Kultúra v karanténe

Zostáva nám len bojovať a vydržať, zhodujú sa v ankete Denníka N organizátori letných hudobných festivalov. Po dvojročnej pandemickej pauze môžu opäť fungovať bez obmedzení kapacity, ale musia čeliť úplne novým výzvam.

V Bratislave sa koná konferencia Kultúra a náš svet, ktorá je súčasťou formovania stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu do roku 2030. Dnes sa uskutoční niekoľko panelových diskusií, zajtra konferencia pokračuje workshopmi.

V bratislavskej Novej Cvernovke dnes budú diskutovať o tom, ako kultúra prežila dva roky bez divákov. Debatovať budú riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová, predseda siete pre nezávislú kultúru Anténa Michal Klembara a redaktorka Denníka N Jana Močková. Diskusia sa začína o 18.00, sledovať sa dá aj online.

Ministerka Milanová dnes nie je relevantnou osobou pre takmer nikoho v kultúre, tvrdí hudobný publicista Juraj Čurný. „Každý už pochopil, že cez ňu nič nedosiahne. Všetci sa radšej obracajú priamo na premiéra Hegera.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Newsfilter: Vláda na druhý pokus predsa len otvorila kultúru. „Kým naposledy sa pokúsila nespokojným umelcom zapchať ústa povolením 50-miestnych kultúrnych podujatí, tentokrát schválila opatrenia, ktoré už dávajú zmysel. Reprezentanti kultúry sú však naďalej nespokojní a majú na to dobrý dôvod.“

SND víta navýšenie diváckej kapacity v hľadisku, na ktorom sa dnes dohodla vláda: „Vnímame to ako prijateľný kompromis medzi rešpektovaním protipandemických opatrení a ekonomickou rentabilitou.“ Zajtra chce uviesť komornú inscenáciu v Modrom salóne, no zatiaľ čaká na vyhlášku hygienikov.

O lojálnych, očkovaných a roztrpčených umelcoch píše Viliam Klimáček. „Natierať jedným chlieb s maslom a druhým ho iba ukazovať za sklom nie je fér.“

Zástupcovia kultúrnej obce žiadajú premiéra Hegera o čo najrýchlejšie stretnutie aj za účasti ministerky kultúry Milanovej a ministra zdravotníctva Lengvarského. V otvorenom liste zároveň žiadajú prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych inštitúcií od 18. januára tak, aby ich bolo možné realizovať s naplnením aspoň 50-percentnej kapacity priestorov, a to v režime OTP.

Bratislavský primátor Matúš Vallo povedal, že otvorenie kultúrnych podujatí pre 50 návštevníkov nie je žiadna pomoc kultúre, a vyzval vládu a pandemickú komisiu na nápravu. „Po vypnutí semaforu sa zdá, že to, čo bude alebo nebude otvorené, už závisí viac od politického lobingu ako od elementárnej logiky. Bohužiaľ, kultúra a umenie sa dostali až na samý koniec záujmu.“

Otvorenie kultúry pre 50 ľudí pre nás nič nezmenilo, reaguje Lumír Mati z Hudobnej únie Slovenska, ktorá iniciovala výzvu Otvorme kultúru. „Trváme ďalej na našich požiadavkách,“ uviedol Mati. Medzi nimi je najmä návrat ku kultúrnemu semaforu najneskôr od 18. januára.

Premiér Eduard Heger očakáva od príslušných rezortov, že do konca tohto týždňa oznámia, za akých podmienok sa otvoria divadlá či kiná. „Kultúra je pre moju vládu dôležitá… Viem, že pre váš sektor je pandémia likvidačným tornádom a ďakujem vám, že ste doteraz rešpektovali opatrenia a mnoho umelcov verejne podporilo očkovanie,“ dodal Heger.

Zodpovednosť za otvorenie kultúry majú podľa ministerky kultúry ministerstvo zdravotníctva a konzílium. Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že treba odbornú diskusiu. „Ak ide o mieru rizikovosti, tak reštaurácia je určite rizikovejšie prostredie ako divadlo,“ vraví členka konzília Alena Koščálová.

Divadlá, kiná a koncertné sály sú zatvorené od 24. novembra a štát nemá plán, kedy ich otvoriť. Otvorené sú už aj reštaurácie, hotely či lyžiarske vleky. Členovia Slovenského národného divadla sa pýtajú, či hnusoba číha len v divadlách a koncertných sálach.

Ministerstvo kultúry má pripravený nový kultúrny semafor. Okrem iného zlepšuje podmienky organizovania hromadných podujatí pre očkovaných, tvrdí ministerka Natália Milanová.

Viacerí herci nahrávajú na sociálnych sieťach videá, v ktorých žiadajú ministerku kultúry alebo premiéra, aby im vysvetlili, prečo kultúra zostáva stále zatvorená a ostatné služby sú otvorené.

Členovia SND žiadajú, aby sa otvorili slovenské divadlá a kultúrne inštitúcie. „V čase otvorenia vlekov, fitnescentier, reštaurácií a ďalších prevádzok je opomenutie kultúrnych inštitúcií, ako sú divadlá či filharmónie, nezmyselným krokom,“ píšu v spoločnej reakcii. Pripomínajú, že divadlá sú otvorené v Česku, Rakúsku, Poľsku aj Maďarsku.

SaS bude presadzovať, aby sa otvorili divadlá, kiná či koncertné sály pre očkovaných a osoby po prekonaní. Ďalšie predlžovanie bude podľa strany znamenať devastačné problémy pre kultúrny biznis aj väčšinu rodín, ktorých živilo divadlo alebo hudba.

Ruský sólista baletu Artemyj Pyzhov tancuje v SND už viac než 6 rokov. V rozhovore vysvetľuje, že na Slovensku v porovnaní s Ruskom balet viac cvičia, než hrajú. „V Rusku ľudia chodia na balet častejšie, čiže aj predstavení je tam omnoho viac. Napríklad v divadle Boľšoj teatr, kde som pôsobil, sme mávali aj sedem predstavení do týždňa. Na Slovensku máme maximálne dve.“

Sólista Baletu SND Artemyj Pyzhov odišiel počas prvého lockdownu do Ruska. Keďže na Slovensku boli divadlá zatvorené, aby si udržal kondičku, cvičil v divadle v Moskve. „Keď sa tam v súbore niekto nakazil, bol v karanténe a po jej skončení sa tanečníci vrátili opäť na javisko,“ opisuje v rozhovore.

Baletný sólista Artemyj Pyzhov tancuje v SND už viac ako šesť rokov. Foto - archív A. P.

Keď Boris Farkaš nemohol počas pandémie hrať v divadle, začal sa venovať kreslenému humoru, ktorý uverejňuje na sociálnych sieťach. „Samozrejme, aj ja sa jedujem, keď si čítam správy, ale potom si sadnem k počítaču, prepnem na iný level a snažím sa, aby som v tejto neľahkej dobe aspoň obrázkom vylúdil nejaký úsmevček na tvárach ľudí,“ hovorí.

Boris Farkaš. Foto N - Tomáš Benedikovič

Komik by podľa Jána Gorduliča vždy mal byť na strane slabších, udierať vtipom nahor a ísť proti systému. „Ak prestane byť na jednej lodi s divákmi, tak ho znenávidia,“ hovorí v rozhovore.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak chcete otvoriť gastroprevádzku a nemáte skúsenosti, spojte sa s profesionálom, radí komik Ján Gordulič, ktorý po roku zavrel svoj comedy klub. „Ja, čo som s gastrom nemal nikdy nič spoločné, som sa zrazu stal otrokom tej kaviarne,“ vraví. Korone pripisuje menej ako polovičný podiel na tom, že neprežil.

Ján Gordulič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ministerstvo kultúry spustí o 12.00 h očakávanú dotačnú výzvu zameranú na špecifickú časť aktérov v kultúre a kultúrno-kreatívnom priemysle, najmä pre jednoosobové s. r. o. Nárok majú vtedy, ak evidujú medziročný pokles obratu o 30 percent.

Popradské kníhkupectvo Christiania sa mesto pokúšalo koncom 90. rokov dostať z exkluzívnych priestorov na námestí. Obchod vtedy obvinili z propagácie drog – zámienkou bola fotografia Boba Marleyho nad pokladňou. Petíciu na podporu kníhkupectva nakoniec podpísalo viac ľudí, ako volilo vtedajšieho primátora.

Popradské kníhkupectvo Christiania bolo v 90. rokoch legendárnym kultúrnym centrom a dodnes sa zásadným zmenám a trendom tak trochu vzpiera. „Mohol som byť ďalej, keby som bol flexibilnejší, no ľudí k nám láka to, že sa držíme v starých koľajach,“ hovorí majiteľ Štefan Hamza. V jeho obchode nájdete aj knihy, ktoré inde nemajú.

Štefan Hamza v Christianii. Foto N - Tomáš Hrivňák

Ministerstvo kultúry vyplatilo vyše 2,4 milióna eur v rámci covidovej dotačnej výzvy pre profesionálnych umelcov v slobodnom povolaní a pre živnostníkov v technických a obslužných profesiách kultúrneho a kreatívneho priemyslu. O dotáciu mohli žiadať tí, ktorých príjmy vplyvom pandémie klesli o 30 %. (gov)

Riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži Jakub Urik na Slovensku často počuje, že kultúru treba robiť zadarmo, že je to len akási súčasť systému, kde má všetko ostatné v rámci štátnej moci prednosť. Francúzi majú presne opačný prístup. „Kultúra sa vo Francúzsku radí medzi prioritné sektory celej krajiny,“ vysvetľuje.

Jakub Urik. Foto - Andrea Sunderland

Nikdy som ani chvíľu nemala pocit, že rúška mi berú akúkoľvek slobodu. Moja sloboda je napríklad v živej hudbe a divadle, píše Kristína Tormová v článku o festivale Mičínsky pitvor. „Boli sme na malom festivale, a ktovie, možno to bol na túto sezónu aj festival posledný.“

Už od roku 1954 budovali v Slovenskej národnej knižnici fond pre budúce generácie – z dvoch povinných výtlačkov. Podľa nových pravidiel však vydavatelia novín a časopisov už nemusia posielať do knižnice dva, ale len jeden výtlačok. Druhý si musí knižnica kupovať za komerčné ceny. Riaditeľka Katarína Krištofová tvrdí, že to zásadne ovplyvňuje plnenie poslania národnej knižnice.

Potrebujeme rýchle riešenia a nie nerealistický semafor, hovorí Michal Klembara zo siete pre nezávislú kultúru Anténa. V kultúrnom semafore, ktorý minulý týždeň prijala vláda, vidí viacero problémov.

Michal Klembara. Foto - Petra K. Adamková

Namiesto javiska a potlesku práca v posilňovni – aj tak vyzerá život umelcov po roku s pandémiou, ukazuje séria fotografií Petra Korčeka. „Mal som pocit, že som prišiel o všetko, o čom som si myslel, že je to môj život,“ hovorí herec Viktor Horján, ktorý zo svojho hobby urobil spôsob, ako prežiť pandémiu.

Lockdown v kultúre sa neskončil, stále trvá, hovorí Michal Klembara zo siete pre nezávislú kultúru Anténa. Pravidlá pre kultúrne akcie sú podľa neho najprísnejšie za celý rok s pandémiou, hoci na nich ministerstvo kultúry pracovalo niekoľko mesiacov.

Fotograf Peter Korček navštívil ateliéry, byty a štúdiá umelcov, divadelníkov a hudobníkov. Chcel vedieť, na čom práve pracujú a ako pandémia zasiahla do ich života. „Väčšina umelcov v mojom okolí sa dokázala adaptovať, mnohí už na túto situáciu aj veľmi zaujímavo reagujú,“ hovorí Korček.

Aké sú vyhliadky kultúry na Slovensku? Pochmúrne, tvrdí v komentári Zora Jaurová z PS. „Vláda nám jednoducho povedala, že táto oblasť nie je pre ňu, ale najmä pre budúcnosť Slovenska dôležitá.“

Vedel som, že musíme aktívne vstúpiť do rokovaní so štátom o tom, ako budeme ďalej fungovať, hovorí Lumír Mati. Manažér speváčky Celeste Buckingham a organizátor akcií sa stal zástupcom kultúrnej scény na stretnutiach s epidemiológmi a politikmi.

Lumír Mati. Foto - Lukáš Dvořák

Hádam sa nájde niekto, kto nám pomôže prežiť, a hádam budem môcť viesť svoje divadlo, keď ho štát už nechce, hovorí v rozhovore choreograf a režisér Ján Ďurovčík.

Ján Ďurovčík. Foto - TASR

Mestské divadlo Žilina uvádza v online premiére inscenáciu hry nórskeho dramatika Jona Fosseho Niekto príde v réžii Eduarda Kudláča. Premiérové uvedenie bude dostupné od piatka 18:00 do nedeľnej polnoci, lístky sa dajú kúpiť online.

„Potrebujeme sa z tohto bahna dostať von, premôcť apatiu a bezmocnosť, do ktorej sme upadli,“ hovorí výtvarník Miloš Kopták, ktorý sa rozhodol, že venuje 50 grafík na záchranu bratislavského bistra Kaša. Podobne ako iné gastroprevádzky bojuje o prežitie.

Výtvarník Miloš Kopták sa rozhodol venovať päťdesiat grafík na záchranu svojho obľúbeného bistra Kaša. „Uvažoval som, ako by som mohol v rámci svojich možností reálne pomôcť, lebo množstvo negatívnych správ ma už začalo prerastať,“ hovorí Kopták.

Grafiky Miloša Koptáka

Podcast Rok s pandémiou: Kultúra v čase korony

Ministerstvo kultúry spúšťa webovú stránku PomahameKulture.sk. Ľudia z kultúrneho a kreatívneho priemyslu tam na jednom mieste nájdu informácie o aktuálnej pomoci, výzvach, dotáciách a štipendiách. (mk sr)

Ministerka kultúry Natália Milanová tvrdí, že SNG nikdy nedostala oficiálny prísľub financií na nákup diel, ktorý mal byť formou pomoci pre umeleckú scénu. Podľa ministerky to bol len neoficiálny návrh, o ktorom sa hovorilo v rovine teoretických úvah.

Slovenská národná galéria chystala veľký nákup diel do svojej zbierky. Nápad vznikol v súčinnosti s ministerstvom kultúry ako jedna z možností pomoci umeleckej scéne. „Na začiatku sme mali neoficiálne informácie o možnej podpore až do výšky 400-tisíc eur,“ hovorí Alexandra Kusá, riaditeľka Slovenskej národnej galérie. Z nákupu však napokon nič nebolo.

Kultúra je vynechaná a pochovaná, píše spisovateľ Marek Vadas. Ministerstvo kultúry bolo podľa neho v celej fraške neviditeľné. Nie „akoby“, ale skutočne neexistovalo.

Pomoc v kultúre zlyháva, píše Michal Kaščák. Organizátor Pohody a člen Redakčnej rady Denníka N vysvetľuje, že oficiálne dáta a realita sa v kultúre rozchádzajú.

Amsterdamský orchester bude každý deň o 21.00 h na Instagrame vysielať koncert, aby Holanďanom spríjemnil nočný zákaz vychádzania. Ten sa začína dnes, na pár výnimiek nemôžu opustiť domovy od 21.00 h do 4.30 h.

Najväčší európsky hudobný showcase festival Eurosonic sa koná v online verzii. Dnes popoludní sa konferencie na tému úspešné covidové festivalové formáty zúčastní Michal Kaščák a o 20.00 je v programe koncert nitrianskej skupiny Luvver.

Umelci a pracovníci z oblasti kultúry môžu do 15. januára vyplniť dotazník a vyjadriť tak svoj názor na fungovanie umeleckých fondov. „Údaje z dotazníka využijeme najmä pri návrhu budúcej reformy umeleckých fondov,“ avizuje rezort kultúry.

V Česku predstavili projekt, ktorý ľuďom umožní chodiť na koncerty či iné kultúrne akcie – pri kúpe vstupenky sa človek objedná aj na PCR test. Tvárami kampane Cesta ze tmy sú aj herec Marek Vašut či parazitológ Jaroslav Flegr.

Projekt Ja som kultúra za dva týždne ponúka 30 koncertov. „Ak to pôjde, na záver vyskúšame model pretestovaného kultúrneho podujatia,“ avizuje Martin Valihora, ktorý za ním stojí ako organizátor a moderátor.

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekAkým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný listPeter Pellegrini na bilborde. Foto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramV kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmNa Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme myRuský postup na mnohých úsekoch je umožnený aj tým, že Ukrajinci nedokážu odpovedať adekvátnou delostreleckou paľbou. Foto - TASR/ukrajinský generálny štábZatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto: TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?