Rusko tvrdí, že sťahuje vojakov z Chersonu

Ruskí vojaci v Chersone. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci v Chersone. Foto - TASR/AP

Oznámeniu o ruskom ústupe z Chersonu predchádzali správy o ničení mostov v pravobrežnej časti Chersonskej oblasti, ktorú doteraz Rusko okupovalo. Išlo zrejme o snahu zabrániť tomu, aby Ukrajinci Rusov prenasledovali a zmenili ich ústup na bezhlavý útek.

Vojna na Ukrajine – súhrn udalostí:

  • Rusko tvrdí, že nariadilo stiahnutie svojich vojakov z ukrajinského Chersonu
  • Kyjiv je skeptický, robiť z vyhlásenia Moskvy závery by bolo podľa Mychajla Podoľaka unáhlené
  • ruský minister obrany Šojgu a generál Surovikin tvrdia, že sa sťahujú, lebo sa nedá pokračovať v zásobovaní Chersonu
  • predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone Kirill Stremousov zomrel počas dopravnej nehody, tvrdia viaceré zdroje
  • Británia počas zimy zvýši podporu pre Ukrajinu, povedal minister obrany Wallace
  • Kerčský most na Kryme sa vráti do plnej prevádzky najskôr v septembri 2023, tvrdí britská rozviedka

Tristotisícový Cherson je najväčším mestom, ktoré ruská armáda za celú vojnu na Ukrajine zrejme bude nútená opustiť. Jeho oslobodenie – teda až keď ho ukrajinskí vojaci ovládnu a „vyčistia“ – bude patriť ku kľúčovým bodom vojny, akými doteraz boli obrana Kyjiva, protiútok na severe krajiny alebo oslobodenie Charkivskej oblasti, píše analytik Deníka N Jan Wirnitzer.

Rusko od budúceho školského roka zavedie v školách kurz základnej vojenskej prípravy, povedal minister školstva Sergej Kravcov. Kurzu by sa mali venovať žiaci v posledných dvoch rokoch strednej školy (teda vo veku zhruba od 16 do 18 rokov) celkovo 140 hodín ročne.

„So začiatkom špeciálnej vojenskej operácie (Rusko tak oficiálne nazýva svoju agresiu na Ukrajine, pozn. ČTK) je táto otázka obzvlášť pálčivá. Zavedenie takéhoto predmetu v školách umožní zabezpečiť systematickú prípravu obyvateľov na možný stret s nepriateľom,“ povedal líder prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov, ktorý prišiel s návrhom na zavedenie predmetu. (čtk)

Švajčiarska spravodajská služba upozorňuje na zvýšenú aktivitu ruských špiónov. Varovala, že Švajčiarsko v prípade potreby podnikne kroky na to, aby ruskí agenti zostali mimo jeho územia.

FIS vo zverejnenom každoročnom hodnotení hrozieb uviedla, že krajina je vystavená „zhoršenému“ politicko-bezpečnostnému prostrediu, čo je čiastočne dôsledok ruskej invázie na Ukrajinu.

Služba dodala, že pre Švajčiarsko, ktoré si dlho bránilo svoju neutralitu, pravdepodobne bude nadobúdať na význame bezpečnostná a obranná spolupráca v Európe. (čtk)

Británia počas zimy zvýši svoju podporu pre ukrajinských vojakov. Povedal to britský minister obrany Ben Wallace. Ukrajine dodajú aj ďalších 12-tisíc balení výbavy do chladného počasia – spací vak, bivakovací vak a termopodložku.

Wallace spolu s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom navštívil výcvik ukrajinských vojakov v meste Lydd na juhovýchode Anglicka. (tasr)

Finančná správa chce zdokonaliť systém školenia colníkov, ale aj spoluprácu s ministerstvom hospodárstva, ktoré vydáva licencie na vývoz tovaru dvojakého použitia, ktorý môže končiť okrem civilnej aj v ruskej vojenskej technike.

Rusi tvrdia, že sa im po ôsmich rokoch podarilo úplne ovládnuť donecké letisko. Niekoľko mesiacov sa viedli boje o opevnenú vyvýšeninu, tzv. mravenisko, z ktorého letisko vidno ako na dlani. V utorok zverejnili zábery zo vztýčenia vlajky jednej zo separatistických jednotiek práve na tomto mieste.

Robiť z vyhlásenia o stiahnutí Rusov z Chersonu závery by bolo podľa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka unáhlené. Časť ruských síl podľa neho v oblasti zostáva a do regiónu prúdia ďalší ruskí vojaci.

„Kým nad mestom Cherson nebude viať ukrajinská vlajka, nemá zmysel o ruskom ústupe hovoriť,“ povedal Podoľak. „Ukrajina neprikladá ruským vyhláseniam pozornosť, slová a činy sa líšia,“ dodal. (čtk)

Rusko tvrdí, že nariadilo stiahnutie svojich vojakov z ukrajinského Chersonu. Podľa ruského velenia armády aktuálne nie je možné úplne zásobovať mesto ani okolité dediny. Ruskí vojaci majú teraz zaujať pozície na ľavom brehu rieky Dnipro.

Príkaz na stiahnutie vydal ruský minister obrany Sergej Šojgu. „Začnite sťahovanie vojsk a prijmite všetky opatrenia na zaistenie bezpečnej prepravy vojakov, zbraní a techniky za rieku Dnipro“ povedal Šojgu veliteľovi ruských síl na Ukrajine Sergejovi Surovikinovi.

Ruskí vojaci zničili na pravom brehu rieky niekoľko mostov, aby spomalili postup ukrajinských síl.

Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

Presun ruskej armády z pravého brehu rieky Dnipro na ľavý v Chersonskej oblasti už trvá niekoľko týždňov. Ruská okupačná správa od októbra organizuje evakuáciu civilistov v regióne. Ukrajinskí predstavitelia však varovali, že tvrdenia Rusov o stiahnutí môžu byť súčasťou ich taktiky a môže ísť o pascu.

Agentúra Reuters tento krok označuje za jeden z „najvýznamnejších ústupov“ Ruska a možný „zlomový bod“ vo vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine od 24. februára. (tasr, čtk, guardian, meduza)

Eduard Heger sa v Poľsku zúčastnil na medzinárodnom cvičení ozbrojených síl krajín V4, Británie a USA vo výcvikovom priestore pri poľskej obci Nowa Dęba. „Súčasnosť jasne ukazuje, že ekonomické spojenectvá, ekonomické partnerstvá a ekonomická spolupráca nestačia. Musíme ísť ďalej,“ vyhlásil.

Poukázal na to, že slovenská vláda intenzívne investuje do zmodernizovania ozbrojených síl. „Modernizácia a obstaranie novej techniky je len jedna časť. Na to, aby sme boli silné armády, aby sme boli odstrašujúce armády, potrebujeme byť aj vycvičené armády,“ povedal.

Vycvičené armády sú podľa neho tie, ktoré dokážu zastrašiť nepriateľa a zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov.

Zároveň Heger poďakoval Poľsku a Česku za skutok spojenectva, ktorý Slovensku preukázali ochranou vzdušného priestoru. „Aj toto je ukážka, že máme dobré vzťahy, nielen ekonomické, ale aj bezpečnostné,“ dodal.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki považuje za potrebné budovať také silné armády, ktoré svojou silou odstrašia protivníka. Zdôraznil, že Severoatlantická aliancia predstavuje reálnu silu. (tasr)

Podrobná analýza vysvetľuje príčiny zlyhania ruského letectva. Experti z britského vojenského think-tanku RUSI mesiace zhromažďovali informácie o priebehu leteckej vojny, aby ich zhrnuli do hutnej 40-stranovej správy plnej detailných technických informácií.

Vľavo bieloruský Su-30, vpravo ruský Su-35. Medzi nimi bieloruská stíhačka MiG-29, aká na strane Ukrajiny bojuje proti modernejším typom. Fotografia pochádza z bieloruskej základne a symbolizuje situáciu, v akej je ukrajinské letectvo.

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone Kirill Stremousov zomrel počas dopravnej nehody, tvrdia viaceré zdroje. Ide o jednu z najvýraznejších postáv Moskvou dosadenej správy v okupovanej časti Ukrajiny. Jeho smrť prichádza v čase množiacich sa správ o ruskom ústupe z Chersonskej oblasti.

Nehoda sa podľa ruských úradov udiala na ceste medzi Chersonom a mestom Armiansk, ktorá vedie na Ruskom anektovaný ukrajinský polostrov Krym.

Stremousov na sociálnych sieťach zverejňoval často agresívne vyhlásenia, okrem iného aj o situácii na fronte. Tieto videá často robil aj v rýchlo idúcich vozidlách. Posledné video uverejnil dnes ráno.

V súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou v poslednom čase vyzýval civilistov na evakuáciu zo západného brehu rieky Dnipro. (čtk, meduza)

Najčítanejšie teraz

Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaPopredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéAmerická historička a expertka na boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt. Foto N - Mirek TódaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekNa Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme myRuský postup na mnohých úsekoch je umožnený aj tým, že Ukrajinci nedokážu odpovedať adekvátnou delostreleckou paľbou. Foto - TASR/ukrajinský generálny štábČo zistil Kuffa z kokpitu vrtuľníka nad Malou Fatrou, kde jeho slová nesedia a kedy prechádza do vulgárnych útokovLet vrtuľníkom ponad Veľký Rozsutec a Filip Kuffa. Foto – TASR a Igor Pap

Nové na Dennikn.sk

12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočne