Pred eurovoľbami chcú viaceré strany osloviť aj voličov na južnom Slovensku. PS, ktoré má na kandidátke dvoch maďarských kandidátov, bude mať aj maďarské noviny a volebný spot v maďarčine. Aktívnu kampaň plánujú Demokrati, za ktorých kandiduje exšéf polície Štefan Hamran. (napunk)

Demokrati informovali, že v najbližších dňoch je naplánovaná druhá fáza ich kampane, keď sa na bilbordoch objavia slogany zmenené na: EÚ a NATO potrebujeme, Skutok sa stal, Ukrajina je priateľ a Bez Ruska prežijeme. Dnes hlásajú opak.

Za kontroverznou bilbordovou kampaňou so sloganmi „Bez Ruska neprežijeme“ či „Ukrajina je nepriateľ“ stojí strana Demokrati. Zrejme išlo o tzv. tízing, ktorý má vyrušiť a ktorý doplní druhá fáza s vysvetlením. Strana bude mať ku kampani tlačovku v stredu o 10.00 h.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Demokrati označili dnešné rozporové konanie k zákonu RTVS za frašku a prejav arogancie moci. Členovia strany boli na ministerstve kultúry ako zástupcovia hromadnej pripomienky, ktorú podpísalo 8-tisíc ľudí. Vedenie rezortu podľa Demokratov nevedelo uviesť dôvody pre skrátené legislatívne konanie a nikto nepoprel, že prijatie zákona má politický motív.

Strana Demokrati tvrdí, že za zrušenie špeciálnej prokuratúry hrozí Slovensku zastavenie financií z plánu obnovy a sankcia 6,4 miliardy eur. Strana hovorí o porušení dohody o pláne obnovy, kde sa Slovensko zaviazalo, že bude mať zavedený mechanizmus na predchádzanie podvodom a korupcii. Vláda podľa nej toto ustanovenie porušila.

Demokrati žiadajú ministra Takáča, aby na najbližšiu vládu predložil jasný plán, dokedy farmárom vyplatia meškajúce priame platby. Inak podľa nich Slovensku hrozí prepadnutie stoviek miliónov eur, keďže peniaze treba vyčerpať do konca júna.

Strana Demokrati vyzbierala podpisy pod hromadnú pripomienku k zákonu o RTVS. Ministerstvo kultúry preto bude musieť do rozporového konania prizvať zástupcov verejnosti.

Poslanec PS Tomáš Valášek neodpovedal na otázku, či Progresívne Slovensko ponúklo bývalému policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi ponuku, aby za nich kandidoval. „Nebudem to komentovať,“ reagoval Valášek.

Premiér Fico podľa predsedu Demokratov Jaroslava Naďa ťahá Slovensko do absolútnej izolácie a robí z nás sluhu diktátora Putina. Za prvý krok na „definitívne odstránenie mafie“ považuje prezidentské voľby a zvolenie Ivana Korčoka. Druhým sú voľby do Európskeho parlamentu, podľa Naďa je v nich v stávke aj sloboda v Európe a na Slovensku.

Policajný exprezident Štefan Hamran vstupuje do politiky, v eurovoľbách kandiduje za Demokratov. Hamran bude dvojka na kandidátke, ktorú vedie predseda strany Jaroslav Naď. O post europoslanca sa uchádza aj expremiér Eduard Heger, Jana Žitňanská či Andrea Letanovská, ktorá bola líderkou Demokratov vo voľbách do Národnej rady.

Foto N - Vladimír Šimíček

Mimoparlamentné strany Demokrati a Šanca sa zlúčia. Šanca bola jednou z 5 strán, ktorá šla na kandidátke Demokratov do septembrových volieb, v nich napokon získali 2,93 %. „Nemá zmysel trieštiť demokratické sily,“ povedal teraz predseda Šance František Oľha. (tasr)

Prokurátorka Katarína Habčáková odmieta tvrdenia Juraja Šeligu, že bola v lete 2021 osobne na špeciálnej prokuratúre po vyšetrovací spis. „Osobne spis zobrať nebola, dokonca nikdy nebola v priestoroch Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku a navyše v dňoch, keď bol obsah dozorového spisu vyžiadaný, čerpala riadnu dovolenku,“ odkázala hovorkyňa.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa sám usvedčil z klamstva, tvrdí exposlanec Juraj Šeliga. Reagoval tak na utorkové vyhlásenie Žilinku, že sa v prípade podozrení voči policajtom NAKA okolo Jána Čurillu nikdy s vyšetrovateľkou policajnej inšpekcie Dianou Santusovou nestretol.

Prvý námestník generálnej prokuratúry Jozef Kandera popiera tvrdenie Juraja Šeligu. Podľa bývalého poslanca sporné rozhodnutie z roku 2021, ktoré umožnilo stíhať vyšetrovateľov NAKA, prikázal vypracovať Maroš Žilinka. Podpísaný pod ním bol práve Kandera.

Smer je aj napriek masovým protestom stále najsilnejšou stranou, mal by 22 percent, druhé PS takmer 20, ukazuje prieskum AKO pre TV Joj. Aj Hlas by mal výsledok podobný voľbám, 14 percent.

Na protest v Rožňave, ktorý organizovala strana Demokrati, prišlo 100 až 150 ľudí. Vystúpil na ňom aj bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča (Demokrati), ktorý upozorňuje na rozhodnutia Tomáša Tarabu od jeho nástupu do funkcie ministra.

Foto - Demokrati

Minister Tomáš Taraba chce vyňať národné parky spod envirofondu, ktorý má podľa neho podporovať podniky. Bývalý štátny tajomník Michal Kiča (Demokrati) hovorí, že v takom prípade budú parky odkázané na ťažbu dreva či výstavbu zjazdoviek.

Strana Demokrati sa obracia na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pre nominácie Tomáša Tarabu a ním povereného riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Petra Moldu. Členovia a kandidáti SNS obsadili viaceré významné funkcie.

Jaroslav Naď tvrdí, že podnikateľa Jozefa Hambálka dala na sankčný zoznam EÚ iná krajina Únie a nie Slovensko. Nemenoval ju, iba napísal, že ide o „veľkú, vplyvnú a zorientovanú“ krajinu. Robert Fico dnes povedal, že chce Hambálka, slovenskú spojku prokremeľskej motorkárskej skupiny Noční vlci, dostať z európskeho sankčného zoznamu.

Novým predsedom strany Demokrati je Jaroslav Naď. Za podpredsedov zvolili delegáti na sneme Eduarda Hegera, Andreu Letanovskú, Juraja Šeligu a primátora Prešova Františka Oľhu. Naď chce stranu personálne posilniť a pripraviť na eurovoľby.

Podľa predsedu PS Michala Šimečku v najbližších týždňoch vláda príde s návrhom na oslabenie špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu a premiér už o svojich plánoch informoval EÚ. O faktickom zrušení týchto inštitúcií informoval aj Juraj Šeliga z Demokratov.

Exminister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že chce viesť neparlamentnú stranu Demokrati miesto Eduarda Hegera. Na Facebooku napísal, že v Demokratoch zostáva aj väčšina z ich doterajších tvárí: Andrea Letanovská, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Karel Hirman a ďalší.

Strana Demokrati informovala, že polícia odmietla trestné oznámenie Smeru pre darovanie stíhačiek Ukrajine. Robert Fico opakovane tvrdil, že ide o zásadnú otázku zahraničnej politiky, o ktorej nemôže rozhodovať dočasne poverený kabinet.

Jozef Mihál nahradil v europarlamente Michala Šimečku a vstúpil do frakcie progresívcov. Mihál v parlamentných voľbách kandidoval za Demokratov, náhradníkom do europarlamentu bol vďaka účasti na kandidátke PS/Spolu. (euractiv)

Eduard Heger oznámil, že nebude opäť kandidovať za predsedu Demokratov. Kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď. Snem strany bude 2. decembra v Prešove, Demokrati si na ňom zvolia nové predsedníctvo.

Strana Demokrati bude mať snem 2. decembra. Členovia si budú nanovo voliť celé vedenie. Demokrati sa do parlamentu nedostali, no tvrdia, že stále chcú byť stredovou stranou.

Miroslav Kollár ohlásil koniec v politike. Bývalý primátor Hlohovca povedal, že stranícke funkcie u Demokratov zložil hneď po neúspešných parlamentných voľbách a v polovici novembra ukončí aj členstvo v strane.

Strana Demokrati upozornila na nepravdivý príspevok o svojej členke Dorote Nvotovej, ktorý sa šíri na internete. Nvotová sa podľa príspevku vulgárne vyjadrila k výsledkom volieb, čo strana aj kandidátka na poslankyňu odmietli.

Pozrite sa, ako volili vaši susedia. Zverejnili sme interaktívnu mapu s výsledkami po obciach a mestách. Najviac obcí a miest vyhral Smer – celkovo 1 651. Druhá bola Aliancia, ktorá vyhrala v 383 obciach.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá kandidovala za Demokratov, sa ospravedlnila svojim priaznivcom. „Cesta do pekla je často dláždená dobrými úmyslami. Preto považujem za nutné, dôležité a správne poslať demokratickej menšine voličov moje bezvýznamné prepáčte. Ospravedlňujem sa.“

Udalosťou týchto volieb je aj to, že odídencom sa nepodarilo vystúpiť z tieňa svojich materských strán, píše Jana Shemesh. Hlas ani Demokrati nestačili na zoskupenia, z ktorých vzišli, Peter Pellegrini ani Eduard Heger nedorástli na Roberta Fica či Igora Matoviča.

Demokrati chceli byť skokanom volieb, napokon bojujú len o volebný príspevok za 3 percentá. Všetci predstavitelia strany v štábe hovorili, že do poslednej chvíle verili vo vstup do parlamentu. Ani jeden z nich nepripustil, že by zvažovali predčasné odstúpenie z volieb.

Ideme ďalej, nad odstúpením sme nikdy nerozmýšľali, vraví v rozhovore po zverejnení exit pollu Eduard Heger. Predseda Demokratov si myslí, že ak by sa pred voľbami spojili s KDH, bol by to veľký zlom. „My sme sa aj chceli spájať, ale oni chceli ísť sami. Každý je strojcom vlastného šťastia.“

Eduard Heger počas volebnej noci. Foto N - Tomáš Čorej

Bolo obrovskou chybou, že sa menšie strany nespojili, vraví Erik Tabery v štúdiu Denníka N a súhlasí s Michalom Vašečkom, že Demokrati mali odísť od Matoviča omnoho skôr. Vraví, že pokiaľ volič nevidí snahu strán spájať sa a robiť kompromisy, nemá mať prečo pocit, že voľby sú také dramatické a dôležité.

Eduard Heger ešte pred zverejnením výsledkov exit pollu hovoril, že „Demokrati budú makať ďalej“ bez ohľadu na výsledok volieb. „Kampaň bola náročná. Demokrati vznikli spojením viacerých strán, čo je skvelá vec,“ povedal bývalý premiér.

Vo volebnej centrále Demokratov už je aj predseda strany Eduard Heger a jednotka kandidátky Andrea Letanovská. Poďakovali sa členom aj voličom a zdôraznili, že bez ohľadu na výsledok budú pôsobiť v slovenskej politike aj naďalej.

Ak by sa do parlamentu dostali Demokrati, Smer by nevytvoril vládu s Hlasom a SNS ani s pomocou Republiky. Ukazujú to dáta z posledného prieskumu Ipsosu. Väčšinu by nemali ani prozápadné strany. Uvažovať by sa muselo o menšinovej vláde PS, Hlasu, SaS a KDH s podporou Demokratov. Takýto scenár pripustil Jaroslav Naď.

Strana Demokrati neodstupuje z volieb. Tvrdí, že bude skokanom, a vyzýva ostatné menšie strany, aby sa k nej pripojili. V poslednom prieskume Ipsosu majú Demokrati 3,3 %, vo Focuse 4 %.

Arcibiskup Robert Bezák podporil vo voľbách Demokratov Eduarda Hegera. Jeho podporou a spoločnou volebnou fotografiou sa pochválila Jana Žitňanská.

Strana Jablko neodstúpi z volieb, vyhlásila Lucia Ďuriš Nicholsonová. Jablko sa spojilo s Demokratmi ešte v júni a Ďuriš Nicholsonová si myslí, že Demokrati budú mať viac ako päť percent a dostanú sa do parlamentu.

Naživo: Vyhlásenie Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá je na kandidátke Demokratov, štyri dni pred voľbami

Kandidát Demokratov Juraj Šeliga podal trestné oznámenie pre používanie paragrafu 363, má podozrenia z „krivenia spravodlivosti“ na generálnej prokuratúre. „Paragraf sa používa tak, ako to zákon nepredpokladá,“ tvrdí.

Schválenie klimatického zákona, pokračovanie reformy národných parkov, rozšírenie programu Obnov dom či zmena škodlivých stavebných zákonov. To sú kľúčové priority plánu pomoci životnému prostrediu strany Demokrati, informoval Michal Kiča, expert strany pre životné prostredie.

Strana Demokrati neprehráva podľa Konštantína Čikovského preto, že by bola príliš slušná, ale preto, že vedeli, kto je Igor Matovič, no ďalej s ním vládli. „Problém Eduarda Hegera, Jaroslava Naďa a ďalších nie je v tom, že by im ľudia vytýkali, že sú sladkí, slušní alebo že Jaroslav Naď priveľa kričí. Vyčítajú im to, že im nemôžu veriť, keď s tým bláznom a zlým človekom boli tak dlho.“

Poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) označil ústavnú žalobu na prezidentku za hlúposť. „Je to pokus prekryť zlyhania generálneho prokurátora Žilinku a viac ako 20 obvinených a odsúdených nominantov strany Smer,“ reagoval.

Jaroslav Naď z Demokratov vyzval Michala Šimečku, aby otvorene povedal, že PS nepôjde do vlády s Hlasom. „Mal by si mať tú odvahu. Ľudia majú právo to vedieť. My sme to povedali jasne,“ odkázal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová zatiaľ neplánuje odstúpiť z kandidátky Demokratov. Ešte v auguste sa vyjadrila, že ak do 10. septembra nebudú mať v prieskumoch 4 %, kandidáti Jablka odstúpia. Strane teraz merajú agentúry 3,5 až 3,7 %.

Strana Demokrati upozorňuje, že Hlas chce znížiť ochranu v okolí nádrže Starina a vyňať časť územia z Národného parku Poloniny. „Vôbec im neprekáža fatálne ohrozenie vodárenského zdroja, ktorý zásobuje celé východné Slovensko,“ povedal expert strany na životné prostredie Michal Kiča.

Juraj Šeliga tvrdí, že policajná inšpekcia má dôkazy o tom, že sa u Maroša Žilinku stretávali s inšpekčným tímom Diany Santusovej. Podľa člena Demokratov to vyplýva z vyjadrení inšpekcie. Tvrdí tiež, že tím Oblúk zrejme vznikol na to, aby diskreditoval vyšetrovania korupčných káuz vlád Smeru.

Malú nádej na parlament dáva aktuálny prieskum Focusu strane Demokrati (3,7) aj maďarskej Aliancii (3,6). Za nimi nasleduje ĽSNS (1,8), spojenie Modrých a Mosta-Híd (1,5) a Maďarské fórum kandidujúce s ODS a ďalšími stranami (0,8).

Nové na Dennikn.sk

18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)