Voľby - Žilinský kraj: Jurinová a Fiabáne obhájili posty

Erika Jurinová. Foto - TASR
Erika Jurinová. Foto - TASR
  • voľby župana: Erika Jurinová 32 % - Igor Choma 22 %
  • Žilina: Peter Fiabáne (NEKA) 45,5 %
  • Bytča: Miroslav Minárčik (Hlas) 52 %
  • Čadca: Matej Šimášek (Hlas) 55 %
  • Dolný Kubín: Ján Prílepok (NEKA) 89 %
  • Kysucké Nové Mesto: Marian Mihalda (NEKA) 79 %
  • Liptovský Mikuláš: Ján Blcháč (Hlas, Smer) 41 %
  • Martin: Ján Danko (NEKA) 26 %
  • Námestovo: Ján Kadera (Smer, Hlas, Republika, SNS) 49 %
  • Ružomberok: Ľubomír Kubáň (NEKA) 48,5 %
  • Turčianske Teplice: Igor Hus (NEKA) 73 %
  • Tvrdošín: Ivan Šaško (NEKA) 66 %
  • mapa primátorov a starostov + zvolených poslancov

Pavol Slota, syn bývalého politika SNS, dúfal, že mu pomôže nadbiehanie facebookovému publiku a šírenie prokremeľskej propagandy. V primátorských voľbách v Žiline však skončil až štvrtý. Neoslnili ani viacerí ďalší politici, ktorí sa spoliehajú hlavne na sociálne siete.

Ján Laco požiada o prepočítanie primátorských hlasov v Liptovskom Mikuláši. Jeho protikandidát a zároveň doterajší primátor Ján Blcháč totiž vyhral s tesným náskokom 57 hlasov.

Znovuzvolený martinský primátor Ján Danko berie výsledky volieb s pokorou a rešpektom. Zdôraznil, že chce pokračovať v ozdravovaní mesta. „Mojím snom je Martin ako hrdé a súdržné mesto s nesmierne bohatou históriou, ale pozerajúce sa do budúcnosti. Budem robiť všetko pre to, aby sme sa v ňom všetci cítili čo najlepšie. Aby sme pokračovali v jeho ozdravovaní, nových projektoch i poctivej práci na jeho zveľaďovaní,“ uviedol Danko.

Podotkol, že chce pracovať tak, aby nesklamal ľudí, ktorí mu dali svoju dôveru, a presvedčil výsledkami aj tých, ktorí mali v sobotu iný názor.

Danko v Martine zvíťazil so 4273 hlasmi (25,83 %). Za ním skončili Michal Uherčík s 3433 hlasmi (20,75 %) a Stanislav Thomka s 3212 hlasmi (19,42 %). (tasr)

Primátor Žiliny Peter Fiabáne chce po opätovnom zvolení pokračovať v projektoch v doprave, mobilite a chce dokončiť parkovaciu politiku. „Pevne verím, že sa dobuduje diaľnica na Martin, aj keď to nemáme úplne v rukách, a úspešne zvládneme rekonštrukciu železničného uzla aj vyvolané investície.“

Staronový primátor sa v najbližších dňoch stretne s lídrami poslaneckých klubov a poslancami mestského zastupiteľstva.

„Programové vyhlásenie, pod ktoré by sme sa všetci podpísali, by mohlo vytvoriť priestor, aby sme štyri roky naozaj išli za konkrétnymi cieľmi. Pokiaľ sa mi to podarí, mohol by byť na pôde mestského zastupiteľstva väčší pokoj a jasnejšie smerovanie,“ skonštatoval.

Na začiatku volebného obdobia chce poslancov vtiahnuť aj do problematiky fungovania mesta. „Vnímal som, že nie vždy všetci vedia, v čom spočíva práca úradu, a potom z toho vznikali zbytočné nedorozumenia,“ podotkol Fiabáne. (tasr)

V Liptovskom Mikuláši vyhral primátorské voľby Ján Blcháč s tesným náskokom 57 hlasov. Poslanec parlamentu Blcháč (Hlas) získal 4587 hlasov, jeho protikandidát, bývalý hokejový brankár Ján Laco, ich mal 4530.

V meste kandidovala aj Lucia Cukerová (1070 hlasov) a Tomáš Martaus (1060 hlasov). (sme)

Žilinská županka Erika Jurinová zostala veľmi nepríjemne prekvapená výsledkom referenda vo Varíne, kde väčšine občanov neprekáža, že sa tam ulica volá po Jozefovi Tisovi. „Výchova, vzdelanie, nič iné nám nepomôže,“ povedala. (rádio expres)

Prví známi primátori v Žilinskom kraji sú: Bytča – Miroslav Minárčik (46,58 %), Dolný Kubín – Ján Prílepok (41,27 %), Kysucké Nové Mesto – Marian Mihalda (48,52 %), Martin – Ján Danko (38,17 %), Námestovo – Ján Kadera (55,74 %), Ružomberok – Ľubomír Kubáň (47,96 %), Turčianske Teplice – Igor Hus (41,15 %), Tvrdošín – Ivan Šaško (50,39 %).

Primátor Žiliny Peter Fiabáne sa k výsledkom volieb vyjadrí až v nedeľu doobeda. O 2. hodine sa začne hodinová technická prestávka pre posun času. Vyjadriť sa tak chce, až keď bude mať oficiálne čísla.

Poslancom v Žilinskom kraji sa opäť stal Ján Podmanický (Smer), ktorý pokračuje aj ako starosta Starej Bystrice. Voliči si vo volebnom obvode Čadca vybrali aj bývalú predsedníčku SNS Annu Belousovovú, ktorá kandidovala ako nezávislá.

V župnom parlamente pokračujú aj Ján Blcháč či Jozef Grapa z Hlasu.

Primátorom Turčianskych Teplíc bude opäť poslanec Národnej rady Igor Hus (OĽaNO), ktorý je obžalovaný zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ako nezávislý získal vyše 72 percent hlasov.

Erika Jurinová sa obávala, že emócia z národnej úrovne môže byť problémom pre regióny. V kampani jej ľudia najviac vyčítali, že je z OĽaNO. „Chceli sme, aby tu bol premiér,“ vysvetľuje, prečo ju pred voľbami priamo nepodporil predseda OĽaNO Igor Matovič.

Igor Matovič, Erika Jurinová a Eduard Heger. Foto - TASR

Do župného zastupiteľstva v Žiline sa nedostali viacerí súčasní poslanci parlamentu: Richard Vašečka (OĽaNO), Miriam Šuteková (Za ľudí) či Monika Kavecká (OĽaNO). Neuspel ani šéf Slovenského pozemkového fondu Ján Marozs (OĽaNO).

Referendum o premenovaní ulice Jozefa Tisa vo Varíne pri Žiline je neplatné, zúčastnilo sa na ňom 47,13 % voličov. Za premenovanie hlasovalo 360 obyvateľov, proti 1053 z 3036 oprávnených voličov. (tasr)

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga sa nestane župným poslancom. Vo svojom volebnom obvode Námestovo podľa priebežných výsledkov získal 3672 hlasov a skončil až deviaty.

V obvode si voliči vyberali do krajského parlamentu len piatich zástupcov.

Igor Choma priznal porážku v žilinských župných voľbách, Erike Jurinovej zagratuloval k víťazstvu a zaželal jej, aby riadila kraj lepšie, ako to robila doteraz.

„Myslím si, že druhé miesto nie je naozaj zlé. Rešpektujem absolútne, ako si voliči vybrali, a myslím si, že je to úplne v poriadku,“ povedal Choma.

Podotkol, že prvý inicioval spoluprácu s kandidátom strany Hlas Petrom Slyškom v krajských voľbách. „Pretože to mohlo mať efekt. Potom sa to premietlo do návrhu pána Slyška, aby sme sa spojili traja kandidáti. Ale Igor Janckulík (KDH, Dobrá voľba a Umiernení, SNS) sa nechcel vzdať, aj ja som si veril. A napokon sa potvrdilo, že moje preferencie sú vyššie,“ dodal Choma. (tasr)

Spravili sme maximum pre to, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok, povedala žilinská županka Erika Jurinová. Chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné. (tasr)

Do volebnej centrály Eriky Jurinovej v Žiline prišiel premiér Eduard Heger a šéf OĽaNO Igor Matovič. Jurinová obhájila post županky, po sčítaní takmer 90 % okrskov má 32,8 % hlasov.

Heger povedal, že ho teší, že verejnosť dala hlas demokratom. „Ukazuje to, že demokraciu chceme mať, a to, že nás Robert Fico ťahá k diktatúre, odmietla,“ povedal.

Premiér hovorí, že spojenie volieb zvýraznilo dôležitosť volieb.

Tieto voľby boli podľa neho rovnako dôležité ako parlamentné.

Igor Matovič zagratuloval Erike Jurinovej. „OĽaNO získalo štvrtinu županov a som rád, že sme obhájili tieto počty,“ povedal.

Foto N

Erika Jurinová (OĽaNO) zrejme obháji post žilinskej županky, po sčítaní viac ako 60 % okrskov má 32 % hlasov. Druhý je Igor Janckulík (23 %), tretí Igor Choma (21 %).

Erika Jurinová. Foto - TASR

Erika Jurinová (OĽaNO) má pred sčítavaním hlasov rešpekt: „Urobili sme maximum pre to, aby sme obhájili výsledky, snažili sme sa prezentovať prácu, ktorú sme za päť rokov urobili a zo sčítavania hlasov mám naozaj veľký rešpekt,“ povedala županka.

V prípade obhájenia svojho postu chce Jurinová do konca budúceho roka ukončiť viac ako 30 projektov, ktoré sú z eurofondov. (tasr)

Erika Jurinová vedie v Žilinskom kraji aj po sčítaní takmer 20 % okrskov, podľa predbežných výsledkov má 33,34 %. Súboj o druhé miesto je tesný medzi Igorom Janckulíkom (20,64 %) a Igorom Chomom (20,10 %).

Hlas chcel, aby sa pred voľbami v žilinskej župe kandidáti spojili proti Erike Jurinovej (OĽaNO). Na vzdanie sa a podporu najsilnejšieho protikandidáta súčasnej županky vyzval Peter Slyško z Hlasu. Ponúkol ďalším dvom kandidátom Igorovi Chomovi zo Smeru a Igorovi Janckulíkovi z KDH, aby vybrali toho s najväčšími šancami a ostatní sa mali v jeho prospech vzdať. Jeho návrh ostatní kandidáti neprijali.

V Žilinskom kraji vedie Erika Jurinová (OĽaNO) s 33,14 %, nasledujú Igor Choma (Smer, 20,36 %) a Igor Janckulík (KDH, SNS, Dobrá voľba, 18,55 %). Spočítaných je 10,47 % okrskov.

Štatistický úrad začal zverejňovať prvé dáta, v Žilinskom kraji bolo sčítaných 3,77 % okrskových zápisníc.

Vo Varíne pri Žiline sa okrem volieb konalo aj referendum o premenovaní Tisovej ulice. Iniciovalo ho desať obecných poslancov.

Do volebnej centrály Eriky Jurinovej (OĽaNO), ktorá obhajuje post žilinskej županky, už prichádzajú hostia. Medzi prvými bol poslanec Richard Vašečka z Kresťanskej únie, Ján Marosz z OĽaNO alebo Peter Janků, ktorý kandidoval za riaditeľa RTVS.

V Turčianskych Tepliciach sa snaží obhájiť post primátora poslanec OĽaNO Igor Hus, ktorý však v komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Bývalý dlhoročný policajt je už štyri roky obžalovaný zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, no trnavský súd s jeho prípadom zatiaľ nepohol.

V Liptovskom Mikuláši by sa mohol odohrať tesný súboj medzi dvomi favoritmi, a to súčasným primátorom Jánom Blcháčom a bývalým hokejovým reprezentantom Jánom Lacom.

Ak by sa predsedom Žilinského samosprávneho kraja stal poslanec Igor Choma, ktorý bol podľa prieskumov v prvej trojke kandidátov, bol by to veľký návrat Smeru na tento post. V posledných voľbách v kraji na poste županky vystriedala Erika Jurinová z OĽaNO Juraja Blanára zo Smeru, ktorý bol županom 12 rokov.

V Žiline má šancu obhájiť víťazstvo súčasný primátor Peter Fiabáne, ktorý kandiduje ako nezávislý kandidát. Favoritom je aj podľa predvolebného prieskumu agentúry Focus, v ktorom získal 44 % pred Patrikom Gromom (20 %), ktorý kandiduje s podporou Hlasu a KDH.

V žilinskej župe sa očakáva súboj najmä medzi súčasnou župankou Erikou Jurinovou z OĽaNO a jej doterajším podpredsedom Igorom Janckulíkom z KDH, ktorý má podporu aj SNS. Okrem nich je možný úspech aj kandidáta Smeru Igora Chomu.

V obci Varín v okrese Žilina spojili komunálne a župné voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa