.

Ukrajina spätné dobytie významného dopravného uzla zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Moskva ešte v sobotu informovala, že z mesta sťahuje svoje jednotky.

Postúpili aj o 70 km

Podľa ISW Ukrajinci v niektorých oblastiach postúpili až o 70 kilometrov do Ruskom ovládaného územia a od 6. septembra dobyli späť vyše 3000 kilometrov štvorcových.

To je viac, než koľko ukrajinského územia obsadila ruská armáda vo všetkých svojich operáciách od tohtoročného apríla, poznamenáva ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v sobotu povedal, že ukrajinské sily od začiatku septembra dobyli späť 2000 kilometrov štvorcových územia.

Čo hovoria Briti

Britská vojenská rozviedka v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine napísala, že ukrajinské sily za posledných 24 hodín urobili významný pokrok v Charkivskej oblasti.

Boje podľa nej pokračujú v okolí Iziumu aj ďalšieho strategicky významného mesta Kupiansk. (čtk)

Prečítajte si tiež: Ukrajinská ofenzíva na juhu bola trikom na oklamanie Ruska, hlásia špeciálne jednotky

Vývoj bojov v Charkivskej oblasti. Zdroj - Inštitút pre štúdium vojny

V Zaporižžskej jadrovej elektrárni na Ukrajine bol odpojený posledný zo šiestich reaktorov. Oznámila to ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Prevádzka elektrárne bola podľa nej úplne zastavená. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v sobotu upozornila, že situácia v elektrárni je pre prerušené dodávky elektriny do zariadenia mimoriadne riziková.

Dôvodom problémov je ostreľovanie zariadenia, z ktorého sa obviňujú navzájom Ukrajina a Rusko.

Enerhoatom, ktorý je prevádzkovateľom elektrárne, dnes zdôraznil, že Rusi musia zastaviť paľbu. (reuters, čtk)

Ukrajinská rozviedka pri plánovaní súčasnej protiofenzívy znásobila spoluprácu s americkými tajnými službami, informuje denník The New York Times. Ukrajinci aktuálne oslobodzujú oblasti na severovýchode krajiny.

Američania podľa denníka poskytli Ukrajine informácie o pozíciách ruského veliteľstva aj o zbrojných skladoch Rusov.

Bývalý zástupca Pentagónu Mick Mulroy povedal, že ukrajinské jednotky postupujú rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo. (nyt, čtk)

Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ruská armáda utrpela značné straty v oblasti ukrajinského Charkiva. Štáb zároveň upozornil, že stále trvá nebezpečenstvo raketových útokov v celej krajine.

Podľa informácií velenia ukrajinských síl bolo v sobotu prevezených 75 zranených Rusov do dediny Valujki v Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hranici s Ukrajinou. Ďalších viac ako 100 ruských vojakov bolo prevezených z Belgorodu do Moskvy.

Kyjiv zároveň tvrdí, že Rusi bránia občanom v Charkivskej oblasti vo vstupe aj odchode z miest a dedín. (bbc, čtk)

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba žiada od Nemecka viac zbraní. Po rokovaní s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou povedal, že úspech ukrajinskej protiofenzívy ukazuje, že Kyjiv dokáže Moskvu poraziť, potrebuje však od svojich partnerov viac zbraní.

Kritika z Kyjiva

Kuleba, ktorý v minulosti Nemecko kritizoval za pomalú reakciu na ukrajinské žiadosti o dodávky zbraní, uviedol, že Ukrajina za dlhotrvajúce debaty platí vysokú cenu.

„Kým niekto v Berlíne zvažuje, prijíma rady či konzultuje, či poslať tanky, alebo nie… niekto na Ukrajine umiera, pretože tanky nedorazili,“ povedal Kuleba.

Reakcia Berlína

„Už dlho dodávame Ukrajine ťažké zbrane, ktoré majú veľký vplyv,“ uviedla Baerbocková a spomenula pritom samohybné húfnice, salvové raketomety a protiletecké systémy typu Gepard.

O možnej dodávke tankov Leopard, ktoré žiada Ukrajina, Baerbocková nehovorila. (dpa, čtk)

Volodymyr Zelenskyj oznámil oslobodenie ďalších dvoch obcí v Charkivskej oblasti. Sú nimi Vasylenkove a Artemivka. „Krok za krokom naši vojaci oslobodzujú ukrajinskú krajinu,“ uviedol ukrajinský prezident na Facebooku.

Verejne ohlásená ukrajinská ofenzíva na juhu bola dezinformačnou kampaňou na odvrátenie ruskej pozornosti od skutočnej ofenzívy pripravovanej v Charkivskej oblasti, uviedli ukrajinské špeciálne jednotky. Oznámili to po tom, čo Ukrajinci v sobotu oslobodili viaceré dôležité mestá a zaznamenali najväčší úspech od marcového ústupu Rusov z regiónu okolo Kyjiva.

„Bola to veľká špeciálna dezinformačná operácia,“ povedal pre Guardian hovorca ukrajinských špeciálnych jednotiek Taras Berezovec.

„Rusko si myslelo, že (ofenzíva) bude na juhu a presunulo tam svoje vybavenie,“ vysvetlil taktiku Berezovec. „Potom však k ofenzíve došlo na mieste, kde to najmenej čakali, a to spôsobilo ich paniku a útek.“

Južné velenie ukrajinskej armády oznámilo začiatok dlhoočakávanej ofenzívy v Chersonskej oblasti 29. augusta. Vojaci na chersonskom fronte v tom čase uviedli, že nevidia žiadne dôkazy o uvedenej ofenzíve a že bitky, ku ktorým dochádza, sú reakciou na ruský pokus o ofenzívu spred niekoľkých dní.

Ukrajinské sily za posledné dva týždne obsadili na juhu niekoľko obcí, no tieto zisky sa výrazne nelíšili od stabilného, ​​ale obmedzeného postupu ukrajinských síl v Chersonskej oblasti počas júla a augusta.

Napriek tomu sa dobytie týchto malých dedín s pár tisíckami obyvateľov stalo veľkou správou vo svetových médiách.

Berezovec teraz tvrdí, že mediálny rozruch okolo južnej ofenzívy bol koordinovanou dezinformačnou kampaňou Ukrajiny zameranou na ruské sily, ktorá vznikala niekoľko mesiacov. Podľa Berezovca sa Kyjivu kampaňou podarilo vyprovokovať Rusko do toho, aby presunulo vybavenie a vojakov na južný front, čiastočne aj z Charkivskej oblasti.

„Medzitým dostali (naši) chlapci v Charkive tie najlepšie západné zbrane, väčšinou americké,“ uviedol. (guardian)

Ukrajinský vojak si robí selfie počas bojov v Donbase. Foto - tasr/ap

Dobré ráno,

Ukrajina v sobotu zaznamenala najväčší úspech, odkedy koncom marca vyhnala Rusov z Kyjivskej oblasti. V 10 bodoch zhŕňame, čo sa vo vojne aktuálne deje:

  • Ukrajinci v posledných dňoch prekvapili Rusov ofenzívou v Charkivskej oblasti a oslobodzujú tam mesto za mestom;
  • v sobotu ukrajinské sily vstúpili do strategicky kľúčového mesta Izium, ktoré bolo jedným z hlavných ťahov ruskej invázie;
  • Moskva neskôr priznala ústup z mesta s tvrdením, že išlo o vopred plánovaný krok a vojská presúva k Donecku v Donbase;
  • Ukrajinci oslobodili aj mesto Kupiansk, cez ktoré Rusi zásobovali všetky svoje jednotky na severovýchodnej Ukrajine;
  • Kupiansk bol ešte pred pár dňami vyše 50 kilometrov za frontovou líniou, čo ukazuje, ako rýchlo Ukrajinci napredujú;
  • podľa prezidenta Zelenského Ukrajina od začiatku septembra získala späť už 2000 štvorcových kilometrov svojho územia;
  • ak sa Rusom nepodarí zastaviť ukrajinský nástup, úspechy zo soboty môžu mať podľa expertov kľúčový vplyv na ďalší priebeh;
  • Kyjiv pritom v sobotu hlásil úspechy aj z Donbasu, ktorý leží juhovýchodne od Charkivskej oblasti, aj na juhu krajiny;
  • gubernátor Luhanskej oblasti uviedol, že ukrajinskí vojaci sú už na okraji Lysyčanska, ktorého stratu uznal Kyjiv začiatkom júla;
  • ukrajinská armáda zase oznámila, že jej vojaci v niektorých oblastiach na juhu Ukrajiny postúpili aj o desiatky kilometrov.
Situácia na východe Ukrajiny: modrou sú označené územia získané pri ukrajinskej charkivskej ofenzíve. Zdroj - ISW

Nové na Dennikn.sk

09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: PochybnostiVčera 17:01Ženy ťahá za vlasy, búcha po zadku. Tréner Tomáš má milión sledovateľov, no svoje metódy nevysvetľujeVčera 16:58Shooty: StrašidláVčera 16:27Žilinku sa dotkli slová, že prokurátori budú strúhať ceruzky. Ich preradenie vysvetliť nevedelVčera 16:08Pellegriniho deň venovaný Maďarom: Ficova vláda na pomoc vycestovala do Galanty, zabrali aj Forró a GyimesiVčera 15:44Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradilVčera 15:43Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôdeVčera 15:27Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéteVčera 14:47Sú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je Gaza