Požiar v Banskej Štiavnici poškodil viaceré historické budovy. Centrum mesta dočasne uzavreli

Horiaci dom s Bankou lásky, kde sa požiar pravdepodobne začal. Foto – Irena Chovanová
Horiaci dom s Bankou lásky, kde sa požiar pravdepodobne začal. Foto – Irena Chovanová

Video: V poslednej chvíli sa mi podarilo presvedčiť hasičov, aby prišli hasiť náš krov, hovorí riaditeľ banského archívu v Banskej Štiavnici Peter Konečný. „Inak by zhorel archív alebo minimálne strecha a voda z hasenia by zaplavila unikátne dokumenty. Veľký problém bol aj s nedostatkom vody, nebol tu dostatok hydrantov.“

Špeciálne zasadnutie vlády v Banskej Štiavnici bude približne o dva týždne. Presný rozsah škôd v historickom centre ešte nie je známy. Vláda avizuje, že mestu pomôže. „Na takéto veci sa peniaze dajú nájsť. Toto nebude problém,“ sľúbil premiér Eduard Heger.

Požiar v centre Banskej Štiavnice sa hasičom podarilo zlikvidovať, situáciu však budú naďalej monitorovať, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková. (tasr)

Český prezident Petr Pavel ponúkol Slovensku pomoc pri obnove zničených a poškodených pamiatok v Banskej Štiavnici. „Ponúkol najmä odborné reštaurátorské kapacity,“ informovala prezidentka Zuzana Čaputová.

„Verím, že sa nám našu krásnu Banskú Štiavnicu podarí obnoviť do jej pôvodnej podoby pred požiarom v čo najkratšom čase. Ďakujem všetkým, ktorí podali pomocnú ruku,“ napísala prezidentka na Facebooku.

Vláda spraví všetko, aby po ničivom požiari v historickom centre čo najrýchlejšie pomohla Banskej Štiavnici a opravili sa všetky pamiatky, povedal premiér Eduard Heger v diskusii O 5 minút 12. V Banskej Štiavnici spravia výjazdové rokovanie vlády po tom, ako bude jasnejšie, aké sú škody. Finančná pomoc pôjde z rôznych kapitol štátneho rozpočtu aj z rezervy premiéra.

Heger už kontaktoval aj vicepremiérku Veroniku Remišovú, aby zistila, aké sú možnosti využiť európske peniaze pri rekonštrukcii pamiatok UNESCO. Zničené sú aj dve štátne budovy, ktoré patria ministerstvu vnútra a životného prostredia.

Predseda Hlasu Peter Pellegrini si myslí, že Hegerova vláda mohla spraviť viac pre pomoc obnovy pamiatok. Prekáža mu aj to, že ešte nie je hotová obnova hradu Krásna Hôrka, ktorý vyhorel v roku 2012. Pellegrini povedal, že niektorí ľudia sa zaujímali viac o to, že v Paríži vyhorel Montmartre, ako o Krásnu Hôrku. Pellegrini sa pomýlil, v Paríži vyhorela v roku 2019 katedrála Notre-Dame. (rtvs)

Ministerstvo kultúry komunikuje so stálou delegátkou Slovenskej republiky pri UNESCO Annou Plassat Muríňovou o ďalších krokoch a možnej expertnej a materiálnej pomoci pre Banskú Štiavnicu, ktorej centrum v sobotu zasiahol rozsiahly požiar, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Okamžitú expertnú a materiálnu pomoc ponúklo aj české Národní muzeum.

Ministerka kultúry Natália Milanová v najbližších dňoch opäť navštívi poškodené oblasti aj spolu so štátnym tajomníkom ministerstva. Aktuálny stav pamiatok na mieste monitoruje generálny riaditeľ pamiatkového úradu Pavol Ižvolt.

Ministerka celú situáciu definivala ako „apokalypsu, ktorá zasiahla jednu z našich najvýznamnejších lokalít UNESCO“.

Polícia v súvislosti s požiarom v Banskej Štiavnici začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. „Aj dnes je na mieste policajný výjazd a pokračuje obhliadka miesta činu,“ informovala polícia. Na poškodených budovách vznikla škoda v zatiaľ nevyčíslenej výške.

Berggericht so vzácnou mineralogickou zbierkou je najviac poškodenou budovou po sobotňajšom požiari v Banskej Štiavnici, povedala Zuzana Denková, riaditeľka Slovenského banského múzea. Zatiaľ nemá žiadne informácie, v akom stave je statika objektu, čaká na výsledky expertízy.

„Statik preberá prvú budovu, v ktorej vznikol požiar, a až po obhliadke pôjde do Berggerichtu. Zatiaľ nevieme o statike nič,“ dodala.

Vedenie Slovenského banského múzea ešte neskoro v noci predpokladalo, že rozsah škôd na Berggerichte bude „fatálny“, a vyjadrilo aj obavy o statiku. Na Facebooku napísali, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do budovy.

„Galéria dopadla dobre v tom duchu, že nebola zasiahnutá ohňom a celý zbierkový fond sa nám podarilo evakuovať,“ povedala Denková. Pod Slovenské banské múzeum patria okrem iných aj Berggericht a Galéria Jozefa Kollára.

