Hiking basecamp: Pripravili sme tipy na veľkonočné výlety najmä pre malých turistov. Vezmite ich na Havraniu skalu v Súľovských skalách, k jaskyniam Malá a Veľká Pec, k tatranským vodopádom či na malokarpatskú Veľkú Baňu.

Chodník Pavla Jozefa Šafárika je medzi turistami na Slovensku pomerne málo známy, hoci je jedným z najstarších a je spomínaný už v turistickom bedekri z roku 1932. Vedie z Nálepkova do Jelšavy horami Slovenského rudohoria. (hiking)

V Slovenskom raji zvýšia vstupné do roklín, najviac zaplatíte za vstup do Suchej Belej. Po novom bude súčasťou poplatku aj poistenie zásahu Horskej záchrannej služby a úrazové poistenie. Nové ceny platia od 1. apríla. (hiking)

Hiking basecamp: Vyberte sa na jarnú vychádzku za hlaváčikmi a poniklecmi na Sedliská pri Hlohovci alebo na výhľadový Veľký Grič. Pri Zobore nájdete atraktívne kremencové skalky, deti môžete vziať na rozhľadne pri Strečne a nad Žilinou.

Horolezec Peter Hámor sa pokúsi o prvovýstup na Kangbačen južnou stenou. Ide o 7902 metrov vysokú horu, ktorá sa nachádza v oblasti Kančendžongy v nepálskych Himalájach. (hiking)

Hiking zrekonštruoval pokračovanie príbehu o lavínovej tragédii v Nízkych Tatrách z marca 1935: Keďže v medzivojnovom období neexistovala horská služba a nebolo ani poistenie na hory, chatárovi vznikli náklady na pátraciu akciu. Pozostalí však nechceli vyplatiť náklady na záchranu a argumentovali, že príčinou smrti bola lavína, ktorú nespustili sami.

Vo Švajčiarsku pátrajú po skupine šiestich skialpinistov, ktorí sa stratili v Alpách v náročných poveternostných podmienkach. Detaily o nezvestných osobách nie sú známe.

Hiking basecamp: Vyberte sa na náučný chodník okolo Vršatských bradiel a zrúcaninu hradu Vršatec alebo na poldennú túru na Katovu skalu vo Veľkej Fatre. V južnej časti Slovenska odporúčame neznáme Kotmanovské vodopády.

Na horách aktuálne hrozia mokré a základové lavíny, ktoré môžu zasiahnuť aj údolné cesty, varovali záchranári. V nižších a stredných polohách je hlavným problémom mokrý sneh, v polohách nad 1600 metrov nad morom sa lokálne nachádzajú vetrom ubité dosky a vankúše.

Pred 89 rokmi v Nízkych Tatrách spadla pod Ďumbierom lavína a zabila skupinu lyžiarov. Hiking zrekonštruoval prípad menej známeho nešťastia, ktoré prežil iba jeden z lyžiarov.

Tipy na víkendovú turistiku: Za snehom sa vyberte do sedla Poľany na hrebeni Nízkych Tatier alebo na pekný okruh cez Jamské pleso. Deti môžete vziať na hrad Brekov či na rozhľadňu Balážka pri Lipanoch.

Horská služba varuje v utorok pred výskytom mokrých lavín v dôsledku výrazného oteplenia takmer vo všetkých nadmorských výškach slovenských pohorí. V Tatrách nad pásmom lesa prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň.

Cez víkend sa vyberte za snehom na hrebeň Spišskej Magury s výhľadom na Ždiar a vrcholky Belianskych Tatier, na ľahký okruh do Malej Fatry či s dieťaťom na Zbojnícku chatu. Hiking odporúča aj náučný chodník na Červenokamenské bradlo.

Národný park Slovenský kras postaví v Zádiele turistickú útulňu. Prebuduje existujúcu terénnu stanicu, ktorá sa nachádza pri náučnom chodníku na konci Zádielskej tiesňavy. (hiking)

Strateného slovenského skialpinistu našli bez zranení v Hlbokej doline v Západných Tatrách. Po nočnej pátracej akcii o tom informovali horskí záchranári. (hiking)

Viaceré zranenia si vyžiadal pád lotyšskej turistky z Veľkej Svišťovky vo Vysokých Tatrách. Žena padala a kĺzala sa snehom niekoľko desiatok metrov a pri páde utrpela poranenia hlavy a hrudníka.

Hiking basecamp: Do tipov na víkendové túry sme vybrali neopozerané miesta. Spoznajte kremencové útesy v pohorí Tribeč, skaly s rebríkmi neďaleko B. Bystrice, ruiny kláštora Mariánska Čeľaď pri Podhájskej alebo zrúcaninu hradu Tibava vo Vihorlatských vrchoch.

Poľský turista prežil v Nízkych Tatrách zhruba 300-metrový nekontrolovaný pád do Lukového kotla. Utrpel poranenie dolnej končatiny, početné odreniny a bol mierne dezorientovaný.

Rokliny Slovenského raja sú od stredy opäť otvorené. Neplatí to pre ferratu Kyseľ, kde platí sezónna uzávera. Správa parku upozorňuje, že v roklinách je naďalej veľké množstvo vody a popadaných stromov. (tasr)

V Západných Tatrách spadli cez víkend dve veľké lavíny. Pod Salatínom lavínu uvoľnili dvaja skialpinisti, obaja ostali na povrchu so zraneniami. Druhá spadla za Čiernou vežičkou smerom k sedlu Parichvost. Miesta preventívne prehľadali horskí záchranári, i keď neboli hlásené nezvestné osoby. (hiking)

V Slovenskom raji uzavreli pre vysokú vodu rokliny Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol, Malý Kyseľ a Veľký Kyseľ. Informovala o tom správa národného parku.

Pripravili sme šesť tipov na najkrajšie túry v Banskej Štiavnici a okolí. Banská Štiavnica je považovaná za jedno z najkrajších miest na Slovensku, je zapísaná v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Na víkendové túry odporúčame Veľkú Javorinu na hrebeni Bielych Karpát, výhľadový veľkofatranský Japeň či detskú túru popri Studenom potoku z Tatranskej Lesnej. Objavovať môžete Šarišské Moai alebo si prejsť lesnícky náučný chodník Smolnícka osada. (hiking)

Horolezci budú musieť odnášať svoje výkaly z Mount Everestu do základného tábora, rozhodli nepálske úrady. „Naše hory začali zapáchať,“ povedal Mingma Šerpa, vedúci predstaviteľ okresu Pasang Lhamu.

Zástupy horolezcov pri výstupe na Mount Everest. Foto – TASR/AP

Horská záchranná služba neodporúča túry vo Vysokých a Nízkych Tatrách a vo Veľkej a Malej Fatre. Na horách je zľadovatený terén následkom dažďa a silného vetra. (hiking)

Pre výrazné oteplenie uzavreli ľadopád na Skalke neďaleko Kremnice. Horská služba upozornila, že tam hrozí nebezpečenstvo padajúceho ľadu.

Stredisko lavínovej prevencie HZS analyzovalo najväčšiu lavínovú tragédiu na Slovensku, ktorá pred sto rokmi, 6. februára 1924, zasiahla horskú osadu Rybô vo Veľkej Fatre. Za príčinu označili masívne odlesňovanie, zimu bohatú na sneh a silný vietor.

Na rakúskom vrchu Grossglockner uviazli dvaja slovenskí horolezci. V núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene vrchu utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3200 metrov, aktuálne čakajú na záchranu.

Vietor na hrebeňoch Tatier môže dnes dosiahnuť priemernú rýchlosť 110 až 120 km/h, čo predstavuje mohutnú víchricu až orkán, varoval SHMÚ. Výstrahy 3. stupňa pred vetrom platia na horách v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno.

Na slovenskej aj poľskej strane Tatier po silnom vetre a snežení padajú veľké lavíny. Na poľskej strane Tatier zahynul muž pod lavínou spod Kondratovho sedla. Lavína tam odniesla sedem ľudí, záchrannú akciu komplikovali okoloidúci turisti.

Časť hlavného hrebeňa Nízkych Tatier vrátane trasy na Chatu M. R. Štefánika je pokrytá vrstvou ľadu. Na presun po hrebeni sú nutné stúpacie železá. Pohyb na skialpových lyžiach je obmedzený z dôvodu ľadového povrchu, víkendový orkán sfúkol väčšinu prachového snehu do lesa.

V tipoch na víkendové túry nájdete historické pevnosti v Pečnianskom lese pri Bratislave, výhľadovú Šimonku v Slanských vrchoch, detskú túru do nízkotatranskej Zadnej doliny, Pieniny aj dva tipy z Veľkej Fatry. Po predchádzajúcich veterných dňoch môžu byť na turistických chodníkoch spadnuté stromy, vyhraďte si preto na túry viac času.

Horská služba pre ľadový povrch neodporúča pohyb na Chopku – ani po lyžiarskych tratiach, ani vo voľnom teréne. V pondelok jedna žena podľahla zraneniam.

Sneh je na horách aktuálne tvrdý až zľadovatený. Horská služba preto odporúča kompletný zimný výstroj a varuje pred silným nárazovým vetrom s rýchlosťou viac ako 20 m/s. Pozrite si aj ďalšie výstrahy pre jednotlivé horské oblasti. (hiking)

Testovali sme súpravu skialpového oblečenia s hybridnou konštrukciou a zisťovali, či je odpoveďou na potreby moderného skialpinistu. Princíp výberu rôznych materiálov do rôznych častí výrobku tak, aby lepšie zodpovedal potrebám používateľa, vyzerá lákavo, no má aj svoje úskalia, hodnotí Ľubomír Mäkký. Produkt do testu poskytla spoločnosť Northfinder.

Hiking basecamp: Navštívte ľadopády na Šikľavej skale v Slovenskom raji a v jaskyni Mažarná vo Veľkej Fatre, odporúčame aj vyhliadkový Zvolen nad Donovalmi či horu Zvir a rozhľadňu Eliášovka pri Litmanovej.

V roku 2024 bude nedávno schválený návštevný poriadok TANAP-u platiť bez zmien, na ďalší rok ho plánujú prepracovať. Štátny tajomník Filip Kuffa naznačil najmä úpravy týkajúce sa vodenia psov.

Pri páde lavíny v rakúskych Alpách v nedeľu zomrel Slovák, ďalší utrpel zranenia. Lavína muža zasiahla mimo zjazdovky v lyžiarskom stredisku Mölltaler Gletscher v Korutánsku.

Hiking basecamp: Vybrali sme tipy na trojkráľové výlety. Vyberte sa na kratšiu túru na Visiace skaly v Tribeči alebo na bradielka na Šariši, ktoré majú podobu rôzne vysokých skál, vežičiek a rebier. Na dlhší výlet odporúčame Téryho chatu, cestou sa môžete zastaviť v zrekonštruovanej Zamkovského chate, alebo do rokliny Suchá Belá, kde na rozdiel od leta takmer nikoho nestretnete. (hiking)

Novým šéfom Horskej záchrannej služby sa stal Martin Matúšek. Vo funkcii po dvoch rokoch vystriedal Mareka Biskupiča. (tasr, hzs)

Hiking basecamp: Na Silvestra či Nový rok môžete stráviť pekný deň na Šípe s jeho skalným mestom, na Ďumbieri alebo na Babkách s výhľadmi na Západné Tatry a Liptovskú Maru. Na kratšiu prechádzku odporúčame tiesňavu  Jarabinský prielom, rozhľadňu nad Kysuckým Novým Mestom, okruh s deťmi v Pieninách či Slavkovskú vyhliadku v Tatrách.

Podšíp. Foto – Hiking/Stanislav Ďurica

Pozrite si tipy na 15 výletov v Malých Karpatoch, ktorými si môžete spestriť povianočné obdobie. Sú nenáročné a vhodné aj pre deti. Keďže nezaberú dlhý čas, stihnete ich aj počas krátkych zimných dní, no aj tak odporúčame vždy vziať do batohu aj čelovku.

Mestské lesy v Bratislave pokračujú v odstraňovaní spadnutých stromov a konárov na území lesoparku. Hlavné asfaltové trasy sú už priechodné. Lesné cesty, teda turistické trasy a cyklotrasy, by mali začať spriechodňovať vo štvrtok.

Vyskúšajte zimnú turistikou s najkrajším výhľadom na Veľký Rozsutec. Hiking odporúča klasický okruh cez Veľký Kriváň, Chleb a Poludňový grúň. Začiatočníkom uľahčí nástup lanovka do Snilovského sedla. Do batoha si zbaľte aj retiazkové mačky, teleskopické palice a čelovku.

Zo Snilovského sedla na Veľký Kriváň. Foto - Tomáš Vohlárik

V Malých Karpatoch nad Bratislavou padajú stromy pod ťažkým snehom. V Knižkovej doline nad mestskou časťou Rača zasahovali dobrovoľní hasiči. Turisti hlásia spontánne pády stromov. (hiking)

Hiking basecamp: Pozrite si tipy na sviatočné túry v okolí Banskej Bystrice, Nitry, Bratislavy, Popradu, Žiliny, Liptovského Mikuláša, Košíc a Brezna.

Dolina Tiesňavy pri obci Stratená v Slovenskom raji je od štvrtka až do odvolania uzavretá. Dôvodom je zosuv svahu aj s turistickým chodníkom. (tasr)

Ako udržať v teple detské nohy a ruky počas zimnej turistiky v horách? Základom sú dobré topánky a dobré rukavice, menej intuitívne, no možno ešte podstatnejšie sú energeticky bohaté raňajky, dopĺňanie energie počas túry a udržiavanie telesného jadra v teple.

V Slovenskom raji uzatvorili roklinu Malý Kyseľ neďaleko Kláštoriska. Dôvodom je výmena drevených rebríkov, ktorú bude robiť obec Hrabušice. (hiking)

Tipy na turistiku: Vyberte sa na časť Tatranskej magistrály, ktorá už bude nasledujúci víkend uzatvorená, na zrúcaninu Pustého hradu pri Sklených Tepliciach, výhľadový Kozí kameň nad Svitom alebo za banskými pamiatkami nad Pezinkom.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku