Sever Slovenska zasiahla snehová kalamita, v úseku Žilina - Martin - Ružomberok boli niekoľkohodinové kolóny

Cestári na Donovaloch. Foto  -tasr
Cestári na Donovaloch. Foto -tasr

Na Orave spadol na železničnú trať strom, spôsobil vyše hodinové meškanie vlaku smerujúceho do Trstenej. Pre nepriaznivé počasie meškajú vlaky aj v iných častiach Slovenska. (zssk)

Snehová kalamita – čo potrebujete vedieť:

  • silné sneženie ochromilo dopravu na severe Slovenska, medzi Martinom a Ružomberkom hlásili až 4-hodinové zdržanie
  • niekoľkohodinové kolóny sa tvorili už od Žiliny, nielen smerom na Vrútky (1,5 hodiny), ale aj na Čadcu (viac ako 2 hodiny)
  • kalamitu majú na hornom Považí, Orave, Kysuciach, Liptove a pod Tatrami, polícia odporúča v týchto oblastiach necestovať
  • Donovaly, Šturec, Príslop a Kremnické Bane uzavreli pre vozidlá nad 10 m, Dobšinú pre dopravu nad 3,5 tony
  • výstrahy 2. a 1. stupňa pred silným snežením platia pre severné a stredné Slovensko až do sobotňajšieho podvečera
  • varujú aj pred extrémnym vetrom na horách (3. až 1. stupeň), vetrom na celom území (2. a 1. stupeň), poľadovicou či závejmi

Na úseku medzi Martinom a Ružomberkom sa vodiči aktuálne zdržia viac ako 4 hodiny. Najhoršia situácia je podľa polície na úseku Kraľovany – Šútovo.

Medzi Martinom a Ružomberkom sa skrížilo a zapadlo až 15 kamiónov. „Postupne sa ich snažia vyťahovať. Medzitým zapadli cestári aj odťahová služba,“ uviedla policajná hovorkyňa. (tasr)

Mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásili aj v Dolnom Kubíne. „V tejto chvíli sú hlavné cesty zjazdné, no treba byť opatrný, keďže sa na vozovke tvorí súvislá vrstva ujazdeného snehu,“ uviedol viceprimátor Matúš Lakoštík. (tasr)

Na úseku Tisovec – Muráň havarovalo viacero vozidiel. Na vrchole horského priechodu skončil posýpač v priekope. (zelená vlna, tasr)

V úseku Žilina – Martin – Ružomberok hlásia niekoľkohodinové kolóny. Na trase zo Žiliny po Vrútky je zdržanie 1,5 hodiny, na trase Žilina – Terchová asi 50 minút, za Žilinou smerom na Čadcu viac ako 2 hodiny.

Snehovú kalamitu majú na hornom Považí, Orave, Kysuciach, Liptove a pod Tatrami. (zelená vlna, tasr)

Situácia v Žiline. Foto - mesto Žilina

V Žiline vyhlásili v dôsledku snehovej kalamity mimoriadnu situáciu. V meste sa vytvárajú kolóny, ktoré výrazne sťažujú činnosť vozidiel zimnej údržby. Primátor Peter Fiabáne označil situáciu vo večerných hodinách za kritickú. (tasr)

Polícia v Žilinskom kraji vzhľadom na silné sneženie odporúča necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. „Všetky sledované úseky ciest a diaľnic sú silne zasnežené. Na mnohých úsekoch je značné zdržanie, množstvo škodových udalostí a skrížených nákladných áut,“ upozorňuje. (tasr)

V okrese Čadca vyhlásili pre snehovú kalamitu mimoriadnu situáciu. (tasr)

V Ružomberku vyhlásili pre husté sneženie mimoriadnu situáciu. Platí na celom území mesta a potrvá do odvolania. Mimoriadna situácia je už v desiatkach obcí v Žilinskom kraji. (tasr)

Cestu medzi Trenčianskymi Teplicami a Motešicami a cestu I/9 v Hradišti v okrese Partizánske už sprejazdnili. Uzatvorené boli pre husté sneženie a skrížený kamión. Na ceste I/9 v úseku Mníchova Lehota – Radar však naďalej hlásia zdržanie a kolóny. „Doprava je púšťaná striedavo v oboch jazdných pruhoch,“ uviedli policajti. (polícia)

V podtatranskej oblasti v okresoch Poprad a Kežmarok vyhlásili prvý kalamitný stupeň pre silné sneženie, vietor a tvorbu snehových jazykov. Zatvorené sú cesty medzi Štrbou a Šuňavou cez chotár a z obce Lučivná do tamojších kúpeľov.

„Každý, kto nemusí cestovať, nech ostane doma, ak už musia ľudia niekam ísť, tak len v tom prípade, že vedia jazdiť aj na zasneženej ceste. Všetky úseky sú zatiaľ prejazdné, no rozhodne treba spomaliť,“ uviedol Marcel Polomský zo správy a údržby ciest. (tasr)

Ministerstvo vnútra odporúča v oblastiach zasiahnutých snežením necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Okrem toho žiada ľudí, aby s ohľadom na prejazd záchranných zložiek neblokovali odhrnuté cesty, sledovali predpoveď počasia a neparkovali pod stromami a pri stavbách s malou nosnosťou a zlou statikou.

Aktuálne sú uzavreté horské priechody Kremnické Bane a Fačkov. Donovaly, Šturec a Čertovica sú neprejazdné pre kamióny s predpokladom ich úplného uzatvorenia aj pre osobnú dopravu.

Polícia upozorňuje aj na úsek D1 Mengusovce – Važec, kde znížili rýchlosť na 80 km/h. V Trenčianskom kraji je neprejazdný kopec Machnáč medzi obcou Motešice a Trenčianskymi Teplicami.

Najnepriaznivejšia situácia je na cestách Žilinského kraja, najmä na trase Ružomberok – Martin – Žilina, a to v oboch smeroch. Taktiež na trase medzi Kraľovanmi a Dolným Kubínom, kde sa vytvárajú kolóny.

K 16.00 hod. bolo vyhlásených 27 mimoriadnych situácií na úrovni obcí v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Námestovo.

V južnejších oblastiach padá mokrý a kašovitý sneh a hrozí poľadovica.

Foto - TASR

Úsek z Kraľovian do Martina je úplne neprejazdný, sú tam rozsiahle kolóny. V smere na Ružomberok autá zatiaľ prejdú. Obojsmerne neprejazdná je podľa vodičov aj cesta zo Žiliny popod Strečno do Vrútok. Medzi Žilinou a Čadcou je zdržanie viac ako hodinu a pol.

Medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom sa šmýkajú kamióny. Na hlavnom ťahu pri Mošovciach je v oboch smeroch viacero odstavených kamiónov, úsek je ťažko prejazdný. V oboch smeroch sa tvoria rozsiahle kolóny, informuje tiež Zelená vlna.

Na ceste z Mníchovej Lehoty do Bánoviec nad Bebravou pre zlú zjazdnosť stratia vodiči viac ako 90 minút. (tasr)

Na železnici je situácia napriek počasiu zatiaľ relatívne pokojná, informovala ZSSK. Závažnejšie problémy na tratiach neevidujú ani ŽSR. (tasr)

Pre kamióny uzatvorili horské priechody Donovaly, Príslop, Šturec, Kremnické Bane a cestu II/ 531 medzi Muráňom a Červenou skalou. Cesty tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou a v Lučivnej sú pre silný vietor a tvorbu závejov uzatvorené. (tasr)

Krásno nad Kysucou (okres Čadca) vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s dlhotrvajúcim intenzívnym snežením v kombinácii s poľadovicou.

Mesto zabezpečí prísun potravín a základných potrieb do lokalít, kde zatiaľ nie je prístup technikou, ide napríklad o osady Lastovicov, Hackov, Nižné Vane, Vyšné Vane, Šustkov, Macurov, Jantov, Sýkorov a iné. (tasr)

Na hlavnom ťahu v Kraľovanoch sa v oboch smeroch tvoria rozsiahle kolóny. Na trase z Mníchovej Lehoty do Bánoviec nad Bebravou je pre zlú zjazdnosť zdržanie viac ako hodina, podobné hlásia aj na vjazde do Dubnice nad Váhom v smere z Trenčína aj z Ilavy.

Na ceste z Turčianskych Teplíc v smere na Martin je zdržanie spolu vyše 90 minút, zo Žiliny do Čadce hodina. Horský priechod Kremnické Bane je neprejazdný. Informuje o tom Zelená vlna.

Cestári vyhlásili mimoriadnu situáciu v celom Žilinskom kraji. Snehová pokrývka v niektorých úsekoch ciest dosahuje viac ako desať centimetrov.

Najkomplikovanejšia situácia je na horských priechodoch Čertovica, Šturec, Kremnické Bane, Fačkovské sedlo, Javorník, Makov, Trstená, Príslop, Brestová, Jasná, Nová Bystrica – Oravská Lesná, Jasenovo, Huty, Rovná Hora, Semeteš a Klokočov. (tasr)

V strediskách Zverovka-Spálená a Lomnické sedlo vykonali ráno preventívne odstrely lavín. „Obe lokality však svojou orientáciou a štruktúrou snehovej pokrývky neboli natoľko kritické, aby sa uvoľnila lavína. To však neznamená, že situácia je všeobecne priaznivá,“ upozorňuje horská služba.

Najviac sneženia očakávajú meteorológovia v piatok v Žilinskom kraji a v Tatrách, miestami môže spadnúť 30 až 40, ojedinele až 50 cm nového snehu. Zároveň sa rozfúka západný vietor, ktorého nárazy najmä na západe a pod Tatrami miestami dosiahnu 70, ojedinele až 90 km/h.

„Budú sa tak vytvárať aj snehové jazyky a záveje, najmä na severe. Na horách postupne očakávame víchricu, večer až silnú víchricu,“ uviedli meteorológovia z SHMÚ. Nepriaznivú situáciu predpovedajú aj v sobotu, keď vietor ešte zosilnie. (tasr)

Mimoriadnu situáciu vyhlásila pre snehovú kalamitu aj Považská Bystrica. „Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov,“ informuje mesto. (tasr, n)

Mimoriadnu situáciu vyhlásilo už vyše 20 obcí Oravy a Liptova.

  • okres Námestovo: Oravské Veselé, Novoť, Beňadovo, Oravská Lesná, Lokca, Bobrov, Krušetnica, Rabčice a Mútne
  • okres Tvrdošín: Habovka, Oravský Biely Potok, Zuberec a Suchá Hora
  • okres Dolný Kubín: Pucov a Pribiš
  • okres L. Mikuláš: Žiar, Vavrišovo, Veterná Poruba, Liptovský Ondrej, Liptovská Kokava a L. Mikuláš. (tasr)

Zelená vlna hlási za poslednú hodinu viacero neprejazdných ciest: horský priechod Fačkov, Veľké Rovné, úsek Žiar nad Hronom – Handlová či Trenčianske Teplice – Motešice.

V Trnavskom kraji hlási polícia dva ťažko prejazdné úseky: Radošovce – Mokrý Háj, kde sa tvoria sa snehové jazyky, a Sobotište smer Majeričky, kde je súvislá vrstva snehu. Trasa je neprejazdná pre nákladnú dopravu.

Pre husté sneženie uzatvorili cestu medzi Motešicami a Trenčianskymi Teplicami cez kopec Machnáč. Neprejazdná zostala v Trenčianskom kraji popoludní pre skrížený kamión aj cesta I/9 za Hradišťom v okrese Partizánske smerom na Bánovce nad Bebravou. (tasr)

V Tatrách už spadlo viacero samovoľných lavín, objavili sa pod Kolovým štítom, v Malej Studenej doline a najväčšie v Skalnatej doline. „Lavína z Cmitra bola svojimi rozmermi mimoriadna, pretože zasiahla až Skalnaté pleso,“ informuje horská služba.

Výskyt samovoľných veľkých lavín, ktoré zasahujú aj dná dolín, zodpovedá podľa nej veľkému lavínovému nebezpečenstvu, teda 4. stupňu z päťdielnej stupnice. Ten aktuálne platí v Západných a vo Vysokých Tatrách.

Horskí záchranári z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra na horách neodporúčajú pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí. (tasr)

Lavína z Cmitra. Foto - Stredisko lavínovej prevencie

V najbližších hodinách a cez víkend pozor na búrlivé počasie – v Trstenej či L. Mikuláši už vyhlásili mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu. Okrem silného sneženia bude na celom Slovensku fúkať silný vietor, na horách na severe preň vyhlásili na sobotu najvyšší 3. stupeň výstrahy.

Bratislavský magistrát pre silný vietor až do sobotňajšieho poobedia neodporúča pohyb po lesoch, parkoch a cintorínoch.

Okrem toho SHMÚ varuje aj pred poľadovicou či tvorbou snehových závejov a jazykov. V nedeľu zasa časť Slovenska zasiahnu aj silnejšie mrazy, môže byť do −15 stupňov.

Vo Vysokých a v Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo – 4. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, padať budú zrejme aj spontánne lavíny. V Malej a vo Veľkej Fatre a v Nízkych Tatrách platí 3. stupeň.

Súhrn výstrah SHMÚ

Mesto Liptovský Mikuláš v najbližších hodinách očakáva snehovú kalamitu a vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Vodičov žiada, aby podľa možnosti až do odvolania parkovali vo svojich garážach a dvoroch.

Bratislavský magistrát pre silný vietor až do sobotňajšieho poobedia neodporúča pohyb po lesoch, parkoch a cintorínoch. Vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 85 – 100 km/h, SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa.

V Trstenej vyhlásili mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu. Mesto vyzýva ľudí, aby sa zapojili do odstraňovania snehu a obmedzili používanie áut. (tasr)

Horská záchranná služba uzavrela Žiarsku chatu v Západných Tatrách pre vysoké riziko pádu lavín. HZS z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí.

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo – 4. stupeň z päťdielnej stupnice. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín.

Najčítanejšie teraz

Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaTaraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalíciePodpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto - TASRZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičZubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaFoto - archív Petra DžupuVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku Slovenska

Nové na Dennikn.sk

15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličov