Kauza Rozuzlenie bola vymyslená, reagoval po zrušení obvinenia Vladimír Pčolinský. Tvrdí, že všetci zúčastnení by mali teraz niesť trestnoprávnu zodpovednosť a mala by im byť zosobnená spôsobená škoda. Hlavní aktéri však podľa neho namiesto spytovania si svedomia kandidujú v eurovoľbách.

Zrušením obvinení Vladimíra Pčolinského či Romana Konečného paragrafom 363 zastavili u Maroša Žilinku rozuzlenie vojny v polícii. Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera naznačuje, že prostredníctvom kauzy Rozuzlenie sa snažili obvinení vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla a jeho kolegovia vyviniť.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a šéfa NBÚ Romana Konečného. Pri oboch vyhovela ich návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Obvinení boli v kauze Rozuzlenie spolu s vtedajším šéfom SIS Michalom Aláčom aj podnikateľom Petrom Koščom.

Obžalobu podanú na bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského bude riešiť sudca v Banskej Bystrici, potvrdila hovorkyňa súdu. Prípadom sa bude opäť zaoberať sudca Rastislav Stieranka, ktorý v minulosti odmietol obžalobu na Pčolinského pre procesné pochybenia.

Bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému hrozí súd. Špeciálna prokuratúra naňho podala obžalobu pre podozrenie, že zobral úplatok 20-tisíc eur od vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára za to, že mu tajná služba dá pokoj. Pčolinskému hrozí päť až 12 rokov väzenia.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je krstným otcom detí Petra Košča, kľúčovej postavy vojny v polícii. Vyplýva to z uznesenia NAKA o vznesení obvinenia z policajnej akcie Rozuzlenie, ktoré získal denník SME.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vyšetrovateľ navrhuje znovu obžalovať exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského v jeho prvej kauze s úplatkom 20-tisíc eur, píše Sme. Minulý týždeň mu pribudlo nové obvinenie v kauze Rozuzlenie.

Diskutovať môžete už aj pod článkami Denníka N, zaregistrujte sa a pridajte svoje argumenty k otázke v Newsfiltri: Súhlasíte s názorom, že SIS je už dlhodobo v takom hlbokom rozklade, že by bolo rozumnejšie ju zákonom rozpustiť a pokúsiť sa tajnú službu postaviť odznova?

Utajený svedok z prostredia SIS vypovedal, že po zadržaní jej riaditeľa Vladimíra Pčolinského v marci 2021 začali zbierať v tajnej službe informácie spochybňujúce jeho bývalého námestníka Borisa Beňu ako kľúčového svedka. Neskôr sa zamerali na skupinu okolo vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, informujú aktuality.sk.

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský bude stíhaný na slobode. Po výsluchu na polícii je obvinený v prípade Rozuzlenie. Potvrdil to jeho advokát Marián Bošanský. Výsluch sa skončil krátko pred 23.00 h, informujú Aktuality. Súčasný šéf SIS Michal Aláč naďalej zostáva v cele predbežného zadržania.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Na výsluch na NAKA v Žiline sa dnes pred 10:00 dostavil aj bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Ten je spolu s aktuálnym šéfom SIS Michalom Aláčom, či so šéfom NBÚ Romanom Konečným obvinený zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala mariť prácu vyšetrovateľov NAKA. (tvnoviny)

Od zadržania Vladimíra Pčolinského v marci 2021 bolo zrejmé, že bezpečnostné zložky štátu sa dostali do sporu. Neskôr sa už hovorilo o vojne v polícii. Kto sú jej hlavní aktéri a čo túto vojnu vlastne spustilo? Spísali sme odpovede, ktoré súvisia so štvrtkovou akciou Rozuzlenie. 

Obvinený bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je pracovne v zahraničí. Potvrdil to jeho brat, poslanec Sme rodina Peter Pčolinský. V čo najkratšom čase sa podľa neho vráti a bude „maximálne súčinný s vyšetrovateľom, lebo si nie je vedomý žiadneho protiprávneho konania“.

Michal Šimečka aj Richard Sulík sú za zmenu paragrafu 363, no nepodporujú jeho úplné zrušenie. Líder SaS v RTVS povedal, že jeho strana opakovane navrhovala zúženie na prípady, kde to bolo oprávnené. Sulík spomenul prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý podľa neho nemal stráviť mesiace vo vyšetrovacej väzbe, no považuje za nesprávne, že generálny prokurátor ho zároveň zbavil obvinení.

Prípad bývalého riaditeľa SIS a kamaráta Borisa Kollára Vladimíra Pčolinského je opäť vo finále a ešte do septembrových volieb by mohlo byť jasné, či sa špeciálna prokuratúra tretíkrát pokúsi korupčnú kauzu dostať pred súd.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Advokát Miroslava Výboha a Vladimíra Pčolinského dostal dvojročnú stopku pri zastupovaní pred Európskym súdom pre ľudské práva. O vylúčení Ondreja Urbana rozhodla predsedníčka súdu. Slovenská advokátska komora hovorí o reputačnom probléme. 

Ondrej Urban. Foto -TASR

Sudkyňa Pamela Záleská ani špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nemienia po predčasných voľbách skončiť, hoci sa im Smer dlhodobo vyhráža. „Viac to má vplyv na ľudí, ktorí to pozerajú, než na ľudí, na ktorých sú tie útoky namierené,“ povedala Záleská na debate protikorupčného festivalu Pucung v Košiciach.

Marek Vagovič dostal predžalobnú výzvu: Vladimír Pčolinský žiada 200-tisíc eur a zákaz predaja knihy Padreho klan. „Tvrdí, že som o ňom zverejnil – údajne prostredníctvom knižnej postavy Včelinský – nepravdivé a difamačné tvrdenia, ktorými som ho neoprávnene označil za páchateľa korupčnej a inej trestnej činnosti,“ uviedol.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik písal vyšetrovateľovi o prípade, za ktorého ututlanie podľa obžaloby zobral úplatok 50-tisíc eur. Vyplynulo to z utorňajšej výpovede tohto vyšetrovateľa na súde, ktorý pojednáva Kováčikovu druhú korupčnú kauzu.

Podriadené prokurátorky Maroša Žilinku písali na súd a navádzali ho, aby odmietol obžaloby v prípadoch Kováčika, Výboha a Pčolinského. Špeciálna prokuratúra, ktorá prípady dozoruje, protestuje a listy zverejnila. Žilinka prípady zahmlieva.

Výboh, Pčolinský a Kováčik. Foto – N/Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič; TASR

Špeciálni prokurátori ukázali prípady, keď Maroš Žilinka a jeho podriadení hodnotili prípad inak než v kauzách vplyvných ľudí. „Aplikujú sa iné pravidlá, iné názory v kauzách osôb, ktoré majú vplyv, a iné v kauzách osôb, ktoré takýto vplyv nemajú,“ povedal Ladislav Masár, ktorému kedysi schválil prvý námestník Kandera postup, ktorý mu neskôr v kauze Pčolinský vytkol.

Špeciálni prokurátori vyhlásili, že zasahovanie do prípadov zo strany Maroša Žilinku je už za čiarou. Inak posudzuje prípady vplyvných ľudí a inak tých obyčajných, je to demotivujúce, hovoria. Podriadení generálneho prokurátora v troch prípadoch (Pčolinský, Výboh a Košč – Kováčik) napísali na súdy, že nesúhlasia s podanou obžalobou. 

Ladislav Masár, Vladimír Kuruc a Daniel Lipšic. Foto – TASR

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský neuspel so svojou sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva, ktorá sa týkala zákonnosti jeho väzby. Súd zamietol sťažnosť pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy.

Najvyšší súd našiel procesné pochybenie v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského v úplnom závere vyšetrovania, keď mu neuverili, že dostal akútnu hnisavú bronchitídu. Pre chybu v súvislosti s PN sa musela obžaloba na Pčolinského vrátiť zo súdu prokurátorovi.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Advokátska komora má za menšinovej vlády ďalšiu šancu posilniť sa, Sme rodina navrhuje, aby jej zástupca rozhodoval pri policajných prehliadkach advokátskych kancelárií. Ministrom spravodlivosti sa po odchode SaS z vlády stal dovtedajší predseda komory Viliam Karas.

Sme rodina žiada po policajnom zásahu u Pčolinského advokáta oklieštiť vyšetrovateľov a na ich úkor posilniť Slovenskú advokátsku komoru. Naráža na odpor OĽaNO a prekvapila aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica hovoril Žilinkovi v parlamente o návrhu, že „to je celé choré“.

Boris Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič

Krajský súd v Bratislave rozhodol, že otázka Denníka N, či SIS „slúži Pčolinským na záchranu svojho bývalého šéfa a nevenuje sa tomu, čomu sa má“, nie je nenávistným útokom a že štát nemal právo prikázať vymazanie rozhovoru s touto otázkou. Pčolinskí žiadajú od Denníka N odškodné spolu 50-tisíc eur. Päť členov rodiny napísalo súdu, že „sú slušní a bezúhonní ľudia s vysokým morálnym a spoločenským kreditom“.

Krajský súd rozhodol, že štát nemal od Denníka N žiadať vymazanie rozhovoru s premiérom Hegerom, kde zaznela aj jedna otázka o rodine Pčolinských. Táto rodina v máji načas dosiahla stiahnutie rozhovoru aj videa. Krajský súd v Bratislave teraz zrušil toto predbežné opatrenie a rozhodol, že na to nebol dôvod. Video aj rozhovor sme znovu zverejnili.

Vrátenie prípadu Vladimíra Pčolinského vyšetrovateľovi Najvyšším súdom znamená, že sa ešte nedostane pred súd, no paragraf 363 mu už nepomôže. Ústavný súd navyše zamietol už tretiu Pčolinského ústavnú sťažnosť.

Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora v prípade odmietnutia obžaloby na Vladimíra Pčolinského. Špecializovaný trestný súd v septembri obžalobu odmietol pre závažné procesné chyby.

Ústavný súd nevyhovel ďalšej sťažnosti exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského proti uzneseniu Najvyššieho súdu, ktorým bol vzatý do väzby. Všetky tri rozhodnutia Najvyššieho súdu o tom, že Pčolinský mal byť vo väzbe, sú tak zákonné.

Generálna prokuratúra definitívne stopla exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského v ťažení proti dvojici kajúcnikov Ľudovítovi Makóovi a Borisovi Beňovi, ktorí ho usvedčujú z korupcie. Ako nezákonné zrušila rozhodnutie o začatí trestného stíhania, ktoré vydala policajná inšpekcia. Makóovi a Beňovi hrozila väzba pre údajné krivé obvinenie Pčolinského. (sme)

Igor Matovič vyjadril isté pochopenie pre to, že Sme rodina hlasovalo za uznesenie Smeru o údajnej manipulácii vyšetrovaní. Vysvetľoval to tým, že obvinenie bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského môže byť pre hnutie osobné.

Špeciálna prokuratúra podá sťažnosť proti rozhodnutiu špecializovaného súdu, ktorý odmietol obžalobu na Vladimíra Pčolinského. Sudca vrátil obžalobu na exšéfa SIS pre závažné procesné chyby. Prokuratúre vyčíta, že sa s prípadom ponáhľala. Výhrady sudcu sa však netýkali dôkaznej situácie pri podozrení, že Pčolinský prijal úplatok.

Sudca vrátil obžalobu na Vladimíra Pčolinského pre závažné procesné chyby. Špeciálnej prokuratúre vyčíta, že sa s prípadom ponáhľala. Výhrady sudcu sa však netýkali dôkaznej situácie. Vrátenie obžaloby neznamená, že Pčolinskému už nehrozí súd pre podozrenie, že v lete 2020 zobral úplatok za to, že tajná služba dá pokoj vplyvnému konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Obhajca bývalého siskára Borisa Beňu Peter Kubina žiada disciplinárne stíhanie prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava Martina Kováča. Dôvodom má byť jeho júnový rozhovor pre Plus 7 dní o prípade kajúcnikov Ľudovíta Makóa a Beňu. Kováč ich dal na jar obviniť a žiadal zobrať do väzby pre údajne krivú výpoveď v kauze Vladimíra Pčolinského. Súdy to odmietli.

Špecializovaný trestný súd vrátil špeciálnej prokuratúre obžalobu bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Prokurátor môže proti rozhodnutiu podať sťažnosť, o ktorej by v takom prípade rozhodoval ešte Najvyšší súd.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič

Polícia informuje o dvoch obvinených advokátoch po zásahu v kancelárii USGB (Urban, Steinecker, Gašparec, Bošanský). „Vyšetrovateľ NAKA obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie. Konkrétne JUDr. M. B., R. Š. a advokátsku kanceláriu zo spáchania pokračovacieho prečinu podplácania. Obvinenie súvisí s konaniami na Slovenskej inšpekcii životného prostredia,“ píše polícia.

NAKA zasahuje v advokátskej kancelárii Ondreja Urbana, ktorý zastupuje exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Na mieste je aj advokát Péter Erdős, ktorého polícia prizvala ako zástupcu Slovenskej advokátskej komory. (startitup)

Predseda Sme rodina Boris Kollár kritizuje prácu polície pod vedením Štefana Hamrana. V TA3 povedal po boku šéfa Smeru Roberta Fica, ktorý dlhodobo spochybňuje Hamrana, že ľudia „nemajú pocit elementárnej spravodlivosti“ a že policajti vraj ublížili bývalému šéfovi SIS, stíhanému Vladimírovi Pčolinskému.

Ústavný súd odmietol dve ústavné sťažnosti bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského proti uzneseniam Najvyššieho súdu, ktoré ho vlani ponechali vo väzbe. Bývalému nominantovi Sme rodina v čele tajnej služby hrozí súd pre korupčnú kauzu.

Vladimír Pčolinský navštívil generálneho prokurátora Maroša Žilinku v úrade, bývalý šéf SIS to spomínal v aprílovom rozhovore Denníka N. Žilinka sa v utorok sťažoval, že osoby s preukazmi NAKA zisťujú, či za ním chodia prominentní hostia, konkrétne pritom spomenul Pčolinského.

Advokát Peter Kubina k zrušeniu obvinenia Borisa Beňu: „Z uznesenia je vidieť, že na rozdiel od generálnej prokuratúry a bratislavskej krajskej prokuratúry tá košická vie, že právoplatné rozhodnutia súdov v prípravnom konaní o nedôvodnosti trestného stíhania sa dajú rešpektovať jedine bezodkladným zrušením obvinenia a prípadne aj zastavením trestného stíhania.“

Prokurátor z Košíc odkázal do Bratislavy, že v právnom štáte sa musia rešpektovať súdne rozhodnutia bez ohľadu na názory strán trestného konania. Gabriel Huszár to napísal v uznesení, ktorým zrušil obvinenie Borisovi Beňovi a Ľudovítovi Makóovi.

Košická krajská prokuratúra zrušila obvinenie Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa z krivej výpovede v prípade Vladimíra Pčolinského. Denníku N to potvrdil Makoóv právny zástupca Zoltán Perhács. Prokuratúra taktiež zastavila samotné trestné stíhanie.

Pre rozhovor s predsedom vlády Eduardom Hegerom sa rozhodla rodina Pčolinských žalovať Denník N. Chce vysúdiť 50-tisíc eur, otázky o bývalom riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskom považujú za „čisto hanlivé a difamačné skutkové tvrdenie“, ktoré im škodí.

Rodina Pčolinských sa cítila dotknutá otázkou v rozhovore s premiérom Eduardom Hegerom o tom, čomu venoval pozornosť bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Súd prikázal Denníku N rozhovor s predsedom vlády stiahnuť.

Rodina Pčolinských. Vľavo hore je Marcela Pčolinská (starostka Nižného Hrabovca), vpravo hore je stíhaný Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS, jeho brat Peter je podpredsedom Národnej rady za Sme rodina a Vladimírova manželka Adriana je poslankyňou parlamentu za hnutie Sme rodina. Foto N - Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský považuje dohodu o vine a treste Zoroslava Kollára za „pozoruhodnú“. Na rozhodnutie súdu reagoval s tým, že rovnako ako odsúdený Kollár si myslí, že „budúcnosť bude ešte veľmi zaujímavá a prekvapivá, okrem iného aj preto, lebo poznám jeho výpovede veľmi detailne a viem, čo z nich vyplýva“.

Ukončenie vyšetrovania bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského bolo štandardné, rovnako ako v iných trestných veciach. Úrad špeciálnej prokuratúry tak reaguje na spochybňovanie riadneho procesu s oboznamovaním sa s výsledkami vyšetrovania.

Dušan Kováčik si pri spochybňovaní Ľudovíta Makóa pomáha aj bývalým šéfom SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý je rovnako stíhaný za korupciu. Odvoláva sa na jeho vyjadrenia pre médiá o tom, že sa s Makóom stretol po prepustení z väzby v januári 2021 a že sa mu vraj priznal, že si vo väzbe navymýšľal, aby sa dostal na slobodu.

Nové na Dennikn.sk

10:25O Putinových lžiach konečne hovoria aj republikáni 10:16Čína je z dlhodobého hľadiska hrozivejšia ako Rusko 08:18Tŕpli mi pery a ruky, búšilo srdce. Šéf mi povedal, že mu na to pomáha sex. Tri ženy opisujú život s panickými atakmi 07:45Nemôžeme si dovoliť druhého Orbána, vraví o Ficovi nemecký poslanec Hofreiter 07:24Toto je nová Barcelona, tvrdí Xavi. 17-ročného Cubarsího prirovnávajú k Puyolovi a Piquému 06:53Ráno s NHL: Keď všetko vyzeralo stratené, fanúšikovia hodili na ľad chobotnice. Slafkovský videl, ako sa bojuje o play-off 06:35Ekonomický newsfilter: Po Litve a Lotyšsku nás dobieha RumunskoVčera 21:25Odchod Pellegriniho z čela parlamentu: Dostál má podozrenie z falšovania listinyVčera 19:35Tón v listoch od Komisie o pláne obnovy je mimoriadne rázny, hovorí bývalý minister Balík (+ podcast)Včera 19:24Graf dňa: Slovensko sa na čele rebríčka najmenej dôveryhodných dlžníkov eurozóny dlho neohrialoVčera 19:04Newsfilter: Nevedia riadiť krajinu a ešte sa aj po nej preháňajú na štvorkolkách ako papalášiVčera 18:21Konečný výsledok košických oceliarní je ešte horší, než ukazovali účty americkej matky. Vlani prerobili 31 miliónovVčera 17:45Taraba má problémy: nevie dokázať, že odstrelili správneho medveďa. A Kuffa jazdí na štvorkolkáchVčera 17:31Teherán nechce veľkú vojnu, hovorí expert na Irán. Izrael teraz môže reagovať úplne iným typom útokuVčera 17:11Fico podporil Danka, aby mal pokoj v koalícii, Hlas ustúpiť nemieniVčera 16:48Shooty: Múdrosť zrelého mužaVčera 16:33Akokoľvek to dopadne, spoločne to zvládneme. Psychologička radí, ako zvládnuť prijímačkyVčera 15:42Prvé rozčarovania na prokremeľskej scéne. Harabina podráždil Fico s Ukrajincami a poslanec Hlasu s pozdravom Sláva UkrajineVčera 15:26Dostavba obchvatu Ružomberka by sa už nemusela naťahovať, aj Ráž ho sľubuje v roku 2025Včera 15:20Trenčiansky výrobca postelí a sedačiek na mieru Beta sa 30. výročia nedožil. Sám sa posiela do konkurzuVčera 14:48Vývoj bojov (781. deň): V optimistickom scenári vydržia Rusom zásoby tankov do leta 2025, v pesimistickom minimálne o rok dlhšieVčera 14:40Zachovajú si Izraelčania chladnú hlavu? Analytici predpovedajú, ako zareagujú na útok IránuVčera 14:02Dokážete ma vystáť? pýta sa Beyoncé. Jej nový album je veľkou výzvouVčera 13:59Mesiáš?Včera 13:56Stala som sa obeťou internetového podvodu. Ako som bojovala o svoje peniazeVčera 13:41Množstvo nových podcastov od Denníka NVčera 13:03Nová nemocnica by mohla byť v Prešove, postaví ju Kaliňák. O Bratislave stále nerozhodliVčera 12:35Kam sa podejú stromy, keď sa svet pre ne stane nehostinným miestom?Včera 10:48Prezidentské voľby sa stávajú skúškou lojality úradníkov. Podnety na ministra Šutaja Eštoka preveria jeho podriadeníVčera 10:40Boj o anglický titul má novú zápletku. Nevýrazný Salah a tri ďalšie dôvody, prečo Liverpool prehral s Crystal Palace