Na pochod proti nenávisti v Bratislave prišlo tisíce ľudí, vystúpili Čaputová, Vallo aj majiteľ Teplárne

Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N
Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N
  • pochod na uctenie obetí streľby sa začal na Zámockej ulici pred barom Tepláreň o 17.00 h
  • zhromaždenie sa následne presunulo na Námestie SNP
  • odhadom prišlo 12- až 15-tisíc ľudí
  • prejavy malo viaceré osobnosti a politici
  • okrem Bratislavy sa akcie na odsúdenie nenávisti konajú aj v Martine a Trenčíne

„Mohli ho zastaviť?“ pýta sa v Newsfiltri Jana Shemesh v súvislosti s útokom v Bratislave. „Táto otázka sa prirodzene vynára, ale policajti sa bránia tým, že nie je v ľudských silách skontrolovať všetok obsah internetu. Navyše páchateľ komunikoval pod nickom a v takej dobrej angličtine, že bolo ťažko predstaviteľné, že bol Slovák.“

Len 31 % Slovákov a Sloveniek súhlasí s tým, aby gejovia, lesby a bisexuáli mali rovnaké práva ako heterosexuáli. Sme na tom najhoršie zo všetkých krajín EÚ, ukazujú výsledky Eurobarometra z roku 2019. Odborníkov sme sa spýtali, aké dôvody za tým vidia.

Verím, že v nejakej časti spoločnosti vražda spustí diskusie, čo je prvý predpoklad zmeny, hovorí psychológ Dušan Ondrušek. „Ale takéto veci sa nemenia rýchlo. Predsudky sa rozpúšťajú roky a desiatky rokov.“

Twitter neodpovedá na otázky, či mal informácie o extrémistickom obsahu, ktorý na sociálnej sieti zverejňoval útočník z Bratislavy. Hovorkyňa poskytla len stručné stanovisko, v ktorom uviedla, že účet strelca bol zablokovaný pre porušenie pravidiel. Firma vraj „úzko spolupracuje“ s orgánmi činnými v trestnom konaní.

„Podľa našich pravidiel o páchateľoch násilných útokov a o glorifikácii násilia sme pozastavili účet, ktorý môže patriť údajnému páchateľovi,“ uviedla hovorkyňa Twitteru pre Denník N.

Pravidlá Twitteru zakazujú oslavu či schvaľovanie násilia. Sociálna sieť tiež vraj bude odstraňovať prípadné odkazy na útočníkov manifest či iný súvisiaci obsah.

Páchateľ útoku sa prejavoval na sociálnych sieťach týždne pred tým, než v centre Bratislavy vraždil. Účet na Twitteri si vytvoril v apríli 2021, ale mal ho zamknutý pred verejnosťou. To mohlo bezpečnostným zložkám skomplikovať monitorovanie jeho aktivít.

Spoločnosť Twitter odmietla konkretizovať, ako odhaľuje extrémistický obsah na súkromných účtoch. Neodpovedala ani na otázku, či pred útokom informovala slovenské orgány o potenciálne nebezpečných príspevkoch páchateľa.

Tisíce ľudí v Bratislave prišli na Zámockú a Námestie SNP, pretože už nechcú byť ticho o právach LGBTI ľudí. Na spomienke na Matúša a Juraja bolo zhruba 12- až 15-tisíc ľudí, odhadol nočný primátor Bratislavy a expert na bezpečnosť davov Martin Královič.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Bratislavský Pochod proti nenávisti voči LGBTI komunite sa skončil. Udalosť uzavrel dvoma piesňami hudobník Adam Pavlovčin. Ľudia počas jeho vystúpenia mávali do rytmu mobilmi so zapnutými bleskovými svetlami a mávali vlajkami.

Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N
Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N
Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N
Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI. Foto N

Evanjelická farárka Anna Polcková na pochode proti nenávisti hovorí, že LGBTI+ ľudia sú súčasťou stvorenstva, a preto majú rovnaké práva ako ostatní. „V každom človeku treba vidieť človeka stvoreného na obraz Boží,“ hovorí Polcková.

Newsfilter: Hľadajú sa správne slová. Ešteže máme prezidentku, ktorá ich pozná. „Sú oblasti, v ktorých Čaputová nemieni robiť kompromisy len preto, aby sa zapáčila voličom, zviezla sa na vlne nenávisti či si zabezpečila nejaké výhody. Preto sa jej nemôže stať, že by zvolila nevhodné a zraňujúce slová, ako sa to stalo premiérovi Hegerovi, ktorý sa potom musel ospravedlňovať, že by vyznela falošne a neúprimne, ako sa to stalo mnohým, alebo že by sa znížila k egocentrizmu ako Matovič,“ píše Jana Shemesh.

Bratislavský župan Juraj Droba vyzval predstaviteľov štátu, aby jednoznačne odsúdili útok proti LGBTI+, nielen prázdnymi frázami. Zároveň žiada, aby sa spoločnosť správala tak, aby LGBTI+ ľudia neuvažovali nad odchodom do zahraničia.

Som nahnevaný, cez slzy sa mi tlačí hnev a cítim, že treba povedať dosť, hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo. Nepriamo oslovuje aj politikov, aby zamedzili svojim nenávistným prejavom. „Prestaňte už, prosím, deliť spoločnosť, nájdite si iný zmysel svojej práce.“

Podpredseda europarlamentu Michal Šimečka chce, aby o vražde na Zámockej ulici na budúci týždeň rokovalo plénum Európskeho parlamentu. „Aby sme vyjadrili účasť, ale aj vyzvali slovenské orgány na jasné kroky: na skoncovanie s jazykom nenávisti voči LGBTI ľuďom.“

Dnes je cieľom gej, zajtra možno žid a pozajtra? Pozajtra to môžete byť vy alebo vaše dieťa, hovorí na pochode Zlatica Maarová zo Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí. „Hoci aj pre zafarbené vlasy na zeleno alebo pre minisukňu. Lebo v konečnom dôsledku to nie je o my a vy, je to o nás všetkých. Všetci sme ohrození nenávisťou druhých.“

Prejav Romana Samotného z Teplárne na pochode proti nenávisti: „Máte na rukách krv, vy všetci, ktorí nás chcete zakázať. Biskup hovoril, že naše bozky nepatria do vysielania RTVS, lebo tým poškodíme deti. Poslanec parlamentu nám chcel dávať mlynské kamene na nohy a hádzať nás do vody.“

Prezidentka Zuzana Čaputová pri stretnutí s majiteľom klubu Tepláreň Romanom Samotným. Foto - TASR

S príhovorom na bratislavskom pochode vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej by mala mať naša spoločnosť jasno v tom, čo je dobré a čo nie. „Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych,“ hovorí prezidentka a dodáva, že LGBTI ľudia patria do našej spoločnosti a sú pre nás hodnotní.

Ľudia napriek dažďu zaplnili námestie SNP až po Manderlák, aby vyjadrili podporu LGBTI komunite. Nesú transparenty s heslami ako „Stop nenávisti, sme s vami“ či „Bez kompromisov k akýmkoľvek prejavom nenávisti“.

Polícia požiadala účastníkov, aby svoje vlajky dali nižšie, ak stoja pod elektrickým vedením.

Priamy prenos z pochodu proti nenávisti v Bratislave neprenáša ani jedna z troch spravodajských televízií na Slovensku – RTVS 24, TA3 ani Joj 24.

Rabín Michail Kapustin na pochode hovorí, že dnes je smutný deň, no raz príde deň, keď zvíťazí láska nad nenávisťou. „Ľudia sú dobrí, jednotlivci sú zlí. Netreba strácať nádej,“ hovorí v prejave.

Po presune pochodu od Teplárne na Námestie SNP sú okolo pódia tisíce ľudí, účasť pripomína niektoré z menších akcií Za slušné Slovensko, ktoré sa konali na tom istom námestí.

Námestie SNP v Bratislave počas pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+. Foto N - Tomáš Benedikovič

Roman Samotný ešte nevie, či podnik Tepláreň po vražde dvoch svojich blízkych nezatvorí. „Hlas každého z vás môže byť novou Teplárňou,“ hovorí majiteľ podniku a na Námestí SNP vyzýva dav ľudí, aby bojovali proti nenávisti láskou.

Pred tisíckami ľudí vystúpil na Námestí SNP majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný. „Teraz sme mali byť v Teplárni, no stojíme tu a krváca mi srdce. Aj mnohým z vás… Vo štvrtok chladnokrvne popravil vrah dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. Previnili sa tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí.“

„Mnohí hovoria, že LGBTI+ ľudia sú ideológia. Ja som však videl krv mojich blízkych na chodníku. Videl som ich rozstrieľané telá, žiadnu ideológiu,“ hovorí Samotný.

Naživo: Námestie SNP a bratislavský pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite

Na Slovensku sa považuje za „normálne“ mať voči LGBTI komunite predsudky, hovorí psychologička Barbara Lášticová. „Túto normatívnu klímu ďalej spoluvytvárajú aj politici svojimi aktivitami či vyjadreniami na adresu LGBTI ľudí.“

Pochod od podniku Tepláreň zaplnil takmer celú Zámockú ulicu, na spomienke v Bratislave sú tisíce ľudí.

Zámocká ulica počas piatkového pochodu za odsúdenie nenávisti v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič

Na bratislavský pochod pred podnik Tepláreň prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová. S davom sa presúva na Námestie SNP, kde budú mať rečníci pochodu proti nenávisti prejavy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na pochode proti nenávisti v Bratislave. Foto - Facebook Zuzany Čaputovej

Naživo: Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI zo Zámockej ulice na Námestie SNP v Bratislave.

Pred bratislavským podnikom Tepláreň sa začína pochod proti nenávisti. Na Zámockej ulici stoja stovky ľudí, ktorí si prišli uctiť pamiatku obetí streľby. Na mieste je už premiér Eduard Heger aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Davy ľudí zaplnili ulicu až po električkovú zastávku Kapucínska. Odtiaľ budú pochodovať na námestie SNP.

Foto – N

Najčítanejšie teraz

Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaZubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaFoto - archív Petra DžupuNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšiePeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaTaraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalíciePodpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto - TASR

Nové na Dennikn.sk

15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličov