Slovenskí zástupcovia hovorili hneď po tých amerických a britských, spomínajú si diplomati na zasadania NATO po začiatku vojny na Ukrajine. „Poliaci za nami vtedy chodili a hovorili nám, že sme najväčšie prekvapenie tejto vojny,“ vraví prezidentkina poradkyňa Jana Kobzová.

Slovensko dosiahlo v rebríčku vnímania korupcie od Transparency International historicky najlepšie umiestnenie. Skončilo na 47. mieste zo 180 krajín, o dve priečky vyššie ako rok predtým. Rebríček reflektuje ešte obdobie Hegerovej a Ódorovej vlády, kroky novej Ficovej vlády v oblasti právneho štátu sa na umiestnení ešte neodrážajú.

V prezidentských voľbách nebude možné voliť poštou zo zahraničia. Vláda Eduarda Hegera nedokázala presadiť zmenu ústavy, nepodporili ju najmä poslanci Sme rodina. Voliči zo zahraničia tak budú musieť na voľby prísť na Slovensko.

Po zadržaní Vladimíra Pčolinského bol v hre o post riaditeľa SIS aj košický podnikateľ Richard Reday známy z kauzy nákupu predražených teplomerov pre župu. Podľa informácií Denníka N to bol návrh z OĽaNO. Vtedajší premiér Eduard Heger nechcel odpovedať na otázky o tejto nominácii.

Skládka odpadov v obci Iža pri Komárne, ktorá rozložila vládu Eduarda Hegera, je blízko prírodného unikátu Bokrošského slaniska. Firma exministra Samuela Vlčana ju chce rozšíriť a priblížiť k tejto prírodnej rezervácii. Ministerskí úradníci, obec, ale ani dedinčania to neprijali s nadšením. „Je to škaredé, smrdí to, nepáči sa mi to, radšej by som bol, keby som zdedil kúpele Patince,“ hovorí o skládke starosta Iže István Domin (Aliancia).

Zmapovali sme, čo sa dialo v pozadí, kým Eduard Heger uznal, že do volieb nedovládne. Minister životného prostredia Ján Budaj bol za zotrvanie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, aj keď sa odmietol zriecť dotácie 1,4 milióna eur pre svoju firmu. Budaj zvažoval, že by situáciu zachránilo, ak by išiel na detektor lži.

Skládka v obci Iža pri Komárne, ktorú vlastní aj exminister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ján Mičovský vyhlásil, že vedenie OĽaNO varoval pred Samuelom Vlčanom po tom, čo ho odvolal z postu štátneho tajomníka. „Keď som Hegerovi ako premiérovi povedal, že Vlčan je veľmi zlý človek, odpovedal mi, že lepšieho nemá. Po mojej kritickej tlačovke vlani v novembri prišiel za mnou Matovič, že je toho už naozaj priveľa a musia s Vlčanom niečo urobiť. Neurobili nič.“

Nechcelo sa mi veriť, že môžeme v OĽaNO takto upadnúť, hovorí Ján Mičovský o kauze dotácie pre exministra Samuela Vlčana. „Poslanecký klub Vlčana nechcel, nemohol či nedokázal vidieť tak ako ja. Asi aj preto, lebo vedel lepšie reagovať na osobné požiadavky poslancov. To nikdy nebol môj štýl.“

Ján Mičovský. Foto N – Andrej Bán

Bol to dobrý plán, ale nie všetko sa podarí podľa plánu, reaguje Eduard Heger na zrušenie stavby nemocnice Rázsochy z plánu obnovy. Expremiér ešte v apríli tvrdil, že sa nemocnica stihne postaviť.

Vysvetľujeme, aká je realita o ceste slovenskej delegácie do Bruselu, v súvislosti s ktorou Robert Fico hovoril o „organizovanom zločine“. Išlo o pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej boli štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Podľa zápisov z nej kritizovali najmä Hegerovu a Matoviču vládu.

Analytici Globsecu vidia za vysokou ochotou Slovákov veriť kremeľskej propagande dva faktory – aktivita politikov Smeru a spol., ktorí ju vo veľkom šíria, a zároveň nedôvera v tých politikov a inštitúcie, ktoré sú prozápadné. „Ľudia prestali dôverovať inštitúciám aj pre to, ako posledné tri roky fungovala naša vláda,“ poznamenala analytička Klingová.

Je načase naštartovať odbornú diskusiu o tom, kde by mala byť nová národná nemocnica, myslí si Oskar Dvořák (PS). „Takéto vážne rozhodnutie bude musieť urobiť až nová vláda, ktorá sa bude opierať o mandát z volieb.“

Takto to dopadá, keď sa niekto viac zaoberá kultúrou úcty než povinnosťou skladať účty, píše Braňo Bezák o Eduardovi Hegerovi. „Za Hegerovej vlády sme podľa slov jej predsedu mali zodpovedne spravované verejné financie a stíhali sme postaviť nemocnicu Rázsochy z plánu obnovy. Nový minister financií hovorí, že verejné financie sú v historicky najhoršom stave, a podpredsedníčka novej vlády upozorňuje, že Rázsochy z plánu obnovy zrejme nestihneme.“

Hlas vyzval úradnícku vládu, aby požiadala Ústavný súd o výklad ústavy, či Hegerova vláda mohla poslať migy na Ukrajinu. Analýzu, ktorú zverejnil exminister obrany Jaroslav Naď, považuje Hlas za fiasko.

Boris Kollár sa sťažoval v pléne, že je v parlamente „absolútny chaos“, keď sa objavilo množstvo procedurálnych návrhov od poslancov. Napríklad si schválili, že budú hlasovať až vo štvrtok, ale o pár minút zistili, že to musia zmeniť.

Poslanci po iniciatíve Igora Matoviča schválili návrh, aby NKÚ preveril možné plytvanie štátnymi peniazmi počas Expo v Dubaji, ktoré zastrešovalo ministerstvo hospodárstva ešte pod vedením šéfa SaS, exministra Richarda Sulíka. Za návrh hlasovalo 144 poslancov vrátane SaS.

Eduard Heger odmieta, že ako premiér vedel o tom, čo robil Richard Sulík ako minister hospodárstva v Dubaji. Exminister hospodárstva Karel Hirman predtým uviedol, že v súvislosti s Expo Dubaj zistil „veľmi závažné nedostatky“, chýbajú podľa neho mnohé dokumenty či faktúry a nevyrovnané záväzky presahujú milión eur.

Viliama Karasa sa pokúšali cez verejné vyhlásenie udržať ako ministra spravodlivosti aj v úradníckej vláde Slovenská advokátska komora a Združenie sudcov Slovenska. Sudcovia sa zaňho ale hromadne nepostavili.

Premiér Eduard Heger odmietol, že by ututlával 1,4-miliónovú dotáciu pre firmu ministra Vlčana, ako to tvrdí Igor Matovič. „Okamžite sme konali,“ povedal s tým, že hneď, ako sa o dotácii dozvedel, požiadal slovenské aj európske orgány o kontrolu a komunikoval aj s prezidentkou. „Jediná chyba bola, že sme nespravili tlačovku,“ dodal s tým, že NAKA v prípade koná. (markíza)

Je nechutné, že Vlčanova firma si pýtala dotáciu od iného ministerstva, vraví v rozhovore Jaroslav Naď. „Na rozlúčkovej vláde, kam neprišiel, sme si všetci povedali, že ak je nejaké čierne miesto na pôsobení tejto vlády, tak to, ako Vlčan ako člen vlády zatajil žiadosť o dotáciu. Je to pre mňa nepredstaviteľné.“

Eduard Heger povedal, že ho sklamalo, keď Rastislav Káčer podával demisiu. „Napadlo mi ‚aj ty, Rasťo‘? Počas celého volebného obdobia mi hádzali polená pod nohy a Rasťo nebol prvý ani posledný. Vlastne posledný bol, lebo to bolo posledné poleno, ktoré táto vláda dostala pod nohy a na ktorom skončila.“

Eduard Heger označil za jedno zo svojich zlyhaní vo funkcii premiéra to, že si myslel, že zvládne Matoviča so Sulíkom. „Ukázalo sa, že to nie je možné,“ povedal v Sobotných dialógoch.

Eduard Heger praje novej úradníckej vláde pevné nervy a veľké odhodlanie. Jasne neodpovedal na otázku, čo hovorí na zverejnené mená budúcich ministrov. „Žiadne zákulisné hry som na rozdiel od Richarda Sulíka nerobil,“ povedal.

Stálo to za to, povedal odchádzajúci premiér Eduard Heger na rozlúčkovej tlačovej konferencii. Nebolo to podľa neho jednoduché vládnutie a obdobie, spomenul pandémiu, vypuknutie vojny na Ukrajine, migračnú či energetickú krízu.

Do parlamentu sa po odobratí poverení vrátia viacerí doterajší členovia dočasne poverenej vlády. Z Národnej rady tak odídu ich náhradníci. Najviac zmien bude pri poslancoch zvolených za OĽaNO.

Fotookienko: Hegerova vláda sa po svojom poslednom rokovaní vyfotografovala.

Foto N - Vladimír Šimíček

Minister Rastislav Káčer nevníma minulotýždňové náhle ohlásenie svojho odchodu ako podpásovku Eduardovi Hegerovi. ,,Rozhodol som sa sám slobodne a nie preto, aby som kohokoľvek podrážal,“ hovoril pred posledným rokovaním vlády. Káčer už nie je ani súčasťou strany Demokratov. ,,Z Demokratov som odišiel už dávnejšie a chcel som odísť už dosť dávno.“

Fotookienko: Eduard Heger na poslednom zasadnutí svojej vlády. Svojmu nástupcovi Ľudovítovi Ódorovi odkázal, že bude vo funkcii premiéra určite potrebovať vytrvalosť. „Ľudsky by som mu poradil, aby bol odolný a vedel sa povzniesť nad to, čo ho postretne.“

Eduard Heger. Foto N - Vladimír Šimíček

Končiaci premiér Eduard Heger vraví, že Slovensko potrebuje vládu pokoja. „Nesmie tam byť ten chlapec s bandaskou a ten chlapec so zapaľovačom,“ tvrdí s tým, že ak by v nej mali opäť sedieť Igor Matovič a Richard Sulík, tak to takáto vláda bude mať „strašne ťažké“.

Zvládli sme to, komentuje Eduard Heger svoje počínanie vo funkcii premiéra, ktorú musí po minulom týždni predčasne opustiť. Heger vyhlásil, že mu vládnutie strpčovali svojimi hádkami šéf OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík, ale aj predseda Sme rodina Boris Kollár, keď napríklad brzdil schvaľovanie súdnej reformy. (ta3)

Rada RTVS skonštatovala, že RTVS odvysielaním príhovoru Eduarda Hegera postupovala v súlade so zákonom. Premiér pred týždňom mimoriadne vystúpil a povedal, že chce vládu doviesť do volieb a že si nevie predstaviť, že nastúpi úradnícka vláda. Na príhovor sa sťažovalo viacero strán.

Končiaci premiér Eduard Heger po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nepovedal, či Demokrati budú hlasovať za dôveru novej vláde. Počkajú si na návrh jej vládneho programu. Jedno meno z navrhnutých je pre neho prekvapením.

Predseda parlamentu Boris Kollár na štvrtok ráno zvolal mimoriadnu parlamentnú schôdzu, ktorú inicioval Smer, a chce na nej hovoriť o možnosti zmeniť termín volieb na júl. Fico v TA3 povedal, že pod zvolanie schôdze sa podpísalo 40 poslancov.

Parlament schválil stavebnú reformu od Sme rodina, ktorá oslabuje verejnosť, samosprávy a ochranu prírody. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie síce nakoniec ostane ministerstvu životného prostredia, no proces radikálne okresali. Zobrali mu aj schvaľovanie územných plánov, ktoré prejde pod nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu.

Parlament schválil v druhom čítaní prvý z dvoch balíkov noviel o stavebnej legislatíve, ktorý predložili poslanci Sme rodina. Podľa tohto návrhu nebude predsedu nového Úradu pre územné plánovanie a výstavbu voliť vláda, ale parlament.

Parlament schválil novelu školského zákona, kľúčovú pre plnenie plánu obnovy. Hlasovalo za ňu 88 poslancov zo 141 prítomných. Školský zákon zavádza nárok rodičov na miesto v škôlke od 3 rokov dieťaťa. Takisto zaväzuje štát, aby od roku 2026 povinne zaplatil podporu každému dieťaťu, ktoré to potrebuje.

O Eduardovi Hegerovi sa bude podľa Martina M. Šimečku hovoriť ako o Donovi Quijotovi slovenskej politiky. Don Quijote si myslel, že je rytier, a Heger si podľa neho tiež myslel, že je niečím, čím však v skutočnosti nebol. „Je to trochu príbeh človeka, ktorý žil vo fikcii,“ vraví Šimečka v podcaste V redakcii.

SaS ešte nedostala termín stretnutia od prezidentky Zuzany Čaputovej, na ktorom by ich mala oboznámiť so svojimi nominantmi v úradníckej vláde. Predseda SaS Sulík však chváli výber premiéra úradníckej vlády.

Spôsob, akým Káčer komentoval na Facebooku vystúpenie Hegera v RTVS, nebol v poriadku, myslí si Martin M. Šimečka. „Od ministra a ešte navyše člena novej strany to nie je fér.“ Aj šéfredaktor Matúš Kostolný si myslí, že takýto koniec Hegerovej vlády môže znamenať aj koniec pre stranu Demokrati.

Ódorova vláda môže byť obľúbená, hovoria šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Martin M. Šimečka po víkendových udalostiach. „Nastane nová psychická situácia. Teraz príde vláda, s ktorou si ľudia nebudú stotožňovať problémy posledných troch rokov. Ľudia môžu mať pocit, že nastal akýsi oddychový čas, a môžu byť zaň vďační.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Nástup Ódora je len výsledkom zlyhania prodemokratických politikov, komentuje Newsfilter. „Andrej Kiska, Igor Matovič, Eduard Heger, Richard Sulík. Antificovská politická generácia zlyhala a Robert Fico má dnes opäť šancu vyhrať voľby a vládnuť.“

Ľuda Ódora vnímam ako tú najlepšiu voľbu, hovorí v ankete exminister Ivan Mikloš. Podľa oslovených ekonómov by jeho úradnícka vláda mohla vrátiť časti ľudí pocit, že štát sa dá riadiť profesionálne.

Hlas nebude hlasovať za dôveru úradníckej vláde, tvrdí, že nemá mandát od ľudí. Mieni ju však rešpektovať a očakáva od nej upokojenie situácie na Slovensku a návrat elementárnej politickej kultúry na úrad vlády.

Dotáciu 1,4 milióna eur pre firmu Reko Recycling ministra Samuela Vlčana zatiaľ nevyplatili. „Podľa informácií, ktoré mám, dnes na jeho účte nie je ani euro,“ povedal Eduard Heger s tým, že nariadil kontroly. Prípad už predtým začala preverovať NAKA.

Poslanecký náhradník OĽaNO Sebastián Kozarec opäť končí, keďže do Národnej rady príde Eduard Heger. Naposledy sa Kozarec tretíkrát vrátil do parlamentu, keď sa Richard Nemec stal štátnym tajomníkom ministerstva školstva. Na začiatku bol náhradníkom za Mareka Krajčího.

Budúceho premiéra Ľudovíta Ódora nepozná ani polovica Slovenska. Na čele vlády ho najviac akceptujú priaznivci PS a SaS. Ódora najviac odmietajú voliči Smeru. Až pre 63 percent voličov tejto strany je Ódor v takejto funkcii neprijateľný. Denník N v spolupráci s agentúrou Ipsos v januári zisťoval prijateľnosť rôznych osobností v pozícii premiéra, ak by došlo k menovaniu úradníckej vlády.

Politická kríza – súhrn udalostí:

  • prezidentka Čaputová sa rozhodla vymenovať úradnícku vládu
  • povedie ju ekonóm, viceguvernér NBS Ľudovít Ódor
  • prezidentka novú vládu predstaví v týždni, ktorý sa začne 15. mája
  • pôjde podľa nej o vládu odborníkov, ani jeden z ministrov nebude kandidovať v parlamentných voľbách
  • rozhodnutiu vymenovať úradnícku vládu predchádzal odchod ministrov Vlčana, ktorý skončil pre miliónovú dotáciu, rozhodol sa ponechať si peniaze, a ministra zahraničných vecí Káčera
  • Heger v nedeľu doobeda na tlačovke oznámil, že končí a prezidentke vracia poverenie vykonávať funkciu
  • predtým jej ponúkol dva návrhy na záchranu svojej vlády, oba odmietla
  • Hegerova vláda bude fungovať až do schválenia novej vlády
Foto – TASR

Hlavným kritériom pri výbere nových členov vlády bola podľa prezidentky Čaputovej odbornosť. „Ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Inak povedané, cieľom je nezvýhodniť žiadnu z politických strán v prebiehajúcej predvolebnej súťaži,“ dodala. „Bude to teda vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou.“

Umelá inteligencia, strojové učenie, dáta, kyberbezpečnosť, to sú témy, ktoré sú dôležité pre každú jednu firmu, hovorí v archívnom rozhovore Ľudovít Ódor, ktorý povedie úradnícku vládu. „Mení sa aj to, čo je dôležité v biznise, už to nie je len kapitál, ale dáta určujú profit. Kto má veľké dáta a vyzná sa v nich, má aj peniaze.“

Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že vymenuje úradnícku vládu a viesť ju bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Povedala, že ju chce predstaviť začiatkom týždňa, ktorý sa začne 15. mája. O menách ďalších ministrov nehovorila. „Tím nových ľudí je dnes zostavený.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Nové na Dennikn.sk

09:57Rozdielne platy mužov a žien: nestrieľajme po posloch 09:21Danglár: Karafiáty 09:03Pre RTVS je externá koprodukčná spolupráca výhodná 08:58Nenávidia medvede aj umelcov z rovnakého dôvodu: lebo sú to slobodné bytosti 08:48Dell na Slovensku nechcel mať odbory. Zdá sa, že ich bude mať ešte silnejšie 07:01Ráno s NHL: Hviezdy Barkov a Reinhart hrajú v správnom čase menej. Prečo je Florida ideálny tím pre play-off 06:30Ekonomický newsfilter: Slovensko si udržalo povesť najhoršieho dlžníka eurozónyVčera 22:18Pellegrini majstrovsky popieral sám seba. Leško, Tódová, Šimečka, Kostolný, Brunovský, Bella komentujú debatu na MarkízeVčera 21:35Počúvali sme voličov koalície: volili by aj Korčoka, Danko je prípad, a keď kradnúť, tak slušneVčera 20:32Krajina nejde dobrým smerom, vravel Korčok v prvej debate s PellegrinimVčera 19:37Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de WaalVčera 19:31Veľký kartel v energetike sa prevalil po rovnakej chybe, akú spravili stavbári pred 20 rokmiVčera 19:09Newsfilter: Pomsta je dokonaná, teraz ešte vybaviť tie amnestieVčera 19:07Juhoslovenská dedina už prilákala obrovskú pekáreň aj sklad KiK-u. Teraz chystajú ďalšie haly pre 1 300 ľudíVčera 18:48Ochranári po behu medveďa v Liptovskom Mikuláši nepretržite hliadkujúVčera 18:29Graf dňa: OECD vyzýva Slovensko na tvrdšie šetrenie, inak dlh neklesneVčera 18:20Najhoršie je, keď nám zabíjajú deti. Reportáž z vyčerpanej Odesy, ktorá sa každým útokom vzďaľuje RuskuVčera 17:35Korčokovi neprajú trendy ani dáta z minulosti. Ak by vyhral v prvom kole, môže prísť mobilizáciaVčera 17:17Vyvážame takmer toľko obilia ako pred vojnou, Rusi sa museli stiahnuť, hovorí manažér ukrajinských prístavovVčera 17:15Cena Dominika Tatarku už patrí aj prekladu amerického beatnika a alternatívnej hudbeVčera 16:27Shooty: BojkoVčera 16:24Dovozy obilia z Ukrajiny blokujeme aj jednostranne, no rastúci import z Ruska agrominister Takáč nekomentujeVčera 16:19Danglár: MedvedeVčera 15:58Čím horšie, tým lepšie: prečo Smer a Hlas rastúVčera 15:45Ekológ Mikoláš: Lykožrút v hospodárskych lesoch škodí, v rezerváciách je hrobárom aj pôrodníkomVčera 15:35Bratislava chce byť lídrom mestského plánovania pre deti, chystá medzinárodnú konferenciu Start with ChildrenVčera 15:35Ako som pracoval so sociopatomVčera 15:08Vývoj bojov (753. deň): Nový front odporu: ukrajinské útoky na rafinérie už začínajú v Rusku cítiťVčera 15:04Ráno po voľbách v autokraciiVčera 13:53Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovoch