Z Ruska už pre mobilizáciu utiekli státisíce mužov, najväčšie protesty sú v Dagestane

Ruský pravoslávny kňaz so skupinou odvedencov vo vojenskom náborovom centre v ruskom Volgograde. Foto - tasr/ap
Ruský pravoslávny kňaz so skupinou odvedencov vo vojenskom náborovom centre v ruskom Volgograde. Foto - tasr/ap
  • z Ruska utieklo od vyhlásenia mobilizácie už 260-tisíc mužov, tvrdí Novaja Gazeta
  • predstavitelia bezpečnostných zložiek navrhujú uzavrieť hranice, „kým nebude neskoro“
  • najväčšie protesty sú v Dagestane, v jednej z oblastí, odkiaľ odvádzajú najviac mužov
  • Kazachstan, blízky spojenec Moskvy, oznámil, že neuzná anexiu ukrajinských oblastí

Putin prosí vyhrážkami o vyjednávanie, píše ukrajinský publicista Sergey Fursa. „Rokoval už niekedy niekto so slabým a úbohým protivníkom za jeho podmienok?“

V nefunkčnom plynovodnom potrubí Nord Stream 2 cez noc prudko klesol tlak. Prevádzkovateľ tvrdí, že príčinu nepozná. Nord Stream 2 bol dokončený vlani, plyn na komerčné účely ním nikdy nezačal prúdiť.

Nord Stream 2 vedie po dne Baltského mora a mal zdvojnásobiť objem prepravovaného plynu z Ruska do Nemecka. Jeho sprevádzkovaniu zabránil nemecký kancelár Olaf Scholz krátko pred tým, ako ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu.

Čo sa stalo

„Niekde musí byť diera,“ povedal hovorca prevádzkovateľa Nord Streamu 2 Ulrich Lissek. Podľa neho je možné, že plyn uniká v pobrežnej oblasti, na súši by si to prevádzkovateľ všimol.

Za normálnych okolností je v plynovode tlak 105 barov, na nemeckej strane však klesol na 7 barov. V potrubí sa nachádza len technický plyn.

Vyšetrovanie poklesu tlaku podľa prevádzkovateľa, ktorý sídli vo Švajčiarsku, komplikujú sankcie, nedostatok personálu a blokované peniaze.

Ako sa hýbu ceny

Cena plynu pre európsky trh sa od vlaňajšej jesene zvyšuje, po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu sa cenový rast zrýchlil. Plynovod Nord Stream 1, ktorý bol sprevádzkovaný pred viac ako desiatimi rokmi a vedie paralelne s Nord Streamom 2, plyn v súčasnosti nedodáva.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom TTF v Holandsku dnes okolo 14.00 h strácala takmer 6 % na 175 eur za MWh.

Pred rokom bola tesne pod 40 eurami a pred dvoma rokmi okolo 15 eur za MWh. (čtk, reuters)

Poľská armáda ponúkne v októbri a novembri základný jednodňový vojenský výcvik všetkým Poliakom vo veku 18 až 65 rokov. Poľsko dlhodobo plánuje navyšovať počet príslušníkov armády a ruská invázia na Ukrajinu tento cieľ ešte umocnila.

Výcvik bude zahŕňať narábanie so zbraňou, streľbu, boj zblízka a čítanie z máp. Prebiehať bude na 17 vojenských základniach, a to v každú októbrovú a novembrovú sobotu. Absolvovať ho môžu výlučne poľskí občania.

V Poľsku bola nedávno zavedená dobrovoľná vojenská služba, pričom napríklad zamestnanci pošty boli vyzvaní, aby absolvovali výcvik so zbraňami pod vedením poľskej domobrany. (tasr)

Viktor Orbán v maďarskom parlamente povedal, že vláda sa spýta občanov, či chcú protiruské sankcie. Podľa neho sa postihy za ruskú agresiu na Ukrajine obrátili proti Európe, a ak by boli zrušené, európska ekonomika by opäť nabrala na sile.

Maďarsko sa podľa Orbána spýta verejnosti, aký má názor na protiruské sankcie, prostredníctvom národnej konzultácie.

Má to byť neformálny prieskum, počas ktorého každý dospelý bude môcť odpovedať na otázky vo formulári na internete alebo ho v tlačenej podobe poslať poštou.

Orbán už skôr povedal, že chce dosiahnuť zrušenie protiruských sankcií najneskôr do konca roka. (čtk)

Vývoj bojov (214. deň): Ruské letectvo chcelo zastaviť ukrajinské útoky, ale zažilo čierny víkend. Tempo, akým ruská armáda prichádza o moderné a drahé lietadlá, je stále prekvapujúco vysoké.

Francúzska vláda vyčlenila v rozpočte na budúci rok 45 miliárd eur na obmedzenie rastu cien energií na 15 %. Očakáva sa, že odvody energetických podnikov znížia náklady kabinetu na toto opatrenie na 12 miliárd eur.

Minister financií Bruno Le Maire uviedol, že najväčšou prioritou je boj s infláciou.

Kroky Moskvy počas invázie na Ukrajinu sú podľa neho nepredvídateľné. Úlohu zohráva aj spomalenie rastu ekonomiky hlavných obchodných partnerov Francúzska, ktorými sú USA, Nemecko a Čína. (čtk, reuters)

Rusko zatiaľ neprijalo žiadne rozhodnutie o uzavretí hraníc, oznámil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na hromadné odchody mužov pred odvodom na Ukrajinu. Moskva podľa neho očakáva, že budú napravené všetky chyby, ktoré pri odvodoch nastali. Aké chyby má na mysli, Peskov nespresnil. (čtk)

Ruské akcie dnes prudko klesli, hlavný index si odpisoval až 12 % a nachádzal sa najnižšie od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. K prepadu cien podľa analytikov prispieva napätie v ruských regiónoch pre čiastočnú mobilizáciu.

  • Akciový index MOEX, v ktorom sa ceny vyjadrujú v rubľoch, klesol na 1841,42 bodu a prvý raz od začiatku invázie spadol pod 1900 bodov. Popoludní stratu obmedzil a pohyboval sa okolo 1947 bodov.
  • Index RTS, v ktorom sa ceny vyjadrujú v dolároch, zmiernil rannú stratu na 7,2 % a držal sa okolo 1059 bodov.
  • Najviac padali akcie energetických firiem na čele s Gazpromom a Lukoilom.

Čo hovorí analytik

Podľa analytika firmy XTB Jiřího Tylečka sa čiastočne vytratila dôvera v pokračujúci predaj ruských energií na západné aj ďalšie trhy.

Výrazne strácajú aj ceny plynu aj ropy, ktoré reagujú na zhoršujúce sa vyhliadky globálnej ekonomiky. Pád akcií môže podľa analytika súvisieť aj s ohláseným nárastom zdanenia exportu uhlia, ropy, plynu a takisto hnojív.

Čo zrazilo akcie

Prvú vojenskú mobilizáciu v Rusku od drhej svetovej vojny vyhlásil Vladimir Putin minulý týždeň v stredu. Jeho oznámenie vyvolalo protesty v desiatkach miest po celej krajine.

Hnev verejnosti je zvlášť silný v chudobných regiónoch obývaných etnickými menšinami, ako je napríklad Dagestan, píše Reuters. (čtk)

V ruskej Riazani sa zapálil muž, kričal, že nechce bojovať na Ukrajine. Očití svedkovia uviedli, že behal po autobusovej stanici celý v plameňoch a kričal. Na zverejnenom videu bolo vidieť, ako ho odvážajú záchranári. (svoboda)

Slovensko bude podľa Jaroslava Naďa rokovať o prípadnom zapojení Maďarska do ochrany svojho vzdušného priestoru, ktorý od tohto septembra zabezpečujú české a poľské vojenské letectvo. Minister obrany to povedal po schôdzke so svojím maďarským kolegom Kristófom Szalay-Bobrovniczkym.

O ochrane slovenského neba

„Teším sa na ďalšiu diskusiu o možnosti, že by sa Maďarsko pripojilo k Poľsku a Česku pri ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky,“ uviedol Naď.

Slovensko sa pri ochrane svojho neba spolieha na spojencov v NATO po tom, čo sa po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodlo predčasne ukončiť používanie stíhačiek MiG-29 zo sovietskej éry.

Slovensko na konci roka 2018 podpísalo kontrakt na dodávku nových stíhačiek F-16, ktorých dodávky sa oproti pôvodnému plánu oneskoria. Prvé americké lietadlá by slovenská armáda mala dostať v roku 2024.

Podľa dostupných informácií do minulého týždňa české ani poľské lietadlá ešte nemuseli zasahovať pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

O ruskej vojne na Ukrajine

Vyjadrenie oboch ministrov po spoločnej schôdzke potvrdilo rozdielny postoj Slovenska a Maďarska v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

„Hoci máme rozdielne názory, chceme, aby sme čo najskôr zažili mier u našich susedov,“ povedal maďarský minister.

Zatiaľ čo Slovensko, podobne ako ďalšie krajiny v strednej Európe, podporilo Ukrajinu aj dodávkami vojenského materiálu, Budapešť odmietla, aby cez maďarské územie prúdili na Ukrajinu dodávky zbraní zo Západu.

Minulý týždeň sa maďarský premiér Viktor Orbán podľa médií vyslovil za to, aby EÚ najneskôr do konca roka zrušila sankcie, ktoré uvalila na Rusko. (čtk)

Rast globálnej ekonomiky sa podľa OECD spomaľuje viac, než sa čakalo pred niekoľkými mesiacmi, najmä v dôsledku invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Hrozí aj to, že energetická a inflačná kríza vo veľkých ekonomikách prerastie do recesie.

OECD v novom výhľade naďalej očakáva, že svetový HDP tento rok stúpne o 3 %. Na budúci rok počíta so spomalením na 2,2 %, v júni predpokladala zvoľnenie rastu len na 2,8 %.

Organizácia je osobitne pesimistická vo výhľade pre Európu, ktorá je najviac priamo vystavená následkom vojny na Ukrajine.

Celosvetová produkcia bude podľa OECD na budúci rok oproti odhadu spred invázie nižšia o 2,8 bilióna dolárov. To zodpovedá veľkosti francúzskej ekonomiky.

Podrobnejšie prognózy:

Eurozóna: Rast ekonomiky sa v budúcom roku spomalí na 0,3 % z tohtoročných 3,1 %. Región strávi najmenej časť roka v recesii, ktorá sa zvyčajne definuje ako dva kvartály poklesu za sebou.

Výhľad pre eurozónu sa dramaticky zhoršil. V júni OECD predpokladala, že jej ekonomika na budúci rok vzrastie o 1,6 %.

Nemecko: Pre najväčšiu európsku ekonomiku, ktorá je závislá od ruského plynu, má OECD zvlášť nepriaznivú prognózu. V roku 2023 čaká pokles hospodárstva o 0,7 %, zatiaľ čo ešte v júni počítala s rastom o 1,7 %.

Spojené štáty: Aj keď sú menej závislé od dovozu energií ako Európa, dostávajú sa do útlmu, pretože centrálna banka Fed zvyšuje úrokové sadzby, aby dostala pod kontrolu infláciu.

Rast najväčšej ekonomiky sveta sa na budúci rok spomalí na 0,5 % z tohtoročných 1,5 %. V oboch prípadoch ide o zhoršenie prognózy.

Čína: Prísne opatrenia proti šíreniu covidu-19 v Číne znamenajú, že čínska ekonomika tento rok stúpne o 3,2 % a na budúci rok o 4,7 %. Skoršie odhady boli priaznivejšie, najmä na tento rok.

Ako vidia infláciu

Napriek rýchlo sa zhoršujúcemu výhľadu popredných ekonomík je podľa OECD v rámci boja s infláciou potrebné ďalšie zvyšovanie úrokov. Predpokladá, že základné sadzby väčšiny hlavných centrálnych bánk na budúci rok prekročia 4 %.

Mnohé vlády zvyšujú aj pomoc domácnostiam a firmám s vysokou infláciou. Takéto opatrenia by podľa OECD mali byť zamerané na tých, ktorí ich najviac potrebujú, a mali by byť dočasné, aby ďalej neprehlbovali vysoké zadlženie. (čtk, reuters)

V Iziume na severovýchode Ukrajiny našli ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí, uviedol Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské úrady pritom len minulý týždeň ukončili exhumáciu tiel dovedna 436 ľudí z masového pohrebiska v meste.

Tamojší predstavitelia vtedy uviedli, že väčšina z exhumovaných tiel niesla známky násilnej smrti. Podľa predbežných náznakov bolo 30 nájdených obetí vystavených mučeniu. (guardian, tasr)

Diskusie s českým publicistom Petrom Koubským sa budú konať tento týždeň v Prešove, Košiciach a v Bratislave. Koubský je autorom kníh Stručné dejiny Ruska a Stručné dejiny Ukrajiny.

  • Prešov – utorok 27. 9. o 19.00, Wave ~ centrum nezávislej kultúry, Hlavná 121 (v spolupráci s kníhkupectvom Artforum Prešov, moderuje Tomáš Fedorko, vstup voľný)
  • Košice – streda 28. 9. o 18.00, kníhkupectvo Artforum, Hlavná 87 (moderuje Dušan Károlyi, vstup voľný)
  • Bratislava – štvrtok 29. 9. o 18.00, kníhkupectvo Artforum, Kozia 20 (moderuje Denis Mačor, vstup voľný)

Koubský hovorí, že na vysvetlenie väčšiny ruských špecifík netreba skúmať „hlbiny ruskej duše”. Dajú sa vysvetliť úplne prízemne pomocou geografických a ekonomických podmienok, ktorými je život v Rusku vymedzený. A tiež že Ukrajine nemožno rozumieť, ak nevieme, čo sa tam odohrávalo v časoch Sovietskeho zväzu, a to najmä počas kľúčovej udalosti jeho dejín, teda počas druhej svetovej vojny.

Viac: Knihy Stručné dejiny RuskaStručné dejiny Ukrajiny si môžete kúpiť na obchod.dennikn.sk.

Putinov spojenec Jevgenij Prigožin potvrdil, že založil Wagnerovu skupinu. Oligarcha doposiaľ oficiálne popieral väzby na ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu. Na jeho úzke väzby na wagnerovcov však západné médiá a pozorovatelia upozorňujú už roky.

Prigožin, ktorého v súvislosti s kateringovými zmluvami pre Kremeľ prezývajú „Putinov kuchár“, potvrdil aj prítomnosť tejto skupiny v krajinách Latinskej Ameriky a Afriky.

Vo vyhlásení spresnil, že skupinu založil v roku 2014 s cieľom vyslať bojovníkov do východoukrajinského regiónu Donbas.

Wagnerova „súkromná armáda“ podľa analytikov slúži ako predĺžená ruka Moskvy pri realizácii jej mocenských záujmov v zahraničí. Kremeľ oficiálne akékoľvek väzby na ňu popiera.

61-ročný Prigožin je terčom sankcií zo strany EÚ a USA. (reuters, afp, tasr)

Japonsko zakázalo vývoz komodít využiteľných pri výrobe chemických zbraní do Ruska. Zároveň vyjadrilo „hlboké znepokojenie“ nad ruskými hrozbami týkajúcimi sa možného použitia jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. (reuters, tasr)

Pri streľbe v škole v ruskom Iževsku zomrelo 13 ľudí, z toho 7 detí, a ďalších 21 osôb utrpelo zranenia, hlásia úrady. Útočník vyzbrojený dvoma pištoľami a veľkým množstvom munície je mŕtvy, zrejme spáchal samovraždu.

Medzi obeťami sú aj dvaja učitelia a dvaja bezpečnostní pracovníci školy.

Ruský poslanec Alexander Chinštejn uviedol, že muž strieľal z dvoch pôvodne traumatických pištolí upravených na použitie ostrej munície. Jeho totožnosť doteraz nezistili.

Podľa stanice Rádio Sloboda majú deti strelné, ale aj bodno-rezné zranenia a zlomeniny. Stav najmenej dvoch zo zranených detí je vážny.

Do školy chodí zhruba 1000 žiakov medzi 1. a 11. stupňom ruského vzdelávacieho systému. (ap, tass, čtk, tasr)

Ukrajina kritizuje Rusko za mobilizáciu na anektovanom Kryme. Podľa poradcu vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka ide o genocídu Tatárov, pretože medzi mobilizovanými sú najmä príslušníci tohto etnika.

„Masová mobilizácia krymských Tatárov na Kryme je skutočnou genocídou na etnickom základe a obrovskou tragédiou pre celý tento národ,“ uviedol Podoľak. (bbc, tasr)

Ruská armáda zaútočila dvomi dronmi na vojenské objekty v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ukrajinská armáda uviedla, že bezpilotné lietadlá spôsobili požiar a detonáciu munície, ale k obetiam na životoch nedošlo.

Ruské sily použili drony iránskej výroby aj minulý týždeň v stredu a v piatok pri útokoch na Odesu. (reuters, tasr)

V metropole ruského Dagestanu zadržali na protestoch proti mobilizácii viac ako 100 demonštrantov. Na popoludnie sú zvolané ďalšie protesty. Ich organizátori vyzývajú na účasť najmä ľudí z obcí a miest, cez ktoré prechádza železnica, a vyhrážajú sa prehradením tratí, ak polícia neprepustí ľudí zadržaných počas uplynulého víkendu. (guardian, rferl, tasr)

V ruskej Irkutskej oblasti 25-ročný muž postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie, ktorý robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie. Muž je vo vážnom stave v nemocnici, strelca zadržala polícia. (guardian, tasr)

Kazachstan, blízky spojenec Moskvy, neuzná možné pripojenie ukrajinských oblastí k Rusku. Uviedlo to kazašské ministerstvo zahraničia. V štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny sa minulý týždeň začali pseudoreferendá o ich pripojení k Rusku. Hlasovanie neuznáva Ukrajina ani západné štáty.

„Čo sa týka konania referend, Kazachstan vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, ich suverénnej rovnosti a mierového spolužitia,“ povedal hovorca kazašskej diplomacie.

Pripomenul pozíciu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, ktorý sa podľa neho „jasne vyjadril k nasledovaniu princípov medzinárodného práva“ a územnej integrity štátov.

Tokajev už v polovici tohtoročného júna na medzinárodnom fóre v Petrohrade uviedol, že jeho krajina neuznáva Luhanskú a Doneckú ľudovú republiku. (reuters, čtk)

Prvé skupiny mužov povolaných v rámci ruskej mobilizácie začali prichádzať na vojenské základne, uviedla britská vojenská rozviedka. Mnohí z týchto vojakov podľa nej nemajú žiadne vojenské skúsenosti z posledných rokov.

„Rusko teraz bude čeliť administratívnemu a logistickému problému, ako zabezpečiť výcvik vojakov,“ uvádza správa zverejnená na Twitteri britského ministerstva obrany.

Zároveň upozorňuje, že vzhľadom na nedostatok vojenských inštruktorov a na rýchlosť spustenej mobilizácie bude mnoho ruských vojakov zrejme nasadených na front s minimálnou prípravou, čo pravdepodobne povedie k vysokým stratám. (čtk)

Vojna na Ukrajine – súhrn posledných udalostí:

  • Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia mobilizácie už viac ako 260-tisíc mužov, tvrdí Novaja Gazeta.
  • Podľa denníka navrhujú predstavitelia bezpečnostných zložiek uzavrieť hranice, „kým nebude neskoro“.
  • V nedeľu prichádzali správy o protestoch najmä z Dagestanu, jednej z oblastí, odkiaľ odvádzajú najviac mužov.
  • Ruské úrady po kritike uviedli, že napravia povolávanie ľudí nespôsobilých na službu v armáde.
  • Slovensko oznámilo, že nebude udeľovať humanitárne víza Rusom, ktorí utekajú pred mobilizáciou.
  • Dnes je mimoriadne rokovanie veľvyslancov EÚ k Ukrajine, USA čoskoro oznámia nové sankcie proti Rusku.
Sedemročné dievčatko drží kus rakety Grad, ktorá zasiahla dom jej rodiny v Iziume. Foto - TASR/AP

Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia mobilizácie už vyše 260-tisíc mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľu to napísal opozičný denník Novaja gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa neho navrhujú uzavrieť hranice.

O uzavretí hraníc pre mužov v brannom veku sa v Putinovej administratíve začalo diskutovať už v stredu, keď začali prichádzať prvé údaje o počte mužov opúšťajúcich Rusko. Najnovšia správa tajnej služby FSB z dneška hovorí o 261 tisícoch.

Zavrime, kým nebude neskoro

Zdroj vyjadril istú nedôveru k týmto údajom s ohľadom na to, že pohraničná služba FSB predtým nebola schopná spracovávať dáta o cezhraničnom pohybe takto rýchlo a na jar sa snažila spoliehať na dáta mobilných operátorov, ktoré však prichádzajú s oneskorením.

Atmosféra je však podľa zdroja teraz taká, že takzvaní silovici sa snažia Putina presvedčiť, aby hranice uzavrel, „kým nebude neskoro“.

Môže to prísť po referendách

Niektoré ruské médiá citovali zdroje, podľa ktorých ruské úrady uzavrú hranice pre osoby v brannom veku už po „referendách“ o pripojení k Rusku na okupovaných územiach Ukrajiny, čo by malo byť v utorok 27. septembra. Situácia sa však podľa opozičného servera Meduza môže zmeniť, ak nastane hromadný exodus.

Novaja gazeta pripomína, že niektorým ruským občanom, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia a ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, začali na hraniciach vydávať oznámenia, že im je na základe rozhodnutia vojenskej správy zakázané vycestovať. Takýchto prípadov denník zaznamenal už najmenej päť. (čtk)

Rusi čakajúci na fínskom hraničnom priechode Virolahti. Foto - TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa