Súd v kauze Dobytkár: Matečná predstavila finančníka Kvietika šéfovi PPA, mal s ním konzultovať

Veronika Prušová

Marek Kodada na súde. Foto N
Marek Kodada na súde. Foto N
Pokračuje pojednávanie v kauze Dobytkár:
  • vypovedá kľúčový svedok Marek Kodada,
  • Juraj Kožuch podľa výpovede Kodadu vnímal stretávanie s finančníkom Kvietikom ako podmienku pre udržanie sa vo funkcii
  • ministerka pôdohospodárstva Matečná Kožuchovi predstavila Kvietika, mal s ním konzultovať
  • Kožuch je na pojednávaní, počas výpovede Kodadu vykríkol: „Už stačilo toho klamstva."
  • svedectvo sa týka najmä éry rokov 2016 až 2020, keď ministerstvo pôdohospodárstva patrilo pod SNS
  • na pojednávaní chýba Norbert Bödör, ktorý je na dovolenke

    Obžalovaný Juraj Kožuch avizuje, že má na svedka Mareka Kodadu niekoľko desiatok otázok. „Čiže v pomerne veľkom rozsahu,“ dodal. Senát preto prerušil pojednávanie a pokračovať by mal výsluchom Kodadu v utorok.

    Kvietikov obhajca sa Mareka Kodadu pýta, čo konkrétne urobil jeho klient pre to, aby boli žiadatelia o dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry úspešní. „Založil systém tak, ako fungoval,“ odpovedal Kodada.

    Advokát Dušan Ivan otázku niekoľkokrát zopakoval.

    „Ak sa pýtate, či Kvietik prišiel na PPA a vypracoval hodnotenie, tak to nie. Ale bez Kvietika by Kožuch nekonal,“ odpovedal svedok.

    Dodal, že bez Kožucha by zase žiadatelia nevedeli o výzvach vopred, nemali by k dispozícii metodiku hodnotenia ani informácie o priebehu hodnotenia.

    „Ani ja som si nesadol v PPA za počítač a nevyplnil som žiadosti,“ dodal.

    Obhajca obžalovaného Martina Kvietika sa svedka Mareka Kodadu ako prvé spýtal, v akom stave je jeho trestné stíhanie. „Moje trestné stíhanie je podmienečne zastavené,“ reagoval Kodada s tým, že je v skúšobnej lehote tri roky. Okrem toho sa musí zúčastňovať súdneho procesu v kauze Dobytkár, kde bol pôvodne takisto obvinený.

    Advokát Dušan Ivan sa pýta, či svedok nemá pri sebe rozhodnutie o podmienečnom zastavení.

    Kodada ho nemá, preto žiada súd, aby to rozhodnutie obstaral.

    Od lobistu Ľubomíra Kropila prevzal svedok Marek Kodada úplatky vo výške zhruba 1,5 milióna eur. Odovzdával mu ich priebežne v hotovosti, vždy keď nazbieral okrúhlu sumu. „Následne som tie peniaze odovzdal Kvietikovi. Zhruba do týždňa, niekedy možno aj v ten istý deň, záviselo to od toho, ako boli dohodnuté naše stretnutia.“

    Martin Kvietik sa podľa svedka Mareka Kodadu pri stretnutiach s predstaviteľmi SNS ani neskrýval. Na súde opísal, že keď prichádzal za ním do hotela Albrecht, tak ho videl v reštaurácii sedieť s exministrom školstva Petrom Plavčanom.

    Vie však aj o stretnutiach Kvietika s Jánom Hoľkom, ktorý bol vo funkcii generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva obrany, ale aj s exposlancom Antonom Hrnkom.

    Kodada taktiež vypovedal aj o tom, že sa Kvietik stretol s Jaroslavom Regecom, ktorý bol za predchádzajúcej vlády generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva.

    Obžalovaný Juraj Kožuch vykríkol počas výpovede svedka Kodadu: „Už stačilo toho klamstva!“ Urobil to vtedy, keď začal hovoriť o tom, ako Kožuch ako šéf PPA čelil mediálnemu tlaku a chcel nejaký projekt radšej zrušiť. Finančník Martin Kvietik mu to však nedovolil s vysvetlením, že „by sa poškodili vzťahy s Norbertom Bödörom“.

    Práve Kodada je jediný svedok, ktorý vypovedal o tom, že úplatky z dotácií schválených PPA išli „do Nitry“.

    Túto informáciu mu povedal bývalý výkonný riaditeľa PPA Ľubomír Partika, ktorý je takisto obžalovaný.

    Na súde hovoril o tom, že pri niektorých príležitostiach sa aj Kvietik odvolával „na dohodu s Bödörom“. „Nič viac však o tom neviem,“ dodal Kodada.

    Juraj Kožuch nechcel byť nikdy pri tom, keď Kodada odovzdával peniaze Martinovi Kvietikovi. Ak aj boli spoločne v hoteli Albrecht, tak Kvietik vždy vyšiel s Kodadom do predsiene hotelovej izby číslo 8, kde mu peniaze odovzdal. Nosieval ich v taškách na víno, vypovedá Kodada. Z hotela Albrecht sa neskôr tieto stretnutia presunuli do hotela Carlton.

    Juraj Kožuch vnímal stretávanie sa s Martinom Kvietikom ako podmienku na udržanie sa vo funkcii, vypovedal Marek Kodada na súde v kauze Dobytkár. Priznal, že v roku 2016 mu Kožuch povedal, že mu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná predstavila finančníka Kvietika ako „osobu, s ktorou má konzultovať všetky veci ohľadom PPA, ako straníckeho gestora“.

    Prvýkrát sa Kodada s Kvietikom stretol niekedy v roku 2017, keď ho o to požiadal Kožuch. Napísal mu, aby išiel za Kvietikom do hotela Albrecht, ktorý patril finančnej skupine Slavia Capital, kde finančník pôsobil.

    Na stretnutiach Kvietik naznačoval, že „je potrebné zabezpečiť finančné prostriedky do systému“.

    Kožuch podľa Kodadu nikdy nešiel do funkcie so zlými úmyslami.

    Svedok Marek Kodada vypovedal o tom, že vybavovača dotácií Ľubomíra Kropila poznal už od roku 2008, a to z ministerstva pôdohospodárstva. Kropil totiž pôsobil v štruktúrach HZDS a venoval sa pôdohospodárstvu. Pravidelne sa stretávali, pričom od roku 2016 Kropil otvoril aj tému Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

    V tom čase už šéfoval agentúre Juraj Kožuch, o ktorom Kropil vedel, že je Kodadovým priateľom.

    „Oslovil ma s tým, či mu viem pomôcť s úspešnosťou projektov,“ vypovedal Kodada na súde.

    Kropil uzatváral s klientmi zmluvy o dielo, čím kryl podľa obžaloby úplatky z dotácií. Kodadovi bol ochotný dať 10 percent z dotácie, ak bude projekt úspešný.

    „Motiváciu Kropila som vnímal ako racionálnu,“ vysvetlil svedok.

    Kropil chcel jednoducho byť čo najviac úspešný pri projektoch, čím by profitoval. Zároveň získavaním informácií z PPA získaval aj viac klientov.

    Svedok Marek Kodada vyhlásil, že považuje bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha za jedného z najlepších priateľov. „Aj keď on si to už o mne nemyslí,“ dodal s tým, že obaja sa poznajú od roku 2004.

    S ďalším obžalovaným v kauze Martinom Kvietikom mal „mierny priateľský vzťah“. Rovnako o priateľskom vzťahu hovoril aj v súvislosti s obžalovaným Ľubomírom Kropilom.

    Ostatných obžalovaných pozná len zbežne. Pri všetkých však vyhlásil, že sa necíti byť ani voči jednému zaujatý.

    Proces v korupčnej kauze Dobytkár by mal pokračovať výpoveďou jedného z dôležitých svedkov Mareka Kodadu. Jeho svedectvo sa týka najmä éry rokov 2016 až 2020, keď ministerstvo pôdohospodárstva spadalo pod SNS.

    Už počas vyšetrovania vypovedal o tom, ako odovzdával „provízie“ zo schválených agrodotácií finančníkovi Martinovi Kvietikovi, blízkemu Andrejovi Dankovi, a vtedajšiemu šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi.

    Na pojednávaní chýba Norbert Bödör, ktorý už na predchádzajúcom pojednávaní avizoval, že ide na dlhodobo plánovanú dovolenku, a súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

    Kodadova výpoveď dnes môže byť kľúčová, bude otázne, či zopakuje to, čo povedal v prípravnom konaní.

    Iný dôležitý svedok, obžalovaný Ľubomír Kropil, totiž počas pojednávania svoju výpoveď o úplatkoch zmenil.

    Nové na Dennikn.sk

    16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbu