O odsúdení príbuzného Petra Žigu rozhodne aj fotokniha spomienok Bernarda Slobodníka. Bývalí policajní kolegovia tohto kľúčového svedka spochybňujú. Slobodník sa bráni, že ho v minulosti označovali za najlepšieho riaditeľa. Vo fotoknihe mu ďakovali, že sa pri ňom mali dobre.

Z fotoknihy spomienok Bernarda Slobodníka, ktorú mu dali jeho vtedajší kolegovia z polície.

Podpredseda parlamentu Peter Žiga tvrdí, že na žiadnom stretnutí v hoteli Aston v máji 2016 nebol. Na súde s obžalovaným Norbertom Bödörom tak zopakoval svoje slová spred dvoch rokov, keď rovnako vypovedal na súde s expolicajtom Mariánom Kučerkom.

Bernard Slobodník o Norbertovi Bödörovi povedal, že „postupne pociťoval, že je to človek, ktorý v určitých veciach riadi alebo dáva návrhy, čo má polícia riešiť – išlo o mnohé prominentné veci, ktoré sa riešili na našej jednotke“. Bödör dnes na súde reagoval, že Slobodník klamal, a nie prvý raz.  K ostatnými svedkom sa nevyjadril.

Niekto pred súdom v kauze Norberta Bödöra klame – buď Peter Žiga z Hlasu, alebo odsúdený Marián Kučerka s Bernardom Slobodníkom. Podpredseda parlamentu opäť poprel stretnutie v hoteli Aston na jar 2016, kde sa riešilo stíhanie jeho príbuzného. O stretnutí sa však píše aj v rozsudku Najvyššieho súdu, ktorým bol právoplatne odsúdený expolicajt Kučerka.

Na druhý pokus sa podarilo otvoriť hlavné pojednávanie s Norbertom Bödörom v kauze Valčeky. Obžalovaný je z podplácania sumou 50-tisíc eur expolicajtov Bernarda Slobodníka a Mariána Kučerku. Bödör vinu odmieta a vyhlásil, že nechce uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Ak nadobudne vládna novela Trestného zákona účinnosť, jeho skutok bude premlčaný.

Norbert Bödör na súde. Foto N

Prípady Miroslava Výboha, Jaroslava Haščáka či Petra Kažimíra budú navždy premlčané, ak koalícia zmení Trestný zákon hoci len na deň. Novelou chcú Smer, Hlas a SNS výrazne skrátiť premlčacie lehoty, po ktorých už zločincov nemožno súdiť. 

Grafika – Soňa Ševčíková

Peter Žiga nebude kandidovať na predsedu Hlasu. Tvrdí, že v strane je dostatok mladých a sám seba označil za „seniorného“. Na poste si dokáže predstaviť aj ženu. Pripustil, že ak Petra Pellegriniho zvolia za prezidenta, dôjde pravdepodobne k poklesu podpory strany.

Poslanci začínajú voliť štyroch podpredsedov parlamentu. Kandiduje Ľuboš Blaha zo Smeru, Andrej Danko zo SNS, Peter Žiga z Hlasu a Michal Šimečka z PS. Voľba je tajná.

Hlas sa od Smeru môže dištancovať, koľko chce, no systém našich ľudí zahŕňal aj jeho tváre, píše Jana Shemesh v Newsfiltri. Pripomína krivé svedectvo bývalého ministra Petra Žigu, ktorý sa síce drží v úzadí, je však na vysokom mieste kandidátky.

Odsúdenie expolicajta Mariána Kučerku môže dostať do problémov aj exministra hospodárstva Petra Žigu. Kandidát Hlasu na poslanca totiž v prípade vypovedal, no súdy mu ohľadom stretnutia v bratislavskom hoteli Aston neuverili. Otázka je, či sa teda nedopustil krivej výpovede pod prísahou.

Hotel Aston, kde má Peter Žiga svoje kancelárie. Foto N - Tomáš Benedikovič

Príbuzný politika Hlasu Petra Žigu Štefan Žiga na súde priznal, že si dávali luxusné dary s policajným exfunkcionárom Bernardom Slobodníkom, odmieta však tvrdenia, že by si úplatkami uňho kupoval beztrestnosť. Slobodník vypovedal, že úplatky dostával na toaletách barov. Dôležitou postavou prípadu je aj Norbert Bödör.

Člen predsedníctva Hlasu Peter Žiga a syn jeho bratranca Štefan Žiga. Foto – N

Pojednávanie s príbuzným exministra a poslanca Hlasu Petra Žigu Štefanom Žigom sa dnes nezačalo. Obžalovaný je z korupcie, podplácať mal bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka, vďaka čomu si zabezpečoval „beztrestnosť“.

Exminister hospodárstva Smeru a dnes poslanec Hlasu Peter Žiga musel prísť v stredu na súd, aby vysvetľoval stretnutie v roku 2016, vďaka ktorému sa jeho príbuzný Štefan Žiga vyhol trestnému stíhaniu. Obaja Žigovci pred Špecializovaným trestným súdom svoju účasť na stretnutí popreli napriek tomu, že svedkovia svedčia proti nim.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka opäť použil paragraf 363, Štefanovi Žigovi zrušil časť obvinenia z podplácania. Príbuzného exministra hospodárstva Petru Žigu zadržali v septembri, vo väzbe bol do polovice decembra.

Podnikateľ Štefan Žiga, príbuzný poslanca Petra Žigu (Hlas), ide z väzby na slobodu. O prepustení Štefana Žigu, ktorý je obvinený z rozsiahlej korupcie, rozhodol dnes Najvyšší súd.

Pojednávanie s obžalovaným expolicajtom Mariánom Kučerkom bude pokračovať 16. februára. Na tento deň predvolá súd Bernarda Slobodníka, ale aj Norberta Bödöra a Ľudovíta Makóa. V nasledujúce dni by ako svedkovia mali vypovedať aj exminister hospodárstva Peter Žiga a jeho príbuzný Štefan Žiga.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia exministra Petra Žigu z korupcie. Žiga je v súčasnosti poslancom a pôsobí v strane Hlas. Podozrenia z podplácania odmieta.

Podnikateľ Štefan Žiga ostáva vo väzbe. Najvyšší súd dnes zamietol jeho sťažnosť proti uzneseniu o vzatí do väzby a rovnako aj sťažnosť prokurátora. Ostáva tak v kolúznej a preventívnej väzbe. Žiga je obvinený z toho, že si za úplatky „kupoval“ beztrestnosť. Od roku 2016 mal takto vyplatiť 175-tisíc eur.

Erik Tomáš (Hlas) nechcel komentovať zadržanie Štefana Žigu, príbuzného exministra Petra Žigu, ktorého v sobotu vzali do väzby. Povedal, že o tomto prípade nemá informácie. „Nezaznamenal som, že by Peter Žiga s týmto skutkom niečo mal,“ odpovedal na otázku, či má Peter Žiga jeho dôveru. (markíza)

NAKA zadržala Štefana Žigu a obvinila ho z korupcie. Štefan Žiga je príbuzný bývalého ministra hospodárstva a terajšieho poslanca za stranu Hlas Petra Žigu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na vzatie do väzby, o ktorom bude v sobotu od 14.30 rozhodovať súd.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nie je spokojný s tým, ako prokurátor zamietol sťažnosť poslanca Petra Žigu (Hlas) voči vznesenému obvineniu. Žiga je stále obvinený, ale Žilinka prikázal, aby prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry o jeho sťažnosti rozhodol znovu a toto rozhodnutie poriadne odôvodnil.

Erik Tomáš (Hlas) je za to, aby Peter Žiga, ktorý je obvinený z korupcie, zostal v predsedníctve strany aj po najbližšom sneme strany. (markíza)

Peter Pellegrini jasne neodpovedal, či bude Peter Žiga kandidovať za Hlas. Dlhodobo nemá verejné vystúpenia. „Závisí aj od neho, či bude kandidovať,“ povedal šéf strany v Markíze.

Aj exminister životného prostredia László Sólymos dnes vypovedal na polícii v prípade Petra Žigu. „Bol som vypovedať ako svedok. Odpovedal som na otázky vyšetrovateľa. Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem, keďže ide o živý prípad,“ uviedol.

Robert Fico kritizoval úniky informácií z NAKA a vyšetrovacích spisov po tom, čo vypovedal na policajnom prezídiu v prípade obvineného exministra hospodárstva Petra Žigu. „Nie je normálne, aby vo vestibule NAKA stálo stádo novinárov a presne vedeli, kto a kedy príde a v akej veci vypovedať na NAKA,“ uviedol.

Robert Fico dnes ráno prišiel na policajné prezídium. Predsedu Smeru predvolali na výsluch v prípade obvineného exministra hospodárstva Petra Žigu. (aktuality)

Richard Raši (Hlas) v súvislosti so zásahom NAKA vo firme Taper povedal, že Peter Žiga je v spoločnosti len spoločníkom a ako verejný funkcionár nefiguruje v jej manažmente. Dodal, že Žiga má jeho dôveru a platí prezumpcia neviny.

Polícia potvrdila, že NAKA dnes zasahuje na viacerých miestach v rámci akcie Drevo, viac informácií však neposkytla. Zásah od rána prebieha vo firme exministra Petra Žigu z Hlasu. (tasr)

NAKA zasahuje vo firme exministra Petra Žigu. Akcia má súvisieť s kauzou spoločnosti Taper a obchodom s drevom.

Peter Žiga. Foto - TASR

Predseda súdnej rady Ján Mazák sa verejne zastal sudkyne Najvyššieho súdu a členky rady Kataríny Pramukovej. Práve jej mal smerovať úplatok 100-tisíc eur od exministra hospodárstva Petra Žigu, o ktorom vypovedala Monika Jankovská. Bývalý minister za Smer, dnes v Hlase, je v prípade obvinený z podplácania.

Peter Žiga odmieta obvinenie z korupcie. „Nikdy sa taký skutok nestal, odmietam tieto tvrdenia,“ povedal pred výsluchom. „Verím, že sa obhájim tak, aby to bolo v poriadku, lebo nikdy sa nič také nestalo.“ Na otázku, prečo potom Monika Jankovská vypovedá, že chcel podplatiť sudkyňu, povedal, že nechápe. „Je to nezmysel.“

Peter Žiga prišiel do Bratislavy vypovedať na NAKA. Obvinený je z korupcie, Monika Jankovská vypovedala, že Žiga sa cez ňu pokúsil podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Pramukovú, ktorá rozhodovala dôležitý spor o to, kto má právo prevádzkovať vodnú elektráreň v Gabčíkove.

Foto - N/Tomáš Benedikovič

Ekonomický newsfilter: Pred Vianocami prituhuje aj okolo bývalých ministrov +

  • V spore Enel vs Slovensko chcel vraj minister Žiga uplácať
  • Slovenské automobilky sa zatiaľ držia, ale pandémia už znova trhy nivočí
  • Fenomén Dedoles násobí tržby, od marca zvýšil počet zamestnancov z 80 na 260

Petra Žigu obvinili z podplácania na základe výpovede Moniky Jankovskej. Vypovedala, že Žiga jej dal 100-tisíc eur na to, aby u sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej vybavila, aby rozhodla spor o Gabčíkovo v prospech Slovenska. Pramuková úplatok podľa Jankovskej neprijala, ale spor v prospech Slovenska rozhodla.

Peter Žiga po Richardovi Rašim odkázal, že informácie, ktoré boli medializované, nie sú pravdivé. Kolegovi zo strany Hlas oznámil stanovisko po telefóne. K svojmu obvineniu sa chce vyjadrovať len vtedy, keď ho oslovia orgány činné v trestnom konaní.

Podpredseda Hlasu Richard Raši nevie, kde sa teraz nachádza obvinený Peter Žiga. „Nekomunikoval som s ním,“ povedal s tým, že exministrovi verí. „Určite sa s ním ľudsky spojím a zavolám mu.“ Predseda Hlasu Peter Pellegrini má koronavírus a v parlamente nie je.

Video: Peter Žiga v úzkych: Nikdy som Bödörovi peniaze nedal.

Bývalý minister hospodárstva a poslanec Hlasu Peter Žiga odmieta podozrenia, ktoré vyplynuli z akcie Judáš. „Všetky tvrdenia, ktoré tam boli uvedené, odmietam a považujem ich za účelovo vyfabulované. Ja som nikdy žiadne vyšetrovanie neovplyvňoval – ani vo svoj prospech, ani v prospech príbuzných,“ povedal.

Peter Žiga kritizuje firmu, ktorá dodá antigénové testy na celoplošné testovanie. Podľa Žigu môže ísť o „kšeftovanie“. V TV Markíza hovorí, že firma je z Trnavy a mala 20 záznamov neplatenia do Sociálnej poisťovne.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) vyzýva ľudí, aby mu napísali návrhy na zlepšenia podnikania. „Napíšte pokojne email na [email protected] a budeme sa im venovať.“

Nové na Dennikn.sk

16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbu