Podobnými pokusmi, ako robil poslanec Huliak, sa zaoberali aj niektorí vedci, ktorí skúmali pasívne fajčenie izbových rastlín. Rastliny v interiéroch nemajú len ozdobnú funkciu, dokážu do istej miery aj filtrovať vzduch od škodlivých látok – napríklad aj z cigariet. Vysvetľujeme, v čom sa Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary, mýlil.

Zdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Opoziční poslanci hodnotia let Filipa Kuffu nad chránenou Malou Fatrou buď ako papalášizmus, alebo ako porušenie zákona a nekompetentnosť. Pre SNS je slovo papalášizmus citlivé, a keď sa Kuffu zastával Tomáš Taraba, odmietol, že by bol jeho štátny tajomník papaláš.

Poslanec František Majerský z KDH vysvetľuje spoluprácu s ministrom Tarabom na zákone o odstrele medveďov. „My sme si nesľúbili nič. Bola to normálna komunikácia, že my máme tento návrh a nebudeme s ich ústavným zákonom súhlasiť. On si náš návrh osvojil,“ hovorí v rozhovore.

Analyzovali sme let vrtuľníkom Filipa Kuffu nad Malou Fatrou: Zhŕňame, aké argumenty používa, k čomu sa už priznal a aj to, v čom jeho tvrdenia nesedia s realitou. Osobitný bod venujeme jeho vulgárnym útokom.

Let vrtuľníkom ponad Veľký Rozsutec a Filip Kuffa. Foto – TASR a Igor Pap

Minister Tomáš Taraba očakáva, že zákon o odstrele medveďov prejde v parlamente s pomocou KDH hladko. „Každý príčetný opozičný politik tento zákon podporí,“ povedal Taraba a dodal, že v tomto prípade zostanú izolovaní len poslanci PS, ktorí sú proti.

Taraba nezvláda Kuffu ani stámiliónové projekty z plánu obnovy, píše Zelený newsfilter. Časť verejnosti už taký náklad nekompetentnosti nemôže vydržať, a tak sú opäť v uliciach. Slovenská príroda nie je safari a štát nie je facebookový profil, odkazovali v utorok rečníci na proteste pred parlamentom.

Utorkový protest pred parlamentom, ktorý spoluorganizovali aj environmentálne organizácie. Foto N - Šimon Kern

Z vyjadrení KDH je zjavné, že ani jeho politici ešte nevedia, ako presne bude vyzerať zákon o medveďoch, ktorý od hnutia prebral minister Tomáš Taraba. Predseda KDH Milan Majerský hovorí, že dnes sa dozvedeli o „jemnom doplnení“ svojho zákona a že ten pôjde na vládu. ,,V prípade, že bude zachovaný obsah, tak tento návrh v parlamente podporíme.“

Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie prešiel do druhého čítania. Hlasovalo zaň 78 zo 145 prítomných poslancov.

Torzo vzácneho vyschnutého bresta horského zo Slovenského raja ponechajú v prírode a umiestnia k nemu aj informačnú tabuľu. Mohutný a stáročný strom rástol pri lesnej ceste medzi vrcholom rokliny Suchá Belá a lúkou Malá Poľana.

Brazílski vedci zistili, že niektoré žaby vydávajú také prenikavé zvuky, že to iným živočíchom trhá uši. Ľudské ucho však zvuky s takouto vysokou frekvenciou nepočuje.

Za úhynom mačiek v centre Dunajskej Stredy je podľa zistenia veterinárnej správy otrava. Na prípady upozornila miestna organizácia OZ Mačičky, ktorá sa obrátila na políciu. Podobné prípady sa v meste vyskytujú už niekoľko rokov. (napunk)

Guatemala pre lesné požiare vyhlásila stav prírodnej katastrofy. V krajine momentálne horí 44 požiarov a jeden z nich zachvátil skládku na predmestí hlavného mesta.

Zosnulý nobelista Peter Higgs formuloval veľké myšlienky stručne a jednoducho. Pomenovali po ňom Higgsov bozón. „Skutočný význam svojej predpovede pochopil až neskôr – podobne ako celá komunita fyzikov,“ vraví fyzik Ivan Melo.

Britský fyzik Peter Higgs na snímke z roku 2013. Foto – AP

Správanie Filipa Kuffu pripomína časy, keď si Fidel Castro prišiel zastrielať do Tatier na kamzíky, píše Zelený newsfilter. Štátny tajomník neodpovedá na otázky o nebývalých výhodách, ktoré mu poskytuje správa Tatranského národného parku. Na let vrtuľníkom ponad Malú Fatru nemal povolenie a objavujú sa aj pochybnosti, či stroj dodržal predpísanú letovú výšku.

Ľudia si myslia, že strom si poradí so všetkým, ale nie je to tak, hovorí odborník na zeleň Marcel Raček. „Predstava je, že keď stromu necháme nejakú štrbinu, vytvorí si niekoľkometrový koreň a v hĺbke si nájde vodu a živiny. Žiaľ, takto to nefunguje.“

Marcel Raček. Foto N - Vladimír Šimíček

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa (nom. SNS) letel na hrebeň Malej Fatry vrtuľníkom, dokazuje video z kokpitu. Kuffa na hrebeni v piatok nakrútil video s útokmi na reportérku Denníka N. Trasa viedla ponad národné prírodné rezervácie Rozsutec a Tiesňavy, kde je aktuálne zakázaný pohyb turistov pre hniezdenie orlov a sokolov.

Rakúsko bude o 40 až 45 rokov prakticky bez ľadovcov, tvrdia miestni vedci, ktorí spolu s dobrovoľníkmi pozorujú a merajú ustupovanie alpských ľadovcov. Z 93 sledovaných ľadovcov stratili medzi rokmi 2022 a 2023 na veľkosti všetky okrem jedného.

Táto koalícia nenávidí ženy, reagovala poslankyňa PS Tamara Stohlová na výroky štátneho tajomníka Filipa Kuffu na adresu novinárky Denníka N Sone Mäkkej, ktorá napísala článok o pomeroch na správe TANAP-u pod vedením Petra Olexu.

Štátny tajomník Filip Kuffa zverejnil reakciu plnú vulgárnych útokov na tvrdenia zamestnancov, že s bratom ovládli Správu TANAP-u. K tvrdeniam o riadení parku sa nevyjadril a hovorí, že článok Denníka N o TANAP-e je reakciou na to, že jeho strýko, kňaz Marián Kuffa, v prezidentských voľbách podporil jedného z kandidátov.

Malý taliansky ostrov Alicudi sa snaží zbaviť premnožených divokých kôz, tak ich rozdáva zadarmo. Na území ostrova pri Sicílii žije zhruba 100 ľudí a 600 divokých kôz. Odvoz zvierat je na náklady záujemcov.

Po zrážke s medveďom v stredu utrpel 35-ročný lesník na Liptove pri obci Kvačany viacero zranení. S poranením hrudníka, zlomenými rebrami a úrazom chrbtice ho previezli do nemocnice. Na odplašenie medveďa v sebaobrane tri razy výstražne vystrelil, medveďa nezasiahol.

Vysvetľujeme, o čom je nevšedný diplomatický spor, v ktorom sa Botswana vyhráža Nemecku, že mu pošle 20-tisíc slonov. Slony sú v Botswane dlhodobo jednou z hlavných politických tém a prezident Masisi po zvolení opäť povolil ich lov.

Vláda zneužíva zložky ochrany prírody na svoju propagandu, píše Zelený newsfilter. Dôkazom je aj zastrelenie medvedice namiesto hľadaného medveďa z Liptovského Mikuláša či výroky riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR Štefana Kysela o tom, že človek by sa mohol stať potravou medveďov.

So Zuzanou Čaputovou odíde z Prezidentského paláca aj výrazný zelený hlas. Ivan Korčok prírodu veľmi nespomína, Peter Pellegrini necháva koaličných partnerov ju deštruovať. Čaputová napríklad bráni ochranu prírody na Ústavnom súde, nepustila Rudolfa Huliaka na ministerstvo a zavádza zelené opatrenia aj vo svojej kancelárii.

Odborníkom na drony, ktorý vraj identifikoval zastrelenú medvedicu z Liptovského Mikuláša, je dobrovoľný hasič Dominik Vároš, uviedla Štátna ochrana prírody. Vároš je obžalovaný zo sprenevery 19 služobných motorových vozidiel na ministerstve hospodárstva za vlády Smeru.

Dominik Vároš. Foto N - Tomáš Benedikovič

Odborníci na ochranu prírody spochybňujú, že medveď, ktorého usmrtil zásahový tím, je rovnaký ako ten, čo behal po Liptovskom Mikuláši. Podľa Štátnej ochrany prírody medvedicu identifikovali na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, no experti upozorňujú na to, že nesedí viacero detailov.

Minister Tomáš Taraba presadzuje ústavný zákon o strieľaní medveďov preto, aby sa nedal napadnúť na Ústavnom súde. Spolieha sa na pomoc časti opozície. Odstreliť by bolo možné akéhokoľvek medveďa v okolí pol kilometra od mesta alebo obce.

Vláda navrhla ústavný zákon o medveďoch a podmienkach ich odstrelu. Podľa premiéra Fica je situácia s medveďom akútna. „Macovia sa nám začínajú prebúdzať a budú spôsobovať problémy,“ povedal na výjazdovom rokovaní vlády.

Keď na jar vidíme nejaký hmyz ležať na zemi, neznamená to, že musí byť mŕtvy, zranený alebo hladný, hovorí entomológ Rudolf Masarovič, ktorý v rozhovore vysvetľuje, že hmyz je bežne neaktívny napríklad ráno, kým si nahreje svaly.

Vedci prvý raz identifikovali genetický mechanizmus spoluzodpovedný za stratu chvosta u ľudí. Podľa štúdie to mohlo súvisieť s prechodom našich predkov zo stromov na zem a s rozvojom vzpriamenej chôdze po dvoch nohách, pri ktorej chvost prekáža. Štúdia je pripomienkou, že adaptácie nie sú zadarmo a spájajú sa s nákladmi, v tomto prípade s rizikom rázštepu chrbtice.

Newsletter High 5ive popisuje, ako môže výtvarné zobrazenie krajiny ovplyvniť náš vzťah k prírode. Môže nielen vzbudiť túžbu vstúpiť do nej, ale môže prispieť aj k vzniku národného parku.

Hmyz sa začína na jar budiť skôr, entomológ Rudolf Masarovič vysvetľuje, prečo to môže byť problém aj pre ľudí. „Predstavte si napríklad, že rastlina vyhodí kvety, ale v prírode ešte nie je prítomný opeľovač. Alebo opačne,“ vysvetľuje v rozhovore.

Chránenú krajinnú oblasť Malé Karpaty dočasne povedie botanička správy Michaela Cabadajová. Nahradila doterajšieho riaditeľa Petra Puchalu, ktorého v utorok bez udania dôvodu odvolal riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel.

Známy primatológ Frans de Waal nás priblížil k iným živočíchom a učil nás, aby sme k prírode pristupovali s väčšou úctou. Nedávno zomrel vo veku 76 rokov, no jeho dielo je trvalou pripomienkou, že neplatí výhradne „človek človeku vlkom“ a v našej povahe je aj veľa láskavosti a altruizmu.

V Liptovskom Mikuláši útočil mladý medveď s hmotnosťou do sto kilogramov, ktorý do mesta nešiel za potravou. Zásahový tím, strážcovia prírody aj policajti majú nepretržité hliadky, no odkedy medveď utiekol smerom k predhoriu Nízkych Tatier, nikto ho nevidel.

Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo mimoriadnu situáciu po tom, čo po meste pobehoval medveď. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a vo večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.

Medveď pobehujúci po Liptovskom Mikuláši napadol aj desaťročné dievča, oznámili zástupcovia mesta. Podľa nich zranil celkovo päť osôb, ktorým spôsobil škrabance a pohryzenia, nikto z nich nepotreboval hospitalizáciu.

V uliciach Liptovského Mikuláša pobehoval medveď, po strete s ním sa ľahko zranili dvaja ľudia. Žilinská krajská polícia potvrdila, že zviera videli na nábreží aj v okolí nákupného centra. Medzičasom z mesta ušlo.

Nórsko sa kŕmnymi programami snaží obnoviť populáciu polárnych líšok. Kritici tohto kroku tvrdia, že nemá zmysel podporovať vo voľnej prírode zvieratá, ktoré samy nedokážu prežiť. Podľa expertov však bude treba podobné programy zavádzať čoraz častejšie, aby sa predišlo vyhynutiu druhov. (čtk, reuters)

Ornitológovia vyzbierali 45-tisíc eur na kúpu Halovho močiara na východnom Slovensku. Hoci tam hniezdia vzácne vtáky, územie má len prvý stupeň ochrany a hrozila jeho premena na solárnu elektráreň či les rýchlorastúcich drevín.

Halov močiar. Foto – archív SOS/BirdLife Slovensko

Vláda sa chystá na vyhlásenie mimoriadnej situácie pre premnožené lykožrúty na Horehroní. Týkala by sa okresu Brezno, stav lesov je tam podľa vlády kritický. Poškodené sú smrečiny, ktoré v minulosti hromadne vysadili lesníci. Tie však nie sú odolné voči suchám spôsobeným klimatickou krízou.

Časy, keď sa ochranári priväzovali reťazami o stromy, sa vracajú, píše Zelený newsfilter. Z lokalít, ktoré patria medzi klenoty slovenskej prírody, prichádzajú alarmujúce správy a zábery. Obnoviť zdevastované lesy po takejto ťažbe dreva potrvá desaťročia.

Ťažba v chránených lokalitách vo Vysokých Tatrách. Koláž N, foto - My sme les

Príbeh o miliónoch na korytnačky si v SNS vymysleli. Poslanec Rudolf Huliak ani ďalší politici z SNS nikdy nepodložili svoje tvrdenia o miliónoch eur na ochranu korytnačiek dôkazmi. Korytnačka močiarna je pritom na Slovensku spomedzi plazov najohrozenejším druhom.

Predseda SNS Andrej Danko a ďalší politici zvolení do parlamentu na kandidátke strany sa pustili do korytnačky a ochranárov aj na októbrovej tlačovej konferencii. Koláž N, foto - Tomáš Benedikovič, TASR a BROZ

Orol skalný je pri love rýchlejší ako autá na diaľnici, opisuje ochranár a bývalý riaditeľ TANAP-u Pavol Majko. V minulosti sa zúčastnil aj viacerých úspešných zásahov proti vykrádačom hniezd. Dúfa, že vzácny dravec na Slovensku prežije aj napriek zámeru vlády drasticky znížiť tresty za pytliactvo. „Viete, politici prichádzajú a odchádzajú.“

Orol skalný. Foto - Tomáš Hulík

Košické oceliarne U. S. Steel môže zastaviť starý problém ešte pred zamýšľanou modernizáciou. Situácia je vážna aj podľa interných dokumentov z envirorezortu. Kľúčová koksovňa funguje len vďaka osem rokov starej výnimke na vypúšťanie znečisťujúcich látok do ovzdušia, v krajnom prípade môže prísť k zastaveniu výroby.

Vzácny slovenský kamzík niekoľkokrát takmer vyhynul, prispôsobil sa a prežil. Za kamzíkom vrchovským tatranským sme sa vybrali s fotografom a filmárom Karolom Kaliským do Národného parku Nízke Tatry.

Kamzík vrchovský tatranský. Foto - Karol Kaliský

Nový zákon o obnove prírody, ktorý prijal Európsky parlament, bude prospešný aj pre farmárov, hovorí europoslanec Michal Wiezik z PS. Zákon stanovuje, že členské štáty EÚ musia do roku 2030 obnoviť aspoň 30 percent biotopov, ktoré sú v zlom stave. „Nie je to útok na poľnohospodárstvo ani na lesníctvo či rybárstvo, je to hľadanie cesty, ako sa dá fungovať lepšie a odolnejšie,“ hovorí Wiezik.

Michal Wiezik. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ak členské štáty EÚ odklepnú nové nariadenie o obnove prírody, čaká slovenské ministerstvo životného prostredia poriadny kus roboty, píše Zelený newsfilter. Rezort bude musieť vypracovať národný plán obnovy prírody. Minister Taraba však poslednými vyhláseniami o ťažbe v Kôprovej doline opäť dokazuje, že presadzuje skôr oslabovanie ochrany prírody.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba obhajuje rúbanie stromov v tatranskej Kôprovej doline. „Všetky stromy napadnuté lykožrútom pôjdu dole okrem najprísnejšie chránených zón,“ povedal.

Výskumníkom sa podarilo objaviť príčinu hnedého sfarbenia srsti niektorých pánd veľkých, podľa nich za to môže chýbajúci úsek DNA. Informoval o tom odborný časopis Nature, ktorý sa odvoláva na príslušnú štúdiu.

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherVýroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS HoldingSaková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótPodpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR  Denisa Saková (Hlas). Foto - TASRSlováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiZahraniční študenti na Slovensku. Koláž - NAktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuMarek Mach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?