Ruský most na Krym je poškodený

Foto - TASR/AP
Foto - TASR/AP
  • Kerčský most, ktorý spája okupovaný Krym s Ruskom, je poškodený.
  • Podľa Ruska na ňom vybuchla bomba nastražená v nákladnom aute, časť mosta sa zrútila, najmenej traja ľudia zomreli.
  • Most je kľúčovou časťou ruskej vojenskej infraštruktúry a zároveň symbolizuje Putinovu anexiu Krymu.

Železničná doprava cez ruský most na Krym bola vraj obnovená. Spoločnosť Grand Service Express oznámila, že už vyrazili dva vlaky smerujúce z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

Automobilová prevádzka bola na moste obnovená popoludní. Osobné vozidlá a autobusy môžu na nezničenú časť mosta vojsť po tom, čo sú skontrolované.

Nákladné vozidlá musia na cestu cez Kerčský prieliv využiť trajekty. (čtk, afp)

Autá na Kerčskom moste. Foto - TASR/AP

Vo väčších pivniciach si Rusi urobili mučiarne, nárek bolo počuť do ďalekého okolia, rozpráva pekárka Nataša Korčuk z Buče. „Zamordovali veľa mužov v okolí aj žien. Orkovia, ako tu vravia ruským okupantom, vypočúvali aj jej kamarátku kaderníčku. Neskôr sa našlo jej zmrzačené telo,“ píše Andrej Bán v reportáži z Ukrajiny.

Poškodenie ruského mosta na Krym poskytne Ukrajine náskok na bojisku dva až tri týždne, povedal vojenský expert Michael Clarke pre televíziu Sky News. Kerčský most je totiž jediným spojením Ruska a Krymu, ktoré nevedie cez Ukrajinu.

Teraz Rusi budú musieť dopravovať zásoby „po mori do (okupovaného ukrajinského) prístavu Mariupol a potom použiť jedinú obstojnú železničnú trať – ktorá sa teraz dostáva do dostrelu ukrajinského delostrelectva“, povedal Clarke.

„Táto situácia poskytuje Ukrajine náskok vo vojne dva-tri týždne, kým bude most opravený,“ uviedol Clarke.

Rusko tvrdí, že doprava cez most bude čiastočne obnovená ešte dnes. (tasr, sky news)

Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste by sa mala obnoviť dnes o 20.00 h miestneho času. „V súčasnosti prebieha primárne posúdenie stavu infraštruktúry železničnej časti Krymského mosta, či je možné povoliť prejazd vlaku,“ informovalo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

Ruská agentúra Interfax informovala o obnovení cestnej dopravy na nepoškodenej časti cestného mosta.

Vyšetrovatelia vraj už identifikovali majiteľa nákladného auta, v ktorom explodovala nálož. Je údajne z Krasnodarského kraja, jeho bydlisko už prehľadávajú. (tasr, interfax, bbc)

Pri masívnom výbuchu na Kerčskom moste zomreli najmenej traja ľudia, informovali ruskí vyšetrovatelia. Požiar sa podarilo uhasiť, ale premávka cez most je naďalej prerušená. Časť vozovky sa zrútila.

Šéf ruskej správy poloostrova Krym tvrdí, že sa prepadli dva cestné pruhy zo smeru z Krasnodaru na Krym. Zdá sa, že cesta vedúca z Krymu do Ruska je nepoškodená.

Ruský vyšetrovací výbor tvrdí, že pri výbuchu zomreli traja ľudia, ktorí cestovali v aute a ocitli sa priamo vedľa nákladiaka, ktorý vybuchol. Telá dvoch mužov a jednej ženy vytiahli z vody a prebieha ich identifikácia. (čtk)

Ľudia na Kryme od rána jazdia na čerpacie stanice a snažia sa predzásobiť palivom. Kremeľ upokojuje situáciu a tvrdí, že na polostrove „sú zásoby aspoň na dva týždne“.

Mostné oblúky na Kerčskom moste nie sú poškodené, tvrdí Oleg Kriučkov, poradca šéfa správy anektovaného Krymu. „Je priskoro na to, aby sme hovorili o príčinách a následkoch. Pokračuje sa v hasení ohňa,“ napísal.

Ruský protiteroristický výbor informoval, že na moste vybuchol nákladný automobil, čo viedlo k požiaru niekoľkých cisterien vlakovej súpravy.

Šéf ruskej správy Krymu Sergej Aksionov potvrdil, že v dôsledku výbuchu sa „zrútili dva pruhy“ cesty. Horiaci vlak podľa neho z oboch smerov skúsia odtiahnuť dve lokomotívy.

„Len čo uhasíme požiar, budeme môcť posúdiť rozsah poškodenia mosta a jeho podpier a hovoriť o časovom odhade obnovenia dopravy,“ napísal Aksionov.

Cesta zo smeru z Kerča do Krasnodaru, teda vedúca z anektovaného polostrova do Ruska, je na prvý pohľad nepoškodená. (čtk)

Kerčský most symbolizuje Putinovu anexiu Krymu, ruské médiá ho prezentovali ako stavbu storočia, teraz je výrazne poškodený. „Pre Putina ide na jeho narodeniny o nepríjemnú ranu,“ napísal austrálsky generál Mick Ryan.

Podľa Ruska vybuchla na Kerčskom moste bomba nastražená v nákladnom aute. Poškodenie mosta je podľa analytikov veľkým symbolickým víťazstvom Ukrajiny.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak o požiari na Kerčskom moste: „Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátené Ukrajine,“ napísal na Twitteri. Časť mosta sa zrútila do vody.

Na sociálnych sieťach sa šíri stále viac fotografií zachytávajúcich rozsah požiaru na Kerčskom moste.

Historik Sergej Radčenko pripomína, že Kerčský most je kľúčovou časťou ruskej vojenskej infraštruktúry. „Počas vojny slúži na presun vojakov, zbraní a paliva na Ukrajinu,“ napísal na Twitteri.

Podľa Radčenka sa Rusi budú vedieť zaobísť aj bez neho, avšak budú to mať omnoho náročnejšie. „Skutočný význam je symbolický: Ukrajina ukazuje svoje schopnosti a Putinovi dochádzajú možnosti,“ tvrdí historik.

„Tento most bol vnímaný ako jeden z najväčších úspechov Putina vo funkcii prezidenta. Postavila ho spoločnosť, ktorú vlastnia jeho kamaráti, a to za astronomickú čiastku. Symbolizuje celý Putinov režim,“ dodáva.

Kerčský most, ktorý spája okupovaný Krym s Ruskom, je v plameňoch. Dokazujú to videá a fotografie, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach v sobotu ráno. Zatiaľ nie je jasné, čo sa stalo.

Most bol pred inváziou jediným spojením polostrova s Ruskou federáciou, počas vojny po ňom prevážajú zbrane a muníciu pre ruskú armádu na Ukrajine.

Zábery sa objavili v sobotu ráno. Na jednom videu vidno, že v plameňoch je železničná časť mosta. Vidno na ňom aj horiaci vlak.

Zároveň je však poškodená aj časť cestného mosta. Jedna časť štvorprúdovej diaľnice je vo vode.

Nie je jasné, čo presne sa stalo. Poškodenie tohto dôležitého mosta by sa podľa niektorých dalo porovnať k zničeniu lietadiel na leteckej základne Saki na Kryme, prípadne k potopeniu krížnika Moskva.

Podľa ruského portálu Kommersant je doprava na moste úplne uzavretá. Krymské úrady pracujú na spustení trajektu. Hlásené nie sú žiadne obete.

Krymské železnice oznámili, že na konci nákladného vlaku sa vznietila palivová nádrž. Lodné oblúky na moste vraj neboli poškodené.

Krymské úrady ďalej uviedli, že polostrov je pre prípad núdze zásobovaný potravinami aj palivom, lodná doprava sa nezastavila a boli vypracované plány pre prípad núdze.

Nové na Dennikn.sk

19:52Ján Mazák končí na čele súdnej rady. Odvolali ho pre podozrenia z lustrácií sudcov 19:38Čelil chlapíkovi s mačetou, krádeži aj otrave jedlom. Britský Forrest Gump ako prvý prebehol naprieč celou Afrikou 19:31Novinár Dobšinský: Prežijeme Fica aj jeho ľudí. My tu budeme stále, oni odídu. Nikam nás nevyženú, lebo my sme tu doma 19:05Newsfilter: Občania vzdorujú Ficovej zahraničnej politike veľkou zbierkou pre ukrajinskú armádu 19:01Dopravný úrad sa pozrie na let Pellegriniho. Preverí Náhlikovu firmu 18:38Danglár: Národní kulturisti 18:21Aj keď IBM prepúšťa, iní naberajú. Obavy z umelej inteligencie sú prehnané 18:15Graf dňa: MMF vidí svetovú ekonomiku bez výkyvov, ale s pomalým rastom 18:09Pri Myjave sa ide stavať 150 bytov, v Ružinove okrem bytov aj veľký hotel 17:14Prvé výsledky domácich zbrojoviek o pokračovaní boomu nesvedčia. Štátne letecké opravovne dokonca padli do straty 17:05Izrael zostrelil iránske rakety aj vo vesmíre. Prečo sa takto nemôže brániť Ukrajina? 17:05Shooty: Zocelený národ 16:52Prečo nám v cirkvi nehovorili viac o súhlase než o čistote? Mala som potom pocit, že na mne nezáleží, hovorí Lucia 16:07Historik Jan Rychlík: Blízke vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi sú z pohľadu dejín mýtus 15:39Ako to číta Ivan Mikloš: O potratoch, ekonómii a politike 15:36Načo máme Národné divadlo? Odpoveď dáva nová inscenácia Pes na ceste 14:56Osem rokov som mala nepravidelný cyklus a bralo sa to ako výhoda. Trénerka Kiapešová radí, ako prispôsobiť šport menštruácii 14:25Vývoj bojov (782. deň): Veľká tanková lúpež. Ako sa Ukrajincom podarilo ukoristiť vzácny ruský tank 14:23Zombifikácia politických strán 13:53Prečo má Nemecko problém s migrantmi? Lebo tam robia bordel 13:23Rošková zo Smeru dostala podmienku za podvody s agrodotáciami. Fico ju volal „naša Ľubka“ 12:03Karlovi Krylovi k osemdesiatinám 12:00Na Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme my 11:45Palivom druhého Trumpovho obdobia bude pomsta 11:17Danglár: Dialektik 11:00Koľkokrát minulý týždeň spomenul premiér Lexaurin? (Pod slnkom Jany Shemesh)   10:58Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti 10:25O Putinových lžiach konečne hovoria aj republikáni 10:16Čína je z dlhodobého hľadiska hrozivejšia ako Rusko 08:18Tŕpli mi pery a ruky, búšilo srdce. Šéf mi povedal, že mu na to pomáha sex. Tri ženy opisujú život s panickými atakmi