Maroš Žilinka

Tlačovka generálneho prokurátora bola ako z komunizmu, píše Monika Tódová. „Keby niekto Žilinku vydieral, nevyzeralo by to inak. Len ťažko sa verí tomu, že by sa ktokoľvek vo verejnej funkcii so skúsenosťami súčasného generálneho prokurátora takto strápňoval bezdôvodne.“

Súdne spisy zo Špecializovaného trestného súdu prokurátorom ostali, iné už nie. „Pretože sme prijali takéto rozhodnutie,“ reagoval Maroš Žilinka na otázku, prečo je to tak. Predstava, že by si dokončili celú agendu, je podľa prvého námestníka Jozefa Kanderu absurdná.

Maroš Žilinka nevedel zrozumiteľne vysvetliť, podľa čoho prerozdelil prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Kľúčová bola podľa neho odbornosť, ale čo konkrétne zavážilo, nepovedal. „Nemyslím si, že treba vysvetľovať, prečo dnes vyšlo slnko. Ak je raz prokurátor odborníkom, tak je odborníkom celkom jasným a nespochybniteľným. Neviem to vysvetliť,“ dodal.

Maroš Žilinka kritizoval vyjadrenie prokurátora Ondreja Repu, ktorý po preradení na referát väzenstva povedal, že teraz bude rozhodovať, či má väzeň dostať citrón k čaju. Kritizoval aj ďalšie vyjadrenie, že budú rozhodovať o pridelení keksíkov. Považuje to tiež za dehonestáciu práce prokurátorov generálnej prokuratúry.

Maroš Žilinka sa ospravedlnil prokurátorom a prokurátorkám generálnej prokuratúry za urážky od politikov. Reagoval na vyjadrenia niektorých poslancov, že po zrušení špeciálnej prokuratúry skončili prokurátori na „úradníckych miestach“ alebo že na osobitnom oddelení skončili len šiesti z nich a ostatní budú „strúhať ceruzky“.

Maroš Žilinka odmietol tvrdenia, že zo zrušenej špeciálnej prokuratúry prešli na krajské prokuratúry tisícky rozsiahlych spisov. „Reči o tisíckach spisov a rozsiahlom a neviem akom, to je účet bez hostinského”, povedal generálny prokurátor.

Daniel Lipšic požiadal generálneho prokurátora, aby mu zostali aj prípady, ktoré ešte nie sú na súde, ale s tými, ktoré dozoruje na súdoch, súvisia. Odpoveď Maroša Žilinku zatiaľ nepozná. O to isté požiadali aj ďalší prokurátori zrušenej špeciálnej prokuratúry.

Už krátko pred koncom špeciálnej prokuratúry prestali niektorí vyšetrovatelia rešpektovať pokyny prokurátorov a nevzniesli obvinenie, hovorí Daniel Lipšic. Bývalý špeciálny prokurátor hovorí aj o úniku informácií o vyšetrovaní zločineckej skupiny k podozrivým.

Uvidíme, ako dlho vydržíme robiť prácu, ktorá nám nedáva zmysel, hovorí bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý je teraz zaradený na oddelenie legislatívy. Pri sťahovaní mu otvorili krabice a niektorí prokurátori stále nemajú svoje súdne spisy.

Progresívne Slovensko podalo infožiadosť a otvorený list Marošovi Žilinkovi, aby vysvetlil, podľa akých pravidiel zaraďoval tridsiatku prokurátorov po zrušení špeciálnej prokuratúry na odbory generálnej prokuratúry.

Zrušením obvinení Vladimíra Pčolinského či Romana Konečného paragrafom 363 zastavili u Maroša Žilinku rozuzlenie vojny v polícii. Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera naznačuje, že prostredníctvom kauzy Rozuzlenie sa snažili obvinení vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla a jeho kolegovia vyviniť.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal protest proti nepovoleniu odstrelu medveďov v revíri Detva z roku 2023. Rozhodnutie vydal rezort životného prostredia, týkal sa štyroch medveďov.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a šéfa NBÚ Romana Konečného. Pri oboch vyhovela ich návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Obvinení boli v kauze Rozuzlenie spolu s vtedajším šéfom SIS Michalom Aláčom aj podnikateľom Petrom Koščom.

Maroš Žilinka sa poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na presune agendy v súvislosti so zrušením špeciálnej prokuratúry. Generálny prokurátor dodal, že v najbližších dňoch poskytne bližšie informácie.

Tých najlepších prokurátorov Žilinka ponížil najviac, píše Monika Tódová v Newsfiltri. „Úrad špeciálnej prokuratúry je teda definitívne rozprášený. Zatiaľ platí, že prokurátorom zostanú prípady, ktoré sa už pojednávajú na Špecializovanom trestnom súde, a tam sa ich boj proti korupcii skončí.“

Celý proces priradenia prokurátorov špeciálnej prokuratúry na nové posty bol podľa Daniela Lipšica nekorektný a neslušný. Svoj názor tlmočil už v piatok aj priamo Marošovi Žilinkovi. Upozorňuje, že jedni z najlepších prokurátorov skončia po rozhodnutí generálneho prokurátora mimo trestného práva.

Maroš Žilinka reaguje na kritiku, že o zaradení prokurátorov špeciálnej prokuratúry rozhodol až dnes. Bráni sa, že rozhodol hneď v prvý pracovný deň po nadobudnutí účinnosti príslušných ustanovení zákona, čo bolo 15. marca.

Ondrej Repa hovorí, že na presunoch prokurátorov je „evidentne niečo osobné“, aj keď Maroš Žilinka tvrdil opak. „Nechcem dehonestovať prácu žiadneho prokurátora, ale takmer 10 rokov som robil závažnú ekonomickú trestnú činnosť, rôzne karuselové podvody, a nakoniec budem rozhodovať o tom, či má niekto dostať citrón k čaju,“ komentuje zaradenie na referát väzenstva.

Prokurátor Michal Šúrek po premiestnení na referát väzenstva na generálnej prokuratúre dúfa, že mu nechajú doterajšie prípady, ako sľuboval Maroš Žilinka. Šúrek dozoruje aj kauzu Očistec, v ktorej sú za zneužívanie polície na politické a obchodné záujmy obžalovaní Tibor Gašpar či Norbert Bödör.

Generálna prokuratúra neodpovedá, prečo rozdelila ľudí z Úradu špeciálnej prokuratúry tak, že sa nedostanú ku kauzám, a prečo napríklad posilňuje referát väzenstva. V stanovisku len píše, že Maroš Žilinka postupoval podľa zákona a tak, aby zabezpečil riadne plnenie úloh prokuratúry.

Maroš Žilinka odstavil Daniela Lipšica a viacerých prokurátorov, už nebudú riešiť ekonomické či politické kauzy. Z Lipšica bude od 20. marca radový prokurátor oddelenia legislatívy, Michal Šúrek, Ondrej Repa a Ladislav Masár skončili na referáte väzenstva.

Zľava Daniel Lipšic, Lucia Bizoňová, Michal Šúrek, Ondrej Repa, Matúš Harkabus a Ján Šanta z Úradu špeciálnej prokuratúry. Foto N

Poslanci PS podali podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou vedenia SIS. Žiadajú, aby sa preskúmala zákonnosť doplnenia štatútu tajnej služby. Hnutie tiež vyzvalo SIS, aby odtajnila mechanizmus, ktorým sa Pavol Gašpar dostal do vedenia služby.

Od Maroša Žilinku bude závisieť, či prokurátorov zo špeciálnej prokuratúry nechá dotiahnuť politicky exponované kauzy, ktoré už sú na súdoch. Ide aj o prípad premiérovho priateľa Miroslava Výboha, ktorý po stredajšom rozhodnutí Ústavného súdu nebude premlčaný, no začiatok súdu sa môže ďalej naťahovať.

Maroš Žilinka rozhodne o osude Daniela Lipšica aj veľkých káuz. Od generálneho prokurátora závisí, čo dá Lipšicovi robiť na generálnej prokuratúre po zániku špeciálnej prokuratúry. Obaja majú dlhšie napätý vzťah.

Maroš Žilinka a Daniel Lipšic. Foto – N

Generálna prokuratúra sa „intenzívne“ pripravuje na zrušenie špeciálnej prokuratúry, vyhlásil Maroš Žilinka s tým, že rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu. Podľa novely Trestného zákona majú prejsť doterajší prokurátori špeciálnej prokuratúry priamo pod Žilinku vrátane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic chce ďalej pôsobiť ako prokurátor. Po uznesení Ústavného súdu, ktorý nezabrzdil rušenie špeciálnej prokuratúry k 20. marcu, je pripravený prejsť priamo pod generálnu prokuratúru Maroša Žilinku.

Opozícii neprešli návrhy na úpravu paragrafu 363, neuspeli PS, SaS ani hnutie Igora Matoviča. Parlament odmietol aj úpravu disciplinárneho poriadku Najvyššieho správneho súdu, ktorá sa týkala disciplinárneho konania proti generálnemu prokurátorovi.

Maroš Žilinka v deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu zverejnil status s výrokom Jána Pavla II. „Mier sa rodí zo spravodlivosti a spravodlivosť sa zakladá na pravde,“ citoval generálny prokurátor pápeža bez ďalšieho vysvetlenia.

Maroš Žilinka neodpovedá, či je podľa neho schválená novela Trestného zákona v súlade s dohovorom OSN. Počas parlamentnej hodiny otázok povedal, že prokuratúra musí ostať mimo politického zápasu.

Generálna prokurátora preskúma zrušenie obvinení v kauze Gorila vrátane obvinenia Jaroslava Haščáka. Prokurátor špeciálnej prokuratúry Alexander Fenik zrušil obvinenia z formálneho dôvodu, keďže vyšetrovateľka popri práci policajtky dostávala aj odmenu ako obecná poslankyňa.

Maroš Žilinka píše, že dnešný spomienkový deň by mal byť „pre celú spoločnosť príležitosťou v tichosti, úprimne a hlbšie sa zamyslieť“. Na výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ešte cituje ruského literárneho kritika Belinského, ktorý žil v 19. storočí: „Zlo sa neskrýva v človeku, ale v spoločnosti.“

Okresný úrad v Prešove zatiaľ nerozhodol v kauze cintorína v Ladomirovej. Vyšetrovateľ ešte vlani 2. októbra prípad postúpil úradu na prípadné doriešenie priestupku, keďže ani na druhý raz nijaké zhanobenie hrobov nezistil.

Maroš Žilinka opäť obhajuje využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku bez toho, aby zverejnil presnú štatistiku, koľkokrát ním zasiahla generálna prokuratúra do prípadov špeciálnej prokuratúry. Generálny prokurátor v statuse iba zverejnil, že vlani dostali 728 podaní podľa paragrafu 363, pričom 10,71 percenta vyhoveli.

Maroš Žilinka ignoruje otázku, o čom sa niekoľko minút bavil s trestne stíhaným poslancom Tiborom Gašparom zo Smeru v rokovacej sále parlamentu pred tým, ako minulý týždeň vystúpil pred poslancami. Generálny prokurátor ani neobjasnil, či sa s Gašparom pozná a aké majú vzťahy.

Ficova vláda v novele Trestného zákona presadila zmenu, ktorá skomplikuje policajným vyšetrovateľom prácu. Pred zmenou varoval aj Maroš Žilinka, koalícia však generálneho prokurátora odignorovala. Policajti po novom budú musieť mať súhlas od sudcu, keď budú chcieť prehľadať autá či kancelárie pri podozreniach, že prevážajú drogy alebo zbrane.

Maroš Žilinka so svojím námestníkom Jozefom Sedlákom neohlásene navštívili reedukačné centrum v Trstíne, kde žijú maloleté dievčatá. „Musím žiaľ konštatovať, že tieto podmienky sú katastrofálne a nehodné starostlivosti o maloletých v 21. storočí,“ hovorí.

Maroš Žilinka bez bližšieho vysvetlenia napísal, že obete trestných činov musia mať pocit, že tu je právne prostredie a štátne orgány pripravené im pomôcť, ktoré stoja na strane ochrany ich práv aj spravodlivosti.

Maroš Žilinka opäť raz v parlamente vystupoval ako člen Smeru, píše Tomáš Gális o jeho vyhlásení, že skrátenie premlčacích lehôt je legitímnym právom navrhovateľa. „Dá sa predpokladať, že by si to nedovolil povedať, ak by vedel, že sa skrátenie lehôt týka aj znásilnenia. Lenže potom je tu otázka, prečo si to nevšimol.“

K skráteniu premlčacích lehôt Maroš Žilinka pred poslancami vyhlásil, že „je to legitímne právo navrhovateľa“. Koalícia presadzuje v novele Trestného zákona výrazné skrátenie lehôt, vďaka čomu by boli premlčané kauza Gorila, emisná kauza, ale aj prípady Miroslava Výboha, Petra Žigu z Hlasu či Petra Kažimíra.

Nie som členom žiadnej podzemnej skupiny, s nikým sa tajne nestretávam a nikomu neposielam tajné listy, vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. V parlamente netradične vystúpil počas Hodiny otázok krátko pred definitívnym hlasovaním o novele Trestného zákona, ku ktorej koalícia neakceptovala jeho pripomienky.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v parlamente tlieskal Robertovi Ficovi, ktorý kritizoval PS. Fico hovoril o úradníckej vláde Ľudovíta Ódora, že bola „podvodom“, na ktorom sa podieľalo PS a že to bude „éra slovenských dejín, ktorú budeme označovať za temnú“.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sedí v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok. Keď Robert Fico prichádzal do sály, iba popri ňom prešiel, ruku si s ním nepodal. Žilinka krátko debatoval s trestne stíhaným Tiborom Gašparom a Mariánom Saloňom (obaja Smer).

Maroš Žilinka po infožiadosti sprístupnil Denníku N list aj s pripomienkami, ktorý zaslal Petrovi Pellegrinimu koncom januára. Neúspešne ním žiadal do novely Trestného zákona doplniť, aby za veľké úplatky bolo väzenie.

Danglár: Vyprosujem si!

Príležitosť pre generálneho prokurátora potvrdila neústavnosť skráteného konania, píše Ján Mazák. „V rozpore so zákonom sa ponúkla možnosť vyjadriť názory na obsah a formu navrhovaných legislatívnych opatrení v oblasti trestného práva iba jednému z účastníkov medzirezortného pripomienkového konania.“

K obrannej zmluve s USA sa Žilinka hlásil do parlamentu, k zmenám trestov mlčí, píše Monika Tódová. „Poslúžiť ruskej propagande bolo pred dvomi rokmi pre generálneho prokurátora také zásadné, že bol ochotný hovoriť verejne. Ohrozenie bezpečnosti Slovenska, ktoré nastane jednak rozsiahlou amnestiou, jednak novými sadzbami, už podobne dôležité nie je.“

Maroš Žilinka tvrdí, že je na poslancoch, či a v akom rozsahu zohľadnia jeho pripomienky. Generálny prokurátor v statuse venovanom Denníku N prvýkrát komentoval to, že vládna koalícia pri novele Trestného zákona neakceptovala jeho požiadavky, aby za veľké úplatky bolo väzenie.

Je škandalózne, že Maroš Žilinka je v takejto situácii ticho, vravia komentátori Denníka N Matúš Kostolný a Roman Pataj v rozhovore o trestných kódexoch. „Rieši svoje bicyklovanie, zvieratá, to, ako je naňho kto zlý, ale je ticho o tom, že sa tu rozoberá trestný systém a robí sa to totálne spolitizovane. Generálny prokurátor nie je muž na správnom mieste.”

Zdá sa, že generálny prokurátor je pre politikov osobnosť, len ak môže poslúžiť paragrafom 363, píše Zuzana Petková o odignorovanom liste Maroša Žilinku k zmenám trestov. „Ale ak sa to nehodí, tak s jeho pripomienkami vytrú parlamentnú podlahu.“

Koalícia pri trestných kódexoch obišla aj Žilinku, komentuje v Newsfiltri Monika Tódová. „Vláda nielen Žilinkovi, ale všetkým prokurátorom a sudcom, ktorí by sa v riadnom konaní mohli vyjadriť, odkázala, že ju ich názor nezaujíma.“

Nové na Dennikn.sk

18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje