Súhrn MS v hokeji

Po každom dni majstrovstiev sveta v hokeji pre vás pripravíme komentovaný newsfilter.

300 slov z MS: Nemecký úspech komplikuje Slovensku postup na olympiádu do Milána a Cortiny 2026. Automaticky postupuje prvých osem tímov, ostatní hrajú kvalifikáciu. Nemci postupom do semifinále zosunuli Slovákov na deviatu priečku rebríčka IIHF.

300 slov z MS: Hokej je v Lotyšsku národný šport, po páde komunizmu pomáhal budovať národnú identitu. Na tohtoročných MS môžu Lotyši získať bronz, prvú medailu v dejinách. „Prišli sme sem po víťazstvo, ale zabojujeme aj o bronz,“ vravel obranca Freibergs.

300 slov z MS: Výkon Richarda Pánika proti Nórom vystihol celé pôsobenie Slovenska na svetovom šampionáte. Po dobrom začiatku prišla ležérnosť a rozpačitý dojem už nezachránil ani vydarený záver. K účasti vo štvrťfinále chýbala konzistentnosť.

Slovinské médiá vyzdvihli po zápase so Slovenskom na MS hlavne výkon brankára Stanislava Škorvánka, ktorému Slovinci nedali ani jeden gól. „Robili sme všetko, čo sme mohli, ale nedokázali sme skórovať,“ vraví Žiga Pavlin.

300 slov z MS: V dnešnom zápase so Slovinskom (od 15.20) sa bude hrať o štvrťfinále, o záchranu aj o olympiádu. Hoci sa zimné olympijské hry konajú až v roku 2026, zoznam priamych postupujúcich bude známy už po tohtoročných MS. Slováci boli pred turnajom v dobrej pozícii, ale pokazený záver by im ju mohol skomplikovať.

300 slov z MS: Slováci včera prehrali s Kazachmi – jediným tímom postaveným na hráčoch z KHL. Tí hrali prípravné zápasy s Ruskom aj Bieloruskom a pred turnajom dokonca museli vymeniť trénera. Ich pôvodný nedostal víza do Lotyšska, keďže je Bielorus.

300 slov z MS: Švajčiari sú maximalisti, ukázal zápas so Slovenskom. Napriek víťazstvu boli hokejisti doma kritizovaní. Napríklad populárny portál He Shoots He Scores kritizoval útočníka Los Angeles Kevina Fialu, ktorý bol v zápase až „neuveriteľne nepresný” a nepremenil ani trestné strieľanie.

300 slov z MS: Slovensko bude hrať na MS v hokeji proti Švajčiarsku, ktoré ešte nedostalo ani gól. Práve Slováci budú zatiaľ papierovo ich najväčším súperom. Do tímu však pribudli traja hráči z NHL. „Naším cieľom je zlato,“ hovorí Nico Hischier, jedna z posíl.

300 slov z MS: Samuel Hlavaj ešte v októbri dostal v druhej najvyššej slovenskej lige 8 gólov od Martina – teraz chytil 42 kanadských striel. Tréner Kanady po otázke, čo hovorí na predturnajové analýzy, podľa ktorých mali byť traja brankári z extraligy problémom slovenského tímu, povedal: „Brankár bol problém. Ale pre nás!“

Michal Handzuš tvrdí, že sa nedá jednoznačne povedať, či mal Montreal uvoľniť Juraja Slafkovského na MS do 20 rokov. „Mal som v Los Angeles spoluhráča Oscara Möllera, ktorý cez dvadsiatky prišiel o miesto v NHL a v lige rýchlo skončil,“ hovorí Handzuš.

Michal Handzuš nepovažuje vystúpenie slovenskej dvadsiatky za úspech. „Na chalanov môžeme byť hrdí a je mi ich ľúto, no ani oni nebudú hovoriť o úspechu. Toto mužstvo malo na semifinále a viacerými chybami spôsobilo, že sa do neho nedostalo,“ hodnotí Handzuš.

Kapitán slovenskej dvadsiatky Šimon Nemec si myslí, že Slovensko by vo štvrťfinále majstrovstiev sveta vyhralo, keby bol v tíme Juraj Slafkovský. „Myslím si, že by rozhodol v predĺžení,“ povedal Nemec. Slováci prehrali s Kanadou 3:4 po predĺžení.

Zo Slovákov na MS do 20 rokov si u skautov z NHL zrejme najviac polepšil Adam Gajan. 18-ročný brankár sa stal vďaka výborným zákrokom nečakaným hrdinom tímu, keďže na turnaji začínal ako trojka.

300 slov z MS do 20 rokov: Slovenskí hokejisti porazili USA 6:3, rozhodla hlavne druhá tretina. Slováci v nej tromi gólmi pokorili favorita za 199 sekúnd. „Nevyzeralo to tak, že sme hrali proti lepšiemu tímu. Bolo to vyrovnané a chlapci hrali výborne,“ vravel brankár Adam Gajan.

300 slov z MS do 20 rokov: Slováci prehrali s Fínskom 2:5, no väčšie obavy vzbudzuje zlý herný prejav. Najmä druhá tretina ukázala príliš veľký rozdiel medzi tímami a neistý bol takisto brankár Patrik Andrisík.

300 slov z MS do 20 rokov: Vypadnutie po prehre Čechov s Lotyšmi je nešťastné, no postup do štvrťfinále si naši hokejisti nezaslúžili. Žiadna slovenská dvadsiatka v histórii nezaostávala za veľmocami tak veľmi ako táto.

300 slov z MS v hokeji: Česi sú bronzoví a komentár šéfredaktora Sportu znie ako napísaný pred pár rokmi na Slovensku. Nový zahraničný tréner Kari Jalonen je „nezaťažený často nezdravými vzťahmi či minulými krivdami“. A aj Čechov teraz čakajú hokejové voľby.

300 slov z MS: Česi môžu cítiť krivdu, ale Pastrňákov faul bol zbytočný. „Moja chyba, aj keď rozhodcovia tie fauly posudzovali dosť zvláštne, to je tiež fakt,“ povedal David Pastrňák po semifinálovej prehre s Kanadou.

Tréner Craig Ramsay po MS nepovedal, či pri reprezentácii zostane. Odpovedi sa vyhol, chválil zverencov a Fína Anttilu. Slafkovský o trénerovi žartoval: „Ja by som bol rád, keby to ťahal čo najdlhšie, ale predsa len, keby som bol na jeho mieste, neviem, či by som bol tu, keby som mal dom niekde v teplúčku na Floride.”

300 slov z MS: Dalo by sa povedať, že pri neúčasti Rusov si Slováci účasťou vo štvrťfinále splnili povinnosť. Aj keď sme našli tri negatíva, prevládajú pozitíva: víťazstvá nad papierovo slabšími či to, že sme Fínov trápili až do posledných sekúnd.

300 slov z MS: Keď sme naposledy porazili Fínov na MS, Juraj Slafkovský mal jeden mesiac. „Bolo by pekné vrátiť im to za posledných 18 rokov!“ žartoval. Ján Lašák si spomenul aj na historicky prvý postup do štvrťfinále a hovorí, ako nastavenie hráčov zmenil príhovor Miroslava Šatana.

300 slov z MS: Dáni sa nešetrili a zdolali Kanadu, čo poriadne zamotalo situáciu aj Slovákom. Výhra 3:2 by mohla byť inšpiráciou napríklad aj pre švédskeho trénera Johana Garpenlöva, ktorý sa nedávno sťažoval na formát MS a označil ho za katastrofu.

300 slov z MS: Od posíl z NHL sa vždy očakáva, že budú rozdielovými hráčmi. Jaromír Jágr však upozorňuje, že to tak často nebýva. „Bolo niekoľko turnajov, kde som sa vyložene trápil a bol som rád, že som bol aspoň trochu platný pre mužstvo,“ povedal Jágr.

Craig Ramsay zobral prehru so Švajčiarskom na seba. „Nespravil som dobrú prácu, v niektorých veciach som chalanov až príliš pripravil na súpera, jeho rýchlosť a ochotu útočiť. Báli sme sa ich rýchlosti,“ povedal kanadský tréner.

300 slov z MS: Slováci v stredu zlyhali aj v činnosti, v ktorej doteraz excelovali. V druhej tretine hrali niekoľko presiloviek vrátane 5 na 3, no aj tak za celú prostrednú časť vystrelili len dvakrát. Záver zápasu rozpačitý dojem len umocnil.

300 slov z MS: Česi prehrali s Rakúskom prvý raz od roku 1932 a pred zápasom museli riešiť konflikt v tíme. Proti outsiderovi hrali málo aktívne, no tréner Kari Jalonen po zápase prekvapil vyhlásením: „Mali sme štrnásť super šancí.“

300 slov z MS: S Nemcami to hokejisti neupracovali, ale môžeme sa tešiť na posilu z NHL – Martina Fehérváryho. Vedenie tímu by oslovilo aj Erika Černáka, jeho Tampa však zvládla siedmy zápas proti Torontu.

Craig Ramsay dokázal to, za čo bol spočiatku kritizovaný – vyhrať škaredo, komentuje súhrn prvého dňa majstrovstiev sveta v hokeji. Nový formát vám na priestore 300 slov ponúkne rýchly prehľad toho, o čom všetci rozprávajú.

Kanada je prvým tímom v histórii hokejových MS, ktorý po troch prehrách v úvode získal zlato. Slováka Petra Cehlárika vyhlásili za najlepšieho útočníka a do zostavy hviezd sa dostal Brit Liam Kirk. Prečítajte si 10 príbehov tohtoročných MS.

Juraj Slafkovský verí, že „Rusi si urobia svoju robotu“ a slovenskí hokejisti postúpia do štvrťfinále. Aj české a švédske médiá sú plné postupovej matematiky, všíma si súhrn 10. dňa na MS. Akurát Kanaďania príliš nepočítajú, pretože ich popri play-off NHL svetový šampionát ani veľmi nezaujíma.

Podcast – slovenská cesta do štvrťfinále MS v hokeji vedie cez Švédov. Slovákom stačí zo zápasu proti nim a Čechom získať bod a postúpia. Prípadne im stačí aj to, aby Švédi nezdolali Rusov.

Tréner hokejistov Craig Ramsay chválil po víťazstve nad Dánskom aj Matúša Sukeľa, hoci ten nehral. „Hrivík a Cehlárik si užívajú, že sú lídrami,“ hovorí Ramsay, ktorý elitný útok nasadil aj na oslabovky.

Nové na Dennikn.sk

18:14Týždeň v európskej ekonomike: V Turecku bude vládnuť ďalej Erdoğan, čo to znamená pre vzťahy s Úniou? 17:56Graf dňa: Inflácia v eurozóne prudko klesla, ale ECB to od ďalšieho zvýšenia úrokov neodradí 17:50Vyúčtovanie za byt niekoho nepríjemne prekvapilo. Za nedoplatky môžu ceny energií aj nízke zálohové platby 17:10O čom hovoril Tusk na móle s Putinom? V Poľsku schválili zákon, ktorý útočí na lídra opozície 16:33Shooty: Do plaviek 16:28Psychicky narušení vrahovia, afektovaní gejovia a sekretárky bez mena. Čo robiť s programami, ktoré šíria stereotypy 16:19Čierna voda vo fontáne a prilepení aktivisti. Pomáhajú alebo škodia takéto protesty v boji proti klimatickej zmene? 16:10Či vyrastie ďalšia spaľovňa kúsok od vás, závisí aj od toho, ako dopadne tá pri Šali 15:59Väčšia akcia v Moldavsku 30 rokov nebola, kvôli štátnikom vyhlásili sviatok. Bolo to osviežujúce, vraví Ódor 15:22Zelený newsfilter: Prísnejšie emisie pre spaľovacie motory nechcú, tak čo chcú? Ako by strany znížili počet úmrtí na výfukové plyny 14:56Cháron prevážal duše bez prestávky, slovenský Styx je splavný po piatich suchých rokoch 14:18Vývoj bojov (462. deň): Najsilnejšia ruská kyberzbraň je Industroyer, vo vojne ju použili len raz 13:53Ako sa v Sovietskom zväze vyrovnali s hladomorom a čo z toho vyplýva 13:18Orbánova elitná akadémia prichádza na Slovensko, maďarská vláda jej darovala stámilióny eur 13:17Viac ako tretina mladých na Facebooku nič nezdieľa a nekomentuje, aktívnejší sú starší a ľudia s nižším vzdelaním (prieskum) 12:45Namiesto diplomacie rozpútali prestrelku. Taliban sa vyhráža Iránu, vojna však zatiaľ nehrozí 12:37Verejná doprava v USA je katastrofa, hovorí český reportér, ktorý tam prežil šesť rokov 12:06Ako to číta Ivan Mikloš: Hrá sa o čas. A Putin ho má viac 11:58Skutočný stavebný boom sa v Petržalke začne, keď dokončia meškajúcu električku (+veľký prehľad zmien) 11:32Odišli tí, ktorí generovali napätie, stranu to môže posilniť, hovorí predseda Aliancie Krisztián Forró 10:07Traja Česi ponuku z KHL odmietli, Podkonický to prijal a Slovan mu ešte aj zatlieskal 09:24Ukrajinská autorka Kateryna Jehoruškina: Jednou z príčin vojny sú slová, významy a rozprávania 08:41Srvátkové nápoje nepotrebujete. Aj bez nich zrejme prijímate dostatok bielkovín 08:36S vnúčatami sa rozpráva o Taylor Swift. Mozgy „superstarcov“ starnú pomalšie, ukazuje výskum 08:31Hlavne ho nedávajte do chladničky. Ako skladovať chlieb a čomu sa pri tom vyhnúť 08:28Začína platiť najväčšia súdna reforma. Pozrite sa, čo sa mení a aký súd bude vo vašom meste 07:20Off the Ice: Adin Hill ukončil éru brankárskych jednotiek 07:16Finále Európskej ligy: Mourinho sa takmer pobil a nakoniec hodil svoju medailu do davu 07:10Rogera Watersa vyšetrujú za propagáciu nacizmu. Tvrdí, že je len naďalej odporcom totalitných režimov 07:00Ak by Ramsay zostal, bol by som rád, hovorí Adam Sýkora, ktorý na MS chýbal