Podľa ministerstva vnútra je situácia v Banskej Štiavnici stabilizovaná, prebieha likvidácia a lokalizácia ohnísk spolu s opatreniami na zamedzenie opätovného rozšírenia požiaru. V dôsledku požiaru primátorka mesta Nadežda Babiaková vyhlásila mimoriadnu situáciu. Slovenské banské múzeum informovalo, že do odvolania uzatvorili Galériu Jozefa Kollára, Berggericht a Starý zámok.

Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy, napísala v noci riaditeľka Slovenského banského múzea Zuzana Denková. „Pred chvíľou som prešla oba objekty. Galéria zostala ohňom nedotknutá, akurát priestory susediace s Berggerichtom sú mokré.“

„Prešla som aj Berggericht a stropy sa neprepadli, vlastne iba jeden,“ napísala Denková na Facebooku. Hasiči podľa nej pomôžu s odvodnením najkritickejších priestorov.

„Verím, že nám vláda pomôže tak, ako dnes sľubovala, lebo naše múzeum bolo aj pred touto tragédiou ohlodané na kosť,“ dodala. „Som šťastná, že sme neprišli o vzácne archiválie v Slovenskom banskom archíve. A že sa nik nezranil.“

Prečítajte si tiež archívne články: 

Je to porovnateľný požiar ako Krásna Hôrka, možno aj horší, hovorí o požiari v Banskej Štiavnici Martin Macharík, ktorý spravuje Kalváriu a špecializuje sa na rekonštrukciu historických objektov. „Teraz je na rade vláda. Viete, my sa tam handrkujeme o 20-tisíc a teraz je škoda len na ZUŠ za milión eur,“ vraví v rozhovore.

Požiar v Banskej Štiavnici – súhrn a aktuálny stav:

  • požiar vznikol v historickej budove v centre mesta, kde sa nachádza Banka lásky
  • následne sa rozšíril do okolitých budov vrátane Banského múzea či Galérie Jozefa Kollára
  • horelo okolo sedem-osem budov, väčšinou kultúrne pamiatky
  • podľa premiéra Hegera je situácia zastabilizovaná
  • vyše sto hasičov a vojakov však stále hasí lokálne ohniská, na mieste budú celú noc a minimálne do nedeľného rána
  • hasenie komplikovali silný vietor, staré konštrukcie domov aj úzke ulice
  • nehlásia žiadne obete na životoch ani ťažko zranených
  • historické centrum mesta dočasne uzatvorili
  • zorganizovali zbierku na pomoc mestu
  • reportáž: kým plamene ničili historické centrum, ľudská reťaz zachránila obrazy, staré knihy aj listiny z archívu

Nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku požiaru v Banskej Štiavnici nenamerali. Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú, tvrdí rezort vnútra. (tasr)

Kým plamene ničili historické budovy v centre Banskej Štiavnice, stovky ľudí zachraňovali obrazy a artefakty z galérie, knihy staré aj stovky rokov z antikvariátu a vzácne listiny z Banského archívu. „Uvedomil som si, aké je ľahké s toľkými ľuďmi vypratať galériu. Nosili deti, ľudia z múzea, náhodní turisti, pani účtovníčka, mladí, starí,“ hovorí fotograf Lukáš, ktorý žije v dome neďaleko požiaru.

Horiace centrum Banskej Štiavnice a desiatky ľudí, ktorí zachraňovali knihy a umelecké diela. Foto - Irena Chovanová, TASR a Ozbrojené sily SR

Centrum Banskej Štiavnice je pre rozsiahly požiar pre verejnosť až do odvolania uzatvorené. Hasiči budú pracovať aj počas noci, na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

„Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Popoludní sa požiar podarilo zastabilizovať, hasiči predpokladajú likvidáciu lokálnych ohnísk prinajhoršom do nedeľných ranných hodín. (tasr)

Video: Požiar v Banskej Štiavnici

Dôležité je, že sa nikomu nič nestalo, vyhlásila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková v reakcii na požiar v centre mesta. Verí, že aj napriek veľkým škodám sa pamiatkovým budovám podarí vrátiť ich pôvodnú krásu.

Poverená ministerka kultúry Natália Milanová prirovnala požiar v historickom centre k apokalypse. „Obnova bude trvať dlhšie, no verím, že tak, ako dnes zabrali hasiči a vojaci, zaberú aj naši pamiatkari a všetci, ktorí sa budú podieľať na renovácii,“ povedala.

Informovala tiež, že evakuované vzácne diela z galérie a múzea presunuli do Starého zámku v Banskej Štiavnici. (tasr)

V Banskej Štiavnici horí už aj Galéria Jozefa Kollára, umelecké diela sa zrejme odtiaľ podarilo odniesť. Pri požiari blízkeho Banského múzea sa prepadla strecha.

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo zastabilizovať, vyhlásil premiér Eduard Heger. Plamene zasiahli a v rôznom rozsahu poškodili zatiaľ sedem budov v historickom centre mesta. Hasiči podľa premiéra aktuálne likvidujú lokálne ohniská, zasahovať budú minimálne do nedeľného rána.

„Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia,“ vyhlásil premiér. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných ranných hodín.

„Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať,“ doplnil.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.

Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. „Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo naďalej prosperovať,“ povedal.

Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie. (tasr)

V Banskej Štiavnici doteraz zhorelo päť striech národných kultúrnych pamiatok, upozornila ministerka kultúry Natália Milanová. „V akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria.“

Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR.

Milanová pripomenula, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. (tasr)

Najväčší dym z požiaru v Banskej Štiavnici sa momentálne valí zo strechy budovy Banského múzea. Hasičom sa podarilo dostať hore na strechu a hasia aj odtiaľ.

Foto N - Daniel Vražda

Hasiči v Banskej Štiavnici hovoria, že plamene sa šíria z domu na dom pre silný vietor. Situáciu komplikujú aj samotné domy, ktoré majú staré krovy a sú blízko pri sebe. V centre mesta je tiež zlý prístup pre hasičskú techniku.

Oheň sa šíri po strechách aj k vzdialenejším stavbám.

Na pomoc Banskej Štiavnici v súvislosti s požiarom vznikla zbierka na platforme Donio. „Darujte a spoločne pomôžme Banskej Štiavnici zmierniť dosahy požiaru,“ vyzýva správkyňa Donio a zakladateľka zbierky Zuzana Suchová.

V Banskej Štiavnici už horí aj strecha historického domu s kultúrnym centrom Eleuzína, v ktorom hrávajú aj divadelné predstavenie Kosmopol ocenené viacerými cenami. Budova je vyššie na kopci nad stavbami, odkiaľ sa požiar rozšíril.

Foto N

K požiaru v Banskej Štiavnici už dorazili vojaci, ktorí majú pomôcť s hasením. Požiar sa z domu s Bankou lásky šíril postupne na susednú pizzeriu, základnú umeleckú školu, dva súkromné domy a múzeum, v ohrození bol aj Banský archív.

Dvesto až tristo ľudí v ľudskej reťazi pomáhalo zachraňovať umelecké diela z Galérie Jozefa Kollára, podávali si ich z ruky do ruky, nakladali do dodávok a odviezli ich do blízkeho Starého zámku.

Požiarovisko v Banskej Štiavnici je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky, potvrdili hasiči. Vzhľadom na rozsah požiaru bol na mieste zriadený aj riadiaci štáb.

Na miesto smerujú zisťovatelia príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu ministerstva vnútra. (tasr)

Samospráva Banskej Štiavnice požiadala ľudí o pomoc pri vynášaní diel z Galérie Jozefa Kollára, aby ich nezničil požiar. Obrazy a iné artefakty už viacerí vynášajú aj cez okná. Galéria je len desiatky metrov nad horiacimi historickými budovami. Požiar ohrozuje aj budovy Slovenského banského múzea.

Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. „Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív,“ uviedla vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia, a postupne sa rozšíril na štyri budovy v centre mesta. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. (tasr, noviny)

Foto - Zachráňme pamiatky

Prezidentka Zuzana Čaputová ďakuje hasičom, vojakom a ďalším ľuďom, ktorí sa snažia dostať požiar v Banskej Štiavnici pod kontrolu. „Je mi nesmierne ľúto, že centrum Banskej Štiavnice, jedného z najkrajších miest na Slovensku, zachvátil ničivý požiar.“

„Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok či historických písomností z ohrozených budov,“ napísala prezidentka na facebooku.

Požiar v Banskej Štiavnici, ktorý vypukol v historickej budove s Bankou lásky, sa rozšíril aj na okolité budovy. Horí už aj banský archív, budova ZUŠ či pizzeria. Z archívu vynášajú historické dokumenty.

„Situácia je veľmi vážna, okrem zasahujúcich hasičských tímov je na mieste aj viacero policajných hliadok z Banskej Štiavnice, zo Žarnovice či zo Žiaru nad Hronom. Na miesto boli vyslaní aj kriminalisti,“ napísala polícia na Facebooku.

Na miesto rozsiahleho požiaru v centre Banskej Štiavnice nasadia vojakov spolu s technikou, oznámilo ministerstvo obrany. Požiar vznikol v historickej budove, začína sa šíriť aj na okolité budovy, varovala polícia.

Do mesta smeruje minister obrany Jaroslav Naď a premiér Eduard Heger.

Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri.

Požiar v Banskej Štiavnici. Foto - TASR

V Banskej Štiavnici horí navštevovaná turistická atrakcia Banka lásky. Historická budova sa nachádza v centre na Trojičnom námestí. Príčina požiaru aktuálne známa nie je, podľa polície ide zrejme o skrat elektrického vedenia.

„Na mieste zasahujú hasiči a smeruje tam už zisťovateľ príčin požiarov,“ píše polícia na Facebooku.

Policajný záber ukazuje, ako strechu Banky lásky hasili zo zeme. Foto - Polícia SR

Nové na Dennikn.sk

19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami