Bývalé OĽaNO rozhodne o postupe v prezidentských voľbách do konca týždňa. Povedal to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš, ktorý nevylúčil kandidatúru exministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Do zdravotníctva išlo vlani rekordne veľa financií, no nárast kvality sme nepostrehli, zhodnotil exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Zároveň sa podľa neho možno obávať, či budeme vedieť čerpať a využiť miliardu z eurofondov a plánu obnovy.

Novým predsedom zdravotníckeho parlamentného výboru bude poslanec OĽaNO Marek Krajčí. Zo 128 odovzdaných lístkov bolo 125 platných, za jeho zvolenie bolo 66 poslancov, proti 29, zdržalo sa 30 poslancov. Doposiaľ viedla tento výbor poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková.

Polícia nezistila odpočúvanie exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a stíhanie prerušila ešte v auguste 2020. Reagovala tak na tohotýždňový rozhovor s Krajčím, v ktorom hovoril o nájdení údajného odpočúvacieho zariadenia v kancelárii. Tvrdil, že vďaka nemu sa vraj oligarchovia dozvedeli o jeho zámeroch.

Igor Matovič vyhlásil, že OĽaNO má dve náhrady za Vladimíra Lengvarského na poste ministra zdravotníctva. Líder hnutia však mená neprezradil. Myslí si, že odvolanie ministra sa bude riešiť možno v lete.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí poprel, že by bol poradcom ministra financií Igora Matoviča. Svoju účasť na rokovaniach o nemocniciach na úrade vlády vysvetlil žiadosťou premiéra Eduarda Hegera. Tvrdí, že sa ich zúčastňuje ako tímlíder OĽaNO pre zdravotníctvo, ktorý napísal zdravotnícky program hnutia a pripravoval Plán obnovy a odolnosti SR.

Premiér kritizuje ministra zdravotníctva za pomalé tempo pri výstavbe nemocníc z plánu obnovy. Pomáha mu aj Marek Krajčí. Bývalý minister tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva zámerne nepripravovalo štátne nemocnice na plán obnovy, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravovali sa.

Krajčí bol podľa Matoviča lepším ministrom ako Lengvarský, len Krajčí bol pre novinárov podľa neho „hnusný konzervatívec a kresťan – a takto sme dopadli“. „Neviem, či to je ideologická predpojatosť, ale keby sa toto dialo Marekovi Krajčímu, už by visel niekde na nejakej lampe na ulici, lebo by ho všetci obviňovali z toho, ako zlyháva,” povedal Matovič v rozhovore.

Marek Krajčí (OĽaNO) kritizuje, že sa v lete malo očkovať viac. Mobilné tímy mali podľa neho viac chodiť a malo sa hlavne viac komunikovať s ľuďmi. „Nemyslím si, že veľká mediálna kampaň teraz urobí viac,“ povedal v RTVS. Súčasná kampaň nemá podľa neho potenciál presvedčiť starších ľudí na očkovanie, čo by sme najviac potrebovali.

Poslanec OĽaNO a exminister zdravotníctva Marek Krajčí podporuje povinné očkovanie. Neodporúča povinné očkovanie celej populácie, ale hovorí, že sa musíme sústrediť na starších ľudí.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) kritizuje opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka. Sú podľa neho slabé. „Buď budeme ochotní prijať tvrdé opatrenia, alebo budeme situáciu pozorovať a tá bude podobná humanitárnej katastrofe,“ povedal v RTVS v relácii O 5 minút 12. Obáva sa, že potom nebudú kolabovať len nemocnice, ale aj výrobne.

Lengvarský je horší minister ako Krajčí, nebol moja voľba, povedal minister financií Igor Matovič v rozhovore pre Nový Čas. „Keď preberal zdravotníctvo, tak Slovensko bola siedma najrýchlejšie očkujúca krajina v rámci EÚ; dnes sme tretí od konca.“ Lengvarský má podľa neho lepší mediálny obraz ako Krajčí, lebo „na začiatku ukázal, že má liberálne názory“.

Minister zdravotníctva Lengvarský povedal, že „plošné testovanie určite nebude“ a že ak sa bude masívnejšie testovať, tak to bude v ohniskách. Pandemická situácia je podľa neho stabilná a dá sa dopredu predpovedať.

Lengvarský robí chyby, ale nie je to Krajčí, komentuje Newsfilter. „Žalostný stav, v ktorom sme sa ocitli, dobre demonštruje fakt, že sa Krajčí odvážil ukázať v debate. Tam celkom vážne karhal svojho nástupcu za manažment pandémie. Dokonca sa nebál vysloviť inšpiratívny nápad, že ak to takto bude pokračovať ďalej, možno by bolo dobré, a teraz pozor, celoplošné testovanie.“

Marek Krajčí súhlasí, že pandémiu do veľkej miery manažoval aj premiér Matovič, ktorý na to podľa neho mal právo. „Nevidel som veľký priestor na to, aby som začal trucovať a búchať po stole v situácii, keď premiér mal iný názor,“ povedal.

Sputnikom sa malo začať očkovať v marci, a keby som bol ministrom, aj by sa začalo, vraví Marek Krajčí. „Som presvedčený, že by sme zachránili životy a ochránili zdravie mnohých ľudí. Dnes je situácia iná. Na skladoch máme milión dávok registrovaných vakcín a veľa ľudí má pocit, že covid už vymizol.“

Pandémia sa ešte neskončila, bilancovať by sme mali po tretej vlne, vraví v rozhovore Marek Krajčí. „Druhá vlna bola extrémne silná aj preto, že sme sa počas prvej vlny vôbec nepremorili. Oveľa vážnejší fakt však bol, že sme boli prvou európskou krajinou, v ktorej sa masívne rozšíril oveľa infekčnejší britský typ mutácie,“ hodnotí.

Marek Krajčí. Foto N - Tomáš Benedikovič

Zmluva o Sputniku je škandál, píše Zoltán Szalay v Newsfiltri. „Zase sa potvrdilo, že nákup Sputnika, ktorý Igor Matovič a Marek Krajčí vnímali ako super dobrodružstvo a hrdinský čin, bol hazardom s ponižujúcimi podmienkami pre Slovensko. Pán Kirill uzavrel skvelý deal.“

Marek Krajčí tvrdí, že zmluva na nákup Sputnika je výhodná a obsahuje nadštandardné klauzuly. Právnici, ktorí si zmluvu preštudovali, naopak, uviedli, že je vyslovene nevýhodná a môže vojsť do dejín ako ďalší amatérsky počin. Krajčí zmluvu podpisoval ako minister zdravotníctva.

Štát zverejnil zmluvu k nákupu Sputnika V od Ruska. Za dva milióny dávok sme mali zaplatiť vyše 16 miliónov eur.

Na ministerstve zdravotníctva by mal skončiť štátny tajomník Peter Stachura. Išlo o nominanta Mareka Krajčího. Nový minister Vladimír Lengvarský si podľa informácií Denníka N privedie nových štátnych tajomníkov. 

Minister Lengvarský povedal, že si nevie vysvetliť, prečo podpísal bývalý minister Krajčí povolenie na iné balenie Sputnika V, ako reálne prišlo. V zmluve sa podľa neho nehovorí o tom, aké balenie má prísť. (expres)

Zmluvu o dodávke vakcín Sputnik V podpísal bývalý minister a dnes poslanec Marek Krajčí. Denníku N to potvrdili viaceré zdroje. Krajčí na otázku, či zmluvu podpísal, neodpovedal.

Marek Krajčí nastúpi ako člen zdravotníckeho aj mandátového a imunitného výboru, Milan Krajniak sa stane členom brannobezpečnostného výboru i osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí považuje Vladimíra Lengvarského za dobrého kandidáta na nového ministra. Krajčí ocenil aj Matovičovo rozhodnutie podať demisiu: „Pán premiér dobre viedol vládu. Ale boli komunikačné problémy. Mne osobne je tiež ľúto, že pán premiér musel urobiť toto rozhodnutie.“

Novým ministrom zdravotníctva by sa mal stať generál Vladimír Lengvarský, súčasný riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Je nominantom ministra obrany Jaroslava Naďa.

Vladimír Lengvarský. Foto - TASR

Marek Krajčí najskôr tvrdil, že Slovensko objednalo menej vakcín na odporúčanie konzília odborníkov. To informáciu poprelo. Teraz pre HN povedal, že menej Pfizeru objednal na základe písomného stanoviska Pavla Jarčušku. Okrem Jarčušku mu odporúčania pri vakcínach dávala aj šéfka odboru medzinárodných vzťahov na rezorte zdravotníctva Gabriela Urbanová. (hn)

Ministerstvo zdravotníctva uzavrelo pár dní pred odchodom Mareka Krajčího dohodu o mlčanlivosti so skladovateľom vakcíny Sputnik V. Ministerstvo v dohode s Imunou Pharm Šarišské Michaľany problém nevidí, bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana áno.

Marek Krajčí. Foto N - Tomáš Benedikovič

Krajčí si neurobil ďalšiu domácu úlohu, píše v Newsfiltri Filip Obradovič. „Pred letnými prázdninami by mohli byť zaočkovaní všetci, ktorí budú chcieť, aspoň prvou dávkou, vyhlásil začiatkom marca minister zdravotníctva Krajčí. O tri týždne sa dozvedáme, že Slovensku hrozí, že sa v júni zaradí medzi päť krajín, ktoré budú mať najnižší podiel zaočkovaných ľudí v Únii.“

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa vrátil do parlamentu, odkiaľ tak odišiel jeho náhradník Sebastián Kozarec. Či Krajčí nahradí poslankyňu Janu Bittóovú Cigánikovú (SaS) vo vedení zdravotníckeho výboru, ešte nie je známe.

Za Igorom Matovičom stojíme, sebareflexiu sme ukázali demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího – takto by sa dal v skratke opísať postoj poslaneckého klubu OĽaNO ku koaličnej kríze. Premiér má v najväčšom poslaneckom klube podporu a kritikov je tam málo.

Panychída za Krajčím je fejk, píše o bývalom ministrovi zdravotníctva spisovateľ Michal Hvorecký.

Krajčí je Matovičova obeť, píše Newsfilter. „Krajčí nie je obeťou zlých koaličných partnerov OĽaNO, nie je ani obeťou pandémie, ale je obeťou Igora Matoviča, ktorý ho iba ponižoval a zneužíval, aby mohol hrať svoje egoistické a nebezpečné hry. Zneužíval ho aj vtedy, keď oznámil jeho odchod, ktorý chcel spojiť s použitím Sputnika.

Odchod ministra Krajčího bol rovnako absurdný ako jeho doterajšie pôsobenie, ktoré sa spája s dlhou sériou zlyhaní, píše Zoltán Szalay v Newsfiltri. „Jeho zlyhania vyvrcholili v neschopnosti zorganizovať hromadné očkovanie bez toho, aby sa z neho nestalo nechutné a nedôstojné fiasko, ktoré znižuje dôveru ľudí k vakcínam a predlžuje tak epidémiu na Slovensku.“

Video: Prezidentka Krajčímu: Neviem sa stotožniť s tým, že je vaša demisia podávaná ako obeta.

Minister financií Eduard Heger sa ospravedlnil, ak sa niekoho dotkla štvrtková rozlúčková tlačovka, na ktorej premiér tvrdo kritizoval koaličných partnerov. Heger povedal, že SaS a Za ľudí si dali demisiu Krajčího ako jedinú podmienku pokračovania v koalícii, preto by mala vláda fungovať ďalej.

Premiér Matovič v paláci poďakoval Krajčímu za rok statočnej práce. „Každým jedným svojím rozhodnutím a krokom chránil životy a zdravie ľudí. Keby sme sa všetci správali, ako nám pán minister odporúčal, situácia na Slovensku by bola zásadne lepšia,“ povedal.

Krajčí po odovzdaní demisie povedal, že nechcel komplikovať situáciu vo vládnej koalícii. „Je mojou veľkou túžbou, aby táto vláda mohla pokračovať ďalej. Preto som už dnes podal demisiu do rúk pani prezidentky.“

Video: Brífing premiéra Igora Matoviča, Mareka Krajčího (OĽaNO) a dočasného ministra zdravotníctva a ministra financií Eduarda Hegera.

Celý prejav prezidentky Zuzany Čaputovej k demisii Mareka Krajčího. „Ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný,“ narážala v prejave na Krajčího nedávne priznanie.

Prezidentka Čaputová sa Marekovi Krajčímu poďakovala za prácu na poste ministra. Krajčímu a premiérovi Matovičovi vyčítala, že demisia ministra je prezentovaná ako obeta.

Končiaci minister Marek Krajčí odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej svoju demisiu. Prezidentka dočasne poverila vedením rezortu zdravotníctva ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

Minister zdravotníctva Marek Krajčí podal demisiu. Foto N - Tomáš Benedikovič

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová prijala odstupujúceho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes o 15.30 prijme demisiu ministra Mareka Krajčího. Vedením rezortu zdravotníctva podľa svojho hovorcu dočasne poverí iného člena vlády.

Kto by mohol po Krajčím viesť ministerstvo zdravotníctva? Denník N pripravil mená pravdepodobných aj menej pravdepodobných nástupcov Mareka Krajčího. OĽaNO zatiaľ meno nového ministra či ministerky neoznámilo.

Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš priznal, že pôvodná koaličná dohoda o Krajčího odchode nebola podmienená rozbehnutím očkovania Sputnikom. „Takto dohoda nestála, nerozprávalo sa, kedy odstúpi a na základe čoho. Dohoda bola, že odstúpi. Je pravda, že sme v rozbehnutom vlaku. Máme nakúpené vakcíny, otvárame vakcinačné centrá. Bolo by nezodpovedné, keby minister odišiel zo dňa na deň.“

Matúš Kostolný zhrnul päť postrehov a poučení z krízového vývoja vlády Igora Matoviča: Matovič je jedna veľká kríza. Na vládnutie už potom nezostáva čas.

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO hnutie rokuje o viacerých menách na post ministra zdravotníctva. „Keď budeme mať meno na 100 percent potvrdené, dáme vedieť,“ odpovedal Michal Šipoš na otázku, či je v hre aj meno poslankyne a lekárky Evy Horváthovej.

Vládna kríza pokračuje, povedala pred príchodom na vládu aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). „Budeme sa o tom v strane rozprávať. Všetci ste videli včerajšiu tlačovku. Myslím si, že je mimoriadne potrebné, aby sa zlepšili vzťahy a obnovila dôvera.“

Peter Stachura hovorí, že zatiaľ nedostal žiadnu ponuku na post ministra zdravotníctva. Štátny tajomník rezortu však potvrdil, že Marek Krajčí v piatok podá demisiu.

Nové na Dennikn.sk

19:05Newsfilter: Občania vzdorujú Ficovej zahraničnej politike veľkou zbierkou pre ukrajinskú armádu 19:01Dopravný úrad sa pozrie na let Pellegriniho. Preverí Náhlikovu firmu 18:38Danglár: Národní kulturisti 18:21Aj keď IBM prepúšťa, iní naberajú. Obavy z umelej inteligencie sú prehnané 18:15Graf dňa: MMF vidí svetovú ekonomiku bez výkyvov, ale s pomalým rastom 18:09Pri Myjave sa ide stavať 150 bytov, v Ružinove okrem bytov aj veľký hotel 17:14Prvé výsledky domácich zbrojoviek o pokračovaní boomu nesvedčia. Štátne letecké opravovne dokonca padli do straty 17:05Izrael zostrelil iránske rakety aj vo vesmíre. Prečo sa takto nemôže brániť Ukrajina? 17:05Shooty: Zocelený národ 16:52Prečo nám v cirkvi nehovorili viac o súhlase než o čistote? Mala som potom pocit, že na mne nezáleží, hovorí Lucia 16:07Historik Jan Rychlík: Blízke vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi sú z pohľadu dejín mýtus 15:39Ako to číta Ivan Mikloš: O potratoch, ekonómii a politike 15:36Načo máme Národné divadlo? Odpoveď dáva nová inscenácia Pes na ceste 14:56Osem rokov som mala nepravidelný cyklus a bralo sa to ako výhoda. Trénerka Kiapešová radí, ako prispôsobiť šport menštruácii 14:25Vývoj bojov (782. deň): Veľká tanková lúpež. Ako sa Ukrajincom podarilo ukoristiť vzácny ruský tank 14:23Zombifikácia politických strán 13:53Prečo má Nemecko problém s migrantmi? Lebo tam robia bordel 13:23Rošková zo Smeru dostala podmienku za podvody s agrodotáciami. Fico ju volal „naša Ľubka“ 12:03Karlovi Krylovi k osemdesiatinám 12:00Na Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme my 11:45Palivom druhého Trumpovho obdobia bude pomsta 11:17Danglár: Dialektik 11:00Koľkokrát minulý týždeň spomenul premiér Lexaurin? (Pod slnkom Jany Shemesh)   10:58Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti 10:25O Putinových lžiach konečne hovoria aj republikáni 10:16Čína je z dlhodobého hľadiska hrozivejšia ako Rusko 08:18Tŕpli mi pery a ruky, búšilo srdce. Šéf mi povedal, že mu na to pomáha sex. Tri ženy opisujú život s panickými atakmi 07:45Nemôžeme si dovoliť druhého Orbána, vraví o Ficovi nemecký poslanec Hofreiter 07:24Toto je nová Barcelona, tvrdí Xavi. 17-ročného Cubarsího prirovnávajú k Puyolovi a Piquému 06:53Ráno s NHL: Keď všetko vyzeralo stratené, fanúšikovia hodili na ľad chobotnice. Slafkovský videl, ako sa bojuje o play-off