Lekári začali vypovedať decembrové služby, viacero nemocníc ruší plánované operácie

Foto - TASR
Foto - TASR

Nápad na jednorazový a nesystémový príspevok pre lekárov znie zvláštne, píše v Prešľape týždňa Zuzana Petková. „A to nielen preto, že ho nazval stabilizačným práve politik, ktorého partneri označujú ako nestabilného.“

Premiér Eduard Heger na úrade vlády rokoval so zástupcami Slovenskej lekárskej komory. Pavel Oravec a Róbert Roland vláde ponúkli, že budú mediátormi v rokovaniach s Lekárskym odborovým združením, čo Heger privítal.

V prípade súhlasu lekárskych odborov sa SLK zúčastní najbližšieho rokovania medzi vládou a LOZ, to Heger zvolal na zajtra na úrad vlády.

Na dnešnom stretnutí sa zúčastnili aj minister financií Igor Matovič a štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová. Hlavnou témou stretnutia boli aktuálne problémy v ambulantnej sfére a výpovede lekárov.

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s lekármi vyhlásila, že „je najvyšší čas na dohodu“. „Viackrát som sa vyjadrila, že lekári volajú po zlepšení podmienok v našom zdravotníctve oprávnene. Lekárske odbory a vláda sa dostali do bodu, keď existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa,“ vyhlásila prezidentka.

„Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je,“ napísala na Facebooku.

Detská nemocnica v Banskej Bystrici ruší plánované hospitalizácie, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. Nemocnica začala informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. (tasr)

Na plánované operácie od decembra pacientov neobjednáva ani popradská nemocnica. Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov v nemocnici je pritom 248.

„Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať,“ doplnila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. (tasr)

Trnavská nemocnica obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Celkovo podalo výpoveď 104 z 310 lekárov v tejto nemocnici.

„Plánované operácie manažujú jednotliví primári oddelení. Postupujeme tak, aby k 1. decembru neboli hospitalizovaní žiadni pacienti, ktorí majú plánovanú operáciu,“ doplnila nemocnica. (tasr)

Lekári začali vypovedať decembrové služby. Podľa lekárskych odborov je to reakcia na ponuku ministra financií a jeho stabilizačný príspevok. Lekári okrem iného vypovedali služby v nemocniciach v Žiline, Košiciach, Trnave či Bratislave.

V žilinskej nemocnici podľa odborov vypovedali decembrové služby viaceré oddelenia, konkrétne lekári z ARO, traumatológie, RTG, interného a chirurgie. Obdobná situácia bude po víkende podľa odborárov v Košiciach.

V Trnave k dnešnému dňu vypovedalo decembrové služby 24 lekárov, ešte horšie je to podľa odborov v bratislavskom Ružinove. „Napríklad na ARO zostali 3 lekári. Práve to je najväčším oddelením v nemocnici a pracuje v ňom okolo 50 lekárov,“ tvrdia.

V Prešove vypovedali decembrové služby lekári z ortopédie, anestéziológie, pediatri, internisti, ale i traumatológovia, vymenúvajú odborári.

Prešovská nemocnica od 1. decembra neobjednáva pacientov na plánované operácie. Z celkového počtu 472 lekárov je vo výpovednej lehote 144. Rovnaké rozhodnutie už oznámili novozámocká nemocnica aj Univerzitná nemocnica Bratislava.

„V súčasnosti ešte poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, ale na operácie po 1. decembri už pacientov neobjednávame,“ uviedla nemocnica.

„Okrem toho niektorí lekári postupne vypovedávajú službu v ústavnej pohotovostnej službe na december, k dnešnému dňu ich je 59,“ ozrejmil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

Nemocnica má podľa jeho slov spracovaný krízový plán v prípade, že by nedošlo k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením. „O podrobnostiach plánu budeme informovať v priebehu budúceho týždňa,“ dodal Šarník. (tasr)

Univerzitná nemocnica Bratislava od 1. decembra neobjednáva pacientov na plánované operácie. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie, potvrdila nemocnica s tým, že aktuálne eviduje vyše 470 výpovedí lekárov.

Univerzitná nemocnica Bratislava je najväčšou nemocnicou na Slovensku. Podobné oznámenie urobila aj nemocnica v Nových Zámkoch, ktorá od decembra ruší všetky plánované operácie, či prešovská nemocnica.

„Včera v poobedňajších hodinách sme dostali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. „Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií,“ ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dňu UNB eviduje 477 výpovedí. „Čo je o 31 menej v porovnaní s podanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo,“ priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. „V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy,“ vysvetlila hovorkyňa. (tasr)

Nemocnica v Nových Zámkoch od decembra ruší plánované operácie, bude poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica aktuálne eviduje 48 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov.

Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologických ochorení a zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Nariadenie riaditeľa v súčinnosti s listom ministra zdravotníctva z 24. novembra súvisí so závažnou situáciou v zdravotníctve spôsobenou výpoveďami lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach s termínom ukončenia pracovných pomerov k 30. novembru 2022.

Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú je možné odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov. Výberové hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nepatria do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, sú do odvolania pozastavené. (tasr)

Záchranári vyzývajú vládu a Lekárske odborové združenie na dohodu. Prezident ich komory František Majerský uviedol, že aj oni žiadajú vyššie mzdy a čakajú na reformy, nie na trest v podobe preťaženia počas núdzového stavu.

Majerský pripomína hromadné výpovede lekárov z roku 2011, keď aj zdravotnícki záchranári v teréne zachraňovali situáciu a privážali pacientov do nemocníc, kde sa o nich nemal kto postarať.

Na dohodu vyzvala aj Slovenská lekárska komora. Žiada vládu aj odborárov, aby akceptovali posledný návrh kabinetu na zvýšenie koeficientov, nie návrh na stabilizačné príspevky. (tasr)

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie