Na exotických rastlinách by som koncepciu záhrady určite nestaval, hovorí odborník na zeleň Marcel Raček. V rozhovore približuje, ako záhrada reaguje na teplú zimu, čím ju odporúča hnojiť aj ako sa pripraviť na potenciálne teplé leto.

Ľudia si myslia, že strom si poradí so všetkým, ale nie je to tak, hovorí odborník na zeleň Marcel Raček. „Predstava je, že keď stromu necháme nejakú štrbinu, vytvorí si niekoľkometrový koreň a v hĺbke si nájde vodu a živiny. Žiaľ, takto to nefunguje.“

Marcel Raček. Foto N - Vladimír Šimíček

Na jar sa niektorí ľudia rozčuľujú, že majú malé kopčeky od dážďoviek v trávniku. „Pritom môžu byť radi, že majú zadarmo prevzdušňovanie pôdy,“ vraví záhradná architektka Jana Bieliková a vyberá päť kníh o záhradách.

V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Jana Bieliková. „Prílišným bojom nevytvárame harmóniu a symbiózu,“ vraví a odporúča päť kníh o záhradách a prírode.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Betónové ploty nepovažuje krajinná a záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová za estetické riešenie, preto sa ich v záhradách vždy snaží prekryť. „To robievam pomocou kríkov, stromov a popínaviek umiestnených tesne pri plote alebo v priestore záhrady. Pomáham si aj trelážami, dreveným obkladom či oceľovými sieťami upevnenými na plote,“ hovorí odborníčka.

Najhoršou alternatívou betónových plotov sú tie, ktoré sa tvária, že nie sú betónové, teda majú štruktúru dreva, kameňa či tehál. „Takéto ploty sú iba napodobeniny pôsobiace extrémne umelo,“ vraví krajinná a záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Okamžitý efekt, ktorý v záhrade prináša betónový plot, sa dá podľa odborníčky dosiahnuť aj použitím vzrastlých rastlín. Tie sa častejšie používajú vo verejnom priestore a svoje miesto nachádzajú aj v súkromných záhradách.

Na balkóne v kvetináči môžete pestovať aj maliny a ríbezle, hovorí legendárny 91-ročný záhradkár Ivan Hričovský, ktorý ešte stále vystupuje v záhradkárskych reláciách a každý štvrtok odpovedá ľuďom na otázky cez telefón a v piatky zase cez Facebook. „Keď vás ľudia chcú v staršom veku, dodáva vám to nadšenie a energiu,“ vraví v rozhovore.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Tento víkend sa koná podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad. Ľudia môžu navštíviť vyše 110 verejných i súkromných parkov a záhrad na celom Slovensku. (vopz.sk)

Izbovým rastlinám sa treba venovať celoročne, nielen vtedy, keď sa im nedarí, hovorí Matúš Varsik, ktorý sa venuje ich predaju. Zima je pre rastliny náročná a ľudia by na ňu mali myslieť už vtedy, keď si rastlinu prinesú domov a hľadajú jej vhodné miesto. „Je dobré, ak môže zostať na jednom mieste počas celého roka a nemusí sa veľmi presúvať.“

Koniec sezóny je podľa záhradnej architektky Lenky Hlubinovej Vargovej vhodným obdobím na plánovanie úprav. „Leto bolo extrémne horúce, takže kým to má každý majiteľ pozemku v pamäti, môže si spísať, čo mu na záhrade fungovalo a čo nie.“ V rozhovore hovorí aj o tom, kde v záhrade vodu míňame neefektívne a prečo je dôležité vytvárať v nej tieň.

Záhradná architektka radí, ako pripraviť záhradu na ďalšie suché a horúce leto. Jednou z ciest je využívanie dažďovej vody. „Prívalové dažde sa striedajú s obdobiami sucha a tepla. Jeden extrém strieda druhý. Preto je dôležité v čase veľkých zrážok vedieť zachytiť čo najviac vody. Tú môžeme využívať v období, keď je zrážok menej,“ vraví Lenka Hlubinová Vargová.

Krajinná a záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Slovensku rastie sedemdňová incidencia covidu. Za posledný týždeň narástol priemerný výskyt ochorenia o 26 percent. Najhoršia situácia je v Bratislave, Košiciach, Pezinku, Senci a Trnave. Rastie denný počet prípadov aj počet hospitalizovaných pacientov na covid. Momentálne je s covidom v nemocniciach 305 pacientov, u 153 z nich je covid dôvodom hospitalizácie. Na umelej pľúcnej ventilácii je sedem pacientov.

Vyvýšený záhon možno vytvoriť prakticky na akomkoľvek pozemku. Podľa záhradnej architektky Lenky Hlubinovej Vargovej je jedinou nevyhnutnou podmienkou dostatok slnka. „Bez slnka, ktoré na plochu svieti aspoň 10 hodín denne, to nemá zmysel,“ hovorí. Odborníčky vysvetľujú, aké sú výhody vyvýšených záhonov, ako ich vybudovať a čo v nich pestovať.

Záhrady v radovej zástavbe nemusia vyzerať ako cez kopirák. Záhradní architekti sa zhodujú, že hlavne trávnatá plocha sa v súčasných záhradách preceňuje a priestor pre detskú hru sa dá vytvoriť aj inak. „Niekedy stačí pieskovisko, skrýša v zeleni, drobný drevený domček či vaňa s pumpou na vodu,“ hovorí záhradný architekt Ferdinand Leffler.

Traja záhradní architekti radia, ako vytvoriť funkčnú záhradu v radovej výstavbe či satelite. Dá sa to aj bez betónových plotov, ktoré sa budujú pre súkromie. Architektka Jana Bieliková považuje za lepšiu alternatívu drevenú zástenu, pletivo potiahnuté popínavou rastlinou alebo živý plot z tisu či hraba.

Foto – Atelier Flera

Najčastejšou chybou pri rekonštrukcii záhrady je nedostatok konceptu – ľudia postupne dopĺňajú nové časti, ale nemajú víziu. „Vždy hovorím, aby sa pozreli na pôdorys svojej záhrady zhora, vďaka čomu začnú lepšie vnímať súvislosti. Ak nepoznáte súvislosti, dopadne to tak, že si urobíte predzáhradku, potom terasu a následne zistíte, že to spolu nefunguje,“ vraví záhradný architekt Ferdinand Leffler.

Záhradný architekt Ferdinand Leffler odporúča v záhrade uprednostniť lokálne materiály, napríklad kameň z blízkeho kameňolomu. „Máme krásne vápence a žuly. Prečo by sme mali voziť cez polovicu planéty sivý indický pieskovec alebo travertín? Nedáva to zmysel.“

Úplne bezúdržbové záhrady podľa záhradného architekta Ferdinanda Lefflera neexistujú. „Je to podobné, ako keby ste chceli bezúdržbového psa. Takisto je to nezmysel. Aj tomu psovi musíte dať občas nažrať, občas ho vyčesať alebo s ním zájsť k veterinárovi,“ vysvetľuje Leffler, ktorý sa dlhodobo venuje osvete v oblasti záhradnej architektúry. V rozhovore hovorí, ako si záhradu založiť či zrekonštruovať tak, aby vyžadovala menej starostlivosti.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľké plochy trávnikov sú určite neekologické, pretože práve trávniky sú najväčšími žrútmi vody, hnojív, ale aj ľudskej energie, hovorí záhradná architektka Jana Bieliková. „Klienti túžia po veľkých trávnikoch najmä kvôli deťom, aby sa mali kde hrať. Ale keď sa vrátim do svojich detských čias, najlepšie sme sa zabavili v zákutiach, kde sme si mohli vytvoriť akési tajuplné súkromie.“

Množstvo ľudí svoje záhrady zbytočne mazná veľkým množstvom hnojív a vody, hovorí záhradná architektka Jana Bieliková, ktorá šesť rokov pôsobila v televíznej relácii Hurá do záhrady. V rozhovore vysvetľuje, ako pristupovať ku konceptu záhrady s ohľadom na meniacu sa klímu a či je lepšie uprednostniť domáce druhy rastlín pred cudzokrajnými.

Jana Bieliková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Urobiť poctivú záhradu alebo park sa ešte len učíme, za Českom zaostávame minimálne sto rokov, tvrdí krajinný architekt Michal Marcinov. V rozhovore hovorí o spolupráci s developermi, ale aj o tom, že na záhradu, ktorá nevyzerá ako podľa šablóny, treba odvahu a dôveru.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ľudia môžu pestovať ovocie a zeleninu aj na balkóne na prašnej a hlučnej ulici, hovorí v rozhovore mestská záhradkárka Michala Hrnčiarová. „Existujú na to aj štúdie, ktoré hovoria, že vplyv rušnej ulice na potraviny nie je taký zásadný.“ Na svojom balkóne má už aj figu, vypestované bylinky jej pokryjú spotrebu.

Aj na malom balkóne dokážete vypestovať množstvo ovocia či zeleniny, veľmi efektívne sú bylinky, hovorí v rozhovore mestská záhradkárka Michala Hrnčiarová. Ľudia podľa nej často robia chybu, keď pestujú rastliny na balkóne v malých nádobách. Rastlina v nich nemá dostatočný priestor, ale zároveň pôda v malej nádobe veľmi rýchlo vysychá.

Michala Hrnčiarová. Foto: Jana Míková

Nové na Dennikn.sk

19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami