Máme tu všetko, ale vlastne nič, hovoria Ukrajinci žijúci na Slovensku. Karol Sudor sa rozprával s niekoľkými utečencami, ktorí požiadali o štatút dočasného útočiska, o skúsenostiach s integráciou aj s niekoľkými ľuďmi, ktorí im na Slovensku pomáhajú.

Som moslim, som Turek, som Slovák, hovorí Kamil Yılmaz, ktorý na Slovensku žije od roku 2017. Pôvodne prišiel iba v rámci výmenného študijného pobytu, ale po neúspešnom puči v Turecku u nás zostal. Na azyl čakal dva a pol roka, počas ktorých sa cítil ako duch.

Kamil Yılmaz. Foto - YOLK/Jana Gombiková a Piotr Gąska

Šéf migračného úradu Ján Orlovský hovorí, že Fico pri kritike migrantov koná pokrytecky. „Keď som ešte pracoval v Nadácii otvorenej spoločnosti, bola to práve jeho vláda, ktorá nám v 2016 v čase humanitárnej krízy zverila na manažovanie grant vo výške 500-tisíc eur. Keď teda kosa narazila na kameň, aj Fico vedel urobiť správnu vec.“

Bratislava je už moje mesto, no stále som Ukrajinkou, hovorí tatérka Les Paskarenko. Na Slovensko prišla pred šiestimi rokmi ako 17-ročná študentka, v súčasnosti rozbieha vlastný tatérsky ateliér. V rozhovore pre festival [fjúžn] hovorí, aký vplyv mala vojna na spoločnosť, ale aj o tom, aké je to dostávať sa ľuďom pod kožu.

Tatérka Les Paskarenko. Foto - YOLK/Jana Gombiková a Piotr Gąska

Dnes sa začína festival [fjúžn], ktorý približuje životy cudzincov a cudziniek na Slovensku. Jednou z nich je aj pedagogička Sheba Juliet, ktorá učí na Žilinskej univerzite. „Je jedno, či učím v Keni alebo na Slovensku. Najviac zaberá úprimnosť,“ hovorí rodáčka z Kene.

Pokiaľ nejde o život, v Keni netreba nič riešiť. Tu na Slovensku každý rieši, že musí niečo dokázať alebo vlastniť, hovorí Sheba Juliet, ktorá na Slovensku žije 11 rokov. V rozhovore hovorí o tom, aké detstvo prežila v Keni a ako ju v Strečne prijali za svoju.

Načo by som sa vracala? Ja už som Slovenka, hovorí v rozhovore k festivalu [fjúžn] Khadra Abdile, ktorá odišla zo Somálska a už šesť rokov býva v Bratislave. Počas utečeneckej krízy bola terčom niekoľkých útokov, ale dnes tu už má veľa slovenských priateľov a jej 7-ročný syn hovorí, že nie je Somálčan, ale Slovák zo Slovenska.

Pred tridsiatkou vybudovala sieť vietnamských bistier, ktoré dnes zamestnávajú 50 ľudí. Lucia Thao Huong Šimeková v rozhovore k festivalu [fjúžn] hovorí, či sa cíti viac ako Vietnamka alebo Slovenka aj ako ju vníma majorita. „Ľudia si však veľakrát myslia, že som zo zmiešaného manželstva, a pýtajú sa ma, ktorý z mojich rodičov je Slovák. Keď poviem, že ani jeden, sú prekvapení, ako je to možné.“

Foto - Jana Gombiková a Piotr Gaska

V Bratislave sa dnes začína festival [fjúžn]. Jeho téma znie Spoznaj svet, ktorý máme doma. Program otvorí výstava Refjúžn Poster v podniku A4 na Karpatskej ulici, vernisáž je o 18:00.

Nové na Dennikn.sk

16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj Eštok