Zdeno Chára

K zmene vnímania LGBTI+ v ľudí v NHL prispel aj Zdeno Chára, píše newsletter Ráno s NHL. Aktivistom hovorili, že s hokejovými osobnosťami strácajú čas, no Chára a Brooks Orpik odpísali do 20 minút. Aj preto mohla vzniknúť kauza, keď si Ivan Provorov odmietol obliecť dúhový dres, ešte v nedávnej minulosti ho nenosil nikto.

Podcast Športového newsfiltra: Výkon Petra Sagana na majstrovstvách sveta zniesol prísne kritériá, čo sa však už nedá povedať o futbalistoch v Lige národov. Vypočujte si aj o konci kariér Zdena Cháru a Rogera Federera.

Zdeno Chára nie je len hokejista. Po anglicky hovorí lepšie než Američania, chvália ho na Harvarde a má oceňovaný startup. Prezidentka Zuzana Čaputová ho ocenila za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Slovenský hokejista dnes ukončil kariéru.

Kým sa Zdeno Chára stal hviezdou NHL, v zámorí si privyrábal umývaním áut či sadením stromčekov. O šancu hrať v NHL bojoval aj tak, že prišiel za trénermi a požiadal ich, či by nemohol odohrať celých 60 minút. 45-ročný hokejový obranca dnes oznámil koniec kariéry.

V Trenčíne ho nechceli ani v juniorke, ovláda sedem jazykov – Zdeno Chára ukončil kariéru. Prečítajte si príbeh hokejistu, ktorý sa z najhoršieho obrancu New Yorku Islanders vypracoval na víťaza Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL.

Kanadský hokejový brankár Carey Price získal trofej Billa Mastertona pre hráča, ktorý spája hokejové majstrovstvo s príkladnou oddanosťou hokeju. Medzi trojicou nominovaných bol aj slovenský obranca Zdeno Chára.

Zdeno Chára je jedným z kandidátov na trofej Billa Mastertona. Tú každoročne v NHL udeľujú hráčovi za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju. Okrem neho sú v trojici nominovaných aj brankár Montrealu Carey Price a útočník Philadelphie Kevin Hayes.

Zdeno Chára povedal po poslednom zápase tejto sezóny NHL, že sa ešte nerozhodol, či ukončí kariéru. „Chcem ísť domov k svojej rodine. Na istý čas si musím dať pauzu a potom urobím rozhodnutie,“ uviedol 45-ročný obranca. Chára odohral v NHL 24. sezónu.

Keď Zdena Cháru posielali na basketbal, len ho to posilnilo, spomína Vladimír Országh, ktorý s ním začínal v New Yorku Islanders. „Keď mi Zdeno povedal, ako bude vyzerať jeho oddych po sezóne, pozeral som sa naňho, či sa nezbláznil. Zdeno si zobral dva dni voľno a potom začínal trénovať na triatlon,“ hovorí 44-ročný Országh.

Zdeno Chára začal sezónu v New Yorku Islanders rozpačito, píše newsletter Týždeň v NHL. Chára mal v jednom z doterajších zápasov štyri mínusové body, čo sa mu nestalo vyše desať rokov. „V niektorých momentoch sa zdalo, že nestačí tempu,“ tvrdí novinár Joe Pantorno.

V noci sa začína sezóna NHL. Na súpiskách tímov pre prvé zápasy ostalo osem Slovákov. Až traja by mali nastúpiť za New Jersey Devils – obranca Christián Jaroš a útočníci Tomáš Tatar s Mariánom Studeničom.

Tomáš Tatar v novom drese s brankárom Jonathanom Bernierom. Foto - TASR/AP

Keď Zdeno Chára prichádzal do New Yorku Islanders prvýkrát, viacerí jeho noví spoluhráči ešte neboli na svete. Po rozhovoroch s rodinou sa teraz do klubu vracia ako hrajúca legenda. V tíme má reálnu šancu zabojovať o Stanley Cup aj o historický rekord NHL.

Zdeno Chára nie je len hokejista. Po anglicky hovorí lepšie než Američania, chvália ho na Harvarde a má oceňovaný startup. Prezidentka Zuzana Čaputová ho ocenila za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Uplynulé dni priniesli jednu zlú a jednu dobrú správu pre fanúšikov Zdena Cháru a Washingtonu Capitals, píše newsletter Týždeň v NHL. Obrana Washingtonu prežíva menšiu krízu, keď v troch po sebe idúcich zápasoch dovolila súperom 17 gólov. Pozitívom je, že po slabšom úvode sezóny sa rozbehol Alexander Ovečkin.

Hokejisti Washingtonu prehrali s Philadelphiou 4:7. Za hostí strelil hetrik Scott Laughton. Zdeno Chára odohral svoj 1565. zápas v NHL, dostal sa tak na čelo rebríčka v tejto štatistike spomedzi európskych obrancov.

Zdeno Chára zažíva vo Washingtone skvelé časy a jeho dôležitosť rastie každý zápasom, píše newsletter Týždeň v NHL. Chára sa posunul do prvej obrany a nečakane hrá aj presilovky. „V posilňovni je surreálny,“ vraví o ňom spoluhráč.

Hokejista Zdeno Chára strelil premiérový gól za Washington. Capitals porazili New York Islanders 6:3, slovenský obranca zaznamenal aj jednu asistenciu. Jednu gólovú prihrávku si za Washington pripísal aj útočník Richard Pánik.

Zdeno Chára zaznamenal prvý kanadský bod vo Washingtone, gólovou prihrávkou prispel k víťazstvu svojho tímu nad Buffalom 4:3 po samostatných nájazdoch. Dallas s Andrejom Sekerom začal sezónu výhrou 7:0 nad Nashville.

Zdeno Chára zažil úspešný debut za Washington. Capitals zvíťazili v prvom zápase novej sezóny nad Buffalom 6:4. Štyridsaťtriročný slovenský obranca strávil na ľade 20:16 minút a k dvom plusovým bodom pridal aj jednu strelu na bránku a jeden hit.

Zdeno Chára v drese Washingtonu. Foto – TASR

Reportér z Washingtonu rozpráva, ako ho prekvapil príchod Cháru, jeho líderstvo porovnáva s Ovečkinom: „Ovečkin nie je typom vodcu, ktorý by tím pozdvihol príhovorom v šatni. Skôr vám garantuje víťazstvo, niekoho udrie alebo začne mohutne kričať, keď skóruje. Chára je skôr takým stabilizujúcim vplyvom.“

Zdeno Chára nie je len hokejista. Už počas kariéry si spravil viacero kurzov, založil úspešný startup a americký novinár tvrdí, že má lepšiu angličtinu ako väčšina Američanov v NHL. Ďalší diel seriálu o legendárnom hokejistovi píše aj o tom, ako Chára propaguje vegánstvo.

Zdeno Chára päťkrát za sebou vyhral súťaž o najtvrdšiu strelu v rámci All-Star víkendov NHL. Za povestný prudký príklep vďačí aj tréningom s otcom. „Zvykol mi dať hokejku do kvetináča a naplniť ho betónom,“ vysvetľoval Chára.

Zdena Cháru označili zámorskí novinári aj prívlastkom „najdesivejší muž v hokeji“. Hlavne vo svojich prvých sezónach bol obávaným bitkárom, ktorý aj stokilového protivníka schytil a odlepil od ľadu. V ďalšom dieli série o legendárnom hokejistovi vystupuje aj Dominik Hašek, ktorý rozpráva, ako Chárove strely radšej púšťal.

Mal som Mira Šatana zobrať na olympiádu do Soči, hovorí bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek. „Dnes som už o tom presvedčený. Možno by si to s Chárom vyrozprávali. Spor dvoch kamarátov sa preniesol na celé mužstvo,“ spomína Vůjtek v tretej časti seriálu o Chárovi.

Zdeno Chára zrušil slovo nováčik a spoluhráčov nemotivoval rečami, ale skutkami. „Myslím si, že by sme mali byť opatrní s kritizovaním iných,“ napísal. Prinášame druhý diel seriálu o Zdenovi Chárovi, tentokrát o tom, ako za 14 rokov zmenil Boston Bruins.

Zdeno Chára raz v Ottawe prišiel za trénermi a požiadal ich, či by nemohol odohrať celých 60 minút. Historku potvrdil vtedajší asistent John Paddock, podľa ktorého by to zvládol. V Ottawe sa Chára stal jedným z najlepších obrancov v NHL.

Kým sa Zdeno Chára stal hviezdou NHL, v zámorí si privyrábal umývaním áut či sadením stromčekov. Hokejový obranca po 14 rokoch odišiel z Bostonu a stal sa hráčom Washingtonu, Denník N spúšťa sériu textov o jeho kariére.

Nové na Dennikn.sk

Včera 20:43Po invalidovi hrá mafiána. Herec by mal prejsť všetkými štýlmi ako samuraj, hovorí Gregor HološkaVčera 19:21Mám ako gej nasledovať Ježiša? Poľský film Strachy v nás vypovedá aj o SlovenskuVčera 19:19Newsfilter: Kým štát spal, modernú nemocnicu postavila neobľúbená PentaVčera 18:47Graf dňa: Energie zlacneli na 1,5-ročné minimum, pokles zrejme vydrží do letaVčera 18:42Stánky obhajujúce vojnu a terorVčera 18:26Národný park Podunajsko neobmedzí poľnohospodárov ani poľovníkov. Má chrániť lužné lesy aj pimprlíkyVčera 18:21Prvý prípad od konca studenej vojny. Rusi zatkli amerického novinára, podozrievajú ho zo špionážeVčera 18:17Toto vystrihneme: Mr. Bean v podateľniVčera 17:37Fotografie Maloletku z Mariupola sa stali ikonickými. Zobrazil realitu bez toho, aby sa v nej vyžíval, ocenila ho World Press PhotoVčera 17:36SaS vytiahla pri hlasovaní o II. pilieri kartičky, spor o jednorazový výber úspor je späťVčera 17:28Týždeň v európskej ekonomike: Slovenské regióny sú piate najmenej konkurencieschopné v EÚVčera 16:58Shooty: Osvedčená stratégiaVčera 16:47Od bifľovania k diskusii a mäkkým zručnostiam. Ako chce zmena vyučovania pripraviť žiakov na výzvy 21. storočia?Včera 16:46Načo sa mám snažiť v škole, keď možno zajtra umriemVčera 16:45Plyn som neplatil, rakety som nevidel a Ukrajincov nestretal, až do letaVčera 16:44Po problémoch s elektrinou už ocko a blízki z Dnipra volali menej častoVčera 16:44O Ukrajine sa v škole v Kanade začalo hovoriť až po mojom príhovore, začala som malé stužkové hnutieVčera 16:43Najlepšie práce v kategórii ART (súťaž Môj rok s vojnou)Včera 16:43Výsledky súťaže Môj rok s vojnouVčera 16:42Ako tínedžeri vnímajú vojnu: V škole nám prikázali zvesiť nástenku na podporu Ukrajiny, konšpirácie nám doma robia dusnoVčera 16:17Hypotéky budú s úrokom okolo 4,5 percenta ešte aspoň tri roky, predpovedá centrálna bankaVčera 15:59Petrov usvedčuje expolicajta Kaľavského. Do prípadu zatiahol aj ŽilinkuVčera 15:13Tí najlepší už padli. Teraz je to na tých, ktorým sa do zákopov ísť nechcelo, vraví český bojovník z frontuVčera 15:09Turci idúúú!Včera 14:27Vývoj bojov (399. deň): Príbeh troch ruských pilotov, ktorí za milión dolárov chceli ujsť s lietadlami na UkrajinuVčera 14:14Michal Kaščák: Nechcem cenu od banky vlastnenej niekým, koho aktivity nepriamo pomáhajú Rusku viesť vojnuVčera 14:01Boli šesťdesiate roky zlaté?Včera 13:40Nechceli veľkú hypotéku na malý byt, tak sa presťahovali do chatiek. Štyri príbehy z PrahyVčera 13:08Vrah zo Zámockej na svojom manifeste spolupracoval s niekým z USA, predpokladajú autori novej vedeckej štúdieVčera 12:52Ako flotila duchov pomáha Rusku obchádzať sankcie a vyvážať ropu novým odberateľom