V uplynulej lyžiarskej sezóne sa zranila Petra Vlhová aj ďalšie veľké mená. Jej tréner Mauro Pini vymenúva štyri dôvody, prečo to tak môže byť, kritizuje aj lyžiarsku federáciu. „FIS musí pochopiť, že ak stratí toľko hviezd, stráca aj svoj produkt,“ vraví.

Lyžiarka Lara Gutová-Behramiová vyhrala svoj druhý veľký krištáľový glóbus. Krátko po zisku prvého sa ťažko zranila; paradoxne jej to pomohlo získať radosť z lyžovania. „Keby som pokračovala v tempe ako predtým, možno dnes nelyžujem,“ vraví.

Rakúšanka Cornelia Hütterová vyhrala záverečný zjazd sezóny v Saalbachu a získala malý glóbus za túto disciplínu. Predbehla dovtedajšiu líderku Laru Gutovú-Behramiovú, ktorá získala veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Cornelia Hütterová. Foto - TASR/AP

Mikaela Shiffrinová v tejto sezóne vyslala spoločnosti odkaz, hoci tvrdí, že to nebolo hlavným cieľom. Jej tím tvorili prevažne ženy. „Je dôležité ukázať ženám, že aj pre ne je tu cesta,“ hovorí držiteľka rekordného ôsmeho malého krištáľového glóbusu za slalom.

Petra Vlhová si neprišla prevziať medailu za 3. miesto v celkovom poradí slalomu. Na stupňoch víťazov zostalo pri Mikaele Shiffrinovej a Lene Dürrovej prázdne miesto. Organizátori finále Svetového pohára v rakúskom Saalbachu ospravedlnili Vlhovú pre zranenie.

Mikaela Shiffrinová a Lena Dürrová na pódiu za celkové poradie o malý krištáľový glóbus za slalom. Tretia Petra Vlhová neprišla pre zranenie. Reprofoto - Eurosport

Mikaela Shiffrinová zvíťazila vo finále slalomu Svetového pohára v lyžovaní a prebrala si svoj ôsmy malý krištáľový glóbus v kariére. Petra Vlhová, ktorá vynechala pre zranenie posledné štyri slalomy, spadla v poradí disciplíny na tretiu priečku.

Mikaela Shiffrinová získala malý krištáľový glóbus za slalom v sezóne 2023/2024. FOTO - TASR/AP - Marco Trovati

Anna Swennová-Larssonová vedie po prvom kole slalomu pred Mikaelou Shiffrinovou vo finále Svetového pohára v lyžovaní. Češka Martina Dubovská je priebežne na 20. mieste z 23 pretekárok. Druhé kolo sa začína o 13.30 h.

Lyžiarka Mikaela Shiffrinová dávnejšie pre silné záchvaty úzkosti aj vracala. „Prišla som na štart a totálne som zamrzla. Oči mi zvlhli, mala som pocit, že mám niečo v krku a nemôžem sa ani nadýchnuť,“ hovorí o období okolo olympiády v Soči 2014, kde ako 18-ročná vyhrala zlato v slalome.

Mikaela Shiffrinová nastúpi v rakúskom Saalbachu iba v sobotňajšom slalome a následne si preberie malý krištáľový glóbus v tejto disciplíne. Okrem nedeľného obrovského slalomu vynechá aj zjazd a super-G, ktoré sú o týždeň. Oznámila to na Instagrame.

Mikaela Shiffrinová získala ôsmy malý krištáľový glóbus za slalom, keď vyhrala preteky SP vo švédskom Åre. Druhá bola Chorvátka Zrinka Ljutičová a tretia Švajčiarka Michelle Gisinová. Pre americkú lyžiarku to bol prvý súťažný štart od konca januára, keď si zranila koleno.

Mikaela Shiffrinová oznámila, že počas víkendu bude vo švédskom Åre štartovať iba v slalome. Pre americkú lyžiarku to budú prvé preteky od konca januára, keď si zranila koleno.

Mikaela Shiffrinová sa vráti po zranení najbližší víkend vo švédskom Åre, no nevie, či pôjde vo všetkých disciplínach. „Stav Mikaely sa zlepšuje a cíti, že slalom je reálny, no obrovský slalom je zatiaľ otázny,“ znie tlačové vyhlásenie z jej tímu.

Lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa po zranení kolena plánuje vrátiť k pretekom na podujatí SP vo švédskom Åre (9. – 10. marca). Shiffrinová okrem prebiehajúceho víkendu v talianskom Val di Fassa vynechá aj rýchlostné disciplíny v nórskom Kvitfjelli.

Lyžiarka Mikaela Shiffrinová vynechá aj rýchlostné disciplíny v Crans Montane. Cez víkend Američanku predbehla v celkovom hodnotení SP Lara Gutová-Behramiová, ktorá vyhrala obrovský slalom v Soldeu a má o päť bodov viac.

Vo Svetovom pohári v lyžovaní je v tejto sezóne nezvyčajne veľa zranení, medzi nimi aj u Petry Vlhovej, Mikaely Shiffrinovej či Sofie Goggiovej. „Je toho na nás veľa, som presvedčená, že to v týchto zraneniach hrá úlohu,“ hovorí Shiffrinová.

Manažérka Mikaely Shiffrinovej Megan Harrodová chodí na preteky s niekoľkomesačnou dcérou a mlieko si odsávala aj medzi novinármi. „Je škoda, že v USA nie je materská témou, nemáme garantované ani tri mesiace,“ hovorí v rozhovore.

Mám rada interakcie Petry Vlhovej a Mikaely Shiffrinovej – nie sú priateľky, ale rešpektujú sa, hovorí v rozhovore Shiffrinovej manažérka Megan Harrodová. „Vlhovej zranenie je smutné aj preto, že lyžovanie potrebuje slovenských fanúšikov,“ vraví.

Mikaela Shiffrinová by po páde mohla znovu začať súťažiť koncom budúceho týždňa. Štartovať by mohla na podujatí Svetového pohára v Soldeu v Andorre, kde je 10. februára na programe obrovský slalom a o deň neskôr slalom.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vynechá zvyšok víkendového programu v Cortine d’Ampezzo a nepôjde ani obrovský slalom v Kronplatzi. Líderka celkového poradia o tom informovala na sociálnych sieťach po tom, čo si pri páde v zjazde SP v Cortine d’Ampezzo poranila ľavé koleno.

Mikaela Shiffrinová podstúpila testy na klinike v Cortine, ktoré ukázali, že väzy v jej ľavej nohe sú nepoškodené, informuje Giulia Candiago, hovorkyňa FIS. Shiffrinová dnes spadla počas zjazdu a nevedela dostúpiť na ľavú nohu.

Mikaela Shiffrinová spadla v zjazde Svetového pohára v talianskom stredisku Cortina d’Ampezzo. Na pomoc jej prišli zdravotníci. Po skoku stratila rovnováhu a skončila v ochrannej bariére. Po páde sa postavila, ale mala problémy s ľavou nohou, ktorú nemohla zaťažiť. Do nemocnice ju previezol vrtuľník.

Mikaela Shiffrinová si v minulosti podobne ako Vlhová poranila koleno, nemohla súťažiť dva mesiace. „Pre mňa to bolo to najčistejšie zranenie, aké mohlo byť, ale tiež som potrebovala čas,“ hovorila po víťazstve v Jasnej.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala slalom SP v Jasnej. Druhá skončila so stratou 14 stotín sekundy Zrinka Ljutičová z Chorvátska a pódium doplnila Švédka Anna Swennová-Larssonová (+0,81 s).

Petra Vlhová pôjde v sobotu v Jasnej v obrovskom slalome so štartovým číslom 4. Preteky otvorí Federica Brignoneová, Mikaela Shiffrinová pôjde siedma. Začiatok pretekov je o 9.30, vysiela ich Joj Šport.

Petra Vlhová bola v slalome vo Flachau, kde skončila druhá, kúsok od vypadnutia. „Zlomila som na trati tyč. Mám obrovské šťastie, že mi nevbehla pod lyže,“ povedala. Udržala sa tak v boji o malý krištáľový glóbus za slalom.

Petra Vlhová vylepšila techniku, tvrdí bývalý lyžiar a komentátor Dominik Kárník. „Lepšie vyhodnoducuje stav trate.“ Dodáva, že v slalome je spolu so Shiffrinovou pred konkurenciou, no v obrovskom slalome na najlepšie stráca.

Mikaela Shiffrinová vynechá najbližšie preteky Svetového pohára v rakúskom stredisku Altenmarkt-Zauchensee. Na podujatí, kde sa pôjde zjazd a super-G, neplánuje štartovať ani Petra Vlhová.

Petra Vlhová išla v druhom kole slalomu v Kranjskej Gore inak, ako je zvyknutá. Trať bola mimoriadne zničená. „Musíte mať plán, kde si môžete dovoliť zariskovať a kde to musíte iba kontrolovať,“ vravel tréner Mauro Pini.

Petra Vlhová mala v slalome v Lienzi stratu 3,24 sekundy na víťazku Shiffrinovú, je to najviac za posledných vyše sedem rokov. Tréner Mauro Pini hovorí, že sa necítila dobre. „Je to viac o jej tele ako o problémoch s technikou,“ povedal.

Petra Vlhová hovorí, že v 1. kole obrovského slalomu v Lienzi boli také zlé podmienky, že mala pocit, ako keby nemala svoje lyže. „Cítila som sa bezmocná,“ povedala. Po úvodnom kole mala stratu vyše dvoch sekúnd, napokon skončila siedma.

Petra Vlhová po víťazstve v slalome v Courcheveli vyzdvihla rivalitu s Mikaelou Shiffrinovou. „Posúvame sa navzájom,“ hovorila. Na pódiu s nimi stála súperka so stratou vyše dvoch sekúnd.

Petra Vlhová vyhrala slalom vo francúzskom Courcheveli. Je to jej druhé víťazstvo v aktuálnej sezóne, prvé v tomto stredisku a tridsiate v kariére. Druhú Mikaelu Shiffrinovú zdolala o 0,24 sekundy. Tretia bola Katharina Truppeová. Vlhová sa posunula na 3. miesto v boji o veľký krištáľový glóbus.

Petra Vlhová v Courcheveli. Foto - TASR/AP

Petra Vlhová je po 1. kole slalomu v Courcheveli druhá. Vedie Mikaela Shiffrinová s náskokom 0,17 sekundy. Vlhová bola v troch zo štyroch častí trate rýchlejšia, ale urobila jednu väčšiu chybu. Tretia je Katharina Liensbergerová až s odstupom 1,06 sekundy. 2. kolo sa začína o 20.45 h. (fis-ski)

Tréner Petry Vlhovej Mauro Pini hovorí, že možno nikdy nevidel u žiadnej ženy v slalome takú kvalitu ako na začiatku tejto sezóny u Vlhovej. „Či bude Petra prvá, alebo tretia, dôležité je aj to, akým spôsobom sa dostane na pódium,“ vraví.

Petra Vlhová hovorí, že sa jej vrátil dobrý pocit z lyžovania, ktorý na chvíľu v tejto sezóne stratila a je pre ňu dôležitý, aby dosahovala výsledky, aké chce. „V USA mi nevyhovovali podmienky. Keď mi niečo nesadne, musím znova nájsť dobrý pocit,“ vraví.

Druhý obrovský slalom Petry Vlhovej v kanadskom Tremblante ovplyvnilo husté sneženie a vietor. Vyhrala 1. kolo, no celkovo skončila 5. „Dnes nemali všetci rovnaké podmienky. Druhé kolo som šla v tme, bolo to nebezpečné,“ hovorila po pretekoch.

Petra Vlhová druhé miesto v obrovskom slalome v kanadskom Tremblante neočakávala, nemala dobrý pocit zo svojho lyžovania. Pred týždňom skončila v tejto disciplíne až desiata. „Pred 2. kolom som si hovorila, že takéto podmienky mám rada,“ povedala.

Do aktuálneho zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta, ktorý vytvoril magazín Time, sa dostala aj americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. „Po skončení kariéry tenistky Sereny Williamsovej je tu priestor pre ďalšiu veľkú ženskú svetovú superhviezdu,“ napísala o Shiffrinovej pre Time Lindsey Vonnová.

Svetoví lyžiari sa obávajú, že v dôsledku klimatickej krízy sa ich šport stane neudržateľným. „Nie sme dobrými vzormi v tejto téme, ale chceme využiť svoj hlas,“ vraví lyžiar Aleksander Aamodt Kilde. Mikaela Shiffrinová či Andreas Žampa spísali výzvu pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu, aby konala.

Petra Vlhová sa nechystá končiť kariéru, hoci na začiatku sezóny hľadala motiváciu. „Uvidíte ma aj v budúcej sezóne,“ vravela. V obrovskom slalome v Soldeu vypadla, skôr však u nej prevláda dobrý pocit zo sobotnej výhry v slalome.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala obrovský slalom vo finále SP. Petra Vlhová v posledných pretekoch sezóny vypadla v 1. kole a v celkovom poradí SP obsadila 3. miesto. V hodnotení disciplíny skončila štvrtá.

Petra Vlhová v obrovskom slalome. Foto - TASR/AP

Petra Vlhová dosiahla v andorrskom Soldeu víťazstvo, ktoré môže byť dôležité pre jej ďalšiu kariéru. Na začiatku sezóny hľadala motiváciu, aby vôbec pokračovala. „Pomôže nám to v letnej príprave,“ vravel tréner Mauro Pini. Do najlepšej trojky sa dostala prvýkrát od januára.

Lyžiarka Mikaela Shiffrinová mala pred pretekmi búšenie srdca či nevoľnosti. Stres, ktorý výrazne sťažuje život, môžu zažiť aj nešportovci. „Tlak si môžete predstaviť ako batoh, do ktorého viete dať veľa kilogramov,“ hovorí psychologička Bednáriková.

Mikaelu Shiffrinovú ľudia v USA takmer vôbec nepoznajú, hoci je zrejme najlepšia v histórii, vraví americký novinár Steve Porino. Lyžovanie dostáva iba minimum mediálneho priestoru. „V USA si ju veľa ľudí pamätá iba podľa zlyhania na olympiáde,“ hovorí.

V športovej redakcii: Petra Vlhová je v niečom ako britský tenista Andy Murray. „Okrem olympijského zlata a glóbusov je jej najväčším úspechom, že dokázala zdolávať najlepšiu v histórii, Mikaelu Shiffrinovú. Rovnako ako Andy Murray Federera, Djokovića a Nadala,“ hovoria v podcaste Jana Sedláková a Štefan Bugan, reportéri Denníka N.

Mikaelu Shiffrinovú od budúcej sezóny povedie trénerka Karin Harjová, ktorá od minulého roka pôsobila na poste hlavnej trénerky kanadských lyžiarok. Shiffrinová vo februári počas MS po viac ako šiestich rokoch ukončila spoluprácu s Mikeom Dayom.

Podcast Športového newsfiltra:

  • Patrik Rybár predĺžil zmluvu v KHL, takého brankára nepotrebujeme;
  • preteky v Aare boli ako celá sezóna Shiffrinovej aj Vlhovej;
  • Slovan uhral remízu v Bazileji, no prehral so Žilinou;
  • vyhrážky prišli aj futbalovému komentátorovi;
  • Linekera suspendovali z BBC pre kritiku vlády.

Mikaela Shiffrinová dosiahla v slalome v Åre svoje 87. víťazstvo v kariére a prekonala Ingemara Stenmarka. 27-ročná americká lyžiarka vytvorila nový rekord vo svojej trinástej sezóne vo SP. Petra Vlhová vypadla v 2. kole.

Mikaela Shiffrinová. Foto - TASR/AP

Podcast V športovej redakcii: Športovec má byť trocha v strese. Priveľa premýšľania však aj škodí, vraví psychologička Michala Bednáriková. Rozprávala sa s ňou redaktorka Jana Sedláková. Hovorili aj o myšlienkach športovca, ktorý zlyhá, či o komentároch na sociálnych sieťach.

Podľa televíznej expertky ČT Sport Kláry Křížovej si Petra Vlhová z práve končiacej sa sezóny vezme ponaučenie. „Úlohu v jej posledných výkonoch mohli zohrať choroba aj video, ktoré sa dostalo na verejnosť,“ vraví.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa) 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa