Nórsky bežec Jakob Ingebrigtsen nemusel pretekať, aby vyvolal rozruch. Nie som arogantný, súperom chýba kvalita a dopuje sa viac, hovorí v rozhovore. Priznáva, že po olympijskom zlate prišla prázdnota, a sám chce ukončiť debatu o tom, kto je najlepší v histórii.

Prvý panický atak som mala pri šoférovaní, no jeden prišiel aj v zahraničí a bolo to dosť strašidelné, vraví atlétka Gabriela Gajanová. „Vôbec som nevedela, o čo ide. Zastavila som na parkovisku a naozaj som verila, že sa so mnou niečo stane,“ hovorí.

Český olympijský víťaz Robert Změlík pre veľké dlhy predáva svoje medaily. Podľa insolvenčného registra dlhuje bývalý desaťbojár 1,7 miliardy českých korún. Súvisí to s krachom jeho spoločnosti, ktorá obchodovala s potravinovými doplnkami.

Pri panických atakoch mi pomohlo, keď som dokázala odviesť pozornosť na niečo iné, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Pomohlo mi, keď som sa začala s niekým rozprávať o pozitívnejších veciach – napríklad o tom, čo som jedla alebo čo budeme robiť zajtra,” opisuje.

Pri panickom ataku som mala pocit, akoby mi stŕplo celé telo, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Boli momenty, keď som sa chystala na preteky a na pozadí som zažívala veci, ktoré ľudia zvonka nevidia,” vraví.

Atlétka Gabriela Gajanová v cieli rozbehu žien na 800 m na MS v atletike v Budapešti 2023. Foto - TASR/AP

BBC porovnávala šprint Kyliana Mbappého s Usainom Boltom, čo rozosmialo Svetovú atletiku aj Jamajčana. Následná vášnivá diskusia ilustruje, čo v elitnom šprinte znamená jedna sekunda. Výkon, ktorý francúzskemu futbalistovi predikujú, by vlani medzi šprintérmi stačil na stovke na delené 5182. miesto.

Jediná plnohodnotná atletická hala na Slovensku končí, halu Elán v Bratislave nahradí padelové centrum. Bývalý majiteľ sa hnevá na mesto Bratislava, tvrdí, že podmienky pre prevádzkovateľov športovísk sú diskriminačné. Halu ponúkal aj mestu za cenu pozemku, to reaguje, že na kúpu nemá peniaze.

Hala Elán. Foto N – Peter Kováč

Keňan Eliud Kipchoge prežil na maratóne v Tokiu veľkú krízu, počas nej bežal podobne rýchlo ako ženská víťazka Sutume Kebedeová a skončil desiaty. Najznámejší vytrvalec sveta má v auguste Paríži obhajovať olympijské zlato. Odborníci naznačujú, že jeho štart nemusí byť pre Keňu najlepšou voľbou.

Bahamská atlétka Devynne Charltonová zabehla na halových MS v Glasgowe nový svetový rekord v behu na 60 metrov cez prekážky časom 7,65 sekundy. Svoje vlastné historické maximum tak posunula o dve stotiny sekundy. (tasr)

Slovenské atlétky Viktória Forster a Stanislava Škvarková nepostúpili na halových MS v Glasgowe do finále behu na 60 metrov cez prekážky. Forster nestačil ani druhý najlepší čas kariéry a sezónne maximum 8,04 s. Škvarková zabehla čas 8,16 s.

Slovenská štafeta na 4 × 400 metrov v zložení Šimon Bujna, Patrik Dömötör, Miroslav Marček a Mário Hanic zabehla na halových MS v Glasgowe nový národný rekord 3:09,21 min. Na postup do finále to však nestačilo, Slováci obsadili v prvom rozbehu poslednú 4. priečku.

Slovenská atlétka Viktória Forster postúpila na halových MS v Glasgowe do semifinále behu na 60 metrov cez prekážky. V treťom rozbehu zabehla čas 8,10 sekundy. Stanislava Škvarková s časom 8,11 s. napokon postúpila do semifinále tiež vďaka zraneniu jednej z postupujúcich pretekárok. (tasr)

Holandská atlétka Femke Bolová prekonala halový svetový rekord v behu na 400 metrov. Na halových MS v Glasgowe zvíťazila za 49,17 s a svoj vlastný najlepší čas histórie vylepšila o sedem stotín sekundy.

Foto – AP

Slovenské šprintérky Viktória Forster a Monika Weigertová nepostúpili do semifinále behu na 60 m na halových MS v Glasgowe. Obe vo svojich rozbehoch dosiahli čas 7,35 s.

Američan Christian Coleman vyhral halové majstrovstvá sveta v šprinte na 60 m. Na šampionáte v Glasgowe zvíťazil vo výkone roka 6,41 s. Druhý skončil jeho krajan Noah Lyles, bronz získal Jamajčan Ackeem Blake.

Slovenský atlét Ján Volko sa neprebojoval do finále behu na 60 metrov na halových MS v Glasgowe. V druhom semifinále zabehol čas 6,60 sekundy a na finálovú osmičku stratil štyri stotiny sekundy.

Bieloruský atletický tréner Juri Mojsevič dostal päťročný dištanc za nátlak na bežkyňu Kryscinu Cimanovskú. Tréner na olympiáde v Tokiu nútil atlétku, aby opustila výpravu a vrátila sa do Bieloruska.

Emma Zapletalová bola pred troma rokmi jednou z najväčších nádejí slovenskej atletiky, pre zranenia však za posledné dva roky takmer nemohla súťažiť. „Bolo to psychicky náročné. Tréning som si aspoň predstavovala v hlave,“ hovorí.

Môžete behať celý život, aj tak asi priberiete tuk, tvrdí štúdia z Fínska, ktorá zároveň opisuje, ako chudnúť aj vo vyššom veku. Podľa výskumu mali bývalí vrcholoví vytrvalci a šprintéri najmenej tuku, no aj oni v seniorskom veku priberali. Siloví športovci priberali ešte viac, ale vyhli sa zásadnému úbytku svalov.

Šprintérka Viktória Forster získala na atletických halových majstrovstvách Slovenska tretí titul na 60 m cez prekážky. V bratislavskej hale Elán zabehla Forster čas 8,11 s, vďaka čomu zdolala o štyri stotiny sekundy štvornásobnú šampiónku Stanislavu Škvarkovú. (tasr, atletika.sk)

Ján Volko získal na atletických halových majstrovstvách Slovenska ôsmy titul v sérii na 60 m. Dosiahol sezónne maximum 6,61 s.  Medzi ženami získala štvrtý titul Monika Weigertová, výkonom 7,28 s zdolala Viktóriu Forster.

Grant Holloway vytvoril na majstrovstvách USA nový svetový rekord v behu na 60 metrov cez prekážky. V rozbehu zabehol čas 7,27 s, čím prekonal svoje doterajšie historické maximum o dve stotiny sekundy.

Konšpirácie o smrti Kelvina Kiptuma, útočili aj na Eliuda Kipchogeho, autority prosia ľudí, aby s nimi prestali. „Blízkosť miesta nehody s Kipchogeho tréningovým centrom je logická, rokliny som v tejto oblasti nevidel,“ spomína Peter Kováč na to, ako v Keni kráčal po ceste, na ktorej tragicky zahynul maratónsky rekordér.

Kórejčan Wu Sang-hjok a Srbka Angelina Topičová sa stali víťazmi 30. ročníka Banskobystrickej latky v skoku do výšky. Sang-hjok dosiahol výkon 232 cm a zopakoval svoj triumf z roku 2022, Topičová zvíťazila v novom národnom rekorde 197 cm. Jediný Slovák v súťaži Róbert Ruffíni obsadil 12. priečku. (tasr)

Katarský skokan a olympijský víťaz z Tokia Mutaz Esa Baršim sa nepredstaví na Banskobystrickej latke. Baršim odriekol účasť na výškarskom podujatí na poslednú chvíľu pre zranený chrbát.

Kelvin Kiptum mal talent, aký si atletika nepamätá. Všetky tri jeho maratóny boli rekordné, prekonanie dvoch hodín mu predpovedali už tento rok. Keňan udivoval zrýchlením v druhej polovici aj počtom tréningových kilometrov. O ďalší svetový rekord sa mal pokúsiť na jar v Rotterdame.

V New Yorku vydražili medailu Boba Beamona, čím pripomenuli jeden z najpôsobivejších výkonov športovej histórie. Americký atlét skočil na OH v Mexiku 1968 toľko, že to 20 minút nevedeli zmerať, a dodnes bol tento výsledok prekonaný len raz. K výkonu 8,90 m pomohol aj dokonalý vietor a redší vzduch.

Atlétka Gabriela Gajanová sa rozhodla predčasne ukončiť tohtoročnú halovú sezónu. Jedna z dvoch slovenských atlétok so splneným limitom na olympijské hry v Paríži sa chce sústrediť na sezónu pod otvoreným nebom. (atletika.sk.)

Slovenská atlétka Viktória Forster skončila na striebornom mítingu v nemeckom Düsseldorfe na 60 m prekážok štvrtá s časom 8,15 sekundy. Bol to jej ôsmy najlepší výkon v kariére. (tasr)

Viktórii Forster chýbala jediná stotina, aby vyrovnala slovenský rekord v šprinte na 60 m. Na halovom mítingu so zlatým štatútom v Ostrave obsadila 4. miesto v osobnom rekorde 7,26 sekundy.

Šprintér Dwain Chambers bude štartovať na halových majstrovstvách Veľkej Británie napriek tomu, že už má 45 rokov. Bývalý halový majster sveta bude súťažiť na 60 m.

Šprintér Ján Volko nebude štartovať na utorkovom halovom atletickom mítingu v Ostrave. Svoje pôvodné plány zmenil pre únavu po prvom štarte v sezóne, ktorý absolvoval v sobotu v Astane.

Atlétka Viktória Forster zabehla na halovom mítingu Elán v Bratislave 60 m prekážok za 8,05 sekundy. Pre slovenskú pretekárku je to druhý najlepší čas kariéry. (atletika.sk, tasr)

Zomrela atletická rekordérka Gabriela Hanuláková, mala 66 rokov. Od roku 1984 je slovenskou rekordérkou v hode diskom (64 m) a od roku 1985 aj vo vrhu guľou (16,96 m). V novembri 2023 dostala Cenu pre európsku atletickú ženskú líderku. (tasr)

Vo veku 29 rokov zomrel Shawn Barber, majster sveta v skoku o žrdi z roku 2015. Príčina smrti nie je známa. Barber je kanadským rekordérom v skoku o žrdi, v roku 2016 prekonal v hale latku vo výške 600 cm. Vonku skočil najviac 593.

Nórsky bežec Jakob Ingebrigtsen vynechá tohtoročné halové majstrovstvá sveta v Glasgowe. Dôvodom sú zdravotné problémy, ktoré narušili jeho tréningový plán.

Juhoafrického bežca Oscara Pistoriusa v piatok podmienečne prepustia z väzenia. Naďalej zostane pod prísnym dohľadom až do odpykania trestu na konci roka 2029. Bývalého paralympionika pred jedenástimi rokmi odsúdili za vraždu priateľky. (reuters)

Newsletter Výklus sumarizuje bežecké momenty roka. Je medzi nimi päť maratónov Zdena Cháru, víťazstvo Orbána aj výkony atlétok Viktórie Forster a Gabriely Gajanovej. Kľúčovým pojmom bol maratón a svetový rekord, o akom si experti pred rokom ani netrúfli uvažovať.

Taliansky guliar Nick Ponzio dostal zákaz činnosti na 18 mesiacov pre porušenie antidopingových pravidiel. Uloženie trestu ho vyradilo z účasti na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

Medzinárodná atletická asociácia je proti štartu Rusov a Bielorusov na olympiáde v Paríži. „V Paríži možno budete môcť vidieť nejakých neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ale nebude to v atletike,“ vyhlásil prezident asociácie Sebastian Coe.

Ocenenie Univerzitný športovec roka 2023 získala atlétka Viktória Forsterová. Bežkyňa získala zlatú medailu v behu na 100 metrov prekážok na 31. Svetových univerzitných hrách FISU v čínskom meste Čcheng-tu. Zároveň časom 12,72 s vytvorila nový slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit.

Kladivárka Martina Hrašnová otehotnela, keď bola na vrchole kariéry. „Nedokázala som si predstaviť únavu, ktorá prišla po pôrode,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe. „Od fyzickej únavy sa v ďalšej kariére odvíjalo veľa problémov,“ dodala.

Ocenenie Atlét roka získala prvýkrát v kariére Viktória Forsterová. Minuloročný víťaz Ján Volko obsadil v 31. ročníku ankety Slovenského atletického zväzu 2. miesto, tretiu pozíciu pridelili hlasujúci Gabriele Gajanovej.

Kenská bežkyňa Hellen Obiriová a Etiópčan Tamirat Tola zvíťazili na nedeľnom maratóne v New Yorku. Úradujúca víťazka Bostonského maratónu si pripísala svoje druhé tohtoročné prvenstvo, maratón absolvovala v čase 2:27:23 h.

Kazašská bežkyňa na 3000 m cez prekážky Norah Jerutová môže štartovať na atletických súťažiach. Disciplinárny tribunál ju zbavil podozrenia z dopingu, pre ktoré tento rok nemohla v Budapešti obhajovať titul majsterky sveta z Eugene 2022.

Nórska polícia vyšetruje obvinenia bratov Ingebrigtsenovcov. Bežci obvinili svojho otca, že sa správal voči nim násilne a hrubo počas ich dospievania. Gjert Ingebrigtsen trénoval svojich troch synov do februára 2022.

Bratia Ingebrigtsenovci obvinili otca a bývalého trénera z násilia, tvrdia, že bol agresívny a vyrastali v strachu, on to odmieta. Henrik, Filip a Jakob, ktorých preslávili bežecké úspechy, sa s otcom rozišli vlani vo februári, ako dôvod uviedli zdravotné problémy, teraz prvýkrát priznali, že za odlúčením sú hlboké vzťahové rozpory.

Holanďanka Femke Bolová a Nór Jakob Ingebrigtsen sú atlétmi roka v Európe. Na ceremónii vo Vilniuse si ocenenie prevzali druhýkrát za sebou.

Tréningy maratónskeho rekordéra Kiptuma nekopírujte, proti pretrénovaniu pomáha aj Borgova škála, radí popredný český atletický tréner Jan Pernica. V rozhovore vysvetľuje príčiny maratónskeho vzostupu, opisuje svoju tréningovú filozofiu a vraví aj o tom, že dianie v oblasti bežeckej obuvi pripomína preteky ako zo studenej vojny.

Nového maratónskeho svetového rekordéra varujú, že ak neuberie zo svojich tréningov, skončí veľmi zle. Vysvetľujeme, kto je Kelvin Kiptum, ktorý v nedeľu v Chicagu zabehol čas 2:00:35 h, ako je možné, že mladý neznámy Keňan behá tak rýchlo, ako mu pomohli supertopánky, kde má rezervy a či zabehne maratón pod dve hodiny.

Nové na Dennikn.sk

19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel