Prezidentka vymenuje úradnícku vládu, povedie ju Ľudovít Ódor

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
  • premiér Heger oznámil, že končí ako poverený predseda vlády
  • prezidentka vymenuje úradnícku vládu, predstaviť ju chce začiatkom týždňa, ktorý sa začne 15. mája
  • povedie ju viceguvernér NBS Ľudovít Ódor

Politická kríza – súhrn udalostí:

  • prezidentka Čaputová sa rozhodla vymenovať úradnícku vládu
  • povedie ju ekonóm, viceguvernér NBS Ľudovít Ódor
  • prezidentka novú vládu predstaví v týždni, ktorý sa začne 15. mája
  • pôjde podľa nej o vládu odborníkov, ani jeden z ministrov nebude kandidovať v parlamentných voľbách
  • rozhodnutiu vymenovať úradnícku vládu predchádzal odchod ministrov Vlčana, ktorý skončil pre miliónovú dotáciu, rozhodol sa ponechať si peniaze, a ministra zahraničných vecí Káčera
  • Heger v nedeľu doobeda na tlačovke oznámil, že končí a prezidentke vracia poverenie vykonávať funkciu
  • predtým jej ponúkol dva návrhy na záchranu svojej vlády, oba odmietla
  • Hegerova vláda bude fungovať až do schválenia novej vlády
Foto – TASR

Hlavným kritériom pri výbere nových členov vlády bola podľa prezidentky Čaputovej odbornosť. „Ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Inak povedané, cieľom je nezvýhodniť žiadnu z politických strán v prebiehajúcej predvolebnej súťaži,“ dodala. „Bude to teda vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou.“

Umelá inteligencia, strojové učenie, dáta, kyberbezpečnosť, to sú témy, ktoré sú dôležité pre každú jednu firmu, hovorí v archívnom rozhovore Ľudovít Ódor, ktorý povedie úradnícku vládu. „Mení sa aj to, čo je dôležité v biznise, už to nie je len kapitál, ale dáta určujú profit. Kto má veľké dáta a vyzná sa v nich, má aj peniaze.“

Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že vymenuje úradnícku vládu a viesť ju bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Povedala, že ju chce predstaviť začiatkom týždňa, ktorý sa začne 15. mája. O menách ďalších ministrov nehovorila. „Tím nových ľudí je dnes zostavený.“

Vymenovanie „vlády odborníkov“ bolo po odchode Vlčana a Káčera jediným možným krokom.

Celé vyhlásenie prezidentky: 

„Vážené spoluobčianky a vážení spoluobčania,

po udalostiach z konca týždňa, predovšetkým však po žiadostiach poverených ministrov Vlčana a Káčera bolo zrejmé, že jediný krok, ktorý musí nasledovať, je vymenovanie vlády odborníkov.

Návrhy premiéra Hegera na tomto mojom rozhodnutí už nemohli nič zmeniť.

Do vymenovania novej vlády, ktorá vzíde z parlamentných volieb, ostáva približne šesť mesiacov.

Voľby sú síce na konci septembra, avšak doposiaľ každá vláda na Slovensku sa tvorila niekoľko ďalších týždňov.

Pol roka je teda ešte dosť dlhá doba na to, aby vláda odborníkov mohla stabilizovať situáciu a priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

Keďže som na možnosť vlády odborníkov musela byť pripravená, tím nových ľudí je dnes zostavený.

Potrebujú ukončiť záväzky na svojich doterajších pôsobiskách, a preto k vymenovaniu novej vlády pristúpim začiatkom nie nadchádzajúceho, ale až ďalšieho týždňa.

Považujem to za vhodné aj pre hladké ukončenie a odovzdanie agendy medzi vládami. O menách budem najskôr informovať lídrov politických strán a následne budem informovať aj verejnosť, a to v najbližších dňoch.

Môžem však už dnes potvrdiť, že predsedom vlády bude súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Pokiaľ ide o členov vlády, chcem dnes povedať, aké kritériá boli rozhodujúce pre ich výber.

Prirodzene, hlavným kritériom bola odbornosť, ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Inak povedané, cieľom je nezvýhodniť žiadnu z politických strán v prebiehajúcej predvolebnej súťaži.

Bude to teda vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou.

Chcem zároveň vyjadriť vďaku ľuďom, ktorí túto zodpovednosť na seba zoberú, a to v mimoriadne ťažkej situácii.

Opätovne zopakujem to, prečo som úradnícku vládu nevymenovala už skôr. Bolo to aj z toho dôvodu, že vláda Eduarda Hegera mala pripravené viaceré návrhy zákonov týkajúce sa plánu obnovy, riešenia energetickej krízy, pomoci samosprávam a ľuďom najviac postihnutých chudobou.

Som presvedčená, že tieto zákony boli v prospech Slovenska a vláda Eduarda Hegera mala väčšiu šancu ich v parlamente presadiť, čo sa prevažne aj stalo.

Vzhľadom na zostávajúci počet schôdzí parlamentu, keď už nie je možné predkladať návrhy zákonov, odpadá aj tento dôvod pre moju zdržanlivosť ohľadom úradníckej vlády.

K dnešnému vyhláseniu povereného premiéra iba stručne – i keď dnes oznámil vrátenie poverenia, nemá to žiadne právne účinky. Jeho vláda vrátane všetkých poverených ministrov musí pôsobiť dovtedy, kým nevymenujem vládu odborníkov.

Pokiaľ ide o okolnosti poskytnutia dotácie ministrovi Vlčanovi z novembra minulého roka – keď som sa túto informáciu dozvedela, požiadala som premiéra o preverenie situácie a závery kontroly.

Medzitým však poverený minister požiadal o zbavenie poverenia, čím veci nabrali jasný spád. Na záver mi dovoľte ešte jednu výzvu.

Chcem požiadať všetkých politikov, ale aj inak verejne pôsobiacich ľudí, aby svojimi vyjadreniami nešírili klamstvá, a neoslabovali tak zvyšky súdržnosti v našej krajine.

Dezinformácie o progresívnom puči alebo americkej ambasáde a iné klamstvá vyjadrujú mentálny a hodnotový svet šíriteľov týchto výmyslov, nie môj. Je nebezpečné a bezohľadné k občanom šíriť klamstvá, a tým vopred spochybňovať vládu, ktorú je potrebné vymenovať.

Členovia vlády sa vyberali podľa odbornosti, a teda, prirodzene, medzi nimi budú ľudia z konzervatívneho aj liberálneho prostredia.

Slovensko potrebuje ako soľ stabilitu, poriadok, odbornosť a návrat k slušnej politike.

Verím, že krok, ku ktorému musím pristúpiť, teda vymenovanie vlády odborníkov, k tomu prispeje.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Premiér Eduard Heger považuje úvahy o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb za nezmysel. Septembrový termín volieb označil za „umenie možného“, rozhodli o ňom podľa neho poslanci. Šéf Smeru Fico žiada termín volieb začiatkom júla.

„Teraz navrhuje ďalší nezmysel, pošliapať po ústave, po dlhoročných zvykoch, ktoré sú tu,“ reagoval Heger s tým, že to robí len preto, aby sa čo najrýchlejšie dostal k moci.

Heger to povedal po stretnutí s prezidentkou Čaputovou. (tasr)

Po Borisovi Kollárovi je teraz u Zuzany Čaputovej končiaci premiér Eduard Heger. „Pani prezidentke nesiem zbavenie poverenia. Nemusíte sa obávať, nebudem ho nikomu z rúk brať,“ povedal Heger TA3 pri príchode do Prezidentského paláca.

Heger narážal na situáciu v Prezidentskom paláci z decembra 2022, keď Matovič demisiu a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie Metodovi Špačekovi z rúk.

Ak bude vláda zostavená prezidentkou Zuzanou Čaputovou zle nastavená, môže to situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať. Vyhlásila to strana Za ľudí.

Strana ďakuje dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi za jeho pôsobenie.

„Zmena vlády prichádza práve v čase, keď sú potrebné dôležité rozhodnutia. Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia,“ doplnila strana v stanovisku. (tasr)

Hegerova potupa má podstatne väčšie rozmery než biedu jedného ľudského osudu, píše Martin M. Šimečka. „Úradnícka vláda môže naznačiť spôsob, ako vládnuť po voľbách, ak vôbec demokratické strany širokého ideologického rozpätia dostanú takú šancu.“

Eduard Heger odchádza z funkcie premiéra. Foto - TASR

Predseda OĽaNO Igor Matovič kritizuje Eduarda Hegera za to, že dva týždne nekonal v kauze Vlčan. Odmieta, aby sa predčasné voľby presunuli na júl. Je to podľa neho neúctivé voči demokracii a ľuďom, ktorí budú na dovolenke.

Matovič tiež tvrdí, že o kauze vedela aj prezidentka, ale nekonala.

„Nemáme nič spoločné s nomináciou Vlčana za ministra,“ vraví.

Prezidentka Zuzana Čaputová bude mať po dnešných stretnutiach s Borisom Kollárom a Eduardom Hegerom vyhlásenie. Po 16:00 na ňom bude informovať o svojom ďalšom postupe v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou.

Slovensko podľa Progresívneho Slovenska teraz čakajú náročné mesiace. “Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré – minimálne za držanie jasnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.“

„My sa v nich budeme správať konštruktívne a podporíme všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu,“ píše sa vo vyhlásení.

Predseda Smeru Robert Fico si myslí, že je stále možné predčasné voľby presunúť na júl. Podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára by sa ale termín 30. septembra už meniť nemal. „Myslím, že túto debatu už môžeme rovno škrtnúť.“ (rtvs)

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár očakával pád Hegerovej vlády. Vraví, že chaos po vymenovaní úradníckej vlády sa bude len prehlbovať.

Bolo by podľa neho korektné, pokiaľ by sa prezidentka dohodla na úradníckej vláde s politickými stranami. Nekomentoval, kto by mohol byť novým predsedom vlády. (rtvs)

KDH verí, že prezidentka sa zachová nadstranícky a úradnícka vláda bude naozaj úradnícka, teda schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Píše sa to vo vyhlásení strany.

Hlas vníma odchod Hegerovej vlády ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné voľby. „Hlas od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácií. Hlas nevysloví dôveru tejto vláde,“ napísal líder Peter Pellegrini.

„Vyzývame všetky politické strany, aby ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných volieb. Vyzývame Sme rodina, SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta, ako ukončiť chaos,“ dodal Pellegrini.

Kto bude novým predsedom vlády, prezidentka Čaputová ešte neoznámila a nie je jasné, či to urobí popoludní po stretnutí s Kollárom či Hegerom. Podľa informácií Denníka N však už zoznam ministrov má.

SaS v reakcii na krok Eduarda Hegera píše, že ide o koniec éry najnerozhodnejšieho premiéra v dejinách Slovenska. Heger tomu mohol predísť, pokiaľ by SaS nevymenil za Matoviča.

„Tejto potupe a vlastne aj svojmu politickému koncu sa Eduard Heger mohol vyhnúť, ak by nestrkal hlavu do piesku, ale robil to, čo sa od premiéra očakáva – riešil problémy. Riešenie mal v rukách už minulé leto, keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčší problém Slovenska. Bohužiaľ, tak ako sa nedokázal zodpovedne postaviť k politickej situácii už v lete, nedokázal udržať ani len odvolanú vládu do termínu predčasných volieb,“ napísal predseda SaS Richard Sulík.

Podľa SaS je teraz nevyhnutná pokojná úradnícka vláda. „Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu,“ píše podpredseda strany Branislav Gröhling.

Eduard Heger po odmietnutí jeho návrhov prezidentkou povedal, že sa rozhodol, že konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň“. 

Hegerove návrhy:

  • že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi,
  • ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie

Premiér Eduard Heger oznámil, že končí a že prezidentke vracia poverenie vykonávať funkciu predsedu vlády. Tvrdí, že jej ponúkol aj iné možnosti, tie ale Zuzana Čaputová odmietla. Prezidentka tak vymenuje úradnícku vládu.

Prezidentke Heger navrhol:

  • že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi;
  • že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie.
Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič

Naživo: Vyhlásenie premiéra Hegera k aktuálnej situácii. (ta3)

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme o 14.00 h predsedu parlamentu Borisa Kollára. Informoval o tom hovorca prezidentky.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme popoludní o 15.00 h povereného premiéra Eduarda Hegera. Na stretnutie do Prezidentského paláca ho pozvala večer bezprostredne po návrate z Londýna, informuje hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Premiér Eduard Heger bude mať o 11.00 h vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii. 

Nové na Dennikn.sk

11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiou