Hlasovanie o Matovičovom odvolaní preložili na utorok, v sále skolaboval poslanec OĽaNO Kerekréti

Miro Kern, Lucia Osvaldová

Foto - TASR
Foto - TASR
  • parlament bude hlasovať o odvolaní ministra financií Igora Matoviča v utorok, zrejme o 11.00
  • hlasovanie preložili po tom, čo v sále skolaboval 78-ročný poslanec OĽaNO Ján Kerekréti
  • Matovič mal dnes vyše 2-hodinový prejav, pre ktorý sa nestihlo hlasovanie už o 11:00
  • šéf OĽaNO kritizoval novinárov a ich prácu prirovnal k tomu, ako písali novinári pre Hitlera
  • hlasovanie bude tesné, rozhodnúť môžu nezaradení, ale aj jednotlivci zo Sme rodina

Matovič chce zostať, tak útočí na každého, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „Keby Matovič prežil aj utorňajšie hlasovanie, neznamená to, že nastane pokoj. Naopak, trápenie bude pokračovať. Trápiť sa bude vláda, ktorá zahodila šancu dohodnúť sa na tolerancii s SaS, a zostanú jej len dve možnosti: buď sa spoľahne len na extrém, alebo bude prosiť o ad hoc podporu raz od nich, inokedy od liberálov.“

Igor Matovič a Eduard Heger. Foto - TASR

SaS nebude iniciovať odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie. Nebudú ani dávať podpisy pod prípadný návrh na jeho odvolanie, povedal šéf SaS Richard Sulík.

Matovič napísal, že Sulík sa dohoduje s „váhajúcimi“ poslancami, aby podporili Matovičovo odvolanie výmenou za to, že „popravia“ Mikulca „ruka v ruke s mafiou zo SmeroHlasu“.

Sulík to označil za nehorázne, vylúčil takéto dohody. Pripomenul, že pri poslednom odvolávaní Mikulca sa poslanci SaS zdržali. (tasr)

Termín vymenovania nového ministra školstva zvolí pani prezidentka, odkazuje úrad vlády. Reaguje na to, že Prezidentský palác zatiaľ nemá dohodnuté stretnutie prezidentky Čaputovej a kandidáta na ministra školstva Jána Horeckého. Heger tvrdí, že meno kandidáta prezidentke poslal.

Prezidentský palác v stredu popoludní vysvetlil, že termín stretnutia nie je dohodnutý pre pracovnú cestu Horeckého v zahraničí. Ten sa však v stredu v noci vrátil na Slovensko.

„Prezidentka o nominácii na post ministra školstva zatiaľ komunikuje s premiérom Eduardom Hegerom,“ reagoval vo štvrtok Prezidentský palác.

Prezidentka v piatok prijme maďarskú hlavu štátu Katalin Novákovú, je teda pravdepodobné, že minister školstva nebude vymenovaný ani tento týždeň.

Jána Horeckého navrhla vláda prezidentke v pondelok.

Horecký bol dlhoročným predsedom Združenia katolíckych škôl Slovenska, aktuálne je manažérom siete súkromných škôl Felix.

Matovič iným vyčíta Hitlera, ale vďaka fašistom vládne on, píše v komentári Matúš Kostolný. „Ministrovo prirovnanie k holokaustu nie je v poriadku. Ani v jeho prípade, ani v prípade kresťanov na Slovensku.“

Shooty: Odchod

Vysokokvalifikovaní a talentovaní Slováci odchádzajú vo veľkom do zahraničia. Zdroj: Shooty

Odvolávanie Igora Matoviča – súhrn udalostí:

  • parlament bude hlasovať o odvolaní ministra financií až v utorok,
  • hlasovanie preložili po tom, čo v sále skolaboval 78-ročný poslanec OĽaNO Ján Kerekréti,
  • Matovič mal dnes vyše 2-hodinový prejav, pre ktorý sa nestihlo hlasovanie už o 11.00,
  • šéf OĽaNO kritizoval novinárov a ich prácu prirovnal k tomu, ako písali novinári pre Hitlera,
  • hlasovanie bude tesné, rozhodnúť môžu nezaradení, ale aj jednotlivci zo Sme rodina.

Predseda parlamentu Boris Kollár hovorí, že na odložení hlasovania o odvolávaní Matoviča sa dohodli všetky poslanecké kluby. Hlasovať sa bude pre kolaps poslanca OĽaNO Kerekrétiho v utorok o 11.00 h.

Hlasovanie o odvolaní Igora Matoviča preložili na utorok po tom, čo v parlamente skolaboval Ján Kerekréti z OĽaNO. 78-ročný poslanec je pri vedomí, záchranári ho však prevezú do nemocnice.

Parlament by mal pokračovať v rokovaní už v piatok ráno, v piatky sa však obvykle nehlasuje.

Nasledujúci rokovací deň je utorok a poslanci začnú rokovať od 9.00 h. Najbližšie obvyklé hlasovanie je tak v utorok o 11.00 h.

Rozprava k odvolávaniu Matoviča sa už skončila, preto sa bude už len hlasovať.

Ján Kerekréti. Foto N - Tomáš Benedikovič

Počas rokovania parlamentu skolaboval poslanec OĽaNO Ján Kerekréti. Rokovanie prerušili. Kerekréti má 78 rokov, sú pri ňom záchranári. Podľa Sme predseda parlamentu Boris Kollár neskôr informoval, že poslanec sa prebral.

Prinášame prepis toho, ako líder OĽaNO Igor Matovič prirovnal súčasných novinárov k práci žurnalistov v Hitlerovom Nemecku. Poslanec OĽaNO a bývalý novinár Kristián Čekovský ho za to skritizoval.

Prepis Matovičovho vyjadrenia:

„Hodnotovo médiá držia palce radšej a snívajú o liberálnej vláde SaS, PS a Hlas. Urobia všetko pre to, aby sa to stalo. Teraz nie, že by som nemal liberálov rád, ale nemám rád, keď je zaujatý liberál. Keď je zaujatý progresívec, ktorý zneužíva svoje postavenie v médiách na to, aby zamlčiaval pravdu a manipuloval s faktami. Je to nebezpečné pre demokraciu a treba to pomenovať. Toto sa dialo v 30. rokoch minulého storočia – vtedy tí žurnalisti boli trošku iní. Ale aj Hitler mal presne takýchto novinárov, ktorí mali vzorce a mali presne napísané, ako majú manipulovať s verejnou mienkou. A na konci dosiahli svoje. Šírili lži a stokrát opakovaná lož na konci sa stala pravdou.“

Rozprava k odvolávaniu Igora Matoviča z postu ministra financií sa skončila, on sám už popoludní v rokovacej sále nebol. Hlasovať by sa malo po 17.00.

Ak Igora Matoviča odvolajú, nebude to mať žiadny vplyv na OĽaNO, myslí si Peter Cseh, ktorý má ako náhradný poslanec nastúpiť do parlamentu do klubu OĽaNO. Dokonca by podľa neho bolo pozitívne, ak by Matovič posilnil OĽaNO v parlamente. „On je jeden z najlepších aj ako poslanec,“ tvrdí. (napunk)

Na záver parlamentnej rozpravy k odvolávaniu Igora Matoviča vystupuje Marián Viskupič zo SaS za navrhovateľov. Hovorí o Matovičovej „extrémnej pomstychtivosti“, o tom, ako je vlastníkom OĽaNO, a venuje sa jeho výrokom z rozpravy.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa vo faktickej poznámke na Matovičov prejav zastal novinárov. V reakcii na Matovičove výroky na adresu novinárov hovorí, že ho tieto vyjadrenia vyčleňujú zo slušnej spoločnosti a nemal by zastávať žiadnu verejnú funkciu. Zároveň Kollár dodal, že Matovič robí takýmito výrokmi z novinárov terče.

Poslanec OĽaNO a šéf mediálneho výboru Kristián Čekovský kritizuje Igora Matoviča za jeho dnešný prejav. „Dôrazne sa ohradzujem voči vyjadreniam Igora Matoviča,“ napísal.

„Vnímam, že niektorí komentátori naozaj prekračujú hranicu konštruktívnej kritiky vlády, no odpoveďou nemôže byť ich prirovnávanie k hitlerovským novinárom. Takéto vyjadrenia prekrývajú všetko dobré, čo sme v oblasti médií urobili, ale najmä podkopávajú dôveru ľudí v tradičnú žurnalistiku a ešte viac rozdeľujú spoločnosť. Je to cez čiaru,“ uviedol Čekovský.

Igor Matovič sa počas viac než dvojhodinového prejavu viackrát kriticky vyjadril k práci novinárov a hovoril, že hodnotovo médiá držia palce a snívajú o liberálnej vláde SaS -PS a Hlas.

„Urobia všetko pre to, aby sa to stalo. Teraz nie, že by som nemal liberálov rád, ale nemám rád, keď je zaujatý liberál. Keď je zaujatý progresívec, ktorý zneužíva svoje postavenie v médiách na to, aby zamlčiaval pravdu a manipuloval s faktmi. Je to nebezpečné pre demokraciu a treba to pomenovať. Toto sa dialo v 30. rokoch minulého storočia – vtedy tí žurnalisti boli trošku iní. Ale aj Hitler mal presne takýchto novinárov, ktorí mali vzorce a mali presne napísané, ako majú manipulovať s verejnou mienkou. A na konci dosiahli svoje. Šírili lži a stokrát opakovaná lož na konci sa stala pravdou.”

Richard Sulík v reakcii na Matovičov prejav hovorí, že sa poznajú 13 rokov, no nikdy by mu nenapadlo, že by Matovič mohol spadnúť „do takéhoto bahna a biedy“. Matovič vo svojom dvojhodinovom prejave opakovane kritizoval SaS a Sulíka a pripomínal, ako sa Sulík stretol s Marianom Kočnerom.

Sulík hovorí, že je šťastný, že už s ním nemusí sedieť vo vláde, a ľutuje všetkých, ktorí musia.

Parlament pokračuje po dvojhodinovej prestávke faktickými poznámkami k prejavu odvolávaného Igora Matoviča. Ten však už v sále nie je prítomný, čo skritizoval aj poslanec Tomáš Lehotský (SaS). Podľa neho Matovič rád počúva sám seba, ale spätnú väzbu a kritiku už nie.

Poslanec Tomáš Taraba dal ultimátum Richardovi Sulíkovi, aby do 17.00 verejne oznámil, či SaS zahlasuje za predčasné voľby. Ak tak líder SaS neurobí, Taraba ani jeho kolegovia sa nezúčastnia na hlasovaní o odvolaní Igora Matoviča.

„Hlasovať ‚za‘ zotrvanie Matoviča nebudem ani ja a ani jeden z mojich kolegov zo strany Život, pretože nezaslúži si byť ministrom financií. SaS, Sulík, Kolíková, Gröhling, Korčok a Dostál si úplne rovnako nezaslúžia návrat do vlády. Takže nebudeme asistovať ani Matovičovi, ani Sulíkovi. Požiadavka na predčasné voľby je jediné riešenie a na to nám chýbajú hlasy SaS. Takže ponuka je jasná, a ak jej Sulík nevyhovie, je jasné, že má na odvolanie dosť hlasov alebo odvolávanie nemyslí vážne,“ napísal Taraba na Facebooku.

Roman Mikulec na výbore pre obranu a bezpečnosť vysvetľuje, prečo Rakúsko a Česko robia kontroly na hraniciach so Slovenskom. Podľa ministra vnútra bolo opatrenie s Českom aj Rakúskom koordinované.

Predseda výboru Juraj Krúpa (SaS) ministrovi vyčítal, že naša polícia situáciu nezvláda.

Problém je podľa Mikulca na maďarsko-srbskej hranici, ale je ním aj postoj Turecka, ktoré do Únie púšťa utečencov. Tvrdí, že túto situáciu by mala intenzívnejšie riešiť EÚ a že mnohí z utečencov sú „nevypovedateľní“ a nejde o opatrenie proti Slovensku.

Mikulca a jeho českého kolegu podľa ministra v tejto veci predvolali do Bruselu. Hovorí, že treba sprísniť režim na schengenskej hranici, čo pomôže viac ako sprísnenie kontrol u nás. Minister vraví aj o potrebe vylepšenia readmisnej dohody s Českom aj Rakúskom, čo by malo zjednodušiť vydávanie utečencov medzi krajinami. „Ak niekto zlyhal, tak zlyhal na schengenskej hranici,“ povedal s tým, že by sa o ochranu srbsko-maďarskej hranice mala starať európska agentúra Frontex.

Mikulec tiež hovorí, že keď preveria utečenca, nemajú dôvod ho zadržiavať a môže pokračovať do Nemecka, kam väčšina z nich chce odísť.

Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana Slovensko za minulý rok zachytilo okolo 3000 migrantov, Maďarsko však 16-krát viac. Aj on hovorí o potrebe posilniť schengenskú hranicu. Vraví, že nemôžu preberať migrantov od Česka, lebo ich Maďarsko odmieta preberať od nás. „My hraničiari, policajti, na to nemáme riešenie,“ povedal Hamran s tým, že riešenie musí byť európske. Kumuláciu utečencov u nás podľa neho naša polícia nedokáže zvládať.

Matovič skončil svoje vystúpenie po viac než dvoch hodinách. O jeho odvolaní sa bude hlasovať o 17.00.

Matovič reční v parlamente už viac ako dve hodiny, opakovane kritizuje Richarda Sulíka aj SaS. Matovič tvrdí, že Sulík sľúbil Petrovi Pellegrinimu predčasné voľby. Hovorí však, že polovica SaS za predčasné voľby nie je.

Igor Matovič vo svojom prejave kritizuje novinárov, ktorí podľa neho píšu v prospech liberálov. Ich prácu prirovnal k tomu, ako písali novinári pre Hitlera.

Juraj Šeliga počas Matovičovho vystúpenia v parlamente na neho pokrikoval, že nemal kritizovať prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Hlasuj za moje odvolanie,“ zareagoval minister financií.

O odvolávaní Igora Matoviča sa pre jeho dlhý prejav bude hlasovať pravdepodobne o 17.00. Dnes v parlamente bude aj hodina otázok, ktorá sa začne o 14.00, takže ani hlasovanie o piatej nie je úplne isté.

Minister financií hovorí už 80 minút, hlasovať o 11.00 preto nestihli. Momentálne sa obsiahlo venuje ruskej vakcíne Sputnik V, ktorú nechcela SaS kúpiť.

Foto - TASR

Nie je isté, či poslanci stihnú hlasovanie o odvolávaní Igora Matoviča o 11.00. Minister financií rozpráva v pléne už viac než hodinu a na jeho vystúpenie chce s faktickou poznámkou reagovať osem poslancov.

Igor Matovič naďalej pokračuje v kritike SaS a tvrdí, že je stranou jedného diktátora. Okrem toho spomína, ako opozícia nedržala počas pandémie s koalíciou, a hovorí, že Hlas a Smer bojujú proti OĽaNO preto, lebo sú protikorupčným hnutím.

V rozprave ako posledný vystupuje odvolávaný Igor Matovič. Poslancom opätovne opakuje svoje argumenty a obvinenia strany SaS. „Opakovanie je matka múdrosti,“ povedal.

Hovorí, aké „strašné“ bolo byť s SaS vo vláde, ale ak ho v parlamente odvolajú, SaS aj tak dostane ponuku, aby sa vrátila do koalície. Matovič tvrdí, že to bude proti jeho vôli, ale je vraj ochotný takúto „horkú pilulku prehltnúť v záujme Slovenska“.

Jana Bittó Cigániková v rozprave odmieta, že by rokovala s extrémistami, ako naznačoval Igor Matovič. Tvrdí, že sa pri poslancoch Republiky pristavila preto, lebo s Miroslavom Urbanom, ktorý je člen zdravotníckeho výboru, riešila návrh zdravotníckych zákonov.

Jej fotografiu predtým zverejnil na Facebooku Matovič.

Tomáš Taraba vyzýva SaS, aby podporila predčasné voľby. Hovorí, že nie všetci opoziční poslanci chcú, aby sa ministri za SaS vrátili do vlády.

Tvrdí aj to, že Matovič nikoho na Slovensku nezaujíma.

V parlamente pokračuje rozprava k odvolávaniu Igora Matoviča. Vystupuje v nej Tomáš Taraba, po ňom je prihlásená už len Jana Bittó Cigániková zo SaS. Hlasovať by sa malo o 11.00.

Poslanci na dnes v parlamente skončili, rozprava k odvolávaniu Igora Matoviča bude pokračovať zajtra dopoludnia. Vzhľadom na malý počet prihlásených rečníkov bude krátka, teoreticky by sa o vyslovení nedôvery mohlo hlasovať o 11.00 h.

Hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi by sa mohlo zajtra. V rozprave vystúpili už všetci písomne prihlásení poslanci, ústne sa prihlásili ešte štyria.

Parlamentná sála zostala k večeru prázdna, sedelo v nej len niečo vyše 20 poslancov.

Milan Mazurek povedal, že pred hlasovaním o rodinnom balíčku ho kontaktoval poslanecký asistent Anny Záborskej (klub OĽaNO). Podľa jeho tvrdenia sa ho spýtal, čo by chceli za podporu balíčka. On vraj povedal, že predčasné voľby, a tak sa nedohodli. „Skúšali to aj na nás,“ vyhlásil poslanec Republiky.

Poslanec Republiky Miroslav Suja v rozprave povedal, že sa ich niekto – zrejme z koalície – snažil osloviť, aby podporili Igora Matoviča. „Hovorí sa tu o obchodovaní. Aj za nami boli, aby sme podporili Igora Matoviča. Poslali sme ich kade ľahšie,“ povedal v sále.

Na schôdzi o vyslovení nedôvery Igorovi Matovičovi vystupuje Peter Pellegrini. Vraví, že Matovič sa bojí vyjsť medzi ľudí, lebo ich pred voľbami oklamal. „Veľký kritik ochranky a pancierových vozidiel sa dodnes vláči s osobným ochrancom,“ povedal predseda Hlasu.

Kritizuje postoj skupiny poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorí odmietajú hlasovať za Matovičovo odvolanie, ak nie sú predtým dohodnuté predčasné voľby.

„Je jedno, čo bude potom, našou úlohou je odvolať Igora Matoviča, aby ďalej nemohol škodiť tejto krajine,“ povedal Pellegrini. „Ak sa nám podarí odvolať Igora Matoviča, je to prvá výrazná diera do ich loďky a väčšia šanca, že sa tento marazmus skončí.“

Igor Matovič nie je na svojom odvolávaní. V opozícii kritizoval, keď to isté robili ministri minulých vlád.

„Pani ministerka Matečná nemá ani taký chochmes, že by si tu sadla, vypočula kritiku a reagovala. Radšej sa zašije, skrýva sa, lebo jednoducho má maslo na hlave,“ vravel 24. mája 2018 o ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (SNS).

Poslanca Tomáša Tarabu rozčúlil prejav Mariána Viskupiča (SaS). Zvýšeným hlasom ho žiadal, aby svoje narážky, že tarabovci podporu pre niektoré vládne zákony zobchodovali, išiel povedať von zo sály, kde nemá imunitu na výroky.

Richard Sulík sa vzápätí predsedajúceho Borisa Kollára spýtal, „či je v poriadku takto tu vrieskať“. Kollár mu povedal: „Je, tu všetci tak vrieskajú.“

Jana Bittó Cigániková bude prosiť kolegov v strane, aby sa SaS nevracala do vlády, aj keby Matovič skončil ako minister. Predseda OĽaNO opakuje, že v tom prípade SaS znovu pozvú do koalície.

„Keď bude koalíciu viesť OĽaNO, je to jedno, aj tak to riadi Matovič. OĽaNO pomáha Smeru a my nechceme, aby sa Smer vrátil,“ povedala.

Michal Šipoš vysvetlil neúčasť OĽaNO v pléne pri odvolávaní Matoviča slovami, že sa nebudú zúčastňovať „zásnub SaS s mafiánmi“. „Je to zo strany SaS hnus, ktorý sme si donedávna ani len nevedeli predstaviť,“ napísal.

„Dnes budú poslanci SaS ako už niekoľkokrát do nohy hlasovať ruka v ruke s mafiánmi z HlasoSmeru a fašistami. Len z pomsty voči najväčšiemu bojovníkovi proti korupcii. Hanba. My sa týchto zásnub Sulíka s Pellegrinim zúčastňovať odmietame,“ dodal.

Peter Pellegrini bol jednoznačne suverénnejší premiér ako Eduard Heger, vyhlásil Richard Sulík vo svojom parlamentnom prejave. Povedal, že odvolávanie Matoviča z postu ministra financií je vlastne odvolávaním faktického premiéra.

„Mrzí ma, že to musím povedať, ale miera samostatnosti Eduarda Hegera pri rozhodovaní je citeľne nižšia, ako to bolo pri Petrovi Pellegrinim,“ dodal Sulík s tým, že aj Pellegriniho kritizovali za to, že je závislý od Roberta Fica.

Foto - TASR

Počas prejavu Richarda Sulíka sú parlamentné lavice vyhradené pre poslancov OĽaNO úplne prázdne. Jediný, kto v nich sedí, je bývalý člen klubu Ján Mičovský. Sulík vo svojej reči kritizuje postoje Tomáša Tarabu. „Vy ich držíte pri moci, s vami schvaľujú zákony,“ povedal predseda SaS.

„Igor Matovič je ten, kto si dokáže prakticky u kohokoľvek v tomto parlamente vybaviť podporu.“

Podľa Sulíka nie je odvolávanie Igora Matoviča bežným odvolávaním ministra.

Tvrdí, že v skutočnosti ide o zásadné rozhodnutie, či je prípustné riadiť krajinu štýlom, ako ju riadi Igor Matovič.

„Poviem aj, o čo tu nepôjde. Nepôjde o osobnú pomstu, to určite nie,“ vyhlásil.

Video: Pre pokoj v krajine bude lepšie, ak Matovič zostane vo funkcii, hovorí Katarína Hatráková, bývalá poslankyňa OĽaNO.

V rozprave k odvolávaniu Igora Matoviča vystupuje Richard Sulík ako prvý zo štyroch písomne prihlásených rečníkov. Poslanci za OĽaNO ho nepočúvajú, zo sály odišli spolu so svojím predsedom.

Naživo: Odvolávanie Igora Matoviča pokračuje prejavmi Sulíka, Pellegriniho a ďalších

Zo slov predsedu strany Život Tomáša Tarabu nie je jasné, ako budú hlasovať na mimoriadnej schôdzi. „Máte naše hlasy na odvolanie Matoviča, ale dajte vaše hlasy na predčasné voľby,“ povedal.

Jana Bittó Cigániková zo SaS hovorí neprítomnému Igorovi Matovičovi, že je hnusný a zákerný. „Buchnúť si a utiecť a len zle narobiť“, je podľa nej Matovičov štýl.

Mária Kolíková zo SaS zasa vyčítala Matovičovi „hrubé klamstvá“, ako je napríklad jeho tvrdenie, že si sudcov vyberá minister.

Premiér Heger po Matovičovom prejave povedal, že odvolávanie ministra financií je v dnešnej situácii “mimo misu”. Osobne si myslí, že Matovič nebude odvolaný, súdi tak podľa odhadov médií. “Nemám iné informácie, ale sledujem správy,” povedal.

Igor Matovič skončil svoje vystúpenie po hodine a štvrť a spolu s premiérom odišiel z rokovacej sály. Strane SaS povedal, že by bol rád, keby sa vrátila do koalície. „My vás radi privítame.“

Na ministra financií chce reagovať 14 poslancov. Prvý kričí Milan Mazurek.

Igor Matovič hovorí v parlamente už hodinu. Venoval sa aj prezidentke Zuzane Čaputovej. Vravel, že musel v posledných prezidentských voľbách voliť ju ako menšie zlo. Po necelej hodine sa dostal k obvineniu číslo 22. Snažil sa vysvetliť aj svoje vyjadrenie, že je Židom 21. storočia.

„To, čo sa tu dva a pol roka v médiách deje, je novodobý fašizmus,“ povedal Matovič. „Fašizmus je ponižovanie názorového oponenta spôsobom, ktorý začína nenávisťou, pokračuje šikanou, pokračuje demoralizovaním, končí dehumanizáciou a na konci z toho človeka urobíte neľudskú bytosť.“

„Mimoriadne ma mrzí, že tolerujete takýto novodobý progresívny fašizmus voči kresťanom,“ povedal poslancom za SaS s tým, že sa mu nepáčia „zosmiešňujúce karikatúry, zosmiešňujúce texty, zosmiešňujúce postoje voči Sime Martausovej a podobne“.

„Vtedy to boli Židia, dnes sú to kresťania na Slovensku. Veľakrát z progresívnych médií, ktorým drukujete, táto dehumanizácia zaznieva,“ dodal Matovič.

Minister financií takisto povedal, že novinári niektorých politikov nekritizujú, lebo majú „správne progresívne názory“ alebo ich ten politik „možno zobral do Dubaja lietadlom“.

Pred týždňom zas Matovič hovoril o skorumpovaných médiách. „Za päťstovku si dnes na mesiac viete prenajať novinára, ktorý o vás bude dobre písať,“ povedal Matovič.

Foto - TASR

Igor Matovič sa v rozprave k svojmu odvolávaniu venuje aj médiám, ktoré podľa neho proti nemu vedú dvaapolročnú vojnu. Niektoré podľa neho robia „do neba vyzdvihovanie odborníkov z SaS“. Spomína odkaz Jána Kuciaka, ale aj Denník N.

Najčítanejšie teraz

Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idiotiFoto N - Tomáš BenedikovičDediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomPo zosnulom otcovi Michalovi Lazarovi preberá jeho firmy dcéra Michaela s manželom Ivanom Ikrényim. Foto - sociálne siete Michaely Lazarovej a webová stránka Ikrényi&RehákFicovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cestePremiér Robert Fico. Foto N - Tomáš BenedikovičNajdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre UkrajinuVolodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník NNewsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannPo netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejNa fotke sú hráči Nitry, ktorí oslavujú víťazstvo v prvom finálovom zápase play-off hokejovej extraligy. FOTO: TASRV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima. Foto - Atrim OptimaVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákZ Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaRedukcia áut a vytvorenie komfortných cyklotrás sa na bratislavskom nábreží stretli s veľkým počiatočným odporom. Foto – NNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannVláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)

Nové na Dennikn.sk

07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie