Činohra SND cez víkend premiéruje divadelnú adaptáciu novely Pavla Vilikovského Pes na ceste v réžii Dušana Pařízka. Vstupenky sú k dispozícii tu. (inzercia)

Posledná príležitosť v tejto a budúcej sezóne vidieť skvelú inscenáciu opery Svätopluk Eugena Suchoňa v SND bude 12. a 14. apríla. Vstupenky môžete získať tu (inzercia)

Novinka SND Akcia B – rozprávanie o mlčaní ukazuje, čoho je schopná pomstychtivá vláda, píše Oliver Rehák. „Premiéra hry predviedla, ako nemilosrdne sa dajú zničiť osobné životy aj kariéry stoviek rodín. A to je jav, ktorý sa pravidelne opakuje.“

Sloboda by nemala dopustiť slobodné klamanie, hovorí režisér Juraj Nvota. V rozhovore vraví, čo si myslí o vláde Roberta Fica a či už to, čo robí, možno nazývať normalizáciou. „Fico kopíruje Tisov postoj, slúži führerovi Putinovi a uvádza nás do hanby.“

Režisér Juraj Nvota preniesol do divadla reportáž Martina M. Šimečku Príhody tuláka po Slovensku. „Putovanie na javisku nemá čo hľadať, ale sú chvíle, keď stojí za to pokúsiť sa o zázrak,“ vraví v rozhovore.

Juraj Nvota. Foto N - Tomáš Benedikovič

Na javisko SND prichádza z Kráľovskej opery v Londýne balet Manon – vášnivý príbeh ženy, ktorá stojí pred osudovou dilemou. Nepremeškajte jediný blok predstavení strhujúceho príbehu v tejto sezóne. (inzercia)

Muzikál Oliver! na bratislavskej Novej scéne sa mimoriadne vydaril. Spolu s Bedármi je to to najlepšie, čo sa momentálne dá v tomto divadle vidieť, píše Peter Bleha na blogu Do Re Mix.

Foto - Robert Tappert

Ľudia si dovolia k ženám veci, ktoré by si voči mužovi v tej istej profesii nikdy nedovolili, hovorí režisérka Mariana Čengel Solčanská o skúsenostiach vo filmovej brandži. Mnohým ženám v umeleckých profesiách chýba podpora a pochopenie, aby dokázali pracovať aj po narodení detí.

Z viacerých dôvodov sa Opera SND rozhodla nanovo uviesť Smetanovu Hubičku, píše v recenzii Linda Nagyová. „Naštudovať dobre dielo, ktoré v dejinách hudby znamenalo v našom regióne tak veľa, nie je samozrejmosť.“

Slovenské národné divadlo otvára Mecenášsky klub. Záujemcom ponúka niekoľko foriem podpory s rôznymi bonusmi vrátane návštev skúšok predstavení či prehliadok zákulisia SND.

Dlhoročný sólista Opery SND Jozef Ábel zomrel vo veku 82 rokov. Ako tenorista v SND pôsobil od roku 1982 vyše dvadsať rokov, hosťoval aj v Národnom divadle v Prahe a iných českých divadlách.

Tanec nepozná hranice, hovorí choreograf Lukáš Timulák, ktorý mal premiéru v Kráľovskej švédskej opere v Štokholme. Pochádza z východného Slovenska, študoval v Bratislave, žije v Holandsku a spolupracuje s viacerými európskymi súbormi.

Slovenské národné divadlo uvádza tento víkend inscenáciu o queer ľuďoch, ktorú režíruje transrodová režisérka Daniela Špinar. „Zdá sa vám, že to bude kontroverzné? Iba ak za kontroverznú považujete lásku,“ píše Jana Močková.

Slovenské národné divadlo premiéruje inscenáciu, na ktorú ministerka kultúry zrejme nepríde, ale vy choďte, píše Jana Močková o hre Sme v pohode. Je to farebná oslava rôznorodosti a nekorektného humoru o queer ľuďoch a ich blízkych.

Z inscenácie Sme v pohode (Anna Magdaléna Hroboňová, Ľuboš Kostelný, Lukáš Herc). Foto - Radovan Dranga

Vo veku 89 rokov zomrel herec Ivan Letko. Pôsobil v divadle, filme, dabingu aj v televízii. Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na bratislavskej Vysokej škole múzických umení.

Ivan Letko v roku 2004. Foto - TASR

Fotograf Lukáš Rohárik 19 rokov fotil prostredie banskobystrického Divadla z Pasáže. Ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym znevýhodnením. „Títo ľudia robia vážnu a ťažkú prácu a robia ju aj preto, aby ich spoločnosť brala na vedomie,“ hovorí Rohárik.

Lukáš Rohárik, zo série Herci (2004 - 2023).

Divadlá, kritici a experti z brandže tvrdia, že na divadelných predstaveniach v Británii sa oveľa častejšie tlieska postojačky. Trend urýchlila covidová pandémia, ktorá zavrela divadlá, a diváci tak začali cítiť oveľa väčšiu vďačnosť za to, že môžu vidieť hercov naživo.

Inscenácia Pozsony Dance Club sa snaží divákov za necelé tri hodiny previesť 175 rokmi histórie našej krajiny. Niekedy je to zábavné aj vážne, inokedy až príliš predvídateľné, píše Jana Močková o inscenácii, ktorú uviedlo bratislavské Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava.

V Štátnej opere v Banskej Bystrici mal premiéru tanečný dvojtitul 1984 / Portrét Doriana Graya. Hudba hrá len z nahrávok, bez orchestra, pretože divadlo čaká rekonštrukcia, píše Linda Nagyová.

Taliansky operný spev sa dostal na zoznam nehmotného svetového dedičstva UNESCO. Za operu sa považuje taký spôsob spevu, ktorý zvyšuje nosnosť hlasu v akustických priestoroch a ktorý sa spája so špecifickou mimikou aj gestami. V Taliansku je aktuálne asi 60 operných domov.

Mala som šťastie na úlohy, ktoré ma učili žiť. A umierala som každú chvíľu, preto vravím, že som pripravená, hovorí Emília Vášáryová. V rozhovore vysvetľuje, prečo sa za herectvo spočiatku hanbila aj prečo chcela, aby film o nej premietli až keď zomrie. Do slovenských kín teraz mieri dokument Emília, ktorý mapuje šesť dekád tvorivého pôsobenia herečky.

Emília Vášáryová. Foto pre N – Pavel Bielik

V SND má dnes večer premiéru celovečerný dokument Emília od režiséra Martina Šulíka. Zachytáva šesť dekád tvorivého pôsobenia Emílie Vášáryovej v prostredí divadla, televízie a filmu. Do kín sa film dostane 7. decembra.

Slovenské národné divadlo vytvorilo inscenáciu pre stredoškolákov o duševnom zdraví. „Chceme im ukázať, že vyhľadať terapeuta, školskú psychologičku a podobne nie je hanba,“ hovorí dramaturg Mário Drgoňa. Predstavenie by malo putovať po školách, ktoré oň prejavia záujem.

Slovenská herečka s afganskými koreňmi Diana Khwaja vyrástla v malom meste na východe Slovenska. Hovorí, že napriek niekoľkým nepríjemným situáciám zažila prijatie v komunite. Jej afganský pôvod však bol často hlavnou témou pri konkurzoch do štátnych divadiel. Po Šimkovičovej slovách o zmiešavaní kultúr má obavy.

Slovenské národné divadlo má za sebou nevšednú premiéru. Inscenáciu Čaute uviedli ráno o deviatej v školskej triede. Príbeh o dvoch tínedžeroch, Šimonovi a Zoji, upozorňuje na krehkú identitu stredoškolákov a búra mýty o duševnom zdraví.

Nedávne výroky ministerky kultúry Šimkovičovej vyvolali v slovenskej herečke s afganským pôvodom strach. Diana Khwaja sa bojí o priateľov, ktorí pôsobia v kultúrnej oblasti na Slovensku a zároveň sú súčasťou rôznych menšín. „Zmiešavanie kultúr v mojom živote ma naučilo citlivosti a empatii voči ľuďom z akejkoľvek menšiny,“ hovorí.

Foto - Patrícia Hatiarová

V Liptovskom Mikuláši sa začína 30. ročník festivalu Pan. Ide o celoslovenskú súťažnú prehliadku pantomímy a pohybových divadiel s medzinárodnou účasťou, súčasťou programu sú aj diskusie a workshopy.

Všetci máme kapacitu rozoznávať kvalitu, vraví úspešný choreograf Anton Lachky, ktorý už viac ako dvadsať rokov pôsobí v Belgicku. „Nemusíte mať radi operu, ale ak sólista výborne zaspieva a orchester špičkovo zahrá, upúta vás to,“ vraví v rozhovore s tým, že rovnako to platí aj pri tanci.

Z predstavenia Tí druhí. Foto - Romain Vennekens

Péter Hunčík píše o déjà vu, ktoré zažil pri sledovaní hry, ktorú pred 50 rokmi sám režíroval. Spomína, ako im prvý riaditeľ Domu pionierov hru povolil, lebo v nej videl úpadok vražedného kapitalizmu, a druhý zakázal, lebo sa cítil podvedený tým, že nedostal budovateľskú drámu.

Divadelnou inscenáciou roka je Kocúrkovo v SND, získalo štyri ceny Dosky. Za najlepších hercov vyhlásili Mareka Geišberga a Luciu Jaškovú, ktorí stvárnili hlavné postavy v inscenácii Hekuba Slovenského komorného divadla v Martine.

Ondrej Kovaľ, Roman Poláčik a Martin Šalacha v inscenácii <i>Kocúrkovo</i>. Foto - Braňo Konečný

Bratislavské divadlo Stoka dnes premiéruje svoju 50. inscenáciu Škovránok. Uvádza ju citátom holandského sociológa Geerta Hofsteda (1928 – 2020): „Slovensko dosahuje na škále vzdialenosť moci najvyššie skóre medzi všetkými krajinami na svete. Vysoké skóre znamená, že v krajine sa intenzívne prejavuje mocenská hierarchia.“

Slovenské národné divadlo odpremiérovalo novinku pre detské publikum – operu Muflón Ancijáš. „Plňte si sny a buďte odvážni,“ odkazujú autori Braňo Jobus a Slávo Solovic.

Vo veku 78 rokov zomrel prezident futbalového Evertonu Bill Kenwright, ktorý pôsobil v klube od roku 1989. Bol pri zrode kariéry Wayna Rooneyho. Okrem toho bol Kenwright filmovým a divadelným producentom. (bbc)

Najviac nominácií na divadelné ceny Dosky získali inscenácie Kocúrkovo a Hekuba. Vyhlásenie výsledkov 26. ročníka bude 13. novembra v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave, priamy prenos odvysiela RTVS.

Riaditeľ SND Matej Drlička hovorí, že jemu sa predstavenie Kocúrkovo, z ktorého niekedy aj odchádzajú diváci, páči, ale predstaviteľov SNS by radšej pozval na premiéru Labutieho jazera. „Je priestor, aby v dramaturgii národného divadla bola aj takáto náročná a zložitá inscenácia ako Kocúrkovo. Ak by sme ich mali desať, asi už aj ja budem protestovať, ale jednu určite zvládneme.“

Riaditeľ SND Matej Drlička hovorí, že je pripravený spolupracovať aj s Martinou Šimkovičovou ako s ministerkou kultúry. „Preferoval by som častú komunikáciu; je dobré, aby minister priebežne vnímal aj problémy, aj pozitíva inštitúcií. Osobitne sa teším na prvé stretnutie, kde ju vovediem do problematiky SND.“ Herci sa podľa neho určite teraz nechystajú štrajkovať, ale chcú si ďalej robiť svoju prácu.

Tanečník z Kórey, ktorého máme v súbore, je vynikajúci a máme šťastie, že tancuje u nás, hovorí riaditeľ SND Matej Drlička o predstave Andreja Danka, ako by mala vyzerať kultúra. „Žijeme v európskom priestore, kde je voľný pohyb, otvorený trh, a argumentovať národnosťou sa mi zdá zvláštne. Potreboval by som sa s pánom Dankom o tom rozprávať, aby som porozumel, čo konkrétne mu na tom prekáža.“

Na festivale Bratislava v pohybe sa predstaví súbor úspešného slovenského choreografa Antona Lachkého, ktorý sa usadil v Belgicku. Oceňované predstavenie The Others vyzýva na život v rovnováhe so svojím telom a s planétou.

Divadlo Non.Garde vytvorilo autorskú inscenáciu o prežívaní ľudí s poruchami autistického spektra. Asperger vs. Wittgenstein stavia na komike a ponúka aj dôležitý aspekt témy autizmu – hravosť a tvorivý potenciál, ktorý prináša vedomie odlišnosti.

V Košiciach vzniklo nové mestské divadlo. „Chceme, aby sa ľudia u nás zasmiali,“ hovorí jeho zakladateľ Rastislav Pistrák, ktorý roky pôsobil v Národnom divadle Košice. Nové divadlo bude sídliť v Historickej radnici, zamerať sa chce na hosťujúce predstavenia, ale aj vlastné inscenácie.

Česká herečka Jiřina Bohdalová na odporúčanie lekára ukončila divadelnú kariéru. 92-ročná herečka účinkovala v Divadle Na Jezerce, vystupovala tam posledných vyše 15 rokov. (prima)

V pondelok sa začína festival súčasného tanca Bratislava v pohybe. Otvorí ho flámsky súbor Ultima Vez s choreografiou legendárneho Wima Vandekeybusa, ktorý sa ocitne aj na javisku. „Baví ma hrať, nie je to vždy jednoduché, ale dáva to človeku dôvod zostať vo forme,“ vraví Vandekeybus.

Dnes sa začína 32. ročník festivalu Divadelná Nitra. Otvorí ho predstavenie Endokanabinoid bratislavského divadla Stoka, po ktorom nasleduje diskusia na tému Nezávislá kultúra v ohrození.

Prezidentka Čaputová nevidí na plagáte Divadla P. O. Hviezdoslava nič, čo by by malo niekoho urážať. „Rešpektujem ľudí, ktorým sa nepáči, plagát však na nikoho neútočí, len niektoré skupiny vyzdvihuje,“ hovorí v diskusii Denníka N v priestoroch mestského divadla.

Viac ako busta Hviezdoslava pobúrila hejterov ukrajinská vlajka, hovorí riaditeľka Divadla P. O. Hviezdoslava Valéria Schulczová, ktorá už pripravuje trestné oznámenia v reakcii na vyhrážky, ktoré zamestnanci divadla dostávajú. „Aj keď opomenuli ostatné aspekty vitráže, ukrajinská vlajka pre nich bola ako červené súkno a životný pocit z toho, že Ukrajinci sú tu, aby nás zničili.“

Chodia nám vyhrážky, že by nám chceli odrezať hlavy, hovorí riaditeľka Divadla P. O. Hviezdoslava Valéria Schulczová po zverejnení vizuálu, ktorý vyvolal kritiku zo strany matičiarov a dezinfoscény. „Ja som bola tá, ktorá povedala, že poďme pracovať s motívom busty Hviezdoslava: buď ju niekam dajme jedna k jednej, položme ju vedľa spadnutej kolobežky, alebo ju dajme niektorej z postáv do dlane, nech je to parafráza na Hamleta.“

Divadlo P. O. Hviezdoslava malo vďaka Matici slovenskej promo kampane takmer zadarmo, komentuje Newsfilter. „Na Slovensku existuje značná časť občanov, ktorých dokáže vzrušiť aj taká marginálna záležitosť ako vizuál jedného divadla. A to až do takej miery, že sú ochotní obetovať čas a pohodlie, vyjsť do ulíc a protestovať aj proti niečomu, čo vlastne ani neexistuje.“

Vo filme Sviňa som chcel zahrať autentické zlo, hovorí herec SND Jozef Vajda, ktorý hral postavu Lola Wagnera, ktorá pripomínala Mariana Kočnera. „Ľudia sú niekedy nepoučiteľní, ale niekedy im aj iní nahrávajú a tejto celej situácii nahrala posledná vláda, ktorá tu bola,“ hovorí o tom, prečo sú politici z tohto filmu znovu na vrchole rebríčkov popularity.

Naozaj sú voľby len o tom, kto dá na stôl párky a pivo? Tak aj dopadneme, hovorí v podcaste herec Slovenského národného divadla Jozef Vajda. Už tretie volebné obdobie volí SaS a teraz narozprával ako podcast aj ich volebný program.

Fotograf Ctibor Bachratý zomrel vo veku 68 rokov, informuje Slovenské národné divadlo. Bachratý od roku 1974 tancoval v Lúčnici, neskôr v nej pracoval ako tajomník a popritom fotografoval. Po roku 1989 sa fotografii venoval profesionálne, bol i dlhoročným fotografom SND.

Ctibor Bachratý na snímke z roku 2013 s fotografiami z Pohody. Foto - TASR

Nové na Dennikn.sk

06:35Ekonomický newsfilter: Po Litve a Lotyšsku nás dobieha RumunskoVčera 21:25Odchod Pellegriniho z čela parlamentu: Dostál má podozrenie z falšovania listinyVčera 19:35Tón v listoch od Komisie o pláne obnovy je mimoriadne rázny, hovorí bývalý minister Balík (+ podcast)Včera 19:24Graf dňa: Slovensko sa na čele rebríčka najmenej dôveryhodných dlžníkov eurozóny dlho neohrialoVčera 19:04Newsfilter: Nevedia riadiť krajinu a ešte sa aj po nej preháňajú na štvorkolkách ako papalášiVčera 18:21Konečný výsledok košických oceliarní je ešte horší, než ukazovali účty americkej matky. Vlani prerobili 31 miliónovVčera 17:45Taraba má problémy: nevie dokázať, že odstrelili správneho medveďa. A Kuffa jazdí na štvorkolkáchVčera 17:31Teherán nechce veľkú vojnu, hovorí expert na Irán. Izrael teraz môže reagovať úplne iným typom útokuVčera 17:11Fico podporil Danka, aby mal pokoj v koalícii, Hlas ustúpiť nemieniVčera 16:48Shooty: Múdrosť zrelého mužaVčera 16:33Akokoľvek to dopadne, spoločne to zvládneme. Psychologička radí, ako zvládnuť prijímačkyVčera 15:42Prvé rozčarovania na prokremeľskej scéne. Harabina podráždil Fico s Ukrajincami a poslanec Hlasu s pozdravom Sláva UkrajineVčera 15:26Dostavba obchvatu Ružomberka by sa už nemusela naťahovať, aj Ráž ho sľubuje v roku 2025Včera 15:20Trenčiansky výrobca postelí a sedačiek na mieru Beta sa 30. výročia nedožil. Sám sa posiela do konkurzuVčera 14:48Vývoj bojov (781. deň): V optimistickom scenári vydržia Rusom zásoby tankov do leta 2025, v pesimistickom minimálne o rok dlhšieVčera 14:40Zachovajú si Izraelčania chladnú hlavu? Analytici predpovedajú, ako zareagujú na útok IránuVčera 14:02Dokážete ma vystáť? pýta sa Beyoncé. Jej nový album je veľkou výzvouVčera 13:59Mesiáš?Včera 13:56Stala som sa obeťou internetového podvodu. Ako som bojovala o svoje peniazeVčera 13:41Množstvo nových podcastov od Denníka NVčera 13:03Nová nemocnica by mohla byť v Prešove, postaví ju Kaliňák. O Bratislave stále nerozhodliVčera 12:35Kam sa podejú stromy, keď sa svet pre ne stane nehostinným miestom?Včera 10:48Prezidentské voľby sa stávajú skúškou lojality úradníkov. Podnety na ministra Šutaja Eštoka preveria jeho podriadeníVčera 10:40Boj o anglický titul má novú zápletku. Nevýrazný Salah a tri ďalšie dôvody, prečo Liverpool prehral s Crystal PalaceVčera 10:11Rozdávajú štuple do uší na koncertoch: Chceme normalizovať chránenie si sluchuVčera 10:02Príroda vás zabije skôr než nepriateľ. Ako sa USA v Arktíde pripravujú na možný konflikt veľmocíVčera 09:54V komunizme hladovali, dnes bohatnú rýchlejšie než Slovensko. Ako sa z Rumunska stal sebavedomý štátVčera 09:47Športový newsfilter: Nie presvedčenie, ale strach rozhodol o tom, že hráči z KHL nebudú na MSVčera 09:33Babišov marketér napísal knihu osamelého päťdesiatnika, ktorý má najlepšie roky za sebouVčera 09:00Firemný newsfilter: Labaš si vyšliapol na Kaufland, slovenské IBM orezáva umelá inteligencia a v Profesii je dusno, aj keď zarába viac