Pre izraelsko-palestínsky konflikt sa hľadá náhradné dejisko budúcoročných ME v gymnastike. Pôvodne sa mali konať v izraelskom Tel Avive. Záujemcovia o usporiadanie majú na prihlásenie sa iba necelý mesiac, konkrétne majú čas do 23. apríla. (dpa, tasr)

Izraelský gymnasta Arťom Dolgopiat ponúkol do aukcie svoju zlatú medailu, ktorú tento rok získal na MS v Antverpách v prostných. Výťažok z predaja chce venovať na pomoc obetiam konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Riadiaci orgán gymnastiky v Európe hlasoval proti návratu Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží. Spochybnil tým ich možnosť kvalifikovať sa na budúcoročnú olympiádu v Paríži.

Americká gymnastka Simone Bilesová získala rekordnú 23. zlatú medailu z MS. V Antverpách zvíťazila na kladine i v prostných, na prebiehajúcom šampionáte vybojovala štvrtý titul.

Americká gymnastka Simone Bilesová získala svoje 21. zlato z MS a zvýšila tak svoj náskok na čele historických tabuliek. Na šampionáte v Antverpách šiestykrát vyhrala viacboj jednotlivcov.

Simone Bilesová na MS v Antverpách. Foto - TASR/AP

Gymnastka Simone Bilesová získala svoje 20. zlato z MS a celkovo už 33. medailu z vrcholných podujatí, čím prekonala doterajšie maximum bývalej sovietskej gymnastky Larisy Latyninovej. Bilesová bola na MS v Antverpách súčasťou zlatého amerického družstva vo viacboji.

Americká gymnastka Simone Bilesová predviedla ako prvá žena na MS na preskoku takzvaného Jurčenka. Náročný prvok pozostáva z premetu vzad a salta vzad skrčmo po rondate. Pre 26-ročnú gymnastku to bolo prvé medzinárodné podujatie po dvoch rokoch.

Len nedávno sa dostalo na internet, ako minulý rok nedostala medailu jedna malá gymnastka, ktorá bola zároveň aj jedinou tmavej pleti na videu. „Muselo vám to zlomiť srdce,“ píše Zoran Boškovič. Podľa neho je najväčším problémom, že sa nepodarilo nájsť vysvetlenie, podľa ktorého by nešlo o zámer, ale len o náhodu či nedopatrenie.

Simone Bilesová bude štartovať na MS v Antverpách. Pre 26-ročnú americkú gymnastku to bude šiesta účasť na šampionáte a pokúsi sa získať dvadsiaty titul majsterky sveta.

Gymnastka Simone Bilesová (26) je najstaršou ženou, ktorá vyhrala národný titul od roku 1963. Na majstrovstvách USA zvíťazila vo viacboji a získala svoj ôsmy titul na tomto podujatí. Štvornásobná olympijská šampiónka sa pritom nedávno vrátila k pretekom po dvojročnej prestávke.

Simone Bilesová po svojom návrate do súťaží uviedla, že momentálne nerozmýšľa nad účasťou na olympiáde v Paríži. „Zatiaľ to ide správnym smerom. Budem klásť dôraz na to, ako sa cítim,“ povedala americká gymnastka, ktorá prerušila kariéru na dva roky pre problémy s duševným zdravím.

Americká gymnastka Simone Bilesová sa po dvoch rokoch vrátila k súťaženiu. 4-násobná olympijská víťazka vyhrala viacboj na US Classics, keď bola najlepšia na kladine a v prostných.

Medzinárodná gymnastická federácia prijme späť do súťaží Rusov a Bielorusov ako neutrálnych športovcov. O neutrálny status musia požiadať a na jeho získanie splniť podmienky. Ak získajú status, môžu súťažiť od 1. januára budúceho roka.

Bývalého lekára amerických gymnastiek Larryho Nassara dobodali vo federálnej väznici na Floride. Nassar si tam odpykáva trest odňatia slobody za sexuálne útoky na športovkyne vrátane olympijských medailistiek.

Americká gymnastka Simone Bilesová bude v auguste štartovať na súťaži U. S. Classic v Chicagu. Bude to jej prvé podujatie od olympiády v Tokiu, na ktorých získala striebro a bronz. Bilesová si počas uplynulých dvoch rokov vzala voľno, aby sa zamerala na duševné zdravie a osvetu o celkovej duševnej pohode športovcov.

Slovenskí gymnasti chcú na ME v Antalyi (11. až 16. apríla) zabojovať o miestenky na MS, ktoré slúžia ako hlavné kvalifikačné podujatie pre účasť na olympiáde v Paríži. „Počítame s tým, že získame jednu miestenku pre mužov a jednu pre ženy,“ uviedol tréner Martin Zvalo, ktorý vedie mužskú reprezentáciu a Barboru Mokošovú. (sgf)

Prezident gymnastickej federácie Morinari Watanabe podporil návrat ruských a bieloruských športovcov do súťaží. Informoval o tom počas návštevy Ukrajiny, kde bol na pohrebe oceňovanej trénerky modernej gymnastiky Albiny Deriuginovej.

Ukrajinský gymnasta Oleh Verňajev čiastočne uspel s odvolaním na Športovom arbitrážnom súde a môže sa predstaviť na OH 2024 v Paríži. Olympijskému víťazovi na bradlách z roku 2016 znížili štvorročný trest na polovicu.

Medzinárodná gymnastická federácia suspendovala ruskú trénerku Irinu Vinerovú po kritike rozhodovania na OH v Tokiu. Vinerová nebude môcť trénovať dva roky ani zastávať funkciu na všetkých medzinárodných súťažiach. Trest nadobudne účinnosť po ukončení sankcií pre vojnu proti Ukrajine.

Medzinárodná gymnastická federácia predĺžila zákaz účasti ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných podujatiach. Zákaz účasti na podujatiach majú aj ruskí a bieloruskí funkcionári s rozhodcami.

Brazílska gymnastka Rebeca Andradeová je majsterkou sveta vo viacboji jednotlivkýň. Stala sa vôbec prvou ženou z Južnej Ameriky, ktorá získala zlato v najprestížnejšej disciplíne. Andradeová nadviazala na striebro z olympiády z Tokia.

Moderné gymnastky Talianska získali zlaté medaily v disciplíne spoločné skladby – 5 obručí na MS v Sofii. Za svoju zostavu dostali 34,950 bodu. Druhé skončili Izraelčanky, ktoré získali 34,050 bodu, tretie miesto obsadili Španielky so známkou 33,800 bodu. (tasr)

Gymnastka Sára Surmanová je majsterkou Slovenska vo viacboji. Na 35. ročníku GYM festivalu športových gymnastiek v Trnave bola druhá so ziskom 48,70 bodu, no najlepšia medzi Slovenkami. Vyhrala Češka Aneta Holasová výkonom 48,95 bodu.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová bola na ME v Mníchove blízko k postupu do finále na bradlách. V kvalifikácii od rozhodcov dostala známku 13,233 b, teda takmer rovnakú ako pred dvoma rokmi, keď vybojovala bronz. Napokon po odcvičení všetkých súťažiacich skončila až pätnásta. (munich2022)

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová sa na ME v Mníchove predstaví v pozícii obhajkyne bronzu na bradlách. Do kvalifikácie nastúpi už vo štvrtok. Pre pretrvávajúce zranenie lýtka tentoraz nebude súťažiť vo viacboji a sústredí sa na svoje najsilnejšie náradie.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová skončila šiesta vo finále na bradlách na podujatí FIG World Challenge Cup v slovinskom Koperi. Za svoje cvičenie dostala známku 12,500 b. Zvíťazila Maďarka Zsofia Kovácsová. (tasr)

Bývalý lekár amerických gymnastiek Larry Nassar neuspel so snahou obnoviť svoj súdny proces. 58-ročný Američan bol odsúdený na 40 rokov odňatia slobody za sexuálne útoky na športovkyne vrátane olympijských medailistiek.

Ruský gymnasta Ivan Kuľak sa odvolal voči ročnému dištancu za verejnú podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. „Ak by som mal druhú možnosť dať si písmeno Z na hruď, urobil by som to,“ povedal Kuľak vo vysielaní ruskej štátnej televízie.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová obsadila štvrté miesto vo finále na bradlách na podujatí Challenge Cupu v bulharskej Varne. 25-ročná reprezentantka dostala za svoje vystúpenie známku 12.700 bodov. Vyhrala Francúzka Aline Friessová so známkou 13.450 b. (tasr)

Ruský športový gymnasta Ivan Kuľak dostal ročný dištanc za propagovanie symbolu Z počas medailového ceremoniálu na podujatí SP Dauhe.

Novou prezidentkou Slovenskej gymnastickej federácie sa stala Monika Šišková, doterajšia generálna sekretárka. Valné zhromaždenie SGF v Bratislave za kandidátku do exekutívnych orgánov európskej gymnastiky zvolilo Oľgu Kyselovičovú.

Ján Novák skončil na poste prezidenta Slovenskej gymnastickej federácie. 69-ročný funkcionár bol na čele federácie 32 rokov a na zväzovej konferencii sa už neuchádzal o znovuzvolenie. Novák bol viac ako dve dekády aj členom rady Medzinárodnej gymnastickej federácie.

Trinásť obetí sexuálneho zneužívania Larryho Nassara žiada od FBI 130 miliónov dolárov ako odškodné za marenie vyšetrovania. Bývalý lekár americkej gymnastickej reprezentácie pôsobil vo funkcii od roku 1996 do roku 2016, počas ktorých sexuálne napadol 265 žien a dievčat.

Izraelská gymnastka Linoy Ashramová oznámila ukončenie aktívnej kariéry. 22-ročná olympijská víťazka z viacboja na olympiáde v Tokiu sa chce začať venovať trénerstvu. Ashramová minulý rok prelomila olympijskú hegemóniu ruskej modernej gymnastiky, ktorá trvala od Sydney 2000.

Ruský gymnasta Ivan Kuľak si stojí za rozhodnutím propagovať symbol Z počas medailového ceremoniálu na MS v Dauhe. „Ak by som mal druhú možnosť, urobil by som to,“ povedal Kuľak. Symbol Z majú na Ukrajine ruské tanky a vojenské vozidlá.

Medzinárodná gymnastická federácia vyšetruje Rusa Ivana Kuljaka pre symbol Z, ktorý mal na hrudi počas medailového ceremoniálu na MS v Dauhe. Rovnaký symbol majú na Ukrajine ruské tanky a ďalšie vojenské vozidlá.

Medzinárodná gymnastická federácia vylúčila ruských a bieloruských športovcov zo všetkých medzinárodných súťaží. Zákaz štartu vstúpi do platnosti od 7. marca a platí až do odvolania, okrem gymnastov sa týka aj všetkých funkcionárov a rozhodcov z oboch krajín.

Časopis Time zvolil za tohtoročnú Športovú osobnosť roka Američanku Simone Bilesovú. Gymnastka sa okrem zisku striebornej a bronzovej medaily na OH v Tokiu zviditeľnila aj poukázaním na dôležitosť psychického zdravia športovcov.

Rumunská gymnastka Nadia Comaneciová má dnes 60. narodeniny. Ako prvá v histórii dosiahla dokonalé skóre 10, má deväť olympijských medailí, z toho päť zlatých. V Rumunsku ju však nechali hladovať a piť zo záchoda, syn diktátora Ceaușesca jej vytrhal nechty.

Ruská gymnastka Dina Averinová získala štvrtýkrát v rade zlato vo viacboji na MS. Na šampionáte v Kitakjúšú vyhrala aj tri jednotlivé súťaže s náčiniami a s ruskými kolegyňami triumfovala v tímovej súťaži. 22-ročná Averinová získala v doterajšej kariére na svetových šampionátoch 15 individuálnych zlatých medailí. (tasr)

Ruské moderné gymnastky triumfovali na MS v disciplíne spoločné skladby – viacboj. Striebro získali Talianky, bronz bieloruské gymnastky. Ruskám patrí najvyššia pozícia aj v tímovej súťaži, do ktorej sa započítavajú výsledky zo spoločných skladieb aj z individuálnych. (tasr)

Ruská gymnastka Dina Averinová získala zlatú medailu v cvičení s kužeľami na MS. 23-ročná Averinová už v stredu vyhrala cvičenia s obručou a loptou a celkovo má v zbierke 14 individuálnych zlatých medailí, čím sa v historických tabuľkách MS dostala na prvé miesto. (tasr)

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová obsadila 17. miesto v disciplíne na bradlách na MS, vo finále štartovať nebude. Na kladine slovenská olympionička z Tokia skončila na 38. mieste, ani v druhej disciplíne sa nedostala do finále.

Americká gymnastka Simone Bilesová povedala, že mala s kariérou skončiť už pred OH v Tokiu. „Keď sa pozriete na to, čím všetkým som si prešla za uplynulých sedem rokov, nikdy som už nemala ísť do olympijského tímu,“ vyhlásila v rozhovore pre New York Magazine.

Americká gymnastka Simone Bilesová vypovedala na súde v prípade sexuálneho zneužívania zo strany lekára Larryho Nassara. „Aby bolo jasné, obviňujem Larryho Nassara a viním aj celý systém, ktorý mu to umožňoval,“ vyhlásila olympionička. Spolu s ňou na súde vypovedali McKayla Maroneyová, Aly Raismanová a Maggie Nicholsová.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová zvíťazila vo finále súťaže na bradlách na podujatí FIG World Challenge Cup. Mokošová vo finále dosiahla známku 13,650 b. Slovenská olympionička sa v októbri predstaví na MS v Japonsku. (tasr)

Barbora Mokošová sa chce dostať na MS v športovej gymnastike (17. – 24. 10) do finále viacboja jednotlivkýň medzi 24 najlepších. „Stále som po úspešnom predstavení v Tokiu v eufórii. Chytila som druhý dych, veľmi ma to baví. Zo srdca mi spadol kameň a oveľa ľahšie sa mi trénuje,“ povedala najlepšia slovenská gymnastka. (tasr)

Ruský olympijský výbor podal oficiálnu sťažnosť proti výsledkom olympijského viacboja moderných gymnastiek. „Dina Averinová prehrala so súperkou, ktorá spravila hrubú chybu. Pred konečným rozhodnutím arbitri počítali body príliš dlho. Presnejšie povedané, kalkulovali,“ uviedol ruský olympijský výbor. (insidethegames.biz)

V Bratislave začnú v utorok s čiastočnou rekonštrukciou Račianskeho mýta, okrem iného rozšíria nástupiská na električkových zastávkach a ostrovčeky pre chodcov a znovu obnovia pravé odbočenie zo Šancovej na Račiansku ulicu.

Bulharské reprezentantky v modernej gymnastike získali zlato v spoločných skladbách. Za zostavy dostali od rozhodcov dovedna 92,100 bodov a triumfovali pred striebornými Ruskami a bronzovými Taliankami.

Foto – TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

11:26Fotografiou roka je snímka utrpenia z Gazy. Pozrite si najlepšie zábery podľa World Press Photo 11:23Mestská dizajnérka: Mnohé cesty zvládnu, keď ich zúžime alebo autám zoberieme pruhy 11:06Kultúre hrozí, že sa vráti o 20 rokov späť, varuje Dušan Buran pred zmenami vo Fonde na podporu umenia 10:58Andrij Ľubka v Košiciach a v Prešove (diskusia o románe Karbid) 10:04Aj tento rok budú niektorí rodičia nešťastní. Jednotkári opäť nemajú isté miesto na gymnáziu 08:31Off the Ice: Buffalo je ako po výbuchu. S Granatom 07:57Lukáš Jurčo: Kožušníkov u nás zničili komunisti, pamätníkov sa treba na veci pýtať, lebo si všetko zoberú do hrobu 07:24Ráno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví Surový 07:04Akým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný list 07:03Real vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehralo 06:27Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkáchVčera 20:46Newsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaVčera 20:07Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciVčera 19:02TMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhuVčera 18:41Graf dňa: Adidas sa stal miláčikom investorov, jeho najväčší rival Nike strácaVčera 18:10Ako si zabezpečiť bývanie, prácu a peniaze, ak uvažujete o odchode zo SlovenskaVčera 18:08Túžia po zjednotení Kórejského polostrova. Utečenci z KĽDR chcú v Soule formovať politikuVčera 17:47Dobitú Biotiku má zreštartovať bývalý bankár. Prevzal v nej pätinu akcií a už pre ňu hľadá ľudí aj úveryVčera 17:45Sen o satisfakcii voči Husákovi sa mu nikdy nesplnil. Ako sa začalo odchádzanie Alexandra DubčekaVčera 17:41Zatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Včera 17:30Som muž a používam pleťovú kozmetiku. Je to rehoľaVčera 17:06Shooty: Podľa plánuVčera 17:00Zmeny v prípade Kuciakovej vraždy nás znepokojujúVčera 16:54Mesto Kopernika, nemeckej architektúry a jazier. Poľský Olštýn ľahko prejdete celý pešoVčera 16:44Skorumpovaná vláda alebo proruský prezident? Chorváti parlamentnými voľbami otvárajú supervolebný rokVčera 16:02Gruzínsky Orbán presadzuje zákon, aký chce aj Danko. Do ulíc to vyhnalo ľudí a krajine pohrozila aj ÚniaVčera 15:14V SNS stále chcú predsedu parlamentu, Taraba argumentuje grandióznym DankomVčera 15:13Dve tváre Roberta Fica k UkrajineVčera 15:03Štúdium filozofie nám umožňuje slobodu od prítomnosti, vraví Ján Markoš a odporúča päť kníh, ktoré prečíta ktokoľvekVčera 14:59Slováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študenti