Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian rešpektuje závery vyšetrovania, že smrť Milana Lučanského vo väzbe nezavinila cudzia osoba. V novembri počas vypočutia v parlamente pritom hovoril, že bývalého policajného prezidenta zavraždili. Na otázku, či sa teda nemýlil, odpovedal, že vtedy vychádzal len z medializovaných informácií.

Policajná inšpekcia opäť dospela k záveru, že pri samovražde Milana Lučanského nedošlo k cudziemu zavineniu. Momentálne je spis na generálnej prokuratúre, splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia. (aktuality)

Vyšetrovanie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského opäť otvorili, vyšetrovatelia však nebudú riešiť príčinu smrti, ale to, či príslušníci stráže reagovali dostatočne na Lučanského stav a či mohli zabrániť tomu, aby spáchal samovraždu. Informuje o tom denník SME.

Branislav Zurian trvá na svojom tvrdení, že bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zavraždili. Kandidát na šéfa policajnej inšpekcie na parlamentnom výbore vravel, že pokiaľ sa prípad nevyšetrí, bude si to myslieť. Prípad sa už vyšetril s tým, že išlo o samovraždu.

Poslanec SNS Rudolf Huliak v relácii Na telo vyhlásil, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol zavraždený. Po upozornení, že sa nič také nepreukázalo, Huliak odpovedal, že je to jeho názor, na ktorom trvá. Po takmer dvojročnom vyšetrovaní prokuratúra skonštatovala, že Lučanský spáchal samovraždu. (markíza)

Finančník Martin Kvietik vedel vopred o tom, že sa ho polícia chystá zadržať. Na súde o tom vypovedal exnámestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Ako svedok tvrdil, že už niekoľko mesiacov pred zadržaním Kvietika ho kontaktoval vtedajší policajný prezident Milan Lučanský a avizoval mu, že „sa chystá zadržanie Kvietika“. Povedal aj to, aby o tom informoval šéfa SIS Antona Šafárika.

Prešovská prokuratúra dala bodku za smerohlasáckym hoaxom a potvrdila, že Lučanský sa zabil sám, komentuje Jana Shemesh. „Je zrejmé, že po dnešku sa neskončia konšpirácie okolo Lučanského samovraždy, to však neznamená, že by sme mali rezignovať na pravdu a že by sme aspoň základnú pravdovravnosť nemali vyžadovať aj od našich volených zástupcov.“

Kľúčovým zistením pri vyšetrovaní samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského bolo, že v cele bol len on sám. Podľa prešovského krajského prokurátora Pavla Matiju to potvrdili kamerové záznamy. „Žiadna osoba v daný deň do cely nevstúpila,“ vyhlásil. Záver vyšetrovania znie, že Lučanský spáchal samovraždu, na následky ktorej zomrel.

Minister vnútra Roman Mikulec vyzval ľudí, ktorí zneužívali smrť policajného exprezidenta Milana Lučanského, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom či súdnym lekárom, ktorí od začiatku hovorili o samovražde. Krajská prokuratúra Prešov dnes v súvislosti s jeho prípadom vylúčila cudzie zavinenie.

Milan Lučanský spáchal samovraždu, cudzie zavinenie definitívne vylúčili. Inšpekcia zastavila stíhanie ešte v júni, no Lučanského rodina podala sťažnosť. Prokuratúra rozhodnutie inšpekcie preskúmala a skonštatovala, že je správne.

Milan Lučanský. Foto N - Vladimír Šimíček

Policajná inšpekcia ukončila vyšetrovanie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby trestné stíhanie zastavil. Jeho rozhodnutie teraz preskúma prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove.

V prešovskej väznici prebieha v rámci vyšetrovania úmrtia Milana Lučanského rekonštrukcia, ktorú robí vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby za prítomnosti dozorujúceho prokurátora, znalcov a splnomocnencov poškodených. Informuje o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka s tým, že je presvedčený, že čoskoro dajú orgány odpovede na to, ako a prečo k úmrtiu došlo.

Na súde s bývalým šéfom policajných odposluchov Jozefom Rehákom sa riešili aj jeho vzťahy s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Tie neboli vždy najlepšie. Nakoniec však Rehák zistil, že bývalý šéf polície bol „férový chlapík“. Oboch zadržala NAKA v rámci akcie Judáš v decembri 2020.

Bývalý policajný funkcionár Jozef Rehák sa na súde bránil aj tvrdeniami, ktoré započul na chodbách policajného prezídia, či tvrdeniami, ktoré mu niekto prerozprával. Keď k tomu avizoval aj navrhovať svedkov, sudca Ján Giertli zapochyboval, či súd „bude rozpletať tieto chodbové reči.“

Dnes je rok od samovraždy bývalého policajného prezidenta obvineného z korupcie Milana Lučanského. Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru vyhlásil, že „táto vláda sa snaží odviesť vyšetrovanie na slepú koľaj“. Na vyšetrovanie dohliada generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý na otázky, či vláda vyšetrovanie ovplyvňuje, dnes neodpovedal.

Roman Mikulec v diskusii Denníka N tvrdí, že riaditeľa NAKA Branislava Zuriana nechal vo funkcii na žiadosť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten ho vraj o to požiadal preto, aby si Zurian „zabezpečil dôchodok“.

Príčina smrti Milana Lučanského už je známa, povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka v rozhovore pre Nový Čas, no neprezradil ju. „Doposiaľ bolo vykonaných 220 procesných úkonov, vypočutých 77 svedkov, bola vykonaná jedna konfrontácia, previerka výpovede na mieste a jeden vyšetrovací pokus. Zároveň boli vykonané početné znalecké skúmania, ktoré si, pochopiteľne, vyžadujú čas.“ (nový čas)

Minister Mikulec podal trestné oznámenie pre príspevok na Facebooku, ktorý ho spája so smrťou Milana Lučanského. Príspevok zverejnila stránka Národná Protikorupčná jednotka, za hoax ho označila aj polícia.

V kauze Judáš vypovedá bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič. Od svojho zadržania odmieta, že by zobral úplatok od podnikateľa Dušana Bočkaya, a svoje zapletenie do kauzy vysvetľuje vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka.

Na súd privádzajú Petra Gašparoviča. Foto - tasr

Bývalý policajt z kauzy Judáš Ladislav Vičan vo svojej výpovedi poprel, že by od podnikateľa Dušana Bočkaya zobral úplatok a že by bol na schôdzke, na ktorej by sa s ním na úplatku dohodol. Bočkay korupciu polícii oznámil.

Ladislava Vičana privádzajú na súd. Foto - tasr

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Gašparovič a expolicajt Vičan odmietli návrh samosudkyne Ruženy Sabovej na dohodu o vine a treste. Prokurátor tak pristúpil k čítaniu obžaloby a pokračuje sa v hlavnom pojednávaní.

Pred Špecializovaným trestným súdom sa dnes začína proces s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Petrom Gašparovičom a niekdajším policajtom Ladislavom Vičanom pre korupciu v stotisícoch eur. Prípad vyšetrovali v rámci akcie Judáš a zapojení doň boli aj Ľudovít Makó a Milan Lučanský.

Roman Mikulec v rozprave hovorí aj o svojom rozhovore s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Keď odchádzal z funkcie, Mikulcovi vraj povedal: „Buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja.“ Zo smrti Lučanského opozícia obviňuje aj Mikulca.

Newsfilter o súhrnnej správe o väzbe a smrti Lučanského: „Najdôležitejším zistením je, že Lučanský spáchal naozaj samovraždu obesením na teplákovej bunde. Nie je pravda, že ho zbila alebo inak týrala skupina dozorcov, ako to šírili niektorí konšpirátori, a nie je pravda, že by sa na jeho zabití aktívne zúčastňovali iné osoby.“

Ministerka Kolíková zverejnila súhrnnú správu o väzbe a smrti bývalého policajného prezidenta: Milan Lučanský bol podľa lekárov pokojný, rozvážny a racionálny.

Záverečná správa komisie, ktorú zriadila ministerka Kolíková, poprela konšpiračné teórie o Lučanského smrti. Foto - N

Komisia nezistila, že by poranenie Lučanského oka vzniklo zavinením cudzej osoby, povedal súdny lekár Moravanský o známom incidente z 8. na 9. decembra. Vyjadril sa aj k lekárskej správe, ktorá krátko po Lučanského smrti unikla do médií.

So závermi správy komisie k Lučanského smrti nesúhlasili dvaja členovia: Marian Kotleba z ĽSNS a Denisa Saková z Hlasu. Hlasovania sa nezúčastnil poslanec Marián Saloň zo Smeru. Štrnásti zo sedemnástich členov komisie podľa jej predsedu za závery hlasovali.

Komisia ministerky Kolíkovej nezistila skutočnosti, ktoré by spochybnili záver, že Milan Lučanský spáchal samovraždu. Na tlačovej konferencii to povedal predseda komisie Tomáš Čitbaj, ktorý v nej zastupoval kanceláriu ombudsmanky.

Naživo: Ministerka Mária Kolíková a členovia komisie po záverečnom zasadnutí v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Právny zástupca rodiny Lučanských Milan Radačovský si myslí, že by bolo vhodné, aby záverečná správa bola prijatá až vtedy, keď sa ukončí vyšetrovanie. Povedal to pred zasadnutím kontrolnej komisie, ktorá sa zaoberá smrťou Lučanského. „Nevidel som žiadnu správu, to, čo zatiaľ môžem navrhnúť, je, aby bola prerušená činnosť komisie, pokiaľ nebude ukončené riadne vyšetrovanie.“

Správa o smrti Milana Lučanského popiera konšpirácie okolo jeho samovraždy, ministerstvo spravodlivosti ju zverejní v najbližších dňoch. Je z nej zrejmé, že Lučanskému pri samovražde nikto nepomáhal, rovnako ani tak pri jeho prvom zranení oka. (sme)

Bývalý sudca Ústavného súdu Mojmír Mamojka sa ohradzuje voči tvrdeniam, že mal niečo spoločné so sátorovcami. Reaguje na slová Kristiána Kádara, ktorý v procese so skupinou sátorovcov uviedol, že Mamojka mal údajne účasť na sprostredkovaní stretnutia Ľudovíta Sátora s Milanom Lučanským.

Na súde s Lehelom Horváthom vypovedal svedok Kristián Kádar o ďalšom úplatku pre Milana Lučanského. Zároveň povedal, že sa vo veci angažoval aj bývalý ústavný sudca Mojmír Mamojka.

Robert Kaliňák odmieta, že by niekedy od Milana Lučanského žiadal, aby ponechal vo funkcii Norberta Paksiho: „Bol to odborník, ktorý pôsobil na úrade zvláštnych policajných činností dlhé roky a zabezpečoval chod a implementáciu nových systémov, a jeho hlavná úloha bola, aby kontroloval, či nedochádza k chybám na systéme ako v minulosti, a tak nedochádzalo k nelegálnemu odpočúvaniu. Žiadne iné úlohy alebo kontakty neprebiehali. Celé vedenie ÚZPČ ostalo nezmenené po nástupe v roku 2012 a ani pán Lipšic, ani nikto iný žiadnu takúto personálnu požiadavku nevyslovil.“

Kontrolovali ministri vnútra odpočúvané čísla? Milan Lučanský chcel o tom presvedčiť Branislava Zuriana. Milan Krajniak aj Daniel Lipšic to odmietajú, Robert Kaliňák mlčí. „Do zadržania Paksiho na jeseň minulého roku som nemal ani len vedomosť o tomto policajnom funkcionárovi. Dokonca som neregistroval ani jeho meno,“ povedal špeciálny prokurátor Lipšic.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský povedal šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, že Norberta Paksiho nemôže vyhodiť z funkcie zástupcu šéfa odposluchov, lebo ho o to požiadali Milan Krajniak a Robert Kaliňák. „Lebo vraj im kontroloval (odpočúvané) čísla,“ povedal Zurian v rozhovore.

Do poslednej chvíle som veril, že Milan dvoma vetami vysvetlí, že ide o hlúposti, hovorí riaditeľ NAKA Branislav Zurian vo veľkom rozhovore o Milanovi Lučanskom, ktorý bol jeho vzorom. Vysvetľuje aj výpoveď námestníka SIS Borisa Beňu a to, ako vyzerá práca styčného dôstojníka medzi políciou a SIS. Zurian je týmto styčným dôstojníkom doteraz.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Špeciálna komisia zriadená na vyšetrovanie okolností samovraždy Lučanského je podľa Kolíkovej v záverečnej fáze skúmania prípadu. „Ešte je otázne, či dostane k dispozícii správy z pitvy, ak nie, bude potrebné, aby aj bez toho prijala záver a naformulovala výsledok,“ uviedla ministerka. (tasr)

Novým šéfom väzníc sa stane doterajší riaditeľ väznice v Ilave Róbert Mudronček, informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Predchádzajúci riaditeľ Milan Ivan skončil vo funkcii v súvislosti s prípadom Milana Lučanského.

Bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý je vo väzbe, vypovedá aj o tom, ako mali Milan Lučanský a Anton Šafárik varovať Martina Kvietika, že na ňom polícia pracuje v súvislosti s kauzou Dobytkár. Informujú o tom Topky.

František Böhm ako kajúcnik odovzdal polícii 750-tisíc eur, ktoré mali pochádzať z nelegálnej činnosti. Takýmto gestom chcel podložiť hodnovernosť svojich svedectiev. Dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom sa v piatok v noci zastrelil, stihol ešte pred zaisťovaním majetku prepísať na syna. (sme)

Milan Lučanský podľa svedka v kauze Dobytkár varoval finančníka Martina Kvietika pred policajným záťahom. Informáciu spomína anonymizované uznesenie, ktorým súd odmietol Kvietikovu žiadosť o prepustenie z väzby. (sme)

Milan Lučanský zaplatil 5000 eur za to, aby NAKA ututlala batoh s 300-tisíc eurami. Bývalý policajný prezident podľa výpovede bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka dal úplatok, aby sa nevyšetroval prípad nájdeného batoha, ku ktorému sa prihlásil bývalý šéf štátnej železničnej spoločnosti Štefan Hlinka.

Policajný exprezident Milan Lučanský podľa výpovedí svedkov úplatky nielen bral, ale aj rozdával. Z rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým zamietol prepustenie z väzby obvinených v kauze Judáš, vyplýva, že Lučanský žiadal Bernarda Slobodníka o zastavenie vyšetrovania kauzy Milana Fiľa.

Milan Lučanský. Foto N - Vladimír Šimíček

Kľúčový svedok František Böhm, ktorý spáchal samovraždu, vypovedal proti Lučanskému aj Kováčikovi. Exsiskár vypovedal, ako Lučanskému od roku 2018 platil mesačne 45-tisíc eur, za čo mal Lučanský zabezpečovať krytie Böhmových podvodných podnikateľských aktivít.

Kľúčový svedok policajnej korupcie František Böhm sa zastrelil, predtým postrelil aj svoju manželku. Bývalý príslušník SIS usvedčoval bývalé špičky polície a mal podplácať aj policajného exprezidenta Milana Lučanského.

Foto - polícia

Maroš Žilinka povedal, že vyšetrovanie prípadu Milana Lučanského „sa vykonáva plynule a aktívne“, ale čiastkové informácie nebude poskytovať. „Bolo by to mätením verejnosti a nebolo by to ani korektné. Na konci sa postavím pred verejnosť a spolu s krajským prokurátorom poskytneme informáciu.“

Europoslanci dnes v súvislosti so samovraždou Milana Lučanského vypočuli ministerku Kolíkovú, štátneho tajomníka ministerstva kultúry Radoslava Kutaša aj Tomáš Čitbaja, predsedu komisie vyšetrujúcej smrť. Vypočutie bolo neverejné, inicioval ho europoslanec Vladimír Bilčík.

Vdova po Milanovi Lučanskom je na polícii v Poprade, mala by vypovedať k okolnostiam úmrtia jej manžela či k ich vzájomnému kontaktu, keď bol vo väzbe. (tvnoviny)

Minister vnútra Roman Mikulec, policajný prezident Peter Kovařík a dozorujúci prokurátor Peter Kysel dnes odpovedali na otázky o väzbe Milana Lučanského pred poslaneckým výborom. Týkali sa najmä procesných úkonov, korešpondencie, kontaktu s rodinou a podmienok kolúznej väzby.

Najčítanejšie teraz

Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cestePremiér Robert Fico. Foto N - Tomáš BenedikovičNajdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre UkrajinuVolodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník NVývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashDediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomPo zosnulom otcovi Michalovi Lazarovi preberá jeho firmy dcéra Michaela s manželom Ivanom Ikrényim. Foto - sociálne siete Michaely Lazarovej a webová stránka Ikrényi&RehákNewsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima. Foto - Atrim OptimaGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannErik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilErik Tomáš. Foto N - Tomáš BenedikovičZ Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaRedukcia áut a vytvorenie komfortných cyklotrás sa na bratislavskom nábreží stretli s veľkým počiatočným odporom. Foto – NVláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa