Mnoho bežnej elektroniky funguje na princípe kvantovej mechaniky, aj keď si to neuvedomujeme, hovorí fyzik Tomáš Dado, ktorý pracuje v CERN-e. „Aj to, že cez sklo vidíme a cez drevený stôl nie, je kvantovou mechanikou. Len nad tým tak neuvažujeme.“

Vedec Tomáš Dado skúma kvantovú mechaniku a v rozhovore sa snaží vysvetliť, prečo je taká bizarná. „Fyzik Richard Feynman povedal, že kvantovej mechanike nerozumie nikto. A ten, kto tvrdí, že jej rozumie, buď úmyselne klame, alebo nerozumie významu slova rozumieť.“

Keď niekto povie, že nedá do seba chémiu, a pritom sa napije minerálky, je mi to smiešne, vraví chemička Jana Chrappová. Popri práci organizuje chemické olympiády či korešpondenčné semináre pre stredoškolákov. „Motivuje ma práca s mladými ľuďmi a to, že im môžem ukázať, ako môžu dosahovať úspechy vo veciach, ktorým obetujú určitý čas.“

Jana Chrappová. Foto - Juraj Sedlák/Seesame

Matej Baláž sa venuje výskumu, ktorý by mohol pripomínať novodobú alchýmiu. Vo vysoko energetickom mlyne napríklad pomelie vaječnú škrupinu s chlórom z okenného parapetu a premení to na novú, bezpečnú zlúčeninu. Alebo za pomoci lišajníka, levandule či oregana vytvorí antibakteriálne striebro. „Niektoré príklady premien vyviedli z rovnováhy aj mňa,“ hovorí v rozhovore.

Chemik Matej Baláž. Foto - ESET Science Award/Jozef Kadela

Ocenenie ESET Science Award spúšťa nominácie do 5. ročníka, jeho témou je Veda bez hraníc. Cieľom ocenenia je prezentovať úspešné vedecké osobnosti, ktoré pôsobia na Slovensku a posúvajú kvalitu vedy u nás.

Myslím, že to bude nakoniec slnečná energia, ktorá zabezpečí energiu pre celú planétu, hovorí ocenený vedec Miroslav Zeman. „Často máme predstavu, že solárne moduly musia byť modré alebo čierne, ale už dnes sa vyrábajú moduly, ktoré viete zapasovať do fasády tak, že keď okolo nej prejdete, ani neviete, že vyrába elektrickú energiu,“ vysvetlil v rozhovore.

Spolužiakov som doučovala na balkóne, aby som si mohla dovoliť štúdium, hovorí nositeľka Nobelovej ceny Ada Yonath. „Ľudia si zo mňa radi uťahovali a označovali ma za bláznivú či dokonca hlúpu ženu s priveľkou predstavivosťou.“ V rozhovore tiež opisuje, prečo sú ribozómy základom pre život na zemi a ako ju k jej najvýznamnejšiemu objavu inšpirovali ľadové medvede.

Biochemička Ada E. Yonath. Foto - Linda Kisková Bohušová/ESET Science Award

Z pohľadu celkového životného cyklu by sme biobavlnenú tašku mali používať 145 rokov, aby sme vyvážili jej vplyv na prírodu, hovorí technológ Pavol Alexy, ktorý v Nitre spúšťa veľkovýrobnú linku biodegradovateľných plastov. V rozhovore vysvetľuje, či môžu byť bioplasty lacnejšie ako plasty z ropy, kto už o ich produkty prejavil záujem a ako ich správne kompostovať. 

Zdá sa, že na svetovom trhu zatiaľ nemáme priamu konkurenciu, hovorí technológ Pavol Alexy o svojich biodegradovateľných plastoch z obnoviteľných surovín. V Nitre momentálne spúšťa ich veľkovýrobu. V rozhovore vysvetľuje, či môžu byť bioplasty lacnejšie ako plasty z ropy, kto už o ich produkty prejavil záujem a ako ich správne kompostovať.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Ocenenie ESET Science Award v hlavnej kategórii po prvýkrát získala žena – onkologička Silvia Pastoreková z Biomedicínskeho centra SAV. Profesorka skúma, ako sa nádorové bunky prispôsobujú nepriaznivým podmienkam a ako získavajú agresívne vlastnosti, ktoré podporujú progresiu rakoviny.

Naživo: Slávnostné vyhlásenie laureátov ocenenia výnimočných vedeckých osobností ESET Science Award 2022.

Držiteľka Nobelovej ceny za chémiu Ada Yonath bude v Bratislave diskutovať o vzniku života v rámci tohtoročného udeľovania vedeckých ocenení Eset Science Awards. V sobotu o 10.30 bude v Divadle P. O. Hviezdoslava hovoriť aj o láske k vede a o ženách vo vedeckom svete. Lístky na podujatie sú v predaji.

Zverejnili mená 15 finalistov ESET Science Award v troch kategóriách: výnimočná osobnosť vedy na Slovensku, výnimočná osobnosť vedy do 35 rokov a výnimočná osobnosť vysokoškolského vzdelávania. Laureátov vyhlásia počas galavečera 14. októbra, RTVS ho odvysiela o deň neskôr.

V tropických krajinách sa radšej nekúpte v stojatých sladkých vodách, odporúča odborníčka na tropické choroby Silvia Dobrodenková. „Parazit schistozomóza prejde cez larvy pod kožu, potom sa usadí okolo močového mechúra, pečene či čreva. Podľa toho buď močíme krv, máme krv v stolici, alebo sa nám zväčší pečeň. Parazita vieme zabiť liekom, ktorý však u nás nie je registrovaný, takže je to dosť komplikované.“

Pri nerastných surovinách sme sa dlhodobo spoliehali na Čínu, môžeme na to doplatiť, hovorí odborník na batérie, Karol Fröhlich zo SAV. Vedec opisuje súčasné možnosti dojazdu elektromobilov, ako sa o batérie starať, aby vydržali čo najdlhšie, a ako vedci vychovávajú huby na ich recyklovanie.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Máme nárok cítiť sa zle, aj keď vojna nie je u nás. Potláčanie úzkosti z nás môže spraviť cynikov, hovorí psychologička Kamila Urban zo SAV. V rozhovore vysvetľuje, na čo si dať pozor pri dobrovoľníckej práci, ako sa nezahltiť tragickými správami a neminúť si súcit.

Psychologička Kamila Urban. Zdroj – archív K. U.

59 percent opýtaných Slovákov si myslí, že slovenskí vedci majú potenciál získať Nobelovu cenu, ukázal prieskum zameraný na vnímanie vedy a vedcov na Slovensku. Prieskum pred udeľovaním ocenenia ESET Science Award zrealizovala agentúra 2muse.

V čase sa nedá vrátiť, vieme ísť iba dopredu, hovorí laureát Nobelovej ceny Kip Thorne. V rozhovore pre Denník N vysvetľuje, prečo nám to príroda neumožňuje, opisuje, ako spolu s Christopherom Nolanom písali scenár k filmu Interstellar, a hovorí o výzvach, ktoré nás pravdepodobne čakajú po pandémii.

Fyzik Kip Stephen Thorne. Foto - ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová

Sú známi finalisti ocenenia excelentných vedcov ESET Science Award. Hodnotiace komisie vybrali pätnásť finalistov v troch kategóriách. Predsedom komisie je profesor Kip Thorne, držiteľ Nobelovej ceny a astrofyzik.

Víťazka medzinárodnej súťaže vo fyzike Veronika Ucekajová robila cez pandémiu väčšinu experimentov v garáži. Spolu s Martinom Pleschom hovoria o tom, prečo na turnaji vo fyzike stretnete viac dievčat než na matfyze, kto utrpel zatvorenými školami najviac a či by mal štát trvať na očkovaní učiteľov.

Slovenský tím na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov. Kapitánka Veronika Ucekajová tretia zľava. Zdroj - tmfsr.sk

Mozog spotrebuje takmer štvrtinu energie pre telo. Sústredením však asi neschudnete, vraví neurovedec Tomáš Hromádka. V rozhovore ďalej vysvetľuje, ako je možné, že opica Elona Muska dokázala mozgom ovládať počítačovú hru, alebo či budeme vedieť skopírovať ľudské vedomie do niečoho menej smrteľného, ako je naše telo.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Výnimočným vedcom slovenskej vedy sa stal Fedor Šimkovic, ktorý skúma neutrína. Ocenenia ESET Science Award vybrala medzinárodná komisia na čele s nobelistom Kipom Thornom.

Nové na Dennikn.sk

07:57Lukáš Jurčo: Kožušníkov u nás zničili komunisti, pamätníkov sa treba na veci pýtať, lebo si všetko zoberú do hrobu 07:24Ráno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví Surový 07:04Akým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný list 07:03Real vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehralo 06:27Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkáchVčera 20:46Newsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaVčera 20:07Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciVčera 19:02TMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhuVčera 18:41Graf dňa: Adidas sa stal miláčikom investorov, jeho najväčší rival Nike strácaVčera 18:10Ako si zabezpečiť bývanie, prácu a peniaze, ak uvažujete o odchode zo SlovenskaVčera 18:08Túžia po zjednotení Kórejského polostrova. Utečenci z KĽDR chcú v Soule formovať politikuVčera 17:47Dobitú Biotiku má zreštartovať bývalý bankár. Prevzal v nej pätinu akcií a už pre ňu hľadá ľudí aj úveryVčera 17:45Sen o satisfakcii voči Husákovi sa mu nikdy nesplnil. Ako sa začalo odchádzanie Alexandra DubčekaVčera 17:41Zatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Včera 17:30Som muž a používam pleťovú kozmetiku. Je to rehoľaVčera 17:06Shooty: Podľa plánuVčera 17:00Zmeny v prípade Kuciakovej vraždy nás znepokojujúVčera 16:54Mesto Kopernika, nemeckej architektúry a jazier. Poľský Olštýn ľahko prejdete celý pešoVčera 16:44Skorumpovaná vláda alebo proruský prezident? Chorváti parlamentnými voľbami otvárajú supervolebný rokVčera 16:02Gruzínsky Orbán presadzuje zákon, aký chce aj Danko. Do ulíc to vyhnalo ľudí a krajine pohrozila aj ÚniaVčera 15:14V SNS stále chcú predsedu parlamentu, Taraba argumentuje grandióznym DankomVčera 15:13Dve tváre Roberta Fica k UkrajineVčera 15:03Štúdium filozofie nám umožňuje slobodu od prítomnosti, vraví Ján Markoš a odporúča päť kníh, ktoré prečíta ktokoľvekVčera 14:59Slováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiVčera 14:52Vývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSVčera 14:37Vyššie dane, chudobnejšie dovolenky, menšie zvýšenie platu. O čo môžeme prísť, keď stratíme eurofondyVčera 14:37Sto rokov si likvidujeme krajinu, sto rokov to budeme naprávať, hovorí český vodohospodárVčera 14:01Amerika je hlavne pre víťazov, v Česku sa žije ľahšie, vraví špičkový český lekár z BostonuVčera 13:06Čo zistil Kuffa z kokpitu vrtuľníka nad Malou Fatrou, kde jeho slová nesedia a kedy prechádza do vulgárnych útokovVčera 12:38Muskov biznis model so sieťou X: Zarábať na šírení nenávisti a toxického obsahu