Petra Tótha predviedli policajti na súd v kauze Kuciak, odmietol vypovedať

Monika Tódová, Marek Bažík

Peter Tóth a Marian Kočner na archívnej fotografii z januára 2020. Foto - tasr
Peter Tóth a Marian Kočner na archívnej fotografii z januára 2020. Foto - tasr

Súd v kauze Kuciak – súhrn dnešných udalostí:

  • polícia predviedla Petra Tótha; súd to nariadil po tom, čo Kočnerov exkamarát napriek predvolaniu neprišiel svedčiť;
  • Tóth vyhlásil, že nebude vypovedať a odôvodnil to tým, že mu bolo vznesené obvinenie za prípravu stránky Na pranieri;
  • súd napokon rozhodol, že Tótha nebude vypočúvať, lebo by si svojou výpoveďou mohol spôsobiť trestné stíhanie;
  • Marian Kočner na súde komentoval staršie Tóthove výpovede a vyhlásil, že Tóth riadil celú stránku Na pranieri;
  • na súde vypovedal Zsuzsovej exmanžel, ktorý hovoril o ich vzťahu, Zoltánovi Andruskóovi či o „krstnom otcovi“ Kočnerovi;
  • súd bude pokračovať 30. septembra, až do konca januára 2023 je naplánovaných ďalších 14 pojednávacích dní.

Prokurátor Daniel Mikuláš povedal, že to, že Peter Tóth nevypovedal, vyhodnotia v záverečnej reči. S tým, že nebude vypovedať, podľa Mikuláša rátali.

Súd prerušil hlavné pojednávanie v kauze Kuciak, pokračovať bude 30. septembra.

Pán Tóth riadil celú stránku Na pranieri, po technickej aj dramaturgickej stránke, hovorí Marian Kočner na pojednávaní v kauze Kuciak, kde komentuje prečítané Tóthove výpovede. Nepáči sa mu, že Tóth napríklad vypovedal, že Kočner získaval informácie o Marošovi Žilinkovi. „Nemá žiadny dôkaz,“ tvrdí Kočner.

„Nemôžem si, bohužiaľ, pomôcť, ale nemôžem vylúčiť, že pán Tóth je psychiatrický pacient, keďže mi to nielen povedal, ale aj napísal do SMS,“ dodal.

Súd začal čítať Tóthove výpovede.

Peter Tóth po odchode zo súdnej miestnosti neodpovedal na otázky novinárov a odišiel cez parkovisko špecializovaného súdu.

Súd rozhodol, že Petra Tótha nebude vypočúvať, lebo by si svojou výpoveďou mohol spôsobiť trestné stíhanie. Odmietnutie výpovede z tohto dôvodu umožňuje zákon. Tóth tak nedostal ani pokutu, jeho výpovede budú prečítané.

Ak sa niekto rozhodne nevypovedať, tak ho neprinútite, hovorí o Tóthovi Roman Kvasnica, ktorý je právnym zástupcom Kuciakovcov. Kočnerov niekdajší kamarát dnes na súde vyhlásil, že vypovedať nebude.

Súd prerušil hlavné pojednávanie na 10 minút kvôli porade senátu. Sudkyňa Sabová sa Tótha spýtala, či niečo prehodnotil. „Nemám absolútne dôvod nič prehodnocovať,“ odpovedal Tóth.

Peter Tóth je pravdepodobne obvinený v dvoch prípadoch, okrem sledovania novinárov aj z vydierania. Obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry predložil súdu uznesenie, podľa ktorého Tótha v novembri 2021 obvinila polícia v Nitre z vydierania novinárky Jany Telekiovej.

Prokurátor Matúš Harkabus hovorí, že sčasti je odmietnutie Tótha vypovedať oprávnené – ide o sledovanie novinárov -, ale sčasti neoprávnené. „V časti, ktorá sa napríklad týka registrácie strany Cieľ, petičných hárkov a podobne.“

Ak Tóth aj tak nebude vypovedať, tak mu navrhuje uložiť primeranú poriadkovú pokutu a jeho výpovede prečítať.

Tóth už vypovedal viackrát ako na súde, tak aj v prípravnom konaní.

Kočnerov obhajca Para si myslí, že Tóthova výpoveď sa nedá rozdeliť.

Peter Tóth na začiatku svojej výpovede osočuje aj súd a vraví, že nebude vypovedať. „Napriek tomu, že tento senát si o mne myslí, že som mentálne retardovaný, som poučeniu porozumel a vypovedať nebudem,“ vyhlásil. Odôvodnil to tým, že voči nemu bolo vznesené obvinenie za prípravu stránky Na pranieri. Ide o stíhanie týkajúce sa sledovania novinárov.

Tóth tvrdí, že je to „politický nezmysel a treba sa opýtať Matovičovho Himmlera Lipšica“.

„Keďže táto vec súvisí s touto vecou, tak by som si mohol touto výpoveďou poškodiť,“ povedal.

Tóth tvrdí, že pred týmto senátom by nevypovedal, ani keby nemal túto prekážku.

Súd následne prerušil pojednávanie a požiadal prokurátora, aby preveril, za čo presne je Tóth stíhaný.

Petra Tótha predviedli policajti na súd v kauze Kuciak. Nariadil to špecializovaný súd po tom, čo Tóth dnes napriek predvolaniu neprišiel svedčiť.

Tótha predviedla hliadka obvodného oddelenia v Bernolákove.

Tóth už dávnejšie avizoval, že na súd nepríde. Odôvodňoval to novinármi a kritizoval aj samotnú sudkyňu Sabovú.

Špecializovaný súd nariadil polícii predviesť v kauze Kuciak svedka Petra Tótha na pojednávanie o 11.30. Oznámila to predsedníčka senátu Ružena Sabová. Tóth napriek predvolaniu dnes neprišiel svedčiť.

Svedok Peter Tóth sa na 10.30 nedostavil na pojednávanie v kauze Kuciak. Predsedníčka senátu Ružena Sabová ho dala pravdepodobne predviesť. O 10.30 prerušila výsluch Kočnerovho kamaráta Jozefa Dučáka, aby zistila, či je Tóth prítomný v budove súdu. Keď zistila, že nie, mala pripravený dokument, ktorý odovzdala asistentke. Tá ho zrejme odovzdá polícii.

Tóth už pred niekoľkými týždňami avizoval, že na súd nepríde, a ak dostane pokutu alebo ho predvedú, tak mu je to vraj jedno.

Odôvodňoval to novinármi a kritizoval aj samotnú sudkyňu Sabovú.

Dučák vypovedá o Kočnerovom portáli o novinároch Na pranieri, ktorý založil s Tóthom.

Kočner sa podľa Dučáka tešil, že sa verejnosť dozvie pravdu o ľuďoch, ktorí boli podľa neho nemorálni.

Na špecializovanom súde v kauze Kuciak vypovedal exmanžel Aleny Zsuzsovej Marián Markovič. Hovoril, že sa so Zsuzsovou zoznámil pred viac ako 20 rokmi v Nitre, ale keď sa im narodila dcéra, ich vzťah sa výrazne zhoršil. Zsuzsová mu dcéru nedala, neuspel ani na súde a potom sa Zsuzsovej vyhýbal.

O Andruskóovi 

Na súde potvrdil, že Zoltánovi Andruskóovi požičal 10-tisíc eur, išlo len o ústne dohodnuté pôžičky. Andruskó vždy peniaze načas vrátil a nemusel ho nikdy naháňať. Keďže ho však zavreli, nestihol splatiť všetko.

Andruskó podľa Markoviča dlhoval viacerým ľuďom, čo sa ukázalo, keď ho zavreli. „Žil na vysokej nohe, kúpil si veľký dom,“ povedal Markovič.

Nevie si predstaviť, že by Andruskó niekomu požičiaval peniaze. „Ten človek nie je schopný dať dokopy dva a dve. On si naotváral reštaurácie a nič mu nešlo.“ Povedal tiež, že vedel, že Andruskó a Zsuzsová sa stretávajú.

O krstnom otcovi

„Keď ju zatvorili, dozvedel som sa z médií, že malá má nejakého krstného otca a ten jej prispieva. Sumy neviem a myslím, že myslela na pána Kočnera,“ uviedol Zsuzsovej exmanžel.

Markovič tvrdí, že nie je pravda, že by bol Kočner jej krstný. Dcéra mu vraj povedala, že to vzniklo na Donovaloch, kde boli aj s mamou za Kočnerom.

„On ju ľutoval a povedal, že ,povedz, že som tvoj krstný‘,“ dodal.

Reakcia Kočnera

Kočner komentoval Markovičovu výpoveď tak, že sa ukázalo, že Andruskó je klamár.

Kočner tak Andruskóa označuje aj preto, že vypovedal, že obchodoval s Markovičom s bicyklami, ale Markovič to poprel.

Právny zástupca Kuciakovcov Roman Kvasnica hovorí, že tento rozpor v tejto chvíli nie je podstatný. Podstatné podľa neho je, že Markovič potvrdil, že Zsuzsová mala od Kočnera peniaze.

Dnes od 9.00 pokračuje po dvojmesačnej pauze súd v prípade vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov:

  • Predvolaní sú exmanžel Aleny Zsuzsovej Marián Markovič, Kočnerov spolupracovník Jozef Dučák a Peter Tóth.
  • Zsuzsová dala súhlas, aby sa pojednávalo v jej neprítomnosti, Tóth je predvolaný na 10. hodinu.
  • Na minulom pojednávaní expert vysvetľoval, ako Marian Kočner a Alena Zsuzsová používali šifry v Threeme.
  • Až do januára 2023 je naplánovaných ďalších 14 pojednávacích dní vrátane jedného v septembri.
Foto - TASR

Najčítanejšie teraz

Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéPredseda Hlasu Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš BenedikovičVzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSPrezidentská debata v RTVS pred 2. kolom. Foto – RTVSPellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomFoto - Markíza, IG Attila Végh, Denník NRáno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochJuraj Slafkovský sa výrazne zlepšil v súbojoch pri mantineli. Foto – TASR/APNewsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťFoto - Denník NLasky z Pary: Prijal som, aký som. Pokúšam sa s tým niečo robiť, ale ideálne to nikdy nebudeLasky na koncerte s Parou v bratislavskom Stars Auditoriu. Foto - archív skupiny ParaOtec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike?Ilustrácia – Alexandra JustIvan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíFoto N - Tomáš BenedikovičSú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je GazaPochod Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe v máji 2021 v Bratislave. Foto – TASRTento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Foto N - Vladimír ŠimíčekKeď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeTím BAB, ktorý podal výpoveď: Lucia Dubravay Trautenberger, Andrej Kolenčík, Lívia Filusová a Jana Vicenová. Foto - Jakub HauskrechtVývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyHasiči počas zásahu v zasiahnutej súčasti energetického sektora v Charkive po nálete 22. marca. Foto - TASR/APManžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť?Ilustrácia – F. S. s MidjourneyPellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáFoto N - Peter LázárPrečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval

Nové na Dennikn.sk

08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine