Cirkev tu na LGBT+ ľudí neútočí, máme tu aj dúhový kostol, hovorí Matúš Macurák, ktorý žije v kanadskom Montreale. „Chodia tam starí gejovia a lesby, je to ich kostol. Donedávna bol vyzdobený obrovskou dúhou, ktorá sa tiahla od oltára celou loďou kostola. Je tam aj kaplnka za obete vírusu HIV.“

Slovák žijúci v Kanade Matúš Macurák počas slávnostného udelenia kanadského občianstva. Foto – archív M. M:

Abatyša v historickom juhošpanielskom meste Ronda vyzvala rehoľné sestry z celej krajiny, aby vstúpili do jej kláštora Najsvätejšieho srdca Ježišovho. Kláštoru hrozí uzavretie, pretože v ňom zostali posledné štyri mníšky.

Evanjelickí biskupi tvrdo kritizujú koalíciu za zmenu Trestného zákona, katolícka cirkev reagovala omnoho miernejšie. Katolícki biskupi tvrdia, že všetci potrebujú vnútorné obrátenie a každý by mal začať od seba.

V Nemecku sa požehnávanie homosexuálnych párov už stalo skutkom, píše v Nekázni Peter Križan. Upozorňuje však na vysvetlenie dekrétu, podľa ktorého treba pár najskôr rozdeliť, pričom každý dostane zvlášť krížik na čelo, a to mimo kostola. Kňaz pri tom nesmie mať liturgické rúcho a nesmie to trvať viac ako 10-15 sekúnd.

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 100. výročie narodenia kardinála Jána Chryzostoma Korca. „Do slovenských dejín sa zapísal ako obranca viery, náboženských aj občianskych slobôd. Pevnosť jeho presvedčenia nezlomili roky väzenia ani nátlak Štátnej bezpečnosti,“ povedala.

Emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka neprekvapuje postoj predsedu KBS Bernarda Bobera, ktorý nevidí dôvod na skúmanie eštebáckej minulosti kňazov. „Pohľad do minulosti je dôležitý, no nebol oň v podstate nikdy vážny záujem, akoby stačila neproblematická fasáda,“ vraví Bezák. Spôsob, ako cirkev koná, Bezákovi pripomína „charakterovú vraždu“.

V chráme v gruzínskom Tbilisi sa objavila ikona so Stalinom. V čase pravoslávnych Vianoc si ikonu v chráme všimli predstavitelia gruzínskej opozície, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Niektorí kňazi dávajú jasne a zraňujúco najavo, že sú proti požehnávaniu párov rovnakého pohlavia, píše Jana Shemesh v Newsfiltri. „To, ako sa aj takémuto minimálnemu ústupku niektorí kňazi a veriaci bránia, odhaľuje jeden z dôvodov toho, prečo je Slovensko tak pozadu v zrovnoprávnení LGBTI+ ľudí a v uľahčení ich životných situácií.“

Slovenskí veriaci LGBTI+ ľudia by mali záujem o požehnanie od kňaza, ktoré povolil pápež, potvrdzuje združenie kvír kresťanov SIGNUM. „Niektoré páry preto zmenili svoju cirkevnú príslušnosť, lebo v bratislavskom spoločenstve Starokatolíkov požehnanie môžu dostať,“ hovoria s obavami, že katolícki kňazi to nakoniec odmietnu.

Slovenskí biskupi ešte nevedia, či budú požehnávať páry rovnakého pohlavia. Niektorí slovenskí kňazi sa napriek tomu už odmietavo vyjadrujú na sociálnych sieťach aj počas kázní. Pod ich statusmi sú stovky nenávistných komentárov a LGBTI+ ľudia si myslia, že slovenskí kňazi nakoniec budú odmietať udelenie požehnania.

Požehnanie homosexuálnym párom smie trvať len pár sekúnd a nesmie sa uskutočniť pred oltárom, uviedol Vatikán, ktorý tak spresnil svoj decembrový dokument, v ktorom tieto žehnania povolil. Dnes vydané vyhlásenie je zrejme snahou upokojiť časť katolíckej cirkvi, ktorá prijala decembrový dokument s nevôľou.

Psychológ a organista Matúš Kucbel zachránil vzácny historický barokový organ v kostole v Španej Doline. Štát mu pritom hádzal polená pod nohy, zažil aj vydieranie a cirkev nielenže nepomohla, ale sa ani nepoďakovala, dokonca ho ponížila.

Matúš Kucbel. Foto - Ján Krošlák

V Betleheme sa konala tichá vianočná omša. Prevažne palestínski obyvatelia na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu smútili za obete vojny. Vedenie mesta už skôr oznámilo, že vzhľadom na vojnu oslavy Vianoc ruší. (reuters)

Odstavenie arcibiskupa Róberta Bezáka som vnímal ako nespravodlivosť, hovorí kňaz z Turzovky Adam Štefanec. „Myslím, že aj slovenská cirkev sa potrebuje posunúť a aj toto je jedna z tém, ku ktorej sa musíme vrátiť.“

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev nemieni uplatniť dokument Vatikánu, ktorý umožňuje požehnať jednopohlavným párom a ktorý podporil pápež František. Arcibiskup Sviatoslav Ševčuk povedal, že vatikánsky dokument „vykladá pastoračný význam požehnania v latinskej cirkvi“, ale nezmieňuje sa o gréckokatolíckej cirkvi a jej učení.

Vatikán povolil požehnávanie párov rovnakého pohlavia, veľký posun v cirkvi však nečakajte. „Kto napríklad očakáva, že aj v slovenských kostoloch budú bežne kňazi v liturgickom oblečení pri oltári, ku ktorému prídu dvaja muži alebo dve ženy v slávnostnom oblečení, robiť obrady, tak sa mýli,“ rozpráva cirkevný analytik Imrich Gazda.

Pápež František po rozhodnutí o homosexuálnych pároch varoval pred skostnatenou ideológiou. Pápež v tradičnom predvianočnom posolstve adresovanom cirkevným hodnostárom varoval pred prílišným lipnutím na „skostnatenej ideológii“, ktoré podľa neho bráni cirkvi posunúť sa vpred.

Katolícki kňazi budú môcť žehnať homosexuálnym párom, rozhodol Vatikán. Obrad sa však nesmie podobať sobášu ani sa uskutočniť pri civilnom obrade.

Na vežu obnovovanej katedrály Notre-Dame sa vrátil kohút. Po ničivom požiari v apríli 2019 je pretvorený do podoby fénixa s ligotavým perím s plameňmi.

Parížsky arcibiskup Laurent Ulrich požehnáva kohúta pred jeho návratom na vežu katedrály Notre-Dame. Foto - TASR/AP

Vatikánsky súd odsúdil kardinála Angela Becciu na päť a pol roka väzenia za finančné zločiny. Becciu je najvyššie postaveným cirkevným hodnostárom, ktorý kedy stál pred vatikánskym trestným súdom.

Angelo Becciu. Foto – TASR/AP

Slovensko bude mať nového blahoslaveného. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Jána Havlíka, bohoslovca Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, umučeného komunistickým režimom. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

Odišiel som kvôli „zakázanej láske“, nechcel som žiť v klamstve a pretvárke, vraví bývalý kňaz Ľubomír Jaško. „Bol som aj v konflikte s mnohými intrigánmi, ktorí mali v tomto prostredí vplyv,“ dodáva v rozhovore.

Publicista a bývalý kňaz Ľubomír Jaško vyberá päť kníh o viere. „Všetky sú v češtine, lebo bez titulov v češtine sa slovenský čitateľ zaujímajúci sa o modernú teológiu nezaobíde,“ vraví v rozhovore. „Možno je to tým, že české katolícke prostredie, ako ho ja poznám, je viac intelektuálne zamerané. Slovenský katolicizmus je viac emocionálny, dekoratívny a rituálny.“

Ľubomír Jaško. Foto - Martin Sprušanský

Pápež František sa rozhodol odobrať ďalšie výsady  americkému kardinálovi Raymondovi Burkovi, jednému zo svojich najväčších oponentov. Burke na pápežov príkaz už nemá právo používať svoj vatikánsky byt a prišiel aj o plat.

Ľudia, spamätajte sa, keď budete len povrchne reagovať, tak nás to zomelie, varuje kňaz Tomáš Halík. V rozhovore tiež vraví, že istá podoba cirkvi už neponúka žiadnu pozitívnu víziu, a preto sa púšťa do kultúrnych bojov. Prístup k rozvedeným, na ktorom bazíruje, je podľa neho nekresťanský a neľudský.

Foto - Ludvík Hradilek/Deník N

V Nemecku z funkcie predsedníčky rady evanjelickej cirkvi odstúpila Annette Kurschus, ktorá čelí obvineniu, že roky vedela, že jeden z niekdajších pracovníkov cirkvi je podozrivý zo sexuálneho násilia.

Dokument Hillsong dáva odpoveď na otázku, čo sa stane, keď spojíte cirkev a šoubiznis, píše Braňo Bezák v odporúčaniach, čo pozerať online. „Slovenským cirkvám mnohí, často oprávnene, vyčítajú neschopnosť prispôsobiť sa dnešnému svetu. Ako môže vyzerať opačný extrém, ukazuje príbeh cirkevného spoločenstva Hillsong.“

Štátny tajomník ministerstva kultúry Štefan Kuffa vyzval biskupov, aby Slovensko zasvätili Ježišovi Kristovi. V príhovore na úvodnej omši Trnavskej novény konkrétne hovoril o „intronizovaní Krista za kráľa Slovenska“ za účasti všetkých biskupov a celej vlády.

KDH kritizuje rozhodnutie vlády zrušiť úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania. Podľa poslanca Mariána Čaučíka sa prenasledovaným kresťanom aj iným veriacim vláda obrátila chrbtom a bude od nej požadovať predloženie koncepcie, ako sa chce na ich ochrane podieľať.

Novým prešovským arcibiskupom a metropolitom gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa stal Jonáš Jozef Maxim, doterajší predstavený studitského kláštora v Unive na Ukrajine. Vo štvrtok ho vymenoval pápež František.

Pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa Grzegorza Kaszaka, informovala apoštolská nunciatúra vo Varšave. Kňaz z jednej z farností diecézy tento rok v lete usporiadal sexuálne orgie.

Pápež František navrhuje, aby katolícka cirkev požehnávala páry rovnakého pohlavia. „Nemôžeme byť sudcami, ktorí len popierajú, odmietajú a vylučujú,“ povedal v reakcii na otázku skupiny kardinálov. Cirkev však podľa neho manželstvo osôb rovnakého pohlavia neuzná.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober blahoželá víťazovi volieb Smeru a všetkým zástupcom strán, ktorí sa dostali do parlamentu. Konferencia dva týždne pred voľbami pritom vyzývala ľudí, aby odmietli „ideologickú kolonizáciu“, teda najmä potraty či registrované partnerstvá.

Konferencia biskupov Švajčiarska plánuje vytvoriť tribunál, ktorý bude súdiť duchovných porušujúcich cirkevné právo. Prichádza k tomu po odhalení rozsiahleho sexuálneho zneužívania v cirkvi.

Cirkev si uplatňovanie slobodnej vôle predstavuje ako zákaz eutanázie, vraví odborníčka na zdravotníctvo Jana Červenáková. „Medicína poskytuje úžasné možnosti, ako predĺžiť ľudský život, ale treba to robiť aj za cenu ľudského utrpenia? Lekári sú programovo vedení k takzvanej víťaznej medicíne za každých okolností. Keď začnú strácať pacienta, nevedia, čo s tým.“

Jana Červenáková. Foto - archív J. Č.

Biskupi voličom v rozhodovaní veľmi nepomohli, píše Newsfilter. Okrem iného odporúčajú voliť strany, ktoré nešíria nenávisť. No ak predseda KDH hovorí, že LGBTI je rovnaká pliaga ako korupcia, je to takisto šírenie nenávisti a rozdeľovanie spoločnosti. „Čo ak aj na to mysleli biskupi?“ pýta sa Monika Tódová.

Na vyhlásenie biskupov k voľbám zareagovalo zo strán len Progresívne Slovensko. Ľutuje, že „KBS si v situácii, keď Slovensko stojí na civilizačnej križovatke, vybrala za svoj hlavný terč niečo, čo už je zavedené aj v omnoho viac konzervatívnych krajinách a nikomu v ničom neublížilo“.

Na Slovensko prišiel štátny sekretár Vatikánu Pietro Parolin, stretol sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Ľudovítom Ódorom. Druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu bude v piatok hlavným kazateľom na omši v Šaštíne.

Zásady spolunažívania s LGBTI+ komunitou v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania zostávajú nezmenené. Rozhodlo o tom predsedníctvo ECAV po tom, čo viacerí členovia cirkvi vyzvali jej vedenie na hľadanie nových spôsobov spolunažívania.

Členovia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania vyzývajú vedenie na hľadanie novej podoby spolunažívania s LGBTI+ ľuďmi. Výzvu podpísali farári i laici naprieč Slovenskom. „Za kľúčové považujeme počúvať hlas každého jednotlivca a podporiť vzájomnú partnerskú lásku,“ uviedli. (mojapeticia)

Aj kňazi sa miešajú do politiky, cirkev v tom problém nevidí, píše Newsfilter. „Hovorkyňa KBS povedala, že vyjadrenia kňazov na sociálnych sieťach by mali byť úctivé a rešpektujúce a kňazi by mali ľudí stmeľovať a nie rozdeľovať. To sa však nie vždy deje a reakcia ich nadriadených je vágna alebo žiadna.“

Aj kňazi komentujú politiku. Jeden vyzýva na odpor proti liberálnej propagande, ďalší kritizuje Čaputovú. Pozreli sme sa na facebookové profily Ľubomíra Urbančoka a Martina Šafárika s tisíckami sledovateľov. Kňazi majú pri komunikácii s médiami prísne nastavené pravidlá – bez povolenia biskupa s nimi nesmú hovoriť. Pre Facebook či YouTube to neplatí.

Anglikánski farári chcú požehnávať aj sobášiť páry rovnakého pohlavia, cirkev ako inštitúcia sa na to zatiaľ neodhodlala. Väčšina anglikánskych farárov si podľa prieskumu navyše myslí, že cirkev by mala zmeniť aj svoj postoj k predmanželskému sexu.

Bojím sa, že cirkev bude zasa vyzývať, aby sme nevolili strany, ktoré podporujú rovnoprávnosť LGBTI+ ľudí, píše v dnešnej Nekázni Peter Križan. „To je všetko? To má aký cieľ? Zasa má byť stredom terču bezbranný človek, vydaný napospas režimu? Ten, do ktorého si môže každý udrieť?“

Trnavský arcibiskup Ján Orosch nevysvetľuje, prečo nedokončil projekt Róberta Bezáka, ktorý mal odkryť spolupracovníkov ŠtB spomedzi kňazov. Oroscha viedla ŠtB ako preverovanú osobu. Do spisu zaznačili jeho názor, že Jozef Tiso nespáchal taký veľký zločin ako minister, ktorý schválil zákon o interrupcii. Orosch sa k spisu nevyjadril.

Zistili sme nové fakty o Róbertovi Bezákovi: Ako trnavský arcibiskup skončil, keď dal odkryť kňazov udavačov. V spolupráci s ÚPN stihol zistiť, že tretina kňazov boli spolupracovníci ŠtB. Jeho nástupca arcibiskup Ján Orosch mlčí, prečo zoznam nedokončil.

Róbert Bezák sa stal trnavským arcibiskupom v roku 2009, v úrade bol len tri roky. Foto N - Tomáš Benedikovič

Na Levočskú púť, ktorá sa dnes skončila svätou omšou na Mariánskej hore, cez víkend prišlo okolo 200-tisíc ľudí. Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia.

Z katolíckej cirkvi v Nemecku vlani vystúpilo rekordných viac ako pol milióna ľudí. Oznámila to Nemecká biskupská konferencia. Výrazne tak bol prekonaný aj rekord z predchádzajúceho roka s 359-tisíc odchodmi.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský nepovažuje za problém, keď bude predseda parlamentu Boris Kollár na slávnostnom odhaľovaní súsošia vierozvestcov na Bratislavskom hrade.

Alojz Hlina vyzval bratislavského arcibiskupa, aby sa súsošie vierozvestcov slávnostne odhaľovalo bez Borisa Kollára a už 5. júla, keď sa slávi príchod sv. Cyrila a Metoda. Aktuálne plánujú odhaľovanie na Bratislavskom hrade 15. septembra, teda tesne pred voľbami.

Nové na Dennikn.sk

09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS