Rastislav Káčer už podľa Eduarda Hegera prehodnotil svoj postoj nevylúčiť Hlas z povolebnej spolupráce. Minister zahraničných vecí a člen Hegerovej strany Demokrati ešte minulý týždeň hovoril, že „necíti potrebu vytláčať Hlas z priestoru normálnych politických strán“.
Voliči Hlasu netúžia po vláde s SaS a PS a, naopak, voliči SaS ani PS nechcú, aby ich strany vládli s Pellegriniho Hlasom. Podľa prieskumu Ipsosu pre Denník N si priaznivci Hlasu skôr želajú vládu so Smerom a Sme rodina.
Hegerove slová o hodnotách nie sú celkom vierohodné a nemožno im dosť dobre rozumieť, píše Marián Balázs. „Je namieste otázka, ktoré sú tie hodnoty, ktoré Pellegrini a jeho Hlas nespĺňajú, ale Matovič a Kollár spĺňajú?“
Igor Matovič zorganizoval tlačovku, kde sa opäť venoval novej strane Demokrati Eduarda Hegera. Tentoraz bola témou spolupráca so stranou Hlas. Matovič pripomenul, že Heger už na úvodnej tlačovej konferencii novej strany povolebnú spoluprácu s Hlasom vylúčil. Zároveň kritizoval, že člen strany a minister Rastislav Káčer vládu s Hlasom nevylúčil.
Eduard Heger potvrdil, že sa s Jurajom Šeligom a Janou Žitňanskou zo Za ľudí rozprávajú o politickej budúcnosti. Premiér však jasne nepovedal, či poslanci vstúpia do jeho novej strany Demokrati.
Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer sa pre vstup do Demokratov rozhodol až minulý týždeň po diskusii v Michalovciach, kde naňho vulgárne pokrikovali priaznivci Putina. „Ešte minulú nedeľu som nebol rozhodnutý, či na tú tlačovku naozaj pôjdem,“ hovorí.
Minister zahraničných vecí zo strany Demokrati Rastislav Káčer na rozdiel od Eduarda Hegera nevylučuje koalíciu s Hlasom. „Necítim potrebu vytláčať Hlas z priestoru normálnych politických strán, ktoré spĺňajú toto nutné minimum,“ vraví v rozhovore.
Slovensko bude podľa ministerstva hospodárstva patriť k štátom, ktoré spochybňujú zákaz spaľovacích motorov od roku 2035. Vládu dnes na odmietnutie zákazu vyzýval predseda SaS Richard Sulík. EÚ mala pôvodne zákaz formálne potvrdiť začiatkom marca, neurobila to však po nečakaných námietkach Nemecka.
Strana na desaťročia? Skôr záchranná operácia pre pár ministrov a poslancov, komentuje Newsfilter Hegerov výrok o jeho Demokratoch. Premiér cez víkend vyhlásil, že chce budovať robustnú stranu, ktorá „tu bude desiatky rokov.“
Strana Demokrati sa bude podľa Hegera snažiť oslovovať aj voličov Hlasu-SD. Chce im vraj vysvetľovať rozdiely medzi oboma stranami. „Ten rozdiel je v morálnom kompase. Každý z nás vie preukázať svoje majetkové pomery,“ povedal s narážkou na Petra Pellegriniho. (rtvs)
Strana Demokrati podľa Hegera „intenzívne rokuje“ s Jurajom Šeligom a so zvyškom Za ľudí. Snaží sa rokovať aj s KDH a maďarskou Alianciou, obe však nateraz chcú ísť do volieb samostatne. Zopakoval, že osloviť chce aj skupinu okolo Mikuláša Dzurindu či Lucie Ďuriš Nicholsonovej.
Ako by mohla nová strana Eduarda Hegera ešte rásť? Podľa modelu Ipsosu je jej široký potenciál asi 12 %. Ako druhú či tretiu voľbu stranu Demokrati uviedla pätina voličov PS, asi 15 % voličov SaS, ale najmä tretina voličov OĽaNO a asi 20 % priaznivcov KDH.
Smer už má väčší voličský potenciál ako Hlas, ukázal model Ipsosu. Fico môže ďalších voličov získavať z voličskej základne Hlasu, ako druhú či tretiu voľbu uvádza Smer až tretina sympatizantov Pellegriniho. Smer zvažuje aj polovica voličov Republiky.
Ak by voľby dopadli podľa prieskumu Ipsosu, väčšinu by mali Smer s Hlasom a Republikou alebo aj bez Republiky so Sme rodina. Teoreticky by bolo možné vytvoriť aj vládu Hlasu, SaS, PS a KDH, ktorú by v parlamente podporovalo 79 poslancov.
Voľby by vyhral Smer (16,2) tesne pred Hlasom (16), tretie je PS (11,1), ukázal volebný model Ipsosu pre Denník N. Hegerových Demokratov by volilo takmer päť percent voličov, rovnako ako OĽaNO, ktoré od januára stratilo tri percentuálne body.
Ak by mi niekto povedal, že sa v súboji o stranu Spolu stretnú bývalý premiér a aktuálny premiér, tak by som si myslel, že si asi robí žarty, vraví Miroslav Beblavý. On sám bol skôr za to, aby sa Spolu už pred rokom a pol zlúčilo s Progresívnym Slovenskom.
Integrácia strán si zaslúži podporu, pokiaľ iné neprivedie ku krachu, píše Tomáš Gális v Newsfiltri. Pripomína, že hegerovci predstavujú ohrozenie pre KDH a SaS. „A to do hry ešte nevstúpili dzurindovci, ktorí len začali zbierať podpisy.“
Igor Matovič tvrdí, že OĽaNO teraz zodpovedá len za rezorty kultúry a vnútra. Hovorí, že minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan bol nomináciou Eduarda Hegera.
Igor Matovič opakuje, že to on prišiel s ideou, aby sa Eduard Heger vybral vlastnou cestou. S Hegerom sa podľa neho dohodli na jeho odchode z OĽaNO. Matovič tiež hovorí, že s premiérom si dlhšie nerozumeli aj preto, lebo sa verejne dištancoval od rozhodnutí hnutia.
Newsfilter: Matovič ukázal, ako pôjde po Hegerovi. „Reči o priateľskom odchode sú jedna vec, politická realita druhá. Je zrejmé, že Igor Matovič vníma založenie Hegerovej strany ako ohrozenie OĽaNO. Nepotrebuje naňho útočiť priamo – takú chybu nespraví; jeho taktika je robiť to čo doteraz, ale intenzívnejšie: nepriamo cez kritiku jeho ministrov podrývať zvyšky premiérovej autority.“
Erik Ňarjaš tvrdí, že Heger sa síce ohradil voči tomu, ako ho Matovič dosadil do Tiposu, potom mu však poslal ospravedlňujúcu esemesku. Premiér o záležitosti mlčí. Poslanec OĽaNO je ochotný odísť z predstavenstva iba v prípade, že by to od neho žiadal Igor Matovič.
Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš nechce odísť z predstavenstva Tiposu, kým ho o to nepožiada Matovič, Hegerovu kritiku neberie vážne. „Ak ma o to požiada Igor, tak jasné. Ale Edo už pre mňa nie je nejakým spôsobom smerodajný,“ povedal Ňarjaš. Do funkcie ho dosadil Matovič, keď pred Vianocami odchádzal z postu ministra financií.
Premiér Heger má novú stranu so siedmimi vládnymi postami, čo je najviac zo všetkých strán, a nemá pritom za sebou žiadnu z koaličných strán, ktoré prešli voľbami. Lídri koalície napriek tomu nespochybňujú jeho právo byť predsedom vlády.
Eduard Heger ďalej komunikuje s Luciou Ďuriš Nicholsonovou a jej stranou Jablko. Tvrdí, že rokuje aj s KDH, ktoré dnes Hegerovu stranu označilo za „OĽaNO 2“ a predvolebné spojenie odmietlo.
Eduard Heger znovu vylúčil, že by projekt strany Demokrati bol nápadom Igora Matoviča, ako sa predseda OĽaNO tvári. Na otázku, či Matovič klame, premiér neodpovedal. „Nechcem hodnotiť, či niekto klame alebo nie. S tou myšlienkou som prišiel ja, ja som pracoval na tejto vízii,“ povedal.
Strany Šanca a Zmena zdola budú rozhodovať o zlúčení s Demokratmi. Ich lídri František Oľha a Ján Budaj budú členmi predsedníctva novej strany. V relácii Na rovinu portálu Aktuality.sk to povedal premiér a predseda novej strany Eduard Heger.
Nevidíme dôvod zapájať sa do OĽaNO 2, reagoval predseda KDH Milan Majerský na ohlásenie novej strany Demokrati. „Eduard Heger predčasom dostal od KDH ponuku miesta na našej kandidátke, lebo sme si mysleli, že patrí do nášho konzervatívneho hodnotového sveta. Ukázalo sa, že nie,“ povedal Majerský.
Eduard Heger sa po tlačovej konferencii novej strany Demokrati jasnejšie vymedzil voči výrokom Igora Matoviča, že za jeho odchodom a novým politickým projektom je nápad predsedu OĽaNO, ako zabrániť prepadu hlasov. „Nič nevymyslel,“ povedal Heger.
Dočasne poverený premiér Eduard Heger uskutočnil podľa strany Hlas podvod na voličoch. Strana vyzvala Hegera, aby po odchode z OĽaNO vytvoril podmienky na menovanie úradníckej vlády a čo najskorší termín predčasných volieb. Hovorí o možnom júlovom termíne.
Robert Fico po ohlásení strany Demokrati vyhlásil, že je to subjekt na objednávku Igora Matoviča. Na tlačovej besede Smeru sa pýtal, či prezidentka mieni mlčať. Za neprijateľné označil, aby ministrami ostali ľudia zo strany, ktorá neprešla voľbami.
Demokrati stále rokujú aj s ODS Pavla Macka a aj s Alianciou. „Tie diskusie budú prebiehať,“ povedal Eduard Heger. S Mikulášom Dzurindom sa vraj nerozišiel. „Nie je to passé.“
Andrea Cocherová, ktorá bola na tlačovej konferencii novej Hegerovej strany Demokrati, je zároveň podpredsedníčkou mediálneho regulátora – Rady pre mediálne služby. Rada v tejto chvíli nemá informáciu, či už Cocherová doručila predsedovi parlamentu oznámenie o vzdaní sa funkcie.
Eduard Heger nepriamo vylúčil tvrdenie Igora Matoviča, že za myšlienkou ich rozchodu stojí predseda OĽaNO. „Toto je vízia, ktorú mám ja, ale ktorú nemám len ja, ale aj ľudia za mnou,“ povedal. Na otázku, prečo sa k Demokratom nepripojil Juraj Šeliga, reagoval, že rokovania ešte prebiehajú.
Premiér Eduard Heger vylúčil, že by sa Demokrati spojili s OĽaNO, vravel však, že rokujú s viacerými ďalšími stranami o možnej spolupráci v rámci tohto projektu. „Určite nehovoríme o žiadnom spájaní s hnutím OĽaNO.“
Eduard Heger nechce reagovať na novinársku otázku, v čom je problém v OĽaNO, ktoré v pondelok opustil. „Táto tlačová konferencia je venovaná našej vízii,“ vravel s tým, že nebude komentovať ani žiadnu inú stranu.
Členovia vlády Eduard Heger, Jaroslav Naď, Rastislav Káčer, Ján Budaj aj Karel Hirman zostávajú na svojich postoch. Premiér o tom rokoval so všetkými koaličnými partnermi a o odchode z OĽaNO informoval Igora Matoviča.
Zmena zdola podporuje stranu Demokrati, povedal jej predseda Ján Budaj. „Potrebujeme pomoc demokratov medzi voličmi,“ vravel. O prípadnom zlúčení oboch strán nehovoril. K Hegerovmu projektu sa prihlásil aj predseda Šance František Oľha.
Doména demokrati.sk je od roku 2017 obsadená, zaregistrovanú ju má firma Ivana Štefunka – jedného zo zakladateľov Progresívneho Slovenska. Strana Eduarda Hegera už používa doménu smedemokrati.sk.
Súhrn: Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati, ktorú povedie. Podpredsedami sú Jaroslav Naď, Andrea Letanovská, Andrea Cocherová a Miroslav Kollár:
Eduard Heger predstavuje päť pilierov svojej strany. Sú nimi zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné a sebavedomé Slovensko, silné regióny a občianska spoločnosť a starostlivosť o najzraniteľnejších.
Eduard Heger predstavuje novú stranu Demokrati. Za najvyššie hodnoty označil demokraciu, slobodu spravodlivosť, mier, toleranciu, spoluprácu, ale aj politiku založenú na slušnosti, odbornosti a dialógu.
Názov novej strany Eduarda Hegera bude Demokrati. Strana už má vizuál a logo, pod ktorým sa premiér s Miroslavom Kollárom predstavia na tlačovej konferencii o 12.00 h.
Eduard Heger bude mať o 12.00 spoločnú tlačovku s Miroslavom Kollárom, ktorý je predsedom strany Spolu premenovanej na Modrú koalíciu. Tlačovú konferenciu nazvali „Demokrati s demokratmi, iná cesta nie je“.
Miroslav Kollár nás vymenil za Eduarda Hegera, hodnotí krach dohody o Modrej koalícii expremiér Mikuláš Dzurinda. „Ja som dôveroval tomu, že bázou budúcej mohutnejšej sily, ktorá môže na Slovensko priniesť pozitívny obrat, by mali byť ľudia, ktorí nie sú spájaní so súčasným chaosom. Ktorí ho do súčasného chaosu nedoviedli. A potom sme sa mali poobzerať ďalej.“
Mikuláš Dzurinda nevylučuje, že so svojimi kolegami začne zber podpisov na úplne novú stranu. „Najčistejšia, najpoctivejšia a zároveň aj najnoblesnejšia cesta je postaviť sa na vlastné nohy. Ak sa odvážime na takýto krok, bola by to famózna príležitosť pre mojich mladých kolegov získavať politické ostrohy. Treba ísť medzi ľudí.“
Kto uverí Kollárovi či Naďovi, že sú modrí, pýta sa v rozhovore Mikuláš Dzurinda. „Ja si Miroslava Kollára z obdobia, keď som bojoval proti Mečiarovi, nepamätám. Kto uverí, že Jaroslav Naď je modrý? Keď v čase, keď som zakladal Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu s heslom „modrá je dobrá“ a modrým štvorcom ako logom, bol členom Smeru?“
Newsfilter: A teraz si predstavte Hegera ešte aj ako predsedu strany. „Zatiaľ čo sa mu ďalej rozpadá vláda, premiér zrejme vykročil k predsedníckemu postu v Modrej koalícii, či ako sa tá strana bude volať… Zvládne to vo formácii, ktorej zloženie bude pripomínať OĽaNO či Za ľudí? Ako dlho môže taká strana vydržať a bude niečím viac než len výťahom do parlamentu?“ pýta sa Tomáš Gális.