V Miláne sa začal najväčší veľtrh nábytkového dizajnu na svete Salone del Mobile. Potrvá do nedele 21. apríla, súbežne s ním sa koná Milano Design Week.

Kreslo T 2403 navrhol dizajnér Viliam Chlebo ešte v roku 1979, no svoje miesto nachádza aj v súčasnom interiéri. Architekti Grau ho použili aj pri riešení zmrzlinárne v centre hlavného mesta. „Chceli sme zároveň ukázať, že aj náš pôvodný dizajn treba chrániť, používať a nebáť sa ho. Mať úctu a bezhlavo všetko nevyhadzovať,“ hovorí architekt Filip Marčák.

Jeho kreslo bolo kedysi takmer v každej kancelárii – aj vo Vile Tugendhat. „Nenechal som sa odradiť, že sa niečo nedá,“ hovorí dizajnér Viliam Chlebo. Kovové kreslo T 2403 sa na zákazku vyrába dodnes, teda viac ako 40 rokov, staršie si ľudia nechávajú repasovať. Tím Grau Architects ho nedávno použil pri realizácii bratislavskej zmrzlinárne.

Viliam Chlebo v kresle T 2403, na stenách ďalšie jeho dizajny. Foto N - Tomáš Benedikovič

Slovenské centrum dizajnu spustilo prihlasovanie do 21. ročníka ocenenia Národná cena za dizajn. Tento rok bude hodnotiť komunikačný dizajn, ktorý vznikol za posledné dva roky.

Bartolomej Gönczy kúpil hrad v Kráľovskom Chlmci za 120-tisíc eur a už siedmy rok ho obnovuje spolu s odborníkmi. Pôvodne si tam chcel zriadiť vináreň, no rozsiahly výskum a nečakané objavy zmenili jeho plány. „Nikdy nezačnite budovať vinárstvo s tým, že k nemu kúpite aj hrad,“ vraví so smiechom.

Bartolomej Gönczy. Foto N - Peter Lázár

Boli sme sa pozrieť, ako sa vyrába historická betónová dlažba. V Hliníku nad Hronom sa jej výrobe venuje Ľubomír Horák. Používa rovnaké postupy ako jeho predkovia, ktorí vyrábali aj ďalší stavebný materiál vrátane škridly. „Starký vždy hovoril, že škridla aj dlažba musí zvoniť, vtedy je už pevná,“ hovorí Horák.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Pritzkerovu cenu za architektúru získal Japonec Riken Jamamoto. Porota ocenila spôsob, akým prepája verejný a súkromný priestor. Najviac držiteľov prestížneho architektonického ocenenia pochádza práve z Japonska; 78-ročný Jamamoto je už deviatym japonským laureátom.

Ak plánujete, že sa vaša rodina v budúcnosti rozrastie a deti budú v spoločnej izbe, architektky Diana Juhásová a Mária Minariková odporúčajú pristupovať s týmto vedomím už k návrhu izby pre jedno dieťa. „Je dobré zariadenie vymyslieť a rozvrhnúť tak, aby sa ľahko prispôsobilo aj druhému prírastku, napríklad vopred premyslieť, kde bude druhá posteľ,“ hovorí Juhásová.

Ak zvažujete, akú posteľ zadovážiť svojmu dieťaťu, dizajnérka Marianna Markusková radí kúpiť už predškolákovi posteľ v štandardnom rozmere 80/90 × 200 cm, prípadne aj väčšiu posteľ so šírkou 120 alebo 140 cm, ktorú nebude treba v budúcnosti nahradiť väčšou. „Dieťa môže potom pozvať na prespanie kamaráta či kamarátku, a ak je malé dieťa choré, rodič mu môže lepšie asistovať, prípadne sa pri ňom aj vyspať,“ hovorí Markusková.

Dobrá detská izba môže byť aj bez rebrín či lezeckej steny. Hoci dopyt rodičov po podobných prvkoch je v posledných rokoch vysoký, podľa architektiek sú v priestoroch detských izieb trochu preceňované. „Deťom ponúkame mnoho možností na rozvoj a hranie sa, no často na úkor našej prítomnosti,“ hovorí architektka Diana Juhásová z ateliéru Nebojsa architekta.

Vizualizácia – Nebojsa architekta

Slovenská akadémia vied ukázala novú podobu svojho kampusu. Inšpirovala sa Esetom, priestor má byť prístupný verejnosti a pre chodcov, naopak, autá chcú vytlačiť na okraj. Víťazný návrh urbanistickej súťaže vytvorili slovenský ateliér gro architekti a britské štúdio Studio Egret West.

Nákres - gro architekti

Obnova panelákov je na Slovensku témou nielen pre farebnosť fasád. Architekti Lukáš Kordík a Štefan Polakovič z ateliéru GutGut v rozhovore hovoria, že hlavným problémom u nás je režim správy a vlastníctva. „Z vlastnej skúsenosti vnímam, že sú tam rôzne traumy z minulosti. Sú tam rôzne skupiny ľudí, ktoré sa nemajú rady, a preto sa nepodporujú. Je to politika v malom. Možno to je ten problém, že u nás je veľmi ťažké nájsť dohodu nielen v rámci tohto malého spoločenstva,“ hovorí Lukáš Kordík.

Architekti Lukáš Kordík a Štefan Polakovič, ktorí vedú ateliér GutGut, vyrástli v paneláku, ale na to, že sa stali architektmi, to nemalo zásadný vplyv. Ich obnova paneláka v Rimavskej Sobote, za ktorú získali aj ocenenie CE ZA AR, je pozitívnym príkladom toho, ako sa dá rekonštrukciou panelového domu nehnuteľnosť zhodnotiť, zlepšiť kvalita bývania a podporiť život komunity v dome.

Lukáš Kordík a Štefan Polakovič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie postúpila do užšieho výberu na európske ceny za architektúru. O shortliste Mies van der Rohe Awards rozhodovala odborná porota, galéria postúpila spomedzi 362 nominovaných diel.

Slovenská národná galéria po rekonštrukcii. Foto - Matej Hakár

Knižnice oblečenia chcú byť nový „sekáč“, píše Zelený newsfilter. V Amsterdame už deviaty rok funguje jedna z prvých a najúspešnejších kamenných knižníc oblečenia – LENA, kde si návštevníci odevy namiesto kupovania požičiavajú. Podobné pokusy sú aj v Čechách a na Slovensku.

Knižnica oblečenia v Amsterdame. Foto - LENA the fashion library

Newsletter High 5ive opisuje príbeh najdrahšieho pracovného stola: „Pôsobí ako živý organizmus, jeho jednotlivé časti akoby sa vznášali. Stôl Carla Mollina z roku 1951 spája modernistickú tradíciu s fantáziou surrealizmu. Brali by ste ho?“

Stôl od architekta a dizajnéra Carla Molliniho. Foto - Artcurial

Projekt košického kreatívneho centra v areáli na Strojárenskej opäť ožíva. Župa hľadá peniaze aj človeka, ktorý by ho dotiahol do realizácie. Kultúrna scéna tieto kroky víta. „Vnímam z ich strany ochotu a vôľu kreatívne centrum dokončiť,“ hovorí Peter Radkoff, šéf kultúrneho centra Tabačka.

Košická župa chce kreatívne centrum napriek tomu, že vlani jej projekt prišiel o 18 miliónov eur z eurofondov. „Spätne vnímame negatívne, že sme prišli o takú veľkú príležitosť,“ hovorí župan Rastislav Trnka a dodáva, že hľadajú možnosti, ako sľub splniť.

Areál na Strojárenskej ulici, ktorý sa mal premeniť na kreatívne centrum, a Rastislav Trnka. Foto - Peter Lázár, TASR

Veľa architektov a interiérových dizajnérov uprednostňuje v interiéroch neutrálne alebo biele steny, ktoré priestor vizuálne nezaťažujú a ľahšie sa kombinujú. „Biela farba je v bytovom dizajne dôležitá, aby si oko malo kde oddýchnuť, a zároveň najlepšie odráža svetlo,“ hovorí architektka Lucia Mészárová. Pri výbere farebnosti interiéru odporúčajú architekti zohľadniť nielen kvality konkrétneho priestoru, napríklad či je dostatočne presvetlený, ale aj o aký priestor ide.

Trend farebných stien bol u nás v minulosti oveľa rozšírenejší ako dnes, neznamená to však, že farebné steny sú prežitok, ktorého sa treba vyvarovať. Zmenil sa však spôsob ich spracovania. „Tým, že dnes máme k dispozícii viacero možností spracovania stien, tak klasické maľovanie stien, aké bolo bežné v 90. rokoch, keď výber nebol taký široký, nie je také časté,“ hovorí architektka Lucia Mészárová.

Ilustračné foto – Jumpstory

Zlý stav budov bývalých Baťových závodov v Partizánskom je vlastne odrazom dramatických dejín – areál vznikol v idealistickej atmosfére Masarykovho demokratického Československa, no potom to začalo byť „napínavejšie“. Po roku 1948 závody znárodnili komunisti, v 90. rokoch zažili obuvníci výrobný úpadok a areál sa rozdrobil.

V jednej z budov Baťových závodov v Partizánskom chcú vybudovať kultúrno-komunitný priestor. Občianske združenie Fabrika umenia, organizácia Spolka a architekti z ateliéru 2021 pracujú na tom, aby sa po rekonštrukcii dala budova využívať okrem kultúrnych akcií aj ako priestor na nové ateliéry, galérie, dielne, kancelárie, trhovisko či ubytovanie.

Foto N - Tomáš Pobuda

Fotografka Jana Šturdíková 10 rokov fotila detaily starého bratislavského domu, ktorý prežil arizácie, znárodnenie, reštitúcie aj developerov. Nedávno však prešiel rekonštrukciou a všetky pôvodné prvky z 30. rokov zmizli. „Milovala som to tam – a vedela som, že je len otázka času, kedy ten dom skrátka zmizne tak, ako som ho zažila,“ vraví.

Jana Šturdíková. Foto N - Vladimír Šimíček

Urbanistka Milota Sidorová vybrala päť kníh o tom, ako zlepšiť život v mestách. „Dobrý život je tam, kde sú aj ďalší ľudia,“ vraví v rozhovore.

Architekt Ondrej Marko pred desiatimi rokmi presvedčil vedenie Leopoldova, aby budúcu podobu mestského úradu hľadali architektonickou súťažou. Dnes má Leopoldov tri ocenenia CE ZA AR, priebežne sa rozvíjajúcu mestskú infraštruktúru a množstvo realizovaných, budovaných či pripravovaných projektov. „Mňa samého prekvapuje, koľko zadaní pre architektov môže ponúknuť mesto so štyrmi tisíckami obyvateľov,“ vraví Marko.

Ondrej Marko pred novou budovou mestského úradu, ktorú navrhli architekti zerozero. Foto N - Tomáš Benedikovič

Jeden z najväčších bunkrov z obdobia nacizmu bolo takmer nemožné zničiť, domáci si potom k nemu našli cestu a teraz prechádza veľkou rekonštrukciou. Kryt proti náletom v Hamburgu ukazuje, ako by sa mohol zmeniť vzťah ľudí aj ku komunistickým budovám na Slovensku. 

Foto N - Tomáš Hrivňák

Dušan Manduľák stojí za nápadom bicykla Sharvan, ktorého veľkosť sa dá prispôsobiť deťom aj dospelým. Inšpirovali ho „rastúce korčule“, ktoré sa dokážu prispôsobiť rýchlo rastúcim detským nohám. „S bicyklami je to podobné. Kým dieťa vyrastie, máte doma 4-5 bicyklov a čo s nimi?“

V prešovskej fabrike kompletne vyvinuli a vyrobili prvý rastúci bicykel s viacerými inovatívnymi prvkami. Tento týždeň získal Sharvan Národnú cenu za dizajn. „Je to odvodené od slova šarvanec, ako hovoríme malému nezbednému chlapcovi s vetrom vo vlasoch u nás na východe,“ hovorí autor nápadu Dušan Manduľák.

Dušan Manduľák so zloženým bicyklom Sharvan. Foto N - Vladimír Šimíček

Bratislava chce v spolupráci s developermi vo východnej časti Mlynských nív vybudovať modernú štvrť. Metropolitný inštitút pripravil návrh urbanistickej štúdie, ktorý môže verejnosť pripomienkovať do 31. októbra. Ešte dnes a zajtra máte možnosť v Zichyho paláci vidieť prezentáciu a rozprávať sa o nej s odborníkmi.

Model štvrte v Zichyho paláci. Foto - Marek Velček

Medzinárodná porota vyhodnotila najlepší produktový dizajn, ktorý vznikol na Slovensku za posledné dva roky. Národnú cenu za dizajn získali rastúci, skladací bicykel, ktorý mení farby, šaty z bioplastu aj originálne šperky a nábytková stena pripomínajúca punčový rez.

Laureáti Národnej ceny za dizajn 2023

Rodičia často zasahujú do toho, ako má vyzerať bývanie ich dieťaťa, vraví v rozhovore dizajnér Michal Staško. „Hovoria, ako to má byť – že musí mať dlažbu a obklad v kúpeľni až po strop, lebo tak to robili oni a tak je to najlepšie. Potom prídeme my a celú tú pyramídu im zrušíme. Bývajú tam veľké nepochopenia.“

Vyrušujú ma rôzne prevádzky z minulého storočia, hovorím im guláš, vraví oceňovaný dizajnér Michal Staško. „Sú to prevádzky, pri ktorých nevieme určiť, či to je slovenská izba alebo niečo pseudorustikálne. Keď k tomu ešte dostanete zlú gastronómiu, tak je dielo dokonané.“ V rozhovore približuje, ako má vyzerať dobre riešená gastroprevádzka aj kde pri zariaďovaní bývania nešetriť.

Dizajnér Michal Staško. Foto N - Tomáš Benedikovič

Z reklamy na depresiu sa stáva kultúrne centrum Gemera. Revúca má za sebou rok s titulom Mesto kultúry. Boli sme sa pozrieť, ako to dnes v meste vyzerá a či sa jej investíciu podarilo využiť. „Zrazu si mnohí uvedomili, že Revúca má čo ponúknuť,“ hodnotí uplynulý rok Revúčan Peter Číž.

Revúcky dom, v ktorom sídli Space a coworking Pekáreň. Foto N - Peter Lázár

Pozrite si laureátov ocenenia za najlepšiu architektúru CE ZA AR; konečne majú výraznejšie zastúpenie stavby a priestory pre verejnosť. Ocenili mestský úrad v Leopoldove, park v Bratislave či rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie.

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostal aj Nový pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Nový pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice (architekti Marek Jablonský a Stanislav Majcher). Foto – Tomáš Manina

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostala aj Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia SNG v Bratislave. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave od ateliéru Architekti BKPŠ (Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 1964 – 1979). Foto – Matej Hakár, Ján Kekeli

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostala aj Kaviareň Norma v Piešťanoch. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Kaviareň Norma v Piešťanoch od ateliéru gut gut (Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek). Foto – Martina Ulehlová, Daniel Kordík

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostala aj úprava okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v Bratislave. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v Bratislave. Krajinné architektky: Katarína Monček, Michaela Šmeringaiová, Mária Jurčová. Foto – Marek Velček

Architekt Philippe Rahm tvrdí, že architektúra vždy slúžila na vytvorenie priestorov, ktoré zohľadňujú klimatické podmienky a umožňujú človeku život vo vnútri. S nástupom fosílnych energií a ústredného kúrenia sa však architekti už o túto úlohu nemuseli starať a vrhli sa na estetiku. Rahm si myslí, že v čase klimatickej krízy by sme sa mali vrátiť k pôvodnému nastaveniu.

Architekt Philippe Rahm v umelom oblaku. Foto - Philippe Rahm architectes

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostalo aj priestorové riešenie festivalu Grape na letisku v Trenčíne. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Priestorové riešenie festivalu Grape 2022 na letisku v Trenčíne od ateliéru Martina Skočeka (Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár). Foto – Lousy Auber, Radoslav Hamara

Priemerný byt stojí 14 ročných platov a Slovensko patrí v dostupnosti bývania medzi najhoršie krajiny v EÚ. Traja mladí ľudia nám porozprávali, aké ťažké je dostať sa k vlastnému bývaniu.

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostal aj Mestský park v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Mestský park Suchá Vydrica v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves od Awe Atelier (Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, spolupráca: Tomáš Pozdech). Foto – Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová

Témou volieb by malo byť aj to, že mladí ľudia si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. Prinášame plány strán, ako by to zlepšili, aj príbehy troch ľudí, ktorí s tým majú problém. Finančný poradca si kúpil byt len vďaka štedrej pomoci rodičov. Psychologička žije v podnájme a nevie, čo spraví, keď bude chcieť deti. A poradkyňa v oblasti rozvoja regiónov nedostala hypotéku a zostala žiť u rodičov.

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostalo aj výtvarno-priestorové riešenie expozície Zázrak prírody. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Výtvarno-priestorové riešenie expozície Zázrak prírody – Človek v čase a priestore v Prírodovednom múzeu v Bratislave (autori: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth, spolupráca: Alena Šefčáková, Barbora Krejčová, Lukáš Freytag, Dominika Szabová). Foto – Eva Benková

Slovenské centrum dizajnu otvorí dnes o 17.00 h výstavu Národnej ceny za dizajn 2023. Výstava, ktorá sa koná v Pradiarni 1900 v Bratislave, predstaví výber toho najlepšieho z produktového dizajnu, čo vzniklo na slovenskej scéne v uplynulých dvoch rokoch vrátane finálových diel.

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostali aj vstupné priestory banky TB Lobby v Bratislave. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Vstupné priestory banky TB Lobby v Bratislave od ateliéru AT26 Architects (Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová). Foto – Matej Hakár

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostal aj showroom obchodu Ioko v Bratislave. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Showroom obchodu Ioko v Bratislave od architekta Alana Prekopa (spolupráca: Evgeniia Kazarezova). Foto – Jakub Gulyás

Rok som fotil Bratislavu, videl som absurditu aj nádej, píše Tomáš Hrivňák, ktorý mal vďaka víťazstvu v súťaži Slovak Press Photo a grantu od magistrátu možnosť rok fotiť premeny hlavného mesta.

Nová Vydrica. Foto N - Tomáš Hrivňák

Častou chybou pri organizácii domácnosti sú priveľké ciele. Minimalistka Mirka Čechová odporúča začať pomaly a po menších krokoch, napríklad jednou poličkou alebo zásuvkou. „Viem, že je lákavé urobiť hneď veľkú reorganizáciu a veľké vytrieďovanie, no mohlo by sa stať, že všetko vypraceme, napríklad celú skriňu, dostaneme sa do polovice a pri tom množstve stratíme chuť, silu a motiváciu,“ vraví.

Hlasujte za najlepšiu architektúru – v aktuálnom ročníku ocenenia CE ZA AR sa do finále dostal aj Byt 29A v Bratislave. Tomuto alebo inému dielu spomedzi finalistov môžete dať hlas v Cene verejnosti.

Byt 29A v Bratislave od architekta Martina Skočeka. Foto – Matej Hakár

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaAkým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný listPeter Pellegrini na bilborde. Foto N - Tomáš BenedikovičV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramPovodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?Aj v stredu boli časti Dubaja pod vodou. Foto – APVýroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS Holding

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